Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.01.2003, 02:42   #16
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ales sei rozpisal

teraz tak - wbrew temu co myslisz WAZNE jest z jaka predkoscia nagrywasz - im szybciej tym plyta jest nagrywana slabiej - czasem tak slabo ze mozna to interpretowac jako blad lub popracowac lduzej i odczytac prawidlowo - sadze ze plyta nagrales plexem w poblizy predkosci maksymalenj - i stad te zonki

litek i wses za kazdym razem dawaly by podobne odczyty - (blad rzedu 1%) bo tam skan jest prowadzony dokladnie - inna sprawa czy user plexa i yamahy zaufa wynikom liteona... bo niektorzy maja z tym spore problemy

plex ma fatalna korekcje bledow - od czasu modelu 24x ktory byl kompromitujacy firma nie uporala sie z tym

ja cdspeeda uzywam jako testera - jak sa czerwone to plyta do kosza - jak zolte to olewam - choc u mnie zolte pojawiaja sie raz na 30-50 plyt (mam tdk12x do muzy i lg32x do reszty) - jak sa zolte to w tych samych miejscach za drugim razem

polecam wses jesli masz liteona - sam chodze czasem z plytami do kumpla zeby popatrzec na te wykresy

PS po przejzeniu wykresow stwoerdzam ze plyty na pewno byly nagrywane ile fabriken dala

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.01.2003, 02:56   #17
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ah.. ano popisalem co nieco He.. pozny zimowy wieczor, jest pomysl wolny czas i chec realizacji.. no i czysta ciekawosc, wiec czemu nie, tym bardziej ze wyniki byly dosc interesujace.

Co do urzytej plyty, jak wspomnialem dokladnie nie pamietam z jaka predkoscia to nagralem, ale napewno bylo to z przedzialu 32x-48x.. i mysle ze plyta sama w sobie byla juz walnieta zanim nia wlozylem do nagrywarki, stad tez takie anie inne wyniki. Urzylem akurat wlasnie jej do testow, gdyz testujac wlasnie to plyte poraz pierwszy zaciekawily mnie wyniki, w pewnym sensie plyta jest unikalna, stad posluzyla jako egzemplarz do testow, gdyz inne nagrane plyty nie mialy tej charakterystki uszkodzen.

Co do zaufania wynikom LiteONa to jak najbardziej bym zaufal. Nic do tych napedow w zasadzie nie mam. Stawiam coprawda pulke wyrzej napedy Plextora i Yamahy, ale LiteON jest tuz za nimi na tej polcenizej. A program taki jak WSES zasluguje tylko na pochwale.. i wpewnym sensie wzbudza zazdrosc Nawet myslalem czy by nie kupic sobie kiedys LiteONa tylko dla tego programu

Co do korekcji to sie zgadza. Bylo o tym juz w samej recenzji na CDR Info.. co i tez potwierdzilo sie w moich testach. Najgorzej wyszla Yamaha, jednakze to model stary (ponad 2 lata), swoje juz przezyl i przepalil.. moze po czyszczeniu glowicy wyniki byly by lepsze.

A co do wykrsow, jest to caly czas jedna plyta jak mowilem taka sie dziwna trafila.. i stad pomysl na test. Zreszta ta seria platiniumow co mi sie trafila byla troche trefna. O czym juz pisalem na forum w ostrzerzeniu by zwracac uwage na jakos tych plyt. Normalnie plyty nagrywaja sie wporzadku przy predkosci 32x.. sporadycznie pojawia sie zolty kwadracik... jednakze te Platiniumy przy 40x i 48x juz sa bardzo wrazliwe, nawet palone na takim sprzecie jak Plextor.
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2003, 03:03   #18
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co do tych zoltych kwadracikow pojawiajacych sie losowo lub prawie losowo to ja rowniez zauwazylem ze na takie cos ma wplyw predkosc nagrywania plyty - mam stara LG ktora przy predkosci x8 po prostu nie dopala plytki (o 12 moge zapomniec) - jezeli nosnik jest dobry (verbatim, wiekszosc niebieskawych plyt, cd-r LG x24) to nie mam z tym zadnych problemow - nosnik jest wystarczajaco czuly ale jezeli ktos mi przyniesie do nagrania datexa albo (o zgrozo) hita to max speed=x4 bo inaczej slabsze cdromy maja powazne klopoty z odczytem takiej plytki

co do wykresow z cd-quality test to chyba nagram cos na probe x8 czy x12 i sprawdze jak sobie radza z odczytem cdrom i palnik
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2003, 03:57   #19
danson
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2003
danson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TDK d-view 700MB 48x, wypalona z prędkością 48x, dwie sesje:
Dołączone obrazki
Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i...-scan1.jpg 
Stary 12.01.2003, 04:00   #20
danson
Nowy na forum

Ta sama płytka przy drugim scanie:
Dołączone obrazki
Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i...-scan2.jpg 
Stary 12.01.2003, 04:35   #21
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Ateraz totalne ROTFL... az mnie zaskoczlo to totalnie.
Plyta CD-R 40x Verbatim Data Life (Extra Protection Surface) nagrana na Plextorze 4824TA, przy predkosci 24x. Oto wynik z Toshiby.. wszystko pieknie ladnie - zero bledow, piekny odczyt w CD Quality Speed.. wszystkie kwadraty zielone w ScanDisc. A tu totalny DONK! Yamaha... i.. ten wynik:
Dołączone obrazki
Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i...-1_yamhaa.gif 
Stary 12.01.2003, 04:36   #22
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

No i Scandisk: (przypominam ze w Toshibie wszystko jest zielone zero bledow).. zupelnie nie wiem jak rozumiec cos takiego
Dołączone obrazki
Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i...-1_yamhaa2.gif 
Stary 13.01.2003, 19:45   #23
Franc
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.10.2002
Franc zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja to w ogóle żałuję że odpaliłem Nero CDSpeeda, u mnie nagrywarka pokazuje same żółte kwadraciki (na różnych płytach) i teraz mam problem - sprzę się sypie czy co? Nagrałem na niej ok 300 płyt, wszystkie działają bez problemu (sprawdzałem na innych nagrywarkach i CD-romach - tam żółte kwadraciki pojawiają się sporadycznie). Sprzęt się zakurzył? Jest jakieś inne wyjaśnienie?
Franc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2003, 20:29   #24
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmm co do yamahy - to najprawdopodobniej jest na optyce troche kurzu lub po prostu sie zuzyla troszke i takie wyniki daje

co do reszty to bardzo wiele zalezy od predkosci nagrywania
im szybciej tym wieksze prawdopodobienstwo pozniejszego blednego odczytu

poza tym mechanizmy korekcyjne nie sa idealne i nie za kazdym razem da sie cos odczytac a przy kolejnej probie juz sie da

nastepna sprawa to sposob wykonania testow
nie jestes w stanie zapewnic idealnie takich samych warunkow za kazdym razem - zmienia sie temperatura, wilgotnosc powietrza, zapylenie - wystarczy ze gdzies sie tam dostanie jakis kurz i masz blad odczytu potem leci sobie dalej ty w tym czasie powtarzasz test i co i wszystko ok

jeszcze kwestia jakosci nosnika - plyta przy duzych predkosciach odczytu nieznacznie sie odksztalca - zdazalo sie ze plyty "wybuchaly" - rozsypywaly sie w drobny mak - lub pekaly np w lg 52x
tansze nosniki sa produkowane jak najmniejszym nakladem kosztow i sa tanie nie dlatego ze producent malo z tego ma tylko ze sa produkowane z niskiej jakosci materialow a jakosc wykonania jest zalosna
pozniej takie plytki ulegaja wiekszym odksztalceniom - naprezeniom niz porzadne plytki

biorac to wszystko pod uwage mozna sie juz za bardzo nie dziwic wynikom uzyskiwanym przez ciebie na roznych napedach lub po wielokrotnym testowaniu

sprawa plyt CDRW - sa czytane wolniej = naped ma "wiecej czasu" na odczyt danego punktu na plycie = ma mozliwosc lepszego skorygowania danych = mniej bledow

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2003, 19:34   #25
Waldek_2002
Bywalec

Data rejestracji: 21.12.2002
Waldek_2002 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
WITAM !!!

a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1)

Pozdrawiam
Waldek_2002 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2003, 19:47   #26
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Waldek_2002 napisa***322;(a)
WITAM !!!

a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1)

Pozdrawiam
Jeżeli nagrywasz metodą Track-At-Once to takowy kwadracik się pokaże.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2003, 21:52   #27
danson
Nowy na forum

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
A u mnie się nie pojawia na końcu żaden czerwony kwadracik, kiedy wypalam w Track-At-Once.
Stary 25.01.2003, 20:52   #28
Waldek_2002
Bywalec

Data rejestracji: 21.12.2002
Waldek_2002 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Dzięki za odpowiedź

Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK

Pozdrawiam
Stary 25.01.2003, 23:16   #29
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Martin_TP napisa***322;(a)
Ateraz totalne ROTFL... az mnie zaskoczlo to totalnie.
Plyta CD-R 40x Verbatim Data Life (Extra Protection Surface) nagrana na Plextorze 4824TA, przy predkosci 24x. Oto wynik z Toshiby.. wszystko pieknie ladnie - zero bledow, piekny odczyt w CD Quality Speed.. wszystkie kwadraty zielone w ScanDisc. A tu totalny DONK! Yamaha... i.. ten wynik:
hmmm... no ludzie, zupelnym bezsensem jest powolywanie sie na naped nie zwracajacy bledow c2 - mysle ze spokojnie mozesz olac wszelkie wyniki z cdspeeda pobierana na yamaszce - skoro sam zglasza ze naped mu nie pasuje...
Stary 25.01.2003, 23:19   #30
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Waldek_2002 napisa***322;(a)
Dzięki za odpowiedź

Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK

Pozdrawiam
Jeżeli robisz płytę sesyjną to wybierz Track-At-Once i nie zamykaj CD (NERO sam "powie" kiedy należy zamknąć)
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: