![]() |
ja przeczytałam książkę,Danuta Wałęsa,długo się do tego zabierałam,ale jakoś rozpoczęłam.
|
Cytat:
Tak dla przykładu "Malowany człowiek" Bretta oryginalnie wydany był w jednym tomie, u nas w dwóch... Wysłane z mojego MT11i proszę o sklejenie. /jak sobie zyczysz :) ostatnio za sprawą świata czytników trafiłem na ciekawą inicjatywę. Serwis Masz wybrór oferuje ***8222;gry książkowe***8221; z Wydawnictwa Wielokrotnego Wyboru. Są to e-booki, w których to my decydujemy o dalszym rozwoju akcji. Znaleźć można tam m.in. pozycję "Uwikłana" Beniamina Muszyńskiego. "[...]Oddając cześć wszystkim ofiarom tragicznej katastrofy ekologicznej w Bhopalu, publikuje w 28 rocznicę tych tragicznych wydarzeń sensacyjną interaktywną powieść Uwikłana [...]" Jako, że książka porusza także problem osób niewidomych w naszym społeczeństwie, jej cena wynosi min. 2 zł, które możemy wpłacać na konto Fundacji na rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik (BZ WBK S.A. 19/O Poznań 07 1090 1362 0000 0001 0087 7922). Uważam, że to naprawdę niewygórowana cena, a jednocześnie możemy pomóc Fundacji. |
Lewicujący iberoamerykanizm :)
Marqez, Llosa, Calvino, Coetazar - przerabiałem to dawno. I ta fascynacja tego typu prozą jakoś mi minęła. Np Allan Bloom "Umysł zamknięty". Czysta prawicowa, myśl konserwatywna :) |
po raz trzeci w życiu "Jesień patriarchy" Marqueza,
według mnie większe arcydzieło niż "sto lat samotności" :spoko: uwielbiam te zdania na trzy strony, ciężka książka, ale warto :taktak: |
Cytat:
IMHO - dużo lepsze od tomu 2 i 3 , ale dużo słabsze od tomu 1!! :) To są skutki nadymania sie autora, do monstrualnych rozmiarów :) Efekt końcowy jest głośny, efektowny, ale zapach nie ten, i nie o to wszystkim chodziło :) Mógł zakończyć sprawę w 2 tomach, było by lepiej dla niego i czytelnika. |
Cormac Mccarthy "Krwawy południk" dobry krwawy, drastyczny western.
|
3 książki z serii "Herezja Horusa" - cykl SF military Warhammer 40000.
|
W Sieci, przeczytałem po łebkach, to co byłem w stanie przeczytać w *****wym oświetleniu stacji benzynowej, ale fajna prawicowa propaganda! ;p
|
na publio jest promocja.
do 6 grudnia tomy od 1-3 przecenione o 50%. natomiast tom 4 można nabyć za 33 zł... zawsze to kilka zł taniej... |
Pan Lodowego Ogrodu cz. IV już 30 listopada w księgarniach! :D
|
Jako, że stałem się oficjalnie ofiarą amerykanizacji narodu i (bez?) granicznego łykania wszystkiego co łamerykańskie... tak, mam Kindle.
W formie ebook przeczytałem: Atlas chmur Nieśmiertelność zabije nas wszystkich Dwukrotna śmierć Daniela Heysa Wszystkie trzy w/w są rewelacyjne Wysłane z mojego MT11i |
Zbiór reportaży Wojciecha Tochmana "Wściekły Pies" wstrząsający zbiór, w wielu przypadkach łzy same lecą. Ciężko dostać jest ten zbiór! Mocna i według mnie obowiązkowa pozycja.
|
Przeprowadź się do Gazy, tam mają za darmo.
|
Jakiego Michnika, prąd, gaz i wodę, kłamią jeszcze gorzej.
|
Cytat:
iBooks na iPadzie swieci od miesiaca wszystkimi tomami "Tytusa...". Jestem w polowie ;-)... |
Znaczy znowu Michnika czytasz?
|
Ja czytam ostatnio rachunki i wezwania do zapłaty, o ile rachunki chyba prawdziwe, ciężko stwierdzić, to 2 wezwania do zapłaty z kosmosu, bo zapłacone, a jedno wątpliwe prawnie, bo nie za mnie.
|
hmm, a ja sie odmladzam
wciagam Thorgala, oryginalne pierwsze 29 tomow jestem gdzies na 15 :) |
Jeśli ktoś lubi Program III Polskiego Radia to polecam "trójka z dżemem palce lizać" Marcina Gutkowskiego świetna Biografia
|
O blad w nazwisku chodzi? Rzeczywiscie, bije sie w piers - Szymon jest rzecz jasna Holownia :-)!
