Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Gry Szukasz solucji, patchy, trainerów, porad i nie pytasz o cracki lub warezy? Jeżeli tak to jest to dział dla Ciebie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.07.2005, 14:23   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Uruchamianie starych gier (dosowskich)

Sesja się skończyła, wakacje zaczęły, postanowiłem więc sobie w coś zagrać. Zawsze bardzo lubiłem pinballe, ale jak poinstalowałem kilka z tych najnowszych, to stwierdziłem, że w nie się właściwie nie da grać i postanowiłem wrócić "do korzeni". Balls of Steel niestety znam już na wylot, więc cofnąłem się jeszcze dalej - do Pinball Dreams, Fantasies, Illusion, Slam i Full Tilt i innych. No ale jest pewien problem - większość z nich to bardzo stare gry, chodzące jeszcze spod DOS-a. Jak to cholerstwo uruchomić jakoś sensownie w Windowsie XP? Są jakieś specjalne programy do tego? Bo sam tryb zgodności, pomijając, że on i tak jest raczej do gier spod Windowsa 95, nie zdaje egzaminu..
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.07.2005, 14:27   #2
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wiem, że na tym emulatorku idzie odpalić gierki dosowe, ale nigdy nie probowalem
http://pl.wikipedia.org/wiki/DOSBox
Mam chyba jakiegos arta, z ks-ekspert, o ile go znajde to dam skany
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 14:31   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzięki za pomoc, sprawdzę go później.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 14:49   #4
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Skan: http://www.megaupload.com/?d=24JWO6N0
Oczywiście w celach edukacyjnych
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 15:51   #5
Yarozelsky
Gość
 
Posty: n/a
potwierdzam na DosBox'ie da sie odpalic gierki,nawet karty dzwiekowej nietrzeba ustawiac bo u mnie robi to automatycznie.Odpalamy dosboxa i wpisujemy komende :
'' mount x1: x2 : \ sciezka starych gierek ''
x1 - nazwa virtualnego napedu na ktorym beda giery
x2 - sciezka gierek na dysku
Tu idzie znalesc dosboxa i pare ciekawych gierek
edit: w pliku readme.txt dosboxa jest wszystko dokladnie opisane rowniez jak przyspieszyc lub zwolnic emulator

Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 03.07.2005 o godz. 15:53
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 18:14   #6
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,240
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Witam

No to mi pozostaje polecić bez wątpienia najlepszą nakładkę na DOSBoxa o nazwie D-Fend, oto storna domowa : http://members.home.nl/mabus/.

Pozwala ona tworzyć profile dla każdej gry/programu i łatwo je potem uruchamiać. Można sobie nawet zrobić bezpośredni skrót na pulpicie do ulubionych rzeczy i wszystko automatycznie startuje.

Super sprawa, jednak potrzebny bardzo szybki komputer.

Pozdrawiam.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 19:31   #7
Predi
Niezarejestrowany
 
Avatar użytkownika Predi
 
Data rejestracji: 16.04.2002
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 2,778
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a wie ktos co zrobic aby odpalic gre ktora wymaga windy 98? (pod xp nie chodzi, a dos tez odpada)
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 20:13   #8
kraluk
Guru
 
Avatar użytkownika kraluk
 
Data rejestracji: 13.02.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 4,500
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Predi
a wie ktos co zrobic aby odpalic gre ktora wymaga windy 98? (pod xp nie chodzi, a dos tez odpada)
Zawsze można się pobawić VMware
Załatwiasz sobie takowy program, ustawiasz wirtualny komputer, instalujesz Win98 na wirtualnym hdd i już masz wirtualny, działający komputer
__________________
"Być zwyciężonym i nie ulec - to zwycięstwo!"

Ostatnio zmieniany przez kraluk : 03.07.2005 o godz. 21:58
kraluk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 21:56   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Programy całkiem dobre, dzięki za pomoc

Mam jednak jeszcze kilka pytań z nimi związane:

1) To tworzenie tego jakiegoś wirtualnego dysku... czy on rzeczywiście tworzy wtedy jakieś miejsce na dysku, czy po prostu potrzebuje w ten sposób przeznaczoną pamięć czy coś takiego? Chodzi mi o to, czy tak naprawdę ma jakiekolwiek znaczenie to, gdzie się tą lokalizację poda

2) Do czego właściwie jest ta nakładka i jak się jej używa. Ten podstawowy program uruchomiłem i mimo, że nie uruchamia wszystkich gier, to sprawuje się całkiem dobrze. Natomiast w tej nakładce nie mogę zobaczyć i uruchomić żadnej gry.. Co trzeba zrobić?
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 22:23   #10
Yarozelsky
Gość
 
Posty: n/a
co do 1 pytania : to niema znaczenia jaka lokalizacje podasz bo po wylaczeniu dosboxa wszystko wraca do normy i niezuzywa zadnego miejsca na dysku[moja teoria,czsami zapodam superfroga ]
jedynie dyski musza byc rozne ten emulowany i ten na ktorym masz gry
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 22:28   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yarozelsky
co do 1 pytania : to niema znaczenia jaka lokalizacje podasz bo po wylaczeniu dosboxa wszystko wraca do normy i niezuzywa zadnego miejsca na dysku[moja teoria,czsami zapodam superfroga ]
jedynie dyski musza byc rozne ten emulowany i ten na ktorym masz gry
He he.. pierwsza gra, jaką uruchomiłem, to właśnie był Superfrog Jednak co klasyka, to klasyka

Od razu natomiast brakowało mi czegoś takiego, jak jest w emulatorach na przykład SNES-a, gdzie chcąc zapisać stan gry robię to bezpośrednio w emulatorze nie bawiąc się w żadne durne kody, jak to na przykład ma właśnie SuperFrog. Miałem nadzieję, że ta nakładka może coś takiego ma, ale nie udało mi się jej uruchomić.


Co do "różności" dysków, to ja na razie miałem ten sam i SF działał, ale że kilka gier nie chciało się uruchomić, to spróbuję jeszcze z różnymi.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 22:42   #12
Yarozelsky
Gość
 
Posty: n/a
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Co do "różności" dysków, to ja na razie miałem ten sam i SF działał, ale że kilka gier nie chciało się uruchomić, to spróbuję jeszcze z różnymi.
tzn. chodzi mi oto ze u mnie niedziala np. ''Mount C: \ C: \stare gry'' tylko np. '' mount C: \ D: \stare gry''[tzn musza byc rozne litery dyskow : emulowany i ten na ktorym mam gry]
a co do nakładki nieuzywalem ale napewno Arepo jak sie pojawi to napisze.

Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 03.07.2005 o godz. 23:28
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2005, 00:35   #13
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,240
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Od razu natomiast brakowało mi czegoś takiego, jak jest w emulatorach na przykład SNES-a, gdzie chcąc zapisać stan gry robię to bezpośrednio w emulatorze nie bawiąc się w żadne durne kody, jak to na przykład ma właśnie SuperFrog. Miałem nadzieję, że ta nakładka może coś takiego ma, ale nie udało mi się jej uruchomić.
Niestety DOSBox nie ma takiej funkcji, możesz zapisać stan gry tylko w taki sposób w jaki udostępnia Ci konkretna gra.

Cytat:
Napisany przez Yarozelsky
tzn. chodzi mi oto ze u mnie niedziala np. ''Mount C: \ C: \stare gry'' tylko np. '' mount C: \ D: \stare gry''[tzn musza byc rozne litery dyskow : emulowany i ten na ktorym mam gry].
Powinienneś napisać :
mount c c:\stare gry , a właściwie to :
mount c c:\stareg~1

gdyż jak wiadomo w dosie 8 znaków w nazwie to max, patrz rysunek
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Uruchamianie starych gier (dosowskich)-rys.1.jpg  
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2005, 01:15   #14
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,240
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Przygotowałem mały opis nakładki D-Fend na przykłądzie gry Pinball Fantasies



- Instalujemy DOSBox-a i D-Fenda

- Podczas instalacji D-Fend prosi o wskazanie miejsca instalacji DOSBox-a, można to również zrobić ręcznie w menu Extras, a tam "Configure Defaults ..." zakładka "Options" i pole "DOSBox location".

- Gra jest przygotowana na dysku C, więc do dzieła :

Z menu Profile -> "Add with Wizard”

Ustawienia :


Okna 1 do 4

-Okno 1-
Profile Name – Nazwa profilu (czyli gry)
Close Dosbox after game exit – zaznaczyć
Game EXE – podać ścieżkę dostępu do gry
Setup EXE – podać ścieżkę dostępu do setup-u jeśli jest

-Okno 2-
Cycles – ilość cykli procesora przeznaczona dla emulatora (więcej = szybciej), trzeba indywidualnie dostroić, początkowo można wpisać 4000, a w miarę potrzeby zwiększać lub zmniejszać
reszta bez zmian

-Okno 3/4-
montujemy dysk
Select Drive – podajemy dysk, na którym znajduje się gra
Drive label – przypisujemy dyskowi nazwę
Eneble Input/output control – zaznaczyć (pozwala na zapisywanie ustawień setupu i stanów gry)

-Okno 5/6/7/8-
dźwięk
Configure Soundblaster - wszystko bez zmian, ostatecznie "Opl rate" można wybrać 44100 Hz dla lepszej jakości
teraz pokażą się okna (nie ma na rysunkach) :
Configure GUS Emulation – wyłączyć Eneble Gus
Configur MIDI Emulation – wszystko wyłączyć (w tym pinbalu dźwięk odgrywany jest z modułów, więc można spokojnie zrobić off)
Configure Speaker Emulation – wszystko wyłączyć

-Okno 9-
Memory (MB) – np.: 32
reszta bez zmian


Okno 5 i 9

Od tej pory mamy śliczny profil o nazwie Pinball Fantasies.


Profil jak ta lala

Wystarczy uruchomić i gra rusza. Jeśli nie ma dźwięku to trzeba wystartować setup i tam wszystko ustawić na SB16 - prawy przycisk myszki na profilu i „Run Setup” (naturalnie potem zapisać).

Teraz pozostaje odpowiednio dostroić działanie gry do szybkości naszego sprzętu. Robi się to w "Edit profile" (RMB na profilu) głównie w zakładkach "General” i "Environment". Można tam zmienić ilość cykli procesora, klatek na sekundę czy program ma startować na pełnym ekranie itp. Trzeba sobie popróbować i pozostawić najlepsze ustawienie.


Zakładki General i Environment

Po tym pozostaje już tylko cieszyć się wyśmienitym pinaballem.



Przydatne skróty :
Alt+Enter – fullscreen/okno
Ctrl+F7/F8 – zmniejszenie/zwiększenie ramek na sekundę
Ctrl+F11/F12 – zmniejszenie/zwiększenie cykli procesora dla programu

Pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Uruchamianie starych gier (dosowskich)-rys.1.jpg   Uruchamianie starych gier (dosowskich)-rys.2.jpg   Uruchamianie starych gier (dosowskich)-rys.5.jpg   Uruchamianie starych gier (dosowskich)-rys.4.jpg   Uruchamianie starych gier (dosowskich)-rys.3.jpg  

__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2005, 05:34   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzięki serdeczne za opis Jak tylko będę mógł odwdzięczę się reputką
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.