Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   zrzucanie zawartosci cd na mp3 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zrzucanie-zawartosci-cd-mp3-19986/)

-=KoWaLiK=- 17.04.2003 11:53

Juz ktos mnie ubiegl, ale jak wszyscy pisza to i ja napisze, osobiscie od zawze uzywam CdEx-a, naprawde polecam, troche dlugo trwa zrzut (nie jak AudioGoGo) ale ma mnustwo przydatnych opcji/funkcji. Polecam ci ten sofcik, a co najwazniejsze nie wymaga "slodzikow". :fiu:

-=Shade=- 17.04.2003 11:54

Wiem ze jakosc juz nie bedzie lepsza z technicznego punktu widzenia ale po przekodowaniu slychac ze jednak jest. Moze to kwestia dzialania dekodera mpc a moze czegos innego.

CIAPEK 17.04.2003 14:19

CDex Version 1.50 beta 9!
Darmowy, niezawodny, wiele funkcji tylko na tym zgrywam. Zgrywa też na wave, zgrywa określoną część, zgrywa w dwie strony. mp3-->wave i odwrotnie....:)
P.S. Ma ktoś działające polskie pliki językowe? Bo ja coś tam ściągnąłem, ale mi nie działa! :blee:

DimSim 17.04.2003 15:09

moze audiocatalyst? nie robie czesto operacji ripowania na mp3 ale ten w zupelnosci mi wystarczy.

andrzejj9 17.04.2003 16:40

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Mialem na mysli tylko tyle ze poczatkujacy nagrywacz dysponuje zapewne nero i nie ma potrzeby mu komplikowac nauki. Z czasem jak dojdzie do wprawy to moze to robic np w EAC z ktorego ustawieniami jest troche roboty no i potrzeba juz troche wprawy. A jesli plyta audio jest w dobrym stanie to i nero sie spisze dobrze.
no wlasnie, a a propo tych ustawien w EAC-u. Gdzie tam sie zmienia, jaki ma byc bitrate mptrojki. Automatycznie robi mi w lotnym, a wolalbym np 192.

grzeniu 17.04.2003 18:31

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
no wlasnie, a a propo tych ustawien w EAC-u. Gdzie tam sie zmienia, jaki ma byc bitrate mptrojki. Automatycznie robi mi w lotnym, a wolalbym np 192.
W tej chwili nie mam go na kompie wiec z pamieci ci nie powiem, ale na stronie glownej jest rozbudowany i dokladny opis EAC-a (bardzo dobry), wejdz tam i na spokojnie poczytaj. A dokaldnie to chyba w tym miejscu: http://www.cdrinfo.pl/cdr/soft/eac/d...onoptions.php3

-Sid-The-Rat=> 17.04.2003 19:46

EAC + mpcenc 1.15r rrrules

mppenc --quality 10 --xlevel --verbose --verbose

i wszystko jasne

konwersja mp3-> nie ma prawa dawac zadnej poprawy (ta konwersja tez przynosi STRATY!!!!!!!!) - jedyne to efekt dzialania jakiegos filtru czy DSP - ale to zarty a nie muzyka

dzis mam za soba 9h gry na gitarze :) boli mnie reka, gitarka nadaje sie do pralki a ja starlem kostke na proszek :D

music rules! tornado of souls rules...

paput2000 17.04.2003 21:00

Cytat:

A no dość prosto jeżeli używasz zewnetrznego kodeka (co jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem) - w Compression Options w zakładce External Compression w oknie Parameter Passing Scheme trzeba z listy wybrać typ kodeka którego uzywamy (np. Lame MP3 encoder). Po tym zabiegu w polu bit rate: pokazuje nam się lista predefiniowanych trybów pracy.
W polu Program, Including Path... oczywiście musimy podać scieżkę do pliku wykonywalnego uzywanego kodeka.
Tryb pracy kodeka można jeszcze zmieniać poprzez polecenia w oknie Additional Command, ale jest to trudniejsze rozwiązanie i wymaga znajomości komend.

