Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Gry

Gry Szukasz solucji, patchy, trainerów, porad i nie pytasz o cracki lub warezy? Jeżeli tak to jest to dział dla Ciebie.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.11.2004, 19:16   #286
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
ale nie kumam. W orginale są bledy? Czy w piratach?
Jak narazie nie zauwazylem w orginale wiec luz.
PS.Zdziwilo mnie ze odpalilem bez problemu na GF4MX440 - zostawilem detale tak jak poustawial - rozdzielczosc 1024x768 - zero przycinki...ten silnik powala.
No tak ale GF4MX to jest DX 7 to sie nie dziw
bakupl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.11.2004, 19:50   #287
Japer
Bywalec

Data rejestracji: 04.11.2004
Japer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Gra wymiataaa... na moim duronie 1300 + ECS z Sisem + 256 ddr na 333 mhz + gf2 Ti Ultra DDR 64mb + caviar 120 gb 7200 + (najwazniejsze) stacja dyskietek fdd (biała) dziala na lowie w maire ladnie.... a jeszcze css w wydaniu silver.... i ulepszony hl1 ...z tego co slyszalem to nie na lepsz.e.jeszcze nie sprawdzalem
Japer jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 21:15   #288
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
??!!?? Nie może ?? Jak to nie może? Druk instrukcji to koszt kilkudziesięciu groszy, góra 2 - 5 złotych. Ładne pudełko na pięć płyt do może 2 złote. I co, nie może?

Poza tym jakie dostosowanie do polskich realiów? Gra za 120 to ma być dostosowanie do polskich realiów. Gdzie, jak mnie sami ostatnio poprawialiście średnia płaca wynosi 800 złotych?? Czyli co, mamy płacić 1/7 miesięcznej płacy za grę?? To tak, jakby amerykanow kazano płacić 300 - 500$! A kto by tam tyle zapłacił?

Tak więc nie ma żadnego dostosowania do polskich realiów. No, może w pewnym sensie tak, bo tak po prostu nasze realia wyglądają, ale to nie jest normalna sytuacja i ja tu widzę dużo miejsca do narzekania...
Dostosuj się w końcu do polskich "realiów" Jest jak jest - a Ty tylko ciągle narzekasz i narzekasz jak typowy statystyczny Polak... Tu nie Ameryka - gdzie wszystko super, hiper wydane można mieć za parę groszy... Ja tam się cieszę, że mam grę - chodzi dobrze, wydana może super nie jest - ale to pudełko w sumie mi się podoba - a że nie ma 1000 stronicowej instrukcji, do której i tak zajrzałbym pewnie tylko raz i to co najwyżej na klawiszologię (która w tej "ulotce" zajmuje jedną stronę) - to po cholerę mi większa instrukcja To nie jakiś Baldur's Gate czy inny NWN w którym instrukcja naprawdę się przydaje - bo masz opisane tworzenie bohatera, czary i inne tego typu rzeczy. W HL2 bohatera masz od razu stworzonego, czarów nie potrzebujesz - tylko bierzesz gnata i idziesz do przodu ku wyznaczonemu celowi - dojściu do następnego levelu... A jak zachciewa Ci się prezentów - to kup sobie amerykańskie wydanie gry Silver czy Gold i bądź zadowolony
Stary 25.11.2004, 21:21   #289
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pagerus
Dostosuj się w końcu do polskich "realiów" Jest jak jest - a Ty tylko ciągle narzekasz i narzekasz jak typowy statystyczny Polak... Tu nie Ameryka - gdzie wszystko super, hiper wydane można mieć za parę groszy... Ja tam się cieszę, że mam grę - chodzi dobrze, wydana może super nie jest - ale to pudełko w sumie mi się podoba - a że nie ma 1000 stronicowej instrukcji, do której i tak zajrzałbym pewnie tylko raz i to co najwyżej na klawiszologię (która w tej "ulotce" zajmuje jedną stronę) - to po cholerę mi większa instrukcja To nie jakiś Baldur's Gate czy inny NWN w którym instrukcja naprawdę się przydaje - bo masz opisane tworzenie bohatera, czary i inne tego typu rzeczy. W HL2 bohatera masz od razu stworzonego, czarów nie potrzebujesz - tylko bierzesz gnata i idziesz do przodu ku wyznaczonemu celowi - dojściu do następnego levelu... A jak zachciewa Ci się prezentów - to kup sobie amerykańskie wydanie gry Silver czy Gold i bądź zadowolony
a widzisz to jednak sie z toba nie zgodze i popre andrzeja poniewaz ma racje.

srednie zarobki w polsce wynosza okolo 1000 zl a z tego odejmij oplaty (jak mieszkasz sam) i ile ci zostanie na zycie
a gra kosztuje srednio 115 zeta.

niestety w innych krajach jest inny stosunek cen do zarabianej kasy i tam mozna sobie pozwolic na kupowanie orginalow od reki i nie odczujesz tego a u nas no niestety albo gra albo zarcie - ja zyje juz na wlasny rachunek wiec wiem co to znaczy jak masz wydac 115 zeta na gre to sie zastanawiasz czy nie lepiej jej nie kupowac a przeznaczyc te pieniadze na zycie (przetrwanie od 1 do 1).

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 21:30   #290
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
i po to jest necik by nie kupowc orginalow bo jak placi sie jeszcze 139 zl za neo to niech na siebie zrobi troche sciagajac HL2

a po drugie zastanowmy sie piractwo mozna ukrucic ale nie przy takich cenach jakie nam oferuja dystrybutorzy ktorzy tez musza sie obglowic i sciagnac kase z czlowieka

Ostatnio zmieniany przez legion : 25.11.2004 o godz. 21:33
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 22:00   #291
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
i po to jest necik by nie kupowc orginalow bo jak placi sie jeszcze 139 zl za neo to niech na siebie zrobi troche sciagajac HL2

a po drugie zastanowmy sie piractwo mozna ukrucic ale nie przy takich cenach jakie nam oferuja dystrybutorzy ktorzy tez musza sie obglowic i sciagnac kase z czlowieka
Ogólnie to jeżeli oryginał kosztowałby 50 zł to nie ściągałbym gier z netu, ale to żadne usprawiedliwienie. HL 2 kupiłem i jestem zadowolony. Dzięki temu że przesuwali premierę ciągle to zdąrzyłem już dwa razy wydać kasę ustukaną na to wydawnictwo. Kiedyś czekałem z niecierpliwością na Fallouta Tacticsa i również było ok chociaż kosztował 129 zł.

Teraz tylko czekam na Powrót Króla na DVD wersja reżyserska. Pozostało 15 dni
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 22:18   #292
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

no dokladnie jakby kosztowal 50 zeta to co innego a muza do 30 to i piractwa by nie bylo

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Stary 25.11.2004, 22:25   #293
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Dostosuj się w końcu do polskich "realiów"
Nie! Nie zamierzam akceptować stanu rzeczy, który mnie nie zadowala i który jest po prostu zły.

Cytat:
a Ty tylko ciągle narzekasz i narzekasz jak typowy statystyczny Polak...
Tu się mylisz - typowe polskie narzekanie (z którego niestety słyniemy...) polega na tym, że wszystko jest złe, paskudne, my jesteśmy biedni, a tak w ogóle to świat jest paskudny. Zresztą problem nie polega tutaj na narzekaniu tylko na fakcie, że nic z tego nie wynika. Typowy Polak narzeka i... nic - czeka aż świat się zmieni dla niego - po jego myśli.

A tak nie jest

Cytat:
Tu nie Ameryka - gdzie wszystko super, hiper wydane można mieć za parę groszy...
Ameryka też tak nie wygląda wbrew temu, co niektórzy mówią. W tym kraju pieniądze nie spadają z niego, ludzie nie rodzą się bogaci (no, może są wyjątki). Tu również trzeba ciężko pracować i zarabiać na swoje życie. Różnica jednak jest taka, że tutaj za swoją pracę dostajesz odpowiednie wynagrodzenie i możesz sobie pozwolić na normalne życie. Właśnie - normalne życie. Ameryka to normalny kraj. Nie arkadia, w której wszyscy są szczęśliwi, a każde życzenie spełanie się w mgnieniu oka. Ale miejsce, gdzie można normalnie żyć w normalnych społeczeństwie. To niestety jest podstawowa różnica pomiędzy tym krajem, a Polską...

Cytat:
a że nie ma 1000 stronicowej instrukcji, do której i tak zajrzałbym pewnie tylko raz i to co najwyżej na klawiszologię (która w tej "ulotce" zajmuje jedną stronę) - to po cholerę mi większa instrukcja To nie jakiś Baldur's Gate czy inny NWN w którym instrukcja naprawdę się przydaje - bo masz opisane tworzenie bohatera, czary i inne tego typu rzeczy. W HL2 bohatera masz od razu stworzonego, czarów nie potrzebujesz - tylko bierzesz gnata i idziesz do przodu ku wyznaczonemu celowi - dojściu do następnego levelu...
Tobie może nie być potrzebna, a innemu by się przydała. Zresztą nawet jeśli zajrzysz do niej tylko raz - liczy się wrażenie, poczucie tego, że dystrybutor docenia fakt, że wydajesz na niego swoje pieniądze, że mu na Tobie zależy. A nie, że z góry zakłada, że gra to przebój, więc wystarczy rzucić ją na rynek, a hieny i tak się na nią rzucą... To jest druga wyraźna różnica pomiędzy Ameryką, a Polską. Tam firmą zależy, a u nas.. szkoda gadać...

Cytat:
A jak zachciewa Ci się prezentów - to kup sobie amerykańskie wydanie gry Silver czy Gold i bądź zadowolony
A jeśli nie mogę? Jeśli nie mam na przykład odpowiedniej karty kredytowej, albo konta we właściwym banku i nie mogę zamówić z zagranicy? Co mam wtedy zrobić? Ściągnąć z internetu?

Tu i tak jeszcze jest pół biedy, bo chodzi tylko o złe wydanie gry, ale co zrobić, jeśli w Polsce wychodzi gra tylko w polskiej wersji, która załóżmy, że zrobiona poprawnie, zawsze zabiera pewną część klimatu? I co ma zrobić osoba, która chce zagrać w wersję oryginalną - taką, jaką widział i stworzył ją producent? Może ściągnąć grę z internetu, albo pójść na giełdę. Szkoda, że to jest najprostsze, a często jedyne wyjście.

Albo przykład PainKillera. Wydany w Polsce za bardzo dobrą cenę. Świetnie! Tylko dlaczego do cholery polska wersja jest dwupłytowa, a filmiki na niej są w skandalicznej jakości? Oszczędność? Na jednej płycie?? Ile, 50 groszy? A może to nie o oszczędność chodzi, tylko o takie mimowolne danie nam do zrozumienia, że jesteśmy mniej ważni, że rzuca nam się ochłapy, z których mamy się cieszyć?

Jeśli się z tym zgadzasz, w porządku. Ja nie lubię być tak traktowany i nie zamierzam tego akceptować.

Wrócę jeszcze do tego, kiedy piszesz, że marudzę. Cóż - nie uważam, żebym to robił, ale nawet jeśli, to zwróć uwagę na jedno. Marudzenie, czy narzekanie jako obraz niezadowolenia z obecnej sytuacji, to pierwszy i być może najważniejszy krok w kierunku zmian. Jeśli będziemy tolerować stan, z którego nie jesteśmy zadowoleni i będziemy się bali tą antypatię wyrazić, to nigdy nic się nie zmieni! Aby nastąpiły jakieś zmiany, trzeba najpierw zdać sobie sprawę z niezadowolenia. Wyrażenie go jest kolejnym - cholernie ważnym etapem.

Amen!

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 22:31   #294
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

i to sa slowa pod ktorymi sie podpisze - niestety taka jest prawda.

Żale kierować TU lub TU
Juz nie szukam pracy
Stary 25.11.2004, 22:35   #295
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@andrzejj9 chyba ten Twój manifest będą na murach wypisywać !! ^_^
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 22:43   #296
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
Piractwo można znacząco ograniczyć na dwa sposoby - zmuszając ludzi do kupowania oryginałów, albo ich do tego zachęcając. Pierwsze wymaga odpowiednich organów ścigania, a później wymierzania kary, a takich, nie oszukujmy się, w Polsce nie ma. Nagłośnienie od czasu do czasu kilku akcji policyjnych tego nie zmieni. Wszyscy doskonale wiedzą, gdzie i kiedy można kupić pirackie gry, filmy czy muzykę, tylko jakoś policja nigdy się tam nie zjawia.

Sposób drugi - zachęcenie. Ale nie poprzez dodawanie do pudełek jakiś kretyńskich, nikomu nie potrzebnych śmieci (chociaż tak też można, pod warunkiem jednak, że te dodatki będą miały choć cień sensu), tylko poprzez obniżkę cen. Jeśli ktokolwiek jeszcze ma wątpliwości, co w Polsce jest teraz podstawowym kryterium zakupu, to niech przejdzie się do pierwszego sklepu/supermarketu i zobaczy, na czym polegają dzisiaj promocję. Słowo jakość powoli traci w Polsce znaczenie, cena jest teraz najważniejsza. Zacytuję nazwę sieci sklepów obuwniczych CCC - Cena Czyni Cuda, od siebie dodam, że w Polsce.

Był pewien moment, kiedy ceny gier spadły do rozsądnego poziomu. Za 30 - 40 złotych można było kupić całkiem dobre pozycje. I był to krok dobry, we właściwym kierunku. Szkoda, że zamiast za nim postawić następny, dystrybutorzy nie widząc szybkich zysków (a takich po prostu nie będzie i nic tego nie zmieni), zrobili w zamian zwrot i podążyli w drugim kierunku. I tak teraz mamy 90% gier w cenach powyżej 100 złotych, a do tego takie absurdy, jak np. Final Fantasy XI, które ma kosztować 239 i kilka innych pozycji niewiele tańszych.
Nie wiem czy dystrybutorzy takich tytułów są już kompletnie bezmyślni, czy po prostu potrzebują trochę czasu na naukę na własnych błędach, ale w takiej sytuacji ich narzekania na niską sprzedaż można uznać za uskarżanie się na własną głupotę...

Prawda jest taka - przymusem w Polsce ludzi się już do niczego nie zmusi. Trzeba dać im odpowiednią motywację - a najsilniejszą jest okazja, promocja - cenowa.Jeśli dystrybutorzy w końcu to zrozumieją i zaczną - konsekwentnie stosować, jest pewna szansa, że piractwo w Polsce zacznie powoli maleć. Nigdy nie zniknie całkiem, ale może spaść do poziomu przez wszystkich już akceptowanego.

Nie trzeba wcale tak wiele, żeby tak się stało. Trzeba jednak odrobinę wiedzy, a przede wszystkim - chęci...

Stary 25.11.2004, 22:53   #297
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Air
Ogólnie to jeżeli oryginał kosztowałby 50 zł to nie ściągałbym gier z netu, ale to żadne usprawiedliwienie. HL 2 kupiłem i jestem zadowolony. Dzięki temu że przesuwali premierę ciągle to zdąrzyłem już dwa razy wydać kasę ustukaną na to wydawnictwo. Kiedyś czekałem z niecierpliwością na Fallouta Tacticsa i również było ok chociaż kosztował 129 zł.
Cytat:
no dokladnie jakby kosztowal 50 zeta to co innego a muza do 30 to i piractwa by nie bylo
Byłoby. Niestety, tak, jak napisałem przed chwilą, piractwo w Polsce nigdy nie zniknie. To poczucie bezkarności, a wielu wypadkach po prostu nieutożsamianie piractwa z kradzieżą jest już zbyt głęboko zakorzenione w mentalności Polaków, że potrzeba będzie kilkunastu, albo i kilkudziesięciu lat, zeby to zmienić. Inna sprawa, że jak na razie, to robi się wszystko, żeby je jeszcze głębiej zakorzenić, a nie zacząć wyplewiać....

Kupno gry na giełdzie jest już czymś tak normalnym, że niewiele osób jeszcze zdaje sobie sprawę, że w ten sposób łamie prawo. To znaczy oczywiście - my wiemy, że to jest sprzeczne z prawem, ale nie mamy tej świadomości robiąc to. Jest to już po prostu tak normalne, i tak powszechne, że nie budzi naszego wewnętrznego sprzeciwu. A w kraju, w którym prawo istnieje w większości wypadków tylko na papierze, to właśnie może być ostatnia granica przed jego przekraczaniem. Ale i ona już niestety praktycznie nie istnieje...

Pamiętam sytuację, kiedy widziałem na giełdzie osoby kupujące od piratów gry po cenie, w której były one sprzedawane w sklepie! I to nie w żadnej promocji. Były to gry z serii Extra Gra itp. a konkretnie pamiętam tu przypadek Giants, który kosztował 29.99 i można było je kupić w każdym nawet supermarkecie. Ale te osoby były już tak przyzwyczajone do kupowania na giełdzie, że nawet nie wiedziały, ile ta gra tak naprawdę kosztuje. I to jest własnie to zakorzenienie w mentalności, które mam na myśli. A żeby je zlikwidować - trzeba naprawdę dużo chęci i czasu. Bardzo dużo...

