![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
ales sei rozpisal
![]() teraz tak - wbrew temu co myslisz WAZNE jest z jaka predkoscia nagrywasz - im szybciej tym plyta jest nagrywana slabiej - czasem tak slabo ze mozna to interpretowac jako blad lub popracowac lduzej i odczytac prawidlowo - sadze ze plyta nagrales plexem w poblizy predkosci maksymalenj - i stad te zonki litek i wses za kazdym razem dawaly by podobne odczyty - (blad rzedu 1%) bo tam skan jest prowadzony dokladnie - inna sprawa czy user plexa i yamahy zaufa wynikom liteona... bo niektorzy maja z tym spore problemy plex ma fatalna korekcje bledow - od czasu modelu 24x ktory byl kompromitujacy firma nie uporala sie z tym ja cdspeeda uzywam jako testera - jak sa czerwone to plyta do kosza - jak zolte to olewam - choc u mnie zolte pojawiaja sie raz na 30-50 plyt (mam tdk12x do muzy i lg32x do reszty) - jak sa zolte to w tych samych miejscach za drugim razem polecam wses jesli masz liteona - sam chodze czasem z plytami do kumpla zeby popatrzec na te wykresy PS po przejzeniu wykresow stwoerdzam ze plyty na pewno byly nagrywane ile fabriken dala
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Ah.. ano popisalem co nieco
![]() Co do urzytej plyty, jak wspomnialem dokladnie nie pamietam z jaka predkoscia to nagralem, ale napewno bylo to z przedzialu 32x-48x.. i mysle ze plyta sama w sobie byla juz walnieta zanim nia wlozylem do nagrywarki, stad tez takie anie inne wyniki. Urzylem akurat wlasnie jej do testow, gdyz testujac wlasnie to plyte poraz pierwszy zaciekawily mnie wyniki, w pewnym sensie plyta jest unikalna, stad posluzyla jako egzemplarz do testow, gdyz inne nagrane plyty nie mialy tej charakterystki uszkodzen. Co do zaufania wynikom LiteONa to jak najbardziej bym zaufal. Nic do tych napedow w zasadzie nie mam. Stawiam coprawda pulke wyrzej napedy Plextora i Yamahy, ale LiteON jest tuz za nimi na tej polcenizej. A program taki jak WSES zasluguje tylko na pochwale.. i wpewnym sensie wzbudza zazdrosc ![]() ![]() Co do korekcji to sie zgadza. Bylo o tym juz w samej recenzji na CDR Info.. co i tez potwierdzilo sie w moich testach. Najgorzej wyszla Yamaha, jednakze to model stary (ponad 2 lata), swoje juz przezyl i przepalil.. moze po czyszczeniu glowicy wyniki byly by lepsze. A co do wykrsow, jest to caly czas jedna plyta ![]() ![]()
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
co do tych zoltych kwadracikow pojawiajacych sie losowo lub prawie losowo to ja rowniez zauwazylem ze na takie cos ma wplyw predkosc nagrywania plyty - mam stara LG ktora przy predkosci x8 po prostu nie dopala plytki (o 12 moge zapomniec) - jezeli nosnik jest dobry (verbatim, wiekszosc niebieskawych plyt, cd-r LG x24) to nie mam z tym zadnych problemow - nosnik jest wystarczajaco czuly ale jezeli ktos mi przyniesie do nagrania datexa albo (o zgrozo) hita to max speed=x4 bo inaczej slabsze cdromy maja powazne klopoty z odczytem takiej plytki
co do wykresow z cd-quality test to chyba nagram cos na probe x8 czy x12 i sprawdze jak sobie radza z odczytem cdrom i palnik |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.01.2003
![]() |
TDK d-view 700MB 48x, wypalona z prędkością 48x, dwie sesje:
![]() |
#20 |
Nowy na forum
![]() |
Ta sama płytka przy drugim scanie:
![]() |
#21 |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
![]() ![]() Plyta CD-R 40x Verbatim Data Life (Extra Protection Surface) nagrana na Plextorze 4824TA, przy predkosci 24x. Oto wynik z Toshiby.. wszystko pieknie ladnie - zero bledow, piekny odczyt w CD Quality Speed.. wszystkie kwadraty zielone w ScanDisc. A tu totalny DONK! Yamaha... i.. ten wynik: ![]()
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
No i Scandisk: (przypominam ze w Toshibie wszystko jest zielone zero bledow).. zupelnie nie wiem jak rozumiec cos takiego
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Ja to w ogóle żałuję że odpaliłem Nero CDSpeeda, u mnie nagrywarka pokazuje same żółte kwadraciki (na różnych płytach) i teraz mam problem - sprzę się sypie czy co? Nagrałem na niej ok 300 płyt, wszystkie działają bez problemu (sprawdzałem na innych nagrywarkach i CD-romach - tam żółte kwadraciki pojawiają się sporadycznie). Sprzęt się zakurzył? Jest jakieś inne wyjaśnienie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
hmm co do yamahy - to najprawdopodobniej jest na optyce troche kurzu lub po prostu sie zuzyla troszke i takie wyniki daje
co do reszty to bardzo wiele zalezy od predkosci nagrywania im szybciej tym wieksze prawdopodobienstwo pozniejszego blednego odczytu poza tym mechanizmy korekcyjne nie sa idealne i nie za kazdym razem da sie cos odczytac a przy kolejnej probie juz sie da nastepna sprawa to sposob wykonania testow nie jestes w stanie zapewnic idealnie takich samych warunkow za kazdym razem - zmienia sie temperatura, wilgotnosc powietrza, zapylenie - wystarczy ze gdzies sie tam dostanie jakis kurz i masz blad odczytu potem leci sobie dalej ty w tym czasie powtarzasz test i co i wszystko ok jeszcze kwestia jakosci nosnika - plyta przy duzych predkosciach odczytu nieznacznie sie odksztalca - zdazalo sie ze plyty "wybuchaly" - rozsypywaly sie w drobny mak - lub pekaly np w lg 52x tansze nosniki sa produkowane jak najmniejszym nakladem kosztow i sa tanie nie dlatego ze producent malo z tego ma tylko ze sa produkowane z niskiej jakosci materialow a jakosc wykonania jest zalosna pozniej takie plytki ulegaja wiekszym odksztalceniom - naprezeniom niz porzadne plytki biorac to wszystko pod uwage mozna sie juz za bardzo nie dziwic wynikom uzyskiwanym przez ciebie na roznych napedach lub po wielokrotnym testowaniu sprawa plyt CDRW - sa czytane wolniej = naped ma "wiecej czasu" na odczyt danego punktu na plycie = ma mozliwosc lepszego skorygowania danych = mniej bledow
![]() |
![]() |
#25 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.12.2002
![]() |
WITAM !!!
a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1) Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz