![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Gry Szukasz solucji, patchy, trainerów, porad i nie pytasz o cracki lub warezy? Jeżeli tak to jest to dział dla Ciebie. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
GTA IV - uruchomienie
Hmm.. dziwne, ale nie znalazłem tematu o tej grze na forum. Czyżby nikt nie grał?
W każdym razie nie chodzi mi o samą grę, ale o uruchomienie. Może ktoś próbował i ma jakieś doświadczenia w tej kwestii (a nie jest to łatwe..). Mam pożyczony oryginał, który ostatnio przez dwie godziny próbowałem uruchomić, bez rezultatu. Najpierw instalacja 16GB, w tym dwóch kompletnie niepotrzebnych mi programów (uwielbiam po prostu jak jestem do czegoś takiego zmuszany..), potem ściąganie patcha, jak się okazuje nie jednego, konieczność rejestracji i.. kolejne nieudane próby uruchomienia gry. Problemy były różne, od komunikatów dotyczących problemów z przetwarzaniem grafiki, czy później z ilością pamięci na karcie graficznej (obydwa już powiedzmy rozwiązane), do tego, co jest teraz, czyli bluscrena i resetu przy próbie uruchomienia. Na ten moment mam najnowsze sterowniki do karty graficznej, najnowszy patch, ustawienia, które w zupełności powinny na moim komputerze pójść (nawet przy tak złej optymalizacji). Popatrzyłem na internecie i problem ten pojawia się w różnych postaciach, ale tak naprawdę nie ma skutecznego wyjaśnienia. Pewnie więc metodą prób i błędów. Ale zanim będę się znowu bawił (jeśli w ogóle będę, bo szczerze mówiąc grę chciałem tylko zobaczyć), to postanowiłem spytać - może ktoś też miał z tym problem i jednak jakoś sobie z nim poradził.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli BSOD, to WhoCrashed i reinstall wykrytego sterownika.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Coraz gorsze gry robią... i to nie chodzi o grafikę/fabułę tylko właśnie o takie bzdety jak piszesz, masz oryginał i dalej są problemy ! Skoro chcesz tylko sprawdzić to może cukierek ? Swoją drogą ciekawe na ile kompów można przerejestrować tą grę...
![]()
![]() |
#4 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
oryginały są be...
mam dwa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Taki OT ale
Do gier powinny być tylko konsole, kumpel sobie co kwartał nową oryginalną grę kupuje i to nie nowość tylko hicior z przed kwartału (takie są już zbite z ceny). Problemów brak, konsolka nieprzerobiona a taka strategia bankructwem nie grozi. ![]()
![]() |
#6 |
the one
CDRinfo VIP
O GTA IV czytałem, że to najgorzej zoptymalizowana gra na PC-ta w historii. Generalnie gra chodzi, albo nie chodzi
![]() Swoją drogą to właśnie taka refleksja mnie naszła.. Gra kosztuje w sklepie ok 150 zł. czyli bardzo dużo, instaluje się 16GB czyli również sporo, do tego długo to trwa, trzeba dodatkowo zainstalować różne dodatkowe bzdety zaśmiecające tylko i spowalniające system. Optymalizacja jest tragiczna nie tylko pod względem prawidłowości samego działania gry, ale także jej późniejszego chodzenia. Komputer, na którym bez problemu działa Crysis, tytaj potrafi nie być w stanie w ogóle wyświetlić płynnie grafiki. Do tego z pewnością dochodzą jeszcze jakieś ograniczenia dotyczące ilości instalacji gry itp. I teraz pytanie - czy to wszystko ma być nagrodą za kupno oryginału? Obecnie na komputerze poza jednym programem (którego praktycznie nie używam) nie mam nic pirackiego i chciałbym, aby tak pozostało. Jednak coraz częściej jak mam ochotę w coś zagrać zastanawiam się, czy nie łatwiej (i nie chodzi o kwestie finansowe) będzie po prostu ściągnąć tego z internetu. Za którymś razem chyba się do tego przekonam.. @ Reetou Tak, chodzi o BSOD, spróbuję ten podany przez ciebie program.
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
Mając oryginał i cukierka możesz spać spokojnie.
Gorzej jeśli to bołaby tylko płyta DVDR i cukierek hehe ![]()
![]() |
#8 |
the one
CDRinfo VIP
To tak. Ale myślisz, że jakiś ***** coś by tutaj zmienił?
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Myślałem raczej o pominięciu procesu rejestracji ale ta rada jest zbyt późna
![]()
![]() |
#10 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Ta gra w rzeczy samej jest chyba najbardziej problemowym tytułem w historii gier PC. Mam oryginał i od samego początku (a nabyłem go stosunkowo niedługo po premierze) ta gra sprawia najróżniejsze kłopoty. Można powiedzieć, że z każdą łatką jedne problemy znikają, a za to pojawiają się nowe.
Obecnie prawie nie gram w gry wideo, GTA IV kupiłem z sentymentu do poprzednich części serii. Sądzę, że jest to ostatnia gra studia R, jaką kupiłem, chyba, że diametralnie zmieni się podejście tych ludzi do logiki tworzenia kolejnych tytułów. Dwa dodatkowe programy (Social Club i Windowscośtam), żeby gra zadziałała to tylko początek. Dalej dochodzą aktualizacje - samej gry oraz tych dodatkowych aplikacji, oczywiście obligatoryjne. Ponadto, choć nie jestem jakimś tam szczególnym fanem modyfikacji a tym bardziej gry na kodach, chciałem się pobawić różnymi modami i trainerami. Oczywiście po każdej aktualizacji gry owe mody i trainery przestają działać, przy okazji uniemożliwiając uruchomienie gry. Ponadto, jak wspomniałem, nigdy nie wiadomo, czy po aktualizacji gra się uruchomi. Nie przejdę chyba tej gry do końca - nie chce mi się już po prostu bawić w szukanie przyczyn kolejnych problemów. Pomijam już, że fabuła nawet się nie umywa do tego, co było np. w SanAndreas - tu każda kolejna misja polega na tym, że pod różnymi pretekstami jedziemy gdzieś i mamy za zadanie rozwalić o kilku do kilkudziesięciu gości, a czasami uciec potem przed federalnymi. No, pojawiły się nawet super patenty rodem z Wiedźmina (tam widziałem taki po raz pierwszy) - bohater po napiciu się zaczyna zataczać się na wszystkie strony, a w jednej misji prowadzenie samochodu utrudnia porwana dziewczyna, chwytająca co jakiś czas za kierownicę. Zapomniałbym - co jakiś czas dzwoni ten czy tamten znajomy, zapraszając nas to do pizzerii, to na rzutki czy bilard, przez co możemy pograć w mini gry, wcześniej oczywiście tracąc czas na zabranie gościa do lokalu, a potem na odwiezienie go (można wykorzystać taksówki, ale to i tak zabiera czas). Kiedyś brakowało mi w grach takich akcentów, ale w GTA IV pojawiają się zdecydowanie za często, nie pozwalając spokojnie pograć (nieprzyjęcie zaproszenia = spadek poziomu sympatii danej osoby). Ogólnie lubię samochodówki z otwartym światem, ale GTA IV to niestety (przy wszystkich jej zaletach, bo i te są) porażka. Fakt - gra ma swój klimat (o dziwo, coś tam w niej jest!), ale baardzo wiele wad, które go skutecznie ograniczają. Teraz czekam na Fuel, którego kupno rozważę po premierze. Jedno jednak jest pewne - najpierw poczytam sobie, jak wygląda instalacja, czy gra jest stabilna i czy da się w nią grać. Bo jeśli ma być tak, że to, co zobaczyłem w GTA IV przedstawia ogólny kierunek rozwoju gier komputerowych, to bez żalu rezygnuję z tej formy rozrywki.
