Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Co przeczytales ostatnio? (https://forum.cdrinfo.pl/f26/co-przeczytales-ostatnio-59760/)

Adelcia 18.02.2013 18:06

ja przeczytałam książkę,Danuta Wałęsa,długo się do tego zabierałam,ale jakoś rozpoczęłam.

woitas 08.12.2012 07:45

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1233333)
No i jak wrażenia???
IMHO - dużo lepsze od tomu 2 i 3 , ale dużo słabsze od tomu 1!! :)
To są skutki nadymania sie autora, do monstrualnych rozmiarów :)
Efekt końcowy jest głośny, efektowny, ale zapach nie ten, i nie o to wszystkim chodziło :)
Mógł zakończyć sprawę w 2 tomach, było by lepiej dla niego i czytelnika.

Owszem, ale nie dla portfela...

Tak dla przykładu "Malowany człowiek" Bretta oryginalnie wydany był w jednym tomie, u nas w dwóch...

Wysłane z mojego MT11i

proszę o sklejenie. /jak sobie zyczysz :)

ostatnio za sprawą świata czytników trafiłem na ciekawą inicjatywę.

Serwis Masz wybrór oferuje ***8222;gry książkowe***8221; z Wydawnictwa Wielokrotnego Wyboru. Są to e-booki, w których to my decydujemy o dalszym rozwoju akcji.

Znaleźć można tam m.in. pozycję "Uwikłana" Beniamina Muszyńskiego.
"[...]Oddając cześć wszystkim ofiarom tragicznej katastrofy ekologicznej w Bhopalu, publikuje w 28 rocznicę tych tragicznych wydarzeń sensacyjną interaktywną powieść Uwikłana [...]"
Jako, że książka porusza także problem osób niewidomych w naszym społeczeństwie, jej cena wynosi min. 2 zł, które możemy wpłacać na konto Fundacji na rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik (BZ WBK S.A. 19/O Poznań 07 1090 1362 0000 0001 0087 7922).

Uważam, że to naprawdę niewygórowana cena, a jednocześnie możemy pomóc Fundacji.

yahol 07.12.2012 23:48

Lewicujący iberoamerykanizm :)
Marqez, Llosa, Calvino, Coetazar - przerabiałem to dawno.
I ta fascynacja tego typu prozą jakoś mi minęła.
Np Allan Bloom "Umysł zamknięty".
Czysta prawicowa, myśl konserwatywna :)

Zetoxa 07.12.2012 23:15

po raz trzeci w życiu "Jesień patriarchy" Marqueza,
według mnie większe arcydzieło niż "sto lat samotności" :spoko:
uwielbiam te zdania na trzy strony,
ciężka książka, ale warto :taktak:

yahol 07.12.2012 22:44

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1232091)
Pan Lodowego Ogrodu cz. IV już 30 listopada w księgarniach! :D

No i jak wrażenia???
IMHO - dużo lepsze od tomu 2 i 3 , ale dużo słabsze od tomu 1!! :)
To są skutki nadymania sie autora, do monstrualnych rozmiarów :)
Efekt końcowy jest głośny, efektowny, ale zapach nie ten, i nie o to wszystkim chodziło :)
Mógł zakończyć sprawę w 2 tomach, było by lepiej dla niego i czytelnika.

terekU 03.12.2012 13:01

Cormac Mccarthy "Krwawy południk" dobry krwawy, drastyczny western.

Jabba the Hutt 01.12.2012 10:30

3 książki z serii "Herezja Horusa" - cykl SF military Warhammer 40000.

ed hunter 30.11.2012 04:43

W Sieci, przeczytałem po łebkach, to co byłem w stanie przeczytać w *****wym oświetleniu stacji benzynowej, ale fajna prawicowa propaganda! ;p

woitas 29.11.2012 21:07

na publio jest promocja.
do 6 grudnia tomy od 1-3 przecenione o 50%.
natomiast tom 4 można nabyć za 33 zł... zawsze to kilka zł taniej...