Y@nkee_PL 17.04.2003 21:08

Ilość załączników: 1
Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
CDex Version 1.50 beta 9!
Darmowy, niezawodny, wiele funkcji tylko na tym zgrywam. Zgrywa też na wave, zgrywa określoną część, zgrywa w dwie strony. mp3-->wave i odwrotnie....:)
P.S. Ma ktoś działające polskie pliki językowe? Bo ja coś tam ściągnąłem, ale mi nie działa! :blee:

tez uzywam CDex'a, jest wporzo, zero problemow z konfigiem ;)
obecnie siedze przy wersji 1.50 beta 10

PS. w zalaczniku plik jezykowy PL :) - dziala jesli co ;p

CIAPEK 17.04.2003 21:49

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
tez uzywam CDex'a, jest wporzo, zero problemow z konfigiem ;)
obecnie siedze przy wersji 1.50 beta 10

PS. w zalaczniku plik jezykowy PL :) - dziala jesli co ;p

wielkie dzieki Yankee! To juz beta 10 jest? :)No no trzeba bedzie sprawdzic. Bo ogólnie to jestem bardzo zadowolony z tego programu. Mam nadzieje, że ten plik pasuje też do mojego CDex'a ;).
Jeszcze raz THX

CIAPEK 17.04.2003 21:54

Y@nkee! Działa! Dzięki!
Przyznam szczerze, że od kiedy mam nagrywarke i jeszcze ten wirtualny napęd Clona (razem w systemie 3 napędy). Czasami jest tak, że mi CDex nie widzi Cd-Romu. Ale jak się wyjmie/włoży płytke jeszcze raz to jest wszystko OK :). To taka porada dla tych, którzy może spotkali się z takim czymś!

andrzejj9 17.04.2003 22:25

dzieki za odpowiedzi :) co prawda wydaje mi sie, ze wlasnie w ten sposob ustawilem na 192 bitrate i mimo wszystko zrobil mi w lotnym, ale moze cos przeoczylem, sprawdze jeszcze raz, dzieki,

paput2000 17.04.2003 23:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

dzieki za odpowiedzi :) co prawda wydaje mi sie, ze wlasnie w ten sposob ustawilem na 192 bitrate i mimo wszystko zrobil mi w lotnym, ale moze cos przeoczylem, sprawdze jeszcze raz, dzieki,
Podczas kodowania powinno Ci wyskoczyć okno DOSowe z postępem i parametrami kodowania i tam powinien być pokazany tryb bitstream.
Przykład niżej

andrzejj9 17.04.2003 23:08

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Podczas kodowania powinno Ci wyskoczyć okno DOSowe z postępem i parametrami kodowania i tam powinien być pokazany tryb bitstream.
Przykład niżej

to okienko widze, ale nawet tam jest wyraznie napisane, jaka czesc pliku robi w jakim bitracie. Ale spoko, pobawie sie jeszcze i pewnie mi sie uda (hope so) :)

Marius_The_Mad 25.04.2003 04:24

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
Ja odrazu wystartowalem "na glebokiej wodzie" i zaczolem od EAC + LAME , ale potem odkrylem MPC i u mnie juz nie znajdziesz zadnej mp3 a tylko same mpc ktore albo sam zakodowalem albo przekodowalem z mp3. Zajmuje to wiecej ale jakosc tez jest lepsza :)
1. Jakość NIE jest lepsza. Cokolwiek o tym sądzisz. Jest gorsza, i z technicznego, i z "słuchowego" punktu widzenia. Napisałeś w swoim kolejnym poście, że różnica jest słyszalna. Zgadzam się, bo jest - ale nie na korzyść. Przy transkodowaniu mp3 -> mpc kompresujesz coś, co zawiera już szum kwantyzacyjny, a enkoder mpc dodaje swój własny, jedocześnie ignorując niektóre cichsze dźwięki, zamaskowane przez szum kwantyzacji w mp3. Zrób coś takiego 20 razy po kolei z tym samym plikiem i zobaczysz, o czym mówię.

2. Prośba. NIE udostępniaj mpc, transkodowanych z mp3, w sieci. Z powodów, które wymieniłem powyżej, oraz dlatego, że nikt nie spodziewa się po pliku mpc - marnej jakości, a mpc transkodowane z mp3 nie będą brzmiały jak zwykły mpc.

Sorry za ton tego posta, ale to ważne.
A jeśli chcesz mieć dobrą jakość, zripuj te transkodowane mpc jeszcze raz, tym razem od razu do mpc. Albo ściągnij ponownie mp3. Twoje transkodowane mpc zajmują więcej miejsca, a zdecydowanie nie brzmią lepiej. Inaczej - tak, lepiej - nie. :(

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:47.