Sprawa jest prosta - im niższe ceny, tym mniej osób kupujących piraty, czyli wyższa sprzedaż. Ja opisałbym to gasnącą hiperbolą, bo oczywistym jest, że z każdym kolejnym obniżaniem ceny (do niższego poziomu) efekt (przyrost kupujących) będzie coraz mniejszy. Niemniej jednak na początku hiperbola maleje naprawdę szybko

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 25.11.2004 o godz. 22:57
Stary 25.11.2004, 23:16   #298
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Byłoby. Niestety, tak, jak napisałem przed chwilą, piractwo w Polsce nigdy nie zniknie.......
swiete slowa ale nie w naszym kraju ceny moze i spadna kiedys ale czy na nasza

kieszen to chyba nie realne jak ciagle sie slyszy o aferach ktore jeszcze sie nie

skonczyly a powstaja na ich miejsce nowe i ci na gorze wymagaj od ludzi uczciwosci

kazdy kombinuje jak moze
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2004, 23:25   #299
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
otatnio mialem sposobnos dyskutowac z policjantem i pania z urzedu skarbowego - towarzysko
jak oni nie widza sprawiedliwosci, uczciwych interesow i rozsadku ... to sorry

nic innego nie zostaje jak sie stad wyprowadzic ... ale znam paru co na obczyznie dlugo nie pomieszkali - mimo wywrotki 'siana'
Stary 26.11.2004, 09:48   #300
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Turboni
a widzisz to jednak sie z toba nie zgodze i popre andrzeja poniewaz ma racje.

srednie zarobki w polsce wynosza okolo 1000 zl a z tego odejmij oplaty (jak mieszkasz sam) i ile ci zostanie na zycie
a gra kosztuje srednio 115 zeta.

niestety w innych krajach jest inny stosunek cen do zarabianej kasy i tam mozna sobie pozwolic na kupowanie orginalow od reki i nie odczujesz tego a u nas no niestety albo gra albo zarcie - ja zyje juz na wlasny rachunek wiec wiem co to znaczy jak masz wydac 115 zeta na gre to sie zastanawiasz czy nie lepiej jej nie kupowac a przeznaczyc te pieniadze na zycie (przetrwanie od 1 do 1).
W porządku - ale nie nikt Ci nie karze przecież kupować każdej nowej gry, prawda? Odkładając 10-20 zł co miesiąc możesz sobie kupić po ok. pół roku grę - pieniądze zaczynasz zbierać od momentu w którym ogłoszony jest czas premiery - a często robi się to na przykład na pół roku przed premierą - oczywiście jest to termin przybliżony. Przy zarobkach 800 zł, z których musisz pokryć rachunki (które wcale nie są niskie) nikt Ci nie karze kupować gry tak od ręki - po to są oszczędności - środki celowe - przeznaczone na zakup tego na co masz ochotę (oczywiście jeśli możesz sobie pozwolić na oszczędzanie). Ja na HL2 odkładałem pieniądze przez 4 miesiące (wiedziałem, że jak nie odłożę to nie będzie mnie stać na zakup od ręki - a tak to się czegoś zrezygnowało aby mieć na tę grę). Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na HL2. Co do wydania samej gry - można mieć pretensje - widywałem oczywiście lepiej wydane gry. Ale sądzę, że to nie tylko polityka naszego rodzimego wydawcy - a polityka Vivendi. Wiadomo było, że ludzie czekają na HL2 z utęsknieniem - a oni poszli na łatwiznę. Wydali jak wydali - ale ludzie tę grę kupują. Wystarczy spojrzeć na notowania sprzedaży gier w Empikach i MM.
W tym kraju nie ma przymusu zakupu czegokolwiek - robisz w tym temacie co chcesz... Sądzę, że nie jest tragedią obycie się bez HL2 i pogranie sobie w tę grę u kumpla... Większość osób z pewnością odpala tę grę z czystej ciekawości - aby sprawdzić czy te wszystkie doniesienia na temat grafiki i innych rzeczy się sprawdziły... Ja z sympatii do pierwszej części zakupiłem dwójkę - i jak już nie raz mówiłem - nie żałuję Jeśli na jakiejś grze bardzo mi zależy - jestem skłonny do wyrzeczeń - a miesięczny koszt jest taki jak już wspominałem - odpuścić sobie parę paczek fajek (nieco podbać o zdrowie przy okazji ).
Burza się niezła rozpętała widzę - jakoś wcześniej nie było chyba takich dyskusji na temat ceny danej gry - przynajmniej ja takich nie widziałem. Myślę, że swoje racje przedstawiłem wyczerpująco... zapewne spotkam się z krytyką - ale krytykę trzeba przeboleć przecież nikt nie musi się zgadzać z moimi poglądami

Twoje uprawnienia: