![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.02.2003
![]() |
Walczę z pewnym problemem już tydzień i nie mogę znaleść dobrego rozwiązania. Przeglądając Forum też niczego takiego nie znalazłem. Pomocy!
Pracuję na komputerze z systemem Win2000Prof PL (5.00.2195 z SP2) i mam (miałem) zainstalowaną nagrywarkę LG CD-RW GCE-8240B. Używałem (przez sprzedawcę zainstalowanego wraz z systemem) programu do nagrywania Roxio EASY CD Creator 5.1. Ponieważ mam kilka obrazów płyt wykonanych w Nero Burning Rom (*.nrg) zainstalowałem owy soft i podjęłem próbę ich wypalenia. Skutek był taki, iż komp się zresetował (dziwne), a po starcie systemu pojawił się komunikat, iż jakowyś DirectCD (nie używam tego, a instaluje się to to razem z Roxio) nie może użyć drajwera CDR4_2K.sys bo "on your system is old" Proponowana reinstalacja DirectCD oczywiście nic nie pomaga... System nie widzi napędu CD, jego odinstalowanie w Menedżerze Urządzeń nic nie daje, gdyż Windows po restarcie podinstalowuje CD-RW, ale z błędm o Kodzie 31: "To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia. (Kod 31)" Wyrzucony wraz z napędem (wg systemu również wadliwy) Driver ElbyCDIO już nie został więcej przez system wykryty (jego brak nie jest wykrywany, w przeciwieństwie do samego napędu). Start w trybie awaryjnym nic nie dał. Teraz przy każdym starcie mam w Podglądzie Zdarzeń/System błąd: "Uruchomienie usługi ElbyCDIO Driver nie powiodło się z powodu następującego błędu: System nie może odnaleźć określonego pliku." Instalacja Adaptec'owych sterowników ASPI (wer. 4.71.2) nic nie pomogła. Od/doinstalowywanie Roxio (i DirectCD) nic nie dawała (tryb Repair też nic nie pomaga). Jeżeli jest możliwość zainstalowania napędu bez konieczności reinstalacji Windowsów, to byłbym wdzięczny za podpowiedź. Jeżeli nie - to wiem, iż można zapisać jakoś ustawienia Windows (pulpit, paski zadań itp.) aby można je było przenieść na inny komputer (tu mam na myśli swój własny po reinsatalacji Win2K). Pozdrawiam |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Znikniecie napedu CD w Win2k
Cytat:
Przeczytałem gdzieś potem, że to mogła być wina EasyCDKreatury - jeśli używałeś jak piszesz wersji dostarczonej z napędem, to była to wersja okrojona - tylko dla LG. Takie okrojone wersje lubią blokować inne programy. Ale co masz zrobić - nie wiem. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
Nie wiem, co powinienes zrobic, powiem ci co ja zrobilem:
Wykasowalem calego ECDCreatora i DirectCD, usunolem wpisy z rejestru po obu programach. Zrestartowalem kompa i zainstalowalem Nero. Sprawdzilem! Dziala. Dogralem -osobno- DirectCD ver. 5.1 - (bez ECDC) i dzialalo bez zarzutu. I w dalszym ciagu dziala. Staram sie nie uzywac ECDC, bo konfliktuje sie z innymi programami i jest po prostu kiepski. Uzywalem ver. 5.1 Platinium. |
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.02.2003
![]() |
Wielkie dzięki Yahol!
Czyszczenie rejestru Windy i instalka Nero podziałały odświeżająco :-) Żadnych DirectCD nie będę instalował, i tak tego nie używałem... JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ! Kuno |
|
|
|
|
#5 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
apropo DirectCD - wersja 3.01 powodowala u mnie paskudne zonki z win2k, np niezamykanie sie systemu, zwisy w tajemniczych okolicznosciach - po wywaleniu i wgraniu InCD dziala ok
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
#7 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
pracowalem na kreaturze 1 dzien i go szybko wywalilem - teraz spawam zpod nero i winona
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Cytat:
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
![]() |
|
|