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Coś nie bardzo ten program. Nie wykrywa błędów mimo, że miały miejsce.
Ale zrobiłem to innym programem - mianowicie WinBbg i otworzyłem w nim skopiowany ręcznie plik *.dmp z folderu Minidump z windowsa. Treść poniżej: Cytat:
Wychodzi więc na to, że problem jest z plikiem atkdisp.dll. Poszperałem na internecie i powtórzyło się to, o czym już wcześniej czytałem, a mianowicie o programie Asus'a Gamer OSD. Miałem to cholerstwo i odinstalowałem, ale na razie nic się nie zmieniło (tzn. zmieniło - blue screen pokazał się wcześniej..). Ewentualnie spróbuję jeszcze usunąć wszystkie pozostałe programy Asus'a (chociaż niechętnie, bo z niektórych - np. Smart Doctor - korzystam) i sprawdzę wtedy. Tymczasem pojawił się kilka dni temu kolejny, czwarty już chyba patch do GTA. Z ciekawości może nawet spróbuję..
![]() |
![]() |
#12 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
http://forum.laptopy.info.pl/f40/ste...96/#post303148
Też gra, ale inna, też grafa ati. Spróbuj odinstalować tę poprawkę KB952287, o ile ją masz. ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
W międzyczasie ściągnąłem jeszcze tego nowego patcha, tak więc nie wiem, co ostatecznie pomogło, ale przed chwilą udało mi się po raz pierwszy uruchomić grę. Tak mniej więcej na 5 sekund, żeby potem wywaliła się do Windowsa z komunikatem, że za mało pamięci na karcie graficznej... Ten komunikat pojawiał mi się już wcześniej i specjalnie dlatego zmniejszyłem praktycznie wszystkie ustawienia w menu tak, żeby z posiadanych 512 (gra widzi trochę mniej) potrzebnych było ok. 370 (czyli duży zapas). Jak widać dla doskonale zoptymalizowanej gry okazało się to za mało. Żeby było ciekawiej zdążył pojawić się tylko jeden ekran, a wcześniej ten komunikat pojawiał się już w trakcie dema początkowego... Serio, w tym momencie przestaję się dziwić ludziom, że masowo ten tytuł oddawali.. Olewanie klienta też powinno mieć pewne granice. W każdym razie gra być może już działa (chociaż podejrzewam, że i tak przyczyną było tu jednego coś w sterownikach Asus'a) tyle, że nie da się w nią grać. Oczywiście może to być losowe i jutro może się już w ogóle nie uruchomić (tak już też miałem, że przy jednym uruchamianiu pojawiał się jakiś błąd, a potem przy kolejnym zupełnie inny..), gdyby jednak postanowiła dalej działać, to może jeszcze zmniejszę ustawienia na minimum i zobaczę, czy w ogóle to działa. Chociaż szczerze mówiac nie bardzo mi się już chce.. Dobrze, że nie ja tę grę kupiłem...
![]() |
![]() |
#14 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pingwin specjalista.
Tak, ale prawda jest taka, że jak masz oryginał, którego nie da się skopiować (backup) to masz ten zakaz gdzieś i robisz tak aby się dało tego używać - no bo przecie masz prawo zrobić jedną kopię! No i masz paradoks...
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
GTA: Vice City, Pytania | kizio | Gry | 28 | 18.07.2011 16:17 |
Problem z Gta III | mitashi | Gry | 6 | 23.01.2009 21:40 |
Gta Tropa De Elite | dziukers | Inne | 1 | 14.09.2008 23:10 |
Aktualizacje Windows 98/Me/2k | Piterniel | Off topic | 4 | 05.06.2005 22:54 |
Detonatory ! & GTA 3 | Laser | Off topic | 7 | 17.07.2002 11:15 |