A ksiazki przyszly w wersji drukowanej. Ostatnio mam troche wiecej czasu,vwiec moge poczytac, ale w wiekszosci przypadkow w zabieganym swiecie, audiobooki ratuja nam skore i pozwalaja w ogole miec kontakt z literatura, wiec nie rob z nich zla wcielonego ;-)... |
Cytat:
Audiobooki to zło! Serio! Tracisz wszystkie walory książki drukowanej! Książka czytana, jest jak oglądanie obrazków w komiksie. To jest jak żucie wyplutej przez kogoś zużytej gumy! Świństwo! Obrzydliwość! |
Przyszla paczka z Merlina, czyli...
- "Bog, kasa i rock'n'roll" w wykonaniu Prokopa i Cholowni - "Kazdy szczyt ma swoj Czubaszek" w wykonaniu Artura Andrusa - Listy do Steve'a Jobsa Tej ostatniej pozycji ciekaw jestem najbardziej... A na razie - swiezo po premierze - "Zeznania Niekrytego Krytyka" Macka Fraczyka... |
Ilość załączników: 3
Obecnie jestem w trakcie czytania trzech tytułów:
Cisza w sieci Załącznik 60773 Cytat:
Cytat:
Duch w sieci. Autobiografia największego hakera wszechczasów (Kevina Mitnicka) Załącznik 60775 Cytat:
|
Jose Saramago Miasto ślepców świetna pozycja :)
|
Opowieści z Wysp Owczych.
Reportaż. Bardzo ciekawa! |
O każdej pozycji traktującej na te tematy można powiedzieć, że są wtórne.
Zastanawiano się nad tym wszystkim jak świat stary ;) |
Ostatnio przeczytałem "Wezwanie do zapłaty"
Autor: Enea |
A też to przeczytałem właśnie.
Zaczyna się beznadziejnie, ale potem jest nieco ciekawiej. Choć to nieco wtórne. Identyczne pozycje na Zachodzie 30 lat temu. |
Myslalem nad zakupem wlasnie. Skoro mowisz ze warto, to chyba sie przejade do Empiku :-)!
|
Właśnie czytam "Bóg, kasa i rock'n'roll". Rozmawiają Szymon Hołownia i Marcin Prokop.
Warto sobie poczytać. Jeden i drugi mają coś ciekawego do powiedzenia. |
Kończę "Oczyszczenie" Suworowa (o czasach Stalina, czystkach w wojsku).
|
Zabieralem sie dwa razy - raz w wieku lat 17, drugi w wieku lat 22 ale bylem chyba zbyt niedojrzaly.
Ostatnio siegnalem po raz kolejny i chyba wreszcie swiadomie przeczytam do ostatniej stronicy... "Bracia Karamazow" :-) |
Ostatnio to Wampira z m3 Pilipiuka. Poszukiwany żywy lub martwy Toma Clancy mam na oku, ale chwilowo brak czasu.