Kris 28.11.2012 16:17

Pan Lodowego Ogrodu cz. IV już 30 listopada w księgarniach! :D

woitas 27.11.2012 05:23

Jako, że stałem się oficjalnie ofiarą amerykanizacji narodu i (bez?) granicznego łykania wszystkiego co łamerykańskie... tak, mam Kindle.

W formie ebook przeczytałem:
Atlas chmur
Nieśmiertelność zabije nas wszystkich
Dwukrotna śmierć Daniela Heysa

Wszystkie trzy w/w są rewelacyjne

Wysłane z mojego MT11i

terekU 26.11.2012 14:12

Zbiór reportaży Wojciecha Tochmana "Wściekły Pies" wstrząsający zbiór, w wielu przypadkach łzy same lecą. Ciężko dostać jest ten zbiór! Mocna i według mnie obowiązkowa pozycja.

pali 19.11.2012 23:23

Przeprowadź się do Gazy, tam mają za darmo.

ed hunter 19.11.2012 23:16

Jakiego Michnika, prąd, gaz i wodę, kłamią jeszcze gorzej.

M@X 19.11.2012 22:22

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1230932)
hmm, a ja sie odmladzam
wciagam Thorgala,

Zaden grzech - ja w tak zwanym miedzyczasie robie to samo...

iBooks na iPadzie swieci od miesiaca wszystkimi tomami "Tytusa...".

Jestem w polowie ;-)...

pali 19.11.2012 21:46

Znaczy znowu Michnika czytasz?

ed hunter 19.11.2012 21:32

Ja czytam ostatnio rachunki i wezwania do zapłaty, o ile rachunki chyba prawdziwe, ciężko stwierdzić, to 2 wezwania do zapłaty z kosmosu, bo zapłacone, a jedno wątpliwe prawnie, bo nie za mnie.

nimal 19.11.2012 20:51

hmm, a ja sie odmladzam
wciagam Thorgala, oryginalne pierwsze 29 tomow
jestem gdzies na 15 :)

terekU 19.11.2012 12:42

Jeśli ktoś lubi Program III Polskiego Radia to polecam "trójka z dżemem palce lizać" Marcina Gutkowskiego świetna Biografia

M@X 19.11.2012 07:56

O blad w nazwisku chodzi? Rzeczywiscie, bije sie w piers - Szymon jest rzecz jasna Holownia :-)!

A ksiazki przyszly w wersji drukowanej. Ostatnio mam troche wiecej czasu,vwiec moge poczytac, ale w wiekszosci przypadkow w zabieganym swiecie, audiobooki ratuja nam skore i pozwalaja w ogole miec kontakt z literatura, wiec nie rob z nich zla wcielonego ;-)...

yahol 19.11.2012 00:21

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1230790)
Przyszla paczka z Merlina, czyli...

- "Bog, kasa i rock'n'roll" w wykonaniu Prokopa i Cholowni
- "Kazdy szczyt ma swoj Czubaszek" w wykonaniu Artura Andrusa
- Listy do Steve'a Jobsa

Tej ostatniej pozycji ciekaw jestem najbardziej...

A na razie - swiezo po premierze - "Zeznania Niekrytego Krytyka" Macka Fraczyka...

OMG! M@x - wróć do czytania!
Audiobooki to zło!
Serio!
Tracisz wszystkie walory książki drukowanej!
Książka czytana, jest jak oglądanie obrazków w komiksie.
To jest jak żucie wyplutej przez kogoś zużytej gumy!
Świństwo!
Obrzydliwość!

M@X 18.11.2012 22:45

Przyszla paczka z Merlina, czyli...

- "Bog, kasa i rock'n'roll" w wykonaniu Prokopa i Cholowni
- "Kazdy szczyt ma swoj Czubaszek" w wykonaniu Artura Andrusa
- Listy do Steve'a Jobsa

Tej ostatniej pozycji ciekaw jestem najbardziej...

A na razie - swiezo po premierze - "Zeznania Niekrytego Krytyka" Macka Fraczyka...

andy 18.11.2012 22:33

Ilość załączników: 3
Obecnie jestem w trakcie czytania trzech tytułów:

Cisza w sieci

Załącznik 60773

Cytat:

"Cisza w sieci" to bardzo nietypowa książka poświęcona technikom ochrony danych. Autor przedstawia w niej zupełnie inne spojrzenie na bezpieczeństwo. Pokazuje niezwykłe i niecodzienne zagadnienia ochrony danych, które nie mieszczą się w ramach tradycyjnego modelu haker - ofiara. Z tej książki dowiesz się o rzeczach, których istnienia nawet nie podejrzewałeś, na przykład o tym, że generator liczb losowych może ujawniać naciskane przez Ciebie klawisze, a postronny obserwator może zidentyfikować Twój system operacyjny, wyłącznie analizując pakiety sieciowe. Nauczysz się rozpoznawać takie zagrożenia i przeciwdziałać im.
  • Bezpieczeństwo generatorów liczb losowych
  • Ataki na sieci przełączane
  • Działanie protokołu IP
  • Pasywna identyfikacja systemów na podstawie pakietów IP i jej zapobieganie
  • Właściwe stosowanie firewalli
  • Techniki skanowania portów
  • Identyfikacja użytkowników systemów

Sekrety Ekonomii. Czyli ile naprawdę kosztuje twoja kawa.

Załącznik 60774

Cytat:

Kto tak naprawdę zarabia na kawie? Komu imigracja przynosi korzyść? Jak to się stało, że Chiny w ciągu zaledwie pięćdziesięciu lat z najbiedniejszego kraju na świecie wyrosły na światowego giganta? Na powszechnie znane sytuacje i problemy można spojrzeć z zupełnie nieznanej, nowej perspektywy. Sekrety ekonomi***8230; przynoszą oryginalne wyjaśnienie podstawowych zasad współczesnej ekonomii ***8211; jak się okazuje przykłady drapaczy chmur w Szanghaju oraz kanałów w spokojnej i sennej Brugii mogą tu mieć bardzo duże znaczenie.
Duch w sieci. Autobiografia największego hakera wszechczasów
(Kevina Mitnicka)

Załącznik 60775

Cytat:

Kevin Mitnick, najsłynniejszy (były) haker świata, był tematem niezliczonych artykułów i programów telewizyjnych, idolem młodych hakerów, a swego czasu także najbardziej poszukiwanym przez FBI przestępcą cyberprzestrzeni. FBI oszacowało jego włamania na wartość 300 milionów $. Sam Mitnick podkreśla, że nigdy nie sprzedawał zdobytych danych ani ich nie wykorzystywał do celów osobistych. Hakował największe korporacje świata dla samego złamania kodu, dla zabawy, z ciekawości. By udowodnić światu i samemu sobie, że jest najlepszy.
Bo był. I jest nadal.
Po odbyciu kary w więzieniu federalnym, Kevin Mitnick wyszedł na wolność i przeszedł na druga stronę barykady. Dziś pracuje dla największych firm świata jako konsultant do spraw zabezpieczeń i jest w tym najlepszy. Po 7 latach milczenia, zaprzysiężonego przed rządem USA, wreszcie przemówił. Przy współpracy Williama L. Simona spisał historię swojego życia i wydał ją pod tytułem "Duch w sieci. Autobiografia" (sierpień 2011).
"Duch w sieci. Autobiografia" jest trzymającą w napięciu prawdziwą historię życia Kevina Mitnicka, opowiedzianą jak w klasycznym thrillerze czy powieści szpiegowskiej. Opisuje skomplikowane dzieciństwo Mitnicka, młodość, kiedy ***8211; jak wielu kolegów - zaczął włamywać się do systemów telefonicznych, a następnie pasję, jaką okazało się hakowanie na skalę międzynarodową. Krok po kroku obserwujemy kolejne włamania do systemów komputerowych największych korporacji, z FBI włącznie. Kiedy tajne służby rozpoczynają pościg z Mitnickiem, ten z powodzeniem zwodzi ich, manewrując między zabezpieczeniami i tworząc fałszywe tożsamości. Ta "zabawa w kotka i myszkę" trwa latami.
Obecnie intensywnie pożeram ostatnią, czyli Duch w sieci. Książka jest niesamowita. Świetne uzupełnienie innej jego książki pt. Ścigany. Rozmowy z Kevinem Mitnickiem. W tamtej byłą historia tylko jego pojmania, natomiast tutaj poznajemy całą historię Kevina.

terekU 26.10.2012 11:30

Jose Saramago Miasto ślepców świetna pozycja :)

niedzwiedziu 19.09.2012 14:10

Opowieści z Wysp Owczych.
Reportaż. Bardzo ciekawa!

Prezesik 12.09.2012 16:55

O każdej pozycji traktującej na te tematy można powiedzieć, że są wtórne.
Zastanawiano się nad tym wszystkim jak świat stary ;)

rycho 12.09.2012 15:44

Ostatnio przeczytałem "Wezwanie do zapłaty"
Autor: Enea

pali 12.09.2012 15:44

A też to przeczytałem właśnie.
Zaczyna się beznadziejnie, ale potem jest nieco ciekawiej.

Choć to nieco wtórne. Identyczne pozycje na Zachodzie 30 lat temu.

M@X 12.09.2012 15:40

Myslalem nad zakupem wlasnie. Skoro mowisz ze warto, to chyba sie przejade do Empiku :-)!

Prezesik 12.09.2012 15:30

Właśnie czytam "Bóg, kasa i rock'n'roll". Rozmawiają Szymon Hołownia i Marcin Prokop.
Warto sobie poczytać. Jeden i drugi mają coś ciekawego do powiedzenia.

Jabba the Hutt 12.09.2012 09:01

Kończę "Oczyszczenie" Suworowa (o czasach Stalina, czystkach w wojsku).

M@X 07.09.2012 15:31

Zabieralem sie dwa razy - raz w wieku lat 17, drugi w wieku lat 22 ale bylem chyba zbyt niedojrzaly.

Ostatnio siegnalem po raz kolejny i chyba wreszcie swiadomie przeczytam do ostatniej stronicy...

"Bracia Karamazow" :-)

Lina 07.09.2012 12:10

Ostatnio to Wampira z m3 Pilipiuka. Poszukiwany żywy lub martwy Toma Clancy mam na oku, ale chwilowo brak czasu.

nimal 07.07.2012 11:21

skonczylem serie Oregon autorstwa Cliva Cusslera
niezle, ale do poczatkow Dirka Pitta sie nie umywa - za malo humoru ;)

a teraz mecze Sapkowskiego i sage Wiedzmin - w tej chwili przedostatnia powiesc :)
GENIALNE to malo powiedziane :)

Gumis75 03.07.2012 21:06

Gra Geralda - Kinga. Naprawdę polecam :)

andrzejj9 08.03.2012 23:58

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1202489)
skonczylem sage przygod Dirka Pita pisana przez Cliva Cusslera
genialna seria, ale powinna skonczyc sie tak ze 4 czesci wczesniej - koncowka to juz naprawde naciaganie jakich malo - we wczesniejszych humor i dobra akcja to usrpawiedliwialy

co zorbic, czas na kolejne powiesci tegoz autora :)

Seria świetna i polecam wszystkim lubiącym książki przygodowo-sensacyjne. Czyta się świetnie :)

Ale... nie dotyczy to faktycznie nowszych części. Czterech przynajmniej, a powiedziałbym nawet, że 5 czy 6. Ale to już ewidentnie nie on tylko jego syn pisze i czyta się to na siłę..

superrrmario 08.03.2012 21:13

Najnowszy Tom Clancy. "Poszukiwany żywy lub martwy"

nimal 08.03.2012 20:25

skonczylem sage przygod Dirka Pita pisana przez Cliva Cusslera
genialna seria, ale powinna skonczyc sie tak ze 4 czesci wczesniej - koncowka to juz naprawde naciaganie jakich malo - we wczesniejszych humor i dobra akcja to usrpawiedliwialy

co zorbic, czas na kolejne powiesci tegoz autora :)

Jabba the Hutt 01.03.2012 08:48

Pojawiła się seria "kolekcja książek Star Wars" - wydania "na tekturce". Rozpoczęto od słynnej 'Darth Bane - Droga zagłady" (pozycja normalnie nie do kupienia). Książki sa jednak w formacie mniejszym od orginalnych pozycji Star Wars, wydawanych przez Amber, czcionka jest więc mniejsza. Coś jak pocketbook. Ukażą się kolejne pozycje - są to czasy od Starej Republiki do Wojen Klońskich. Część z tych książek można jednak równie tanio kupić w Dedalusie i są to orginały Amberu.

krisu92 26.02.2012 16:48

Warcraft - Ostatni Strażnik, świetna książka fantasy :)

Jabba the Hutt 19.01.2012 12:59

E.B.Sledge - Piekło na Pacyfiku - autentyczne przeżycia żołnierza Korpusu Marines. Postać wystąpiła w serialu "Pacyfik".

Buzz 13.01.2012 12:53

Cytat:

Napisany przez pequena (Post 1191906)
ja czytuje ksiązki podróżnicze - ostatnio czytałam Przesunąć horyzont M.Wojciechowskiej

To polecam serię przewodników P.Kraśki. Kompaktowe i ze sporą porcją ciekawych faktów.

Ostatnio czytałem "Cmentarz w Pradze" U.Eco, niezła choć chwilami przytłacza nagromadzenim faktów historycznych.

Jabba the Hutt 07.12.2011 13:24

Ostatnio czytam Forsytha "Kobra" . Niezłe ale chyba nie dorównuje Dniu Szakala i Psom Wojny.

pequena 02.12.2011 16:12

ja czytuje ksiązki podróżnicze - ostatnio czytałam Przesunąć horyzont M.Wojciechowskiej

tonnyz 25.11.2011 10:40

Ja gustuję w fantasy i ulubiona twórczość to Sapkowskiego. Zamawiam i przeważnie czytam z powodu sporego wyboru i niskich cen. Pozdrawiam!

M@X 23.11.2011 19:03

Merlin napisal, ze biografia Steve'a Jobsa juz do mnie jedzie :-)! Nie moge sie doczekac!

ed hunter 23.11.2011 17:06

Mamy ulubiony gatunek, instrukcje obsługi od chińskiej tandety. :taktak:

joujoujou 23.11.2011 16:40

Popatrz wyżej, to się dowiesz. :P

I teraz czas na odpowiedź z adresem z kolejnego fałszywego konta. ;-p

geraltus 23.11.2011 16:29

Apropos książek

Hej, lubicie czytać książki? Macie jakieś swoje ulubione gatunki, tytuły, księgarnie internetowe?

Jabba the Hutt 11.11.2011 00:16

David Weber - Troll Zagłady i Misja Honor.

Michal142 06.11.2011 10:51

Specnaz - Suworow

diablo78 25.10.2011 15:02

Gułag Sołżenicyna ;)

dmlakers 24.10.2011 10:21

W tym kończącym się już miesiącu przeczytałem kilka książek, m.in:

Leopold Tyrmand "Zły"
Dorota Skotarczak "Obraz spoleczeństwa PRL w komedii filmowej"
Krzysztof Kosiński "Oficjalne i prywatne życie młodzieży w czasach PRL"

ynsiwy 13.10.2011 16:25

Czy może ktoś polecić jakąś dobrą książkę o tematyce zimnej wojny? Coś co się dobrze czyta, gdzie jest sporo informacji o tym jak to się rozpoczęło, jak Rosjanie mieli rozbudowaną siatkę szpiegowską itp. ? :)

M@X 29.09.2011 07:53

@andrzejj9 - sporo czytam literatury zwiazanej z psychologia, motywacja i NLP. Czy "Dziwnologia" nie zaburzy mi dlugo wypracowywanego sposobu postrzegania swiata...?

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

andrzejj9 28.09.2011 23:25

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1171507)
http://www.wab.com.pl/images/cache/9...650a0fd80a.jpg

http://www.wab.com.pl/images/cache/5...22ddeaff33.jpg

Zatem polecę ci dwie inne książki warte! przeczytania.
Trochę psychologi, trochę socjologii, trochę dziwnych rzeczy na które wcale nie zwracasz uwagi, albo nawet nie zauważasz :)
Warto.
Szczególnie "Dziwnologię"

Zacząłem jednak od tej drugiej ;)

W sumie nie jest zła. Jako, że różnego rodzaju książek motywacyjnych i dotyczących rozwoju przeczytałem sporo, jest to niejako spojrzenie z 'drugiej strony barykady'. Ale spojrzenie sensowne i dość ciekawe. A że jednocześnie autor pisze przyjemnym językiem, to i dobrze się czyta.

simian raticus 21.07.2011 07:33

Antoni Kępiński - Schizofrenia
Grzegorz Taraszkiewicz - Tajemnice Grypserki

Banana Coctail 19.07.2011 14:45

Znajdźcie coś bez skutków ubocznych :]

yahol 17.07.2011 16:52

http://selkar.pl/images/9/91/13-rzec...300-192319.jpg
Książka Brooksa, w której w rozdziałach o placebo i homeopatii, twierdzi dokładnie coś przeciwnego niż Goldacre.
Czyli, ze po prostu działa, ale nie wiadomo dlaczego i próbuje wytłumaczyć to psychosomatyką organizmu.
Dodatkowo dobrze napisana i łatwo się czyta.

andrzejj9 17.07.2011 13:19

Trochę tego typu książek czytałem, ale te nie wpadły mi jeszcze w ręcę (nawet ich nigdzie nie widziałem).

Zaryzykuję i sobie sprawię. Zobaczę czy ten autor przypadnie mi do gustu (wygląda zdecydowanie sensowniej od tego poprzedniego).

Dzięki za tytuły.

yahol 16.07.2011 17:04

http://www.wab.com.pl/images/cache/9...650a0fd80a.jpg

http://www.wab.com.pl/images/cache/5...22ddeaff33.jpg

Zatem polecę ci dwie inne książki warte! przeczytania.
Trochę psychologi, trochę socjologii, trochę dziwnych rzeczy na które wcale nie zwracasz uwagi, albo nawet nie zauważasz :)
Warto.
Szczególnie "Dziwnologię"

andrzejj9 16.07.2011 16:18

hmm... mam mieszane uczucia.. Pewnie się z nią zapoznam, bo taka tematyka mnie interesuje, ale okładka i ogólnie sposób wydania książki skutecznie mnie do niej zniechęca, a jak widzę i autor jest bardziej showmanem niż naukowcem:

http://blogdebart.pl/2011/01/27/kup-goldacrea-mowie-ci/

Jedno co prawda nie wyklucza drugiego, ale nie wiem, czy taka osoba jest dla mnie tak bardzo wiarygodna.

yahol 16.07.2011 13:44

W podobnym stylu:
http://selkar.pl/images/3/38/lekarze...300-180383.jpg
Ben Goldacre - Lekarze, naukowcy, szarlatani. Od przerażonego pacjenta do świadomego konsumenta.
Opis wydawcy:
Cytat:

Książka nominowana do nagrody Samuel Johnson Prize BBC w kategorii literatury faktuBestseller z listy Top 10 "The Sunday Times"
Goldacre rozdaje razy na lewo i prawo, daje do wiwatu hochsztaplerom i różnym wciskaczom kitu, którzy nadużywają słowa ťnaukaŤ. Niewielu skryje się przed jego gniewem - autor uderza w firmy farmaceutyczne, samozwańczych dietetyków, udawanych naukowców i nieprofesjonalnych dziennikarzy."The Times", Książka RokuUśmiejesz się do łez, a potem wyrzucisz do śmieci wszystkie te drogie i "zdrowe" produkty przemysłu nastawionego na robienie Cię w balona."The Observer"Świetna lekcja poglądowa, zawierająca opis metod spuszczania po ostrzu noża logiki wrogów zdrowego rozsądku oraz demaskowania tych, którzy sprzedają nam bzdury i półprawdy."The Economist"Krzyżowiec na krucjacie przeciwko szarlatanerii w swojej szczytowej formie. Rapier logiki Goldacre...a pozwala mu osadzać w miejscu potężne koncerny farmaceutyczne, przyszpilać media i przygważdżać wszystkich tych, którzy dopuszczają się manipulacji, wykorzystując do swoich marnych zagrywek pseudonaukę. "The Guardian"

Uwielbiamy medycynę. Z zapartym tchem oglądamy seriale o lekarzach, gładko połykamy dziesiątki reklam cudownych leków, pomagających na każdą dolegliwość - dostępnych oczywiście bez recepty. Nawet nie przychodzi nam do głowy, że rynek leków i udających je substancji to wielomiliardowy, międzynarodowy biznes. Leczenie ludzi to tylko jego skutek uboczny, celem podstawowym zaś jest drenowanie naszych kieszeni (okazjonalnie również mózgów). Tubą tego biznesu są media, nieustannie goniące za najdrobniejszą sensacją, informujące o wynikach najnowszych badań w tonie hurraoptymizmu lub paniki. A w samym środku tej idealniej maszynki do robienia pieniędzy znajdujemy się my - konsumenci regularnie robieni w bambuko!

andrzejj9 16.07.2011 13:06

Skute uboczny śmierć - John Virapen

http://merlin.pl/Skutek-uboczny-smie...245-1851-7.jpg

Cytat:

Wyznania pracownika koncernu farmaceutycznego

Koncernom farmaceutycznym zależy na tym, żebyśmy byli stale chorzy. Chcą nam wmówić różne dolegliwości. A jedynym powodem takiego postępowania jest chęć zysku.

Czy wiecie, że...
- koncerny farmaceutyczne wydają ponad 35 tys. euro (więcej niż 50 tys. dolarów) rocznie na jednego lekarza, by dany lekarz przepisywał ich produkty?
- ponad 75% czołowych naukowców w dziedzinie medycyny jest opłacanych przez przemysł farmaceutyczny?
- w niektórych przypadkach leki zostają dopuszczone i wprowadzone na rynek dzięki korupcji?
- branża farmaceutyczna wynajduje nowe choroby i prowadzi działania marketingowe, by zwiększyć sprzedaż, a tym samym wartość akcji firm produkujących leki?
- koncerny farmaceutyczne coraz częściej biorą na celownik dzieci?

Skutek uboczny: śmierć to oparta na faktach opowieść o korupcji i oszustwach napisana przez dr. Johna Virapena, który określany jest mianem "osoby wtajemniczonej z kręgu Wielkiej Farmacji". W czasie 35 lat pracy w branży farmaceutycznej (głównie jako dyrektor generalny Eli Lilly and Company w Szwecji) odpowiadał za wprowadzanie na rynek wielu leków. Wszystkie miały efekty uboczne.

John Virapen opowiada teraz całą prawdę i ujawnia tajemnice, których mieliśmy nigdy nie poznać.

Niestety warto przeczytać.

I niestety uzupełnię to o jeden z przykładów, na który już trafiłem:

Bardzo drogi lek na stawrdnienie rozsiane powodujący raka:
http://www.ccsvi-ms.pl/forum/viewtop...94f68fc2c270a1

I trochę na temat sposobów jego wprowadzania:
http://www.ccsvi-ms.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=530

(więcej na temat takich praktyk w książce - np. sporo na temat Prozacu).

Warto przejrzeć całe topici, chociaż lektura nie jest przyjemna.

Jabba the Hutt 01.04.2011 23:18

Cytat:

Napisany przez radw (Post 1147559)
Właśnie przerwałem "Zarzewie Wojny", Davida Webera. Nie jestem w stanie tego strawić. Masochistą nie jestem....

Poczytaj pierwsze Honory. Są znakomite.

nimal 29.03.2011 16:10

a ja podrecznik walki tonfa :haha:
serio

Kris 28.03.2011 18:57

http://katedra.nast.pl/literatura/ok...sc_2-small.jpg

Dukaj. Perfekcyjna niedoskonałość.

O jejku... kończę właśnie to czytać, ale jeśli jego książki są pisane podobnym językiem i mają fabułę również na podobnym poziomie, to ja skończę przygodę z tym autorem.
Polecam wszystkim fizykom, ludziom o umysłach wybitnie ścisłych. Szkoda, że na początku nie ma słowa wyjaśnienia co jest czym bo czytelnik rzucony na tak głęboką wodę może się łatwo zgubić w gąszczu zagadnień posthumanoidalnych. Niech żyją stashowie (standard homo sapiens)!

radw 24.02.2011 14:58

Właśnie przerwałem "Zarzewie Wojny", Davida Webera. Nie jestem w stanie tego strawić. Masochistą nie jestem....

Jabba the Hutt 19.02.2011 20:04

Herbert Maeger - Utracony Honor, Stracona Wiara. Wspomnienia żołnierza WaffenSS - dywizji LSAAH. Co ciekawe , autor był Niemcem z Belgii.

Agusia 15.02.2011 19:16

Cujo mi się podobał, świetna jest też Rose Madder

czechoj 15.02.2011 08:38

ja ostatnio kompletny SIWZ do przetargu, ze zrozumieniem :> ogarnąłem :P

ed hunter 15.02.2011 06:39

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1145528)
Jeżeli już, to:
Smętarz dla zwierzaków - Pet Sematary.

A Cujo, to przepraszam za cytat:

Kinga tak naprawdę nie warto już czytać, szablon, schemat i masówka.
:)

To przeczytaj Rękę Mistrza. ;)

A że masówka i komercja, to fakt. Schemat też zawsze da się znaleźć, ale i tak jest to fajna lektura dla czystej rozrywki. ;)

Cujo czytałem już jakiś czas temu, fakt, że schemat Kinga zachowany do bólu, ale i tak fajnie się czyta i zawsze coś człowieka przerazi z lekka (jak ma trochę wyobraźni :P). Jeśli po kilku latach pamiętam dobrze książkę, to znaczy, że musiało się ją dobrze czytać. ;)

Patrix 14.02.2011 22:55

Ja sobie zamówiłem niedawno:
Arthur Clarke - Odyseja kosmiczna - 4 tomy

Filmy już tyle razy widziałem i jestem ciekaw - książki są 4 a filmy tylko 2 :)

yahol 14.02.2011 22:48

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 1145525)
Historia Lisey jest super :)

Ostatnio: Cmętaż zwieżąt i Cujo

Jeżeli już, to:
Smętarz dla zwierzaków - Pet Sematary.

A Cujo, to przepraszam za cytat:
Cytat:

Małe amerykańskie miasteczko, zakłócony spokój mieszkańców, groza z zupełnie niespodziewanego miejsca, nieciekawa sytuacja rodzinna bohaterów, wiele wątków, potwór wśród codzienności... skąd my to