![]() |
Zalatw Sobie klabelek DIN -> 4 chinch ( 2 chinch L P -OUT) i ( 2 chinch L P -IN)
rozszyfruj kalelki jesli nie sa oznaczone pod wejscie magnetofonowe wepnij i musi dzialac ;) pod kompa trojnik jacka 3,5 - 2 chinch |
mam taki Kabel din-chinch
tych chinchow jest az 4 (bialy czerwony zolty i czarny)pozniej czerwony i bialy podpinam(nie wiem czy dobre podpinam) pod przejsciowke na malego jacka 3,5 stereo i wpinam do karty na wejscie liniowe i nie hula:( |
Cytat:
podpinaj po sztuce chich pod trojnik jesli gniazdo w gramofonie i kalel sprawne musi zagrac |
Ilość załączników: 1
taka ma przejściówke
|
Zrób tak
Witam cię.
Te przejściówki co masz to z tego co widzę z jednej strony masz małego dżeka stereo i tym wsadzasz go do wejścia liniowego w kompie-audio in. Z drugiej strony tej przejściówki masz wejścia na chincze kanał L i kanał P. Traktuj je jak wejścia do kolumn. I teraz podłącz kable z wyjść głośnikowych w gramofonie do wejść w przjściówce L z L i P z P( może być też odwrotnie). Pewnie musisz zrobić takie kable, więc musisz mieć dwa kable na jeden kabel są dwie żyły minusowa i plusowa analogia jak podłanczanie kolumn tak łączysz te bieguny w chinczach. Jak już wszystko zmontujesz to przed włączeniem napięcia, volume czyli głośność w gramofonie ścisz maksymalnie. A następnie podczas ustawiania poziomu głośności stopniowo zgłaśniaj gramofon aż do uzyskania odpowiedniego poziomu głośności czyli wysterowania. To jest taka sama anologia jakbys podłanczał przenośny odtwarzacz CD do kompa przez wyjście słuchawkowe. Pozdrawiam |
Informacja dodatkowa
I jeszcze jedno
Z tego co widzę na zdjęciach oprócz wyjść głośnikowych tamte dwa to są WEJŚCIA na stare wtyki 5 bolcowe na Magnetofon i na Tuner radiowy. Tak więc jak juz się domyślasz nie masz innej możliwości podłączenia tego gramofonu do kompa niz przez wyjścia głośnikowe jak pisałem wyżej Pozdro |
Cytat:
"Softjelonek" mylisz sie! bo wczoraj udalo mi sie zgrac 1 utwor i chcialem zmienic plyte ,i jak zmieniilem to nie chcialo nagrywac i wcale nie bylo podpiete tak jak sugerujesz pod glosniki. ale nie wiem dlaczego nie chce juz zgrywac! pomozcie:( dzieki pozdrawiam stoper09 |
Cytat:
Mówię Ci zrób tak jak pisalem. Zrób sobie przejściówkę na głósniki. Jeśli to jest wyjście ten pierwszy z prawej to i tak jest to do specjalnego wejścia we wzmacniaczu tzw. PHONO. a w PCie wejście audio liniowe jest typu CD i musiał byś zastosować przedwzmacniacz gramofonowy a to nie ma sensu. Pozdra. |
Cytat:
Mysle ze nie musze kabinowac z glosnikami,cos musi byc inaczej.....zreszta nie umiem zrobic przejsciowki na glosniki(wiem jak wygladaja wejscia i wtyki na glosniki tyle tylko;) Wzmacniasz ma moj gramofon w sobie |
Cytat:
Skoro masz kabel z 4 Cinchami - to musisz dojść jakie są od wyjścia - czyli które Cinch są podłączone do tych pinów w DIN, które są wyjściem sygnału. Możesz to zrobić drogą eksperymentu, lub docierając do instrukcji tego gramofonu, czy też go otwierając, a następnie sprawdzając kabel miernikiem - ale z tego co piszesz te dwie ostatnie opcje raczej nie dla Ciebie ... A skoro udało się zgrać - to musiałeś mieć w tym momencie podłączone prawidłowo !! Jeśli nic nie rozłączałeś, a teraz nie chce nagrywać - to sprawdż, czy masz włączony ten prawy przycisk z tych 5 (a jeśli nawet, to wyłącz i włącz go jeszcze raz). Bo w takim przypadku przyczyn może być kilka - ja bym stawiał na to, że coś nie ma dobrego połączenia - zarówno w kablach, ale bardziej w gramofonie (swoje lata już ma) - i dlatego raz jest ok, a za chwilę, jak nim ruszysz - już nie ... Pozdrawiam ro29 |
czesc to gdzie w koncu mam podpiac DIN-a?Patrzac na monitor i na zdj 1 to pierwszy od praweej czy drugi?
Jak juz podepne to na gramofonie co mam wlczyc wtedy-analogicznie do tego gdzie wpialem Din tak ? a tamte inne nie wciskac? Ja juz probowalem duzo razy i nie mam tego odpowiedniego ustawienia....chinche jakie jakie byly to chyba bialy i czerwony pozdrawiam stoper019 |
Cytat:
Witam ! kurka wodna niemoge to juz czytac ludzie przeciesz to jestet tak proste jak budowa cepa sorki za wyraz , a wiec wtyczka DIN powinn a wygladac tak na tam numery na wtyczce a wiec a symbol masz nad gniazdem to jest 0__^__0 cos takiego 2 . masa 3 - L 5 - P i te kable łączycz do małego wtyku który wchodzi do kary muzycznej |
i te kable łączycz do małego wtyku który wchodzi do kary muzycznej[/QUOTE]
dobra to podlacze w te 2 kolczeka!spkok to czaje!ale ja nie ma DIN-a rozkrecanego tylko kupilem w sklepie a moj DIN ma 4 chincze poczytaj caly ten temat.ja wiem ze 3 to Lewy 5 to Prawy 2 to masa ale skad mam widziec ktory z tych czterech jest podlaczony do 3 a ktory do 5? pozdrawiam |
Witam !
Tak jak już raz pisałem - ja bym podłączył pod prawe - patrząc na zdjęcie na monitorze - gniazdo DIN - oraz włączył przycisk po prawej - z takim samym oznaczeniem. Z tym, że nie jestem pewien - jak już ktoś napisał - czy nie przydałby się tutaj przedwzmacniacz RIAA. Pozdrawiam i powodzenia ! ro29 |
Podpialem tak ale nie chodzi.
http://allegro.pl/show_item.php?item=80014705 taki przedwzmacniacz wystarczy?a moze przez wieze podejdzie? ewentualnie moze to mi sie oplaca kupic: 1)http://allegro.pl/show_item.php?item=80272910#photo co Wy na to?doradzcie mi pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57. |