Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   zrzucanie zawartosci cd na mp3 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zrzucanie-zawartosci-cd-mp3-19986/)

-=Shade=- 25.04.2003 11:35

Spora wiekszosc moich zbiorow mpc to wlasnorecznie zrobione ripy. Nie zawsze z wlasnych cd , czasem z wavow sciagnietych z netu. Naogol nie udostepniam ich w sieci bo nie widze takiej potrzeby ( 90 % osob nawet nie wie co to mpc )wiec mozesz spac spokojnie;)

cemi83 25.04.2003 12:24

Ilość załączników: 1
Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
1. Jakość NIE jest lepsza. Cokolwiek o tym sądzisz. Jest gorsza, i z technicznego, i z "słuchowego" punktu widzenia. Napisałeś w swoim kolejnym poście, że różnica jest słyszalna. Zgadzam się, bo jest - ale nie na korzyść. Przy transkodowaniu mp3 -> mpc kompresujesz coś, co zawiera już szum kwantyzacyjny, a enkoder mpc dodaje swój własny, jedocześnie ignorując niektóre cichsze dźwięki, zamaskowane przez szum kwantyzacji w mp3. Zrób coś takiego 20 razy po kolei z tym samym plikiem i zobaczysz, o czym mówię.

Święte słowa.

Aby poprzeć zamieszczam efekt drugiego i sto pięćdziesiątego drugiego rekodowania w formacie mp3.

Info:
- Plik źródłowy - rip ze stadionowej płyty nagrywanej zapewne z jakichś mp3 - ale w tym przypadku to bez znaczenia.

- 192blestaszeje2.mp3 (2 przekodowanie)
- 192blestaszeje152.mp3 (152 przekodowanie)

- enkoder: LAME 3.91 -b 192 -m j -q 2 --mp3input (dekodowanie w lame)

W załączniku te dwa pliki - pusłuchajcie.

Y@nkee_PL 25.04.2003 12:46

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
1. Jakość NIE jest lepsza. Cokolwiek o tym sądzisz. Jest gorsza, i z technicznego, i z "słuchowego" punktu widzenia. Napisałeś w swoim kolejnym poście, że różnica jest słyszalna. Zgadzam się, bo jest - ale nie na korzyść. Przy transkodowaniu mp3 -> mpc kompresujesz coś, co zawiera już szum kwantyzacyjny, a enkoder mpc dodaje swój własny, jedocześnie ignorując niektóre cichsze dźwięki, zamaskowane przez szum kwantyzacji w mp3. Zrób coś takiego 20 razy po kolei z tym samym plikiem i zobaczysz, o czym mówię.
...

a ja mam jedno pytanko zwiazane z tym co napisales, tak z ciekawosci ||

a jak jest z tym "szumem kwantyzacyjnym" podczas np. przekodowania pliku mp3 o wyzszym bitrate do mpc z nizszym bitratem niz mialo to mp3
raczej chodzi mi tu o wysoki bitrate, np. konwersja z mp3 320kbps do mpc profil xtreme, czyli cos ok. 192kbps
strata jakosci jest oczywista, bo mamy nizszy bitrate, ale co z tym szumem, on tez da o sobie znac w jakims stopiu ???
szczerze mowiac to zainteresowales mnie ta cala kwantyzacja ;p

Pozdrawiam.

pawelblu 25.04.2003 13:57

Cytat:

cemi83 napisa***322;(a)
W załączniku te dwa pliki - pusłuchajcie.
heh wiesz ten plik po 152. kodowaniach brzmi jak techno remix tego po 2. ^_^ (i nawet niezle to wyszlo)

-Sid-The-Rat=> 25.04.2003 17:00

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
a ja mam jedno pytanko zwiazane z tym co napisales, tak z ciekawosci ||

a jak jest z tym "szumem kwantyzacyjnym" podczas np. przekodowania pliku mp3 o wyzszym bitrate do mpc z nizszym bitratem niz mialo to mp3
raczej chodzi mi tu o wysoki bitrate, np. konwersja z mp3 320kbps do mpc profil xtreme, czyli cos ok. 192kbps
strata jakosci jest oczywista, bo mamy nizszy bitrate, ale co z tym szumem, on tez da o sobie znac w jakims stopiu ???
szczerze mowiac to zainteresowales mnie ta cala kwantyzacja ;p

Pozdrawiam.

szum kwantyzacyjny to w skrocie efekt skonczonej precyzji obliczen komputera - ktory zawsze costam utnie - im mniej liczb po przecinku w obliczeniach tym te roznice staja sie bardziej widoczne - kazda operacjamatematyczna na kompie przynosi takie efekty - wielokrotne kodowanie - tez..

do tego dochodzi tez specyfika dzialania kodera - co zostawia, co ucina, co dodaje od siebie - te efekty skladaja sie na taki szum

marius pewnie rozwinie temat - ale nalezy pamietac ze mp3/mpc jest kompresja STRATNA - kazdy krok - nawet z 320 na 64 przynosi jakiestam straty - efekt zaprezentowal cemi83 (dosc brutalny :)) chocby dlatego ze przy rekodowaniu koder musi sie jakos ustosunkowac do smieci pozostawionych przez poprzednie kodowanie - poniewaz takei smieci - szum - nie wykazuja cech muzyki to efekty ich przetworzenia sa smieszne...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:05.