|
skonczylem serie Oregon autorstwa Cliva Cusslera
niezle, ale do poczatkow Dirka Pitta sie nie umywa - za malo humoru ;) a teraz mecze Sapkowskiego i sage Wiedzmin - w tej chwili przedostatnia powiesc :) GENIALNE to malo powiedziane :) |
Gra Geralda - Kinga. Naprawdę polecam :)
|
Cytat:
Ale... nie dotyczy to faktycznie nowszych części. Czterech przynajmniej, a powiedziałbym nawet, że 5 czy 6. Ale to już ewidentnie nie on tylko jego syn pisze i czyta się to na siłę.. |
Najnowszy Tom Clancy. "Poszukiwany żywy lub martwy"
|
skonczylem sage przygod Dirka Pita pisana przez Cliva Cusslera
genialna seria, ale powinna skonczyc sie tak ze 4 czesci wczesniej - koncowka to juz naprawde naciaganie jakich malo - we wczesniejszych humor i dobra akcja to usrpawiedliwialy co zorbic, czas na kolejne powiesci tegoz autora :) |
Pojawiła się seria "kolekcja książek Star Wars" - wydania "na tekturce". Rozpoczęto od słynnej 'Darth Bane - Droga zagłady" (pozycja normalnie nie do kupienia). Książki sa jednak w formacie mniejszym od orginalnych pozycji Star Wars, wydawanych przez Amber, czcionka jest więc mniejsza. Coś jak pocketbook. Ukażą się kolejne pozycje - są to czasy od Starej Republiki do Wojen Klońskich. Część z tych książek można jednak równie tanio kupić w Dedalusie i są to orginały Amberu.
|
Warcraft - Ostatni Strażnik, świetna książka fantasy :)
|
E.B.Sledge - Piekło na Pacyfiku - autentyczne przeżycia żołnierza Korpusu Marines. Postać wystąpiła w serialu "Pacyfik".
|
Cytat:
Ostatnio czytałem "Cmentarz w Pradze" U.Eco, niezła choć chwilami przytłacza nagromadzenim faktów historycznych. |
Ostatnio czytam Forsytha "Kobra" . Niezłe ale chyba nie dorównuje Dniu Szakala i Psom Wojny.
|
ja czytuje ksiązki podróżnicze - ostatnio czytałam Przesunąć horyzont M.Wojciechowskiej
|
Ja gustuję w fantasy i ulubiona twórczość to Sapkowskiego. Zamawiam i przeważnie czytam z powodu sporego wyboru i niskich cen. Pozdrawiam!
|
Merlin napisal, ze biografia Steve'a Jobsa juz do mnie jedzie :-)! Nie moge sie doczekac!
|
Mamy ulubiony gatunek, instrukcje obsługi od chińskiej tandety. :taktak:
|
Popatrz wyżej, to się dowiesz. :P
I teraz czas na odpowiedź z adresem z kolejnego fałszywego konta. ;-p |
Apropos książek
Hej, lubicie czytać książki? Macie jakieś swoje ulubione gatunki, tytuły, księgarnie internetowe?
|
David Weber - Troll Zagłady i Misja Honor.
|
Specnaz - Suworow
|
Gułag Sołżenicyna ;)
|
W tym kończącym się już miesiącu przeczytałem kilka książek, m.in:
Leopold Tyrmand "Zły" Dorota Skotarczak "Obraz spoleczeństwa PRL w komedii filmowej" Krzysztof Kosiński "Oficjalne i prywatne życie młodzieży w czasach PRL" |
Czy może ktoś polecić jakąś dobrą książkę o tematyce zimnej wojny? Coś co się dobrze czyta, gdzie jest sporo informacji o tym jak to się rozpoczęło, jak Rosjanie mieli rozbudowaną siatkę szpiegowską itp. ? :)
|
@andrzejj9 - sporo czytam literatury zwiazanej z psychologia, motywacja i NLP. Czy "Dziwnologia" nie zaburzy mi dlugo wypracowywanego sposobu postrzegania swiata...?
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
W sumie nie jest zła. Jako, że różnego rodzaju książek motywacyjnych i dotyczących rozwoju przeczytałem sporo, jest to niejako spojrzenie z 'drugiej strony barykady'. Ale spojrzenie sensowne i dość ciekawe. A że jednocześnie autor pisze przyjemnym językiem, to i dobrze się czyta. |
Antoni Kępiński - Schizofrenia
Grzegorz Taraszkiewicz - Tajemnice Grypserki |
Znajdźcie coś bez skutków ubocznych :]
|
http://selkar.pl/images/9/91/13-rzec...300-192319.jpg
Książka Brooksa, w której w rozdziałach o placebo i homeopatii, twierdzi dokładnie coś przeciwnego niż Goldacre. Czyli, ze po prostu działa, ale nie wiadomo dlaczego i próbuje wytłumaczyć to psychosomatyką organizmu. Dodatkowo dobrze napisana i łatwo się czyta. |
Trochę tego typu książek czytałem, ale te nie wpadły mi jeszcze w ręcę (nawet ich nigdzie nie widziałem).
Zaryzykuję i sobie sprawię. Zobaczę czy ten autor przypadnie mi do gustu (wygląda zdecydowanie sensowniej od tego poprzedniego). Dzięki za tytuły. |
http://www.wab.com.pl/images/cache/9...650a0fd80a.jpg
http://www.wab.com.pl/images/cache/5...22ddeaff33.jpg Zatem polecę ci dwie inne książki warte! przeczytania. Trochę psychologi, trochę socjologii, trochę dziwnych rzeczy na które wcale nie zwracasz uwagi, albo nawet nie zauważasz :) Warto. Szczególnie "Dziwnologię" |
hmm... mam mieszane uczucia.. Pewnie się z nią zapoznam, bo taka tematyka mnie interesuje, ale okładka i ogólnie sposób wydania książki skutecznie mnie do niej zniechęca, a jak widzę i autor jest bardziej showmanem niż naukowcem:
http://blogdebart.pl/2011/01/27/kup-goldacrea-mowie-ci/ Jedno co prawda nie wyklucza drugiego, ale nie wiem, czy taka osoba jest dla mnie tak bardzo wiarygodna. |
W podobnym stylu:
http://selkar.pl/images/3/38/lekarze...300-180383.jpg Ben Goldacre - Lekarze, naukowcy, szarlatani. Od przerażonego pacjenta do świadomego konsumenta. Opis wydawcy: Cytat:
|
Skute uboczny śmierć - John Virapen
http://merlin.pl/Skutek-uboczny-smie...245-1851-7.jpg Cytat:
Niestety warto przeczytać. I niestety uzupełnię to o jeden z przykładów, na który już trafiłem: Bardzo drogi lek na stawrdnienie rozsiane powodujący raka: http://www.ccsvi-ms.pl/forum/viewtop...94f68fc2c270a1 I trochę na temat sposobów jego wprowadzania: http://www.ccsvi-ms.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=530 (więcej na temat takich praktyk w książce - np. sporo na temat Prozacu). Warto przejrzeć całe topici, chociaż lektura nie jest przyjemna. |
Cytat:
|
a ja podrecznik walki tonfa :haha:
serio |
http://katedra.nast.pl/literatura/ok...sc_2-small.jpg
Dukaj. Perfekcyjna niedoskonałość. O jejku... kończę właśnie to czytać, ale jeśli jego książki są pisane podobnym językiem i mają fabułę również na podobnym poziomie, to ja skończę przygodę z tym autorem. Polecam wszystkim fizykom, ludziom o umysłach wybitnie ścisłych. Szkoda, że na początku nie ma słowa wyjaśnienia co jest czym bo czytelnik rzucony na tak głęboką wodę może się łatwo zgubić w gąszczu zagadnień posthumanoidalnych. Niech żyją stashowie (standard homo sapiens)! |
Właśnie przerwałem "Zarzewie Wojny", Davida Webera. Nie jestem w stanie tego strawić. Masochistą nie jestem....
|
Herbert Maeger - Utracony Honor, Stracona Wiara. Wspomnienia żołnierza WaffenSS - dywizji LSAAH. Co ciekawe , autor był Niemcem z Belgii.
|
Cujo mi się podobał, świetna jest też Rose Madder
|
ja ostatnio kompletny SIWZ do przetargu, ze zrozumieniem :> ogarnąłem :P
|
Cytat:
A że masówka i komercja, to fakt. Schemat też zawsze da się znaleźć, ale i tak jest to fajna lektura dla czystej rozrywki. ;) Cujo czytałem już jakiś czas temu, fakt, że schemat Kinga zachowany do bólu, ale i tak fajnie się czyta i zawsze coś człowieka przerazi z lekka (jak ma trochę wyobraźni :P). Jeśli po kilku latach pamiętam dobrze książkę, to znaczy, że musiało się ją dobrze czytać. ;) |
Ja sobie zamówiłem niedawno:
Arthur Clarke - Odyseja kosmiczna - 4 tomy Filmy już tyle razy widziałem i jestem ciekaw - książki są 4 a filmy tylko 2 :) |
Cytat:
Smętarz dla zwierzaków - Pet Sematary. A Cujo, to przepraszam za cytat: Cytat:
:) |
Cytat:
Ostatnio: Cmętaż zwieżąt i Cujo |
Marudzisz, ja też bym tego nie kupił, ale siostrze zabrałem. ;)
|
Edu, kup sobie Pinezki ||
Raptem 2 zł, a zapewne śmiechu co niemiara. Nie czytałem, okładkę zobaczyłem i uciekłem z Centralniaka a 2 zł dałem grajkowi. |
Stephen King Historia Lisey, strasznie się to czyta na początku, nudą wieje, ale potem robi się strasznie chore, a za to kochamy Kinga. ||
Już niedaleko do końca. ;) |
Dawid weber / Eric Flint - Bitwa o Torch (cykl Honor Harrington)
Dawid Weber - Rafa Armageddonu Mark Sołonin - 23 Czerwca Dzień M (historia, II WŚ) |
Ty mi przy weekendzie o kodeksach nie wspominaj :sciana:
|
kodeks pracy :) ostatnio nagminnie , straszna lektura horror jakich mało ;)
|
Zabójcze Wibracje to jeszcze z 'klasyki'. Niezłe pomysły, czytało się bardzo dobrze.
Nie to, co teraz... |
mecze kolejnego "Cusslera" - "Zabojcze Wibracje"
|
4 godzinny tydzień pracy - Timothy Ferris , polecam! i na kindle męcze wirtualne światło williama gibsona
|
Po raz kolejny Ojciec Chrzestny - Mario Puzo, zaraz potem czeka na mnie Gomorra - Roberto Saviano. Mafijny klimat mnie męczy ;)
|
|
Skonczylem "Mowe ciala" Davida Cohena - fascynujaca lektura!
Teraz ida do mnie "Byc jak Steve Jobs" i "Mateusz Grzesiak - Wyjatkowy nauczyciel" :-)! |
R. A. Salvatore - "Dolina lodowego wichru".
|
Trylogia "Millenium" Stiega Larssona. Polecam.
|
Cytat:
|
chyba że w Brail`u
|
Jabba!
Ty przecież nie umiesz czytać... |
Bractwo Mandylionu - Wojciecha Dutki. Thriller z czasów wypraw krzyżowych i pogromów heretyków w Prowansji. Polityczne intrygi, wojna z katarami i Saracenami, Templariusze, Asasyni...
|
Niestety, ksiazka zaplanowana jest na 4 tomy :(
O ksiazce opowiada autor |
Pan lodowego ogrodu - tom 3
Juz 27 listopada br !!!!!!! Czekam. Po dosc kompromitujacej wpadce AS-a ze "Zmija" nadzieje na dobra ksiazke. |
Przeczytałem Jacka Komudy - Czarna Bandera (zbiór opowiadań) i Czarna Szabla (zbiór opowiadań). Rzeczy w typie fantasy/horror - pierwsza o piratach, druga o przygodach Jacka Dydyńskiego, polskiego szlachcica, byłego żołnierza.
http://technologie.gazeta.pl/technol..._swietami.html http://technologie.gazeta.pl/technol...s___Noble.html |
Cytat:
Ostatnio przeczytałem kolejną powieść w cyklu Bolo! - Weterani. Polecam fanom militarnej SF. |
tez tak uwazalem
proby czytania ksiazek na kompie u mnie spelzly na niczym - niewygodne itp o dziwo kiedys sprobowalem czytania na PDA i... teraz prawie tylko w ten sposob czytam ksiazki - rewelka! |
Na razie ciężko czytać coś na kompach czy telefonach. Ale czytniki ebooków rozwijają się.
|
Post chyba lekko sponsorowany, czyz nie ;-)?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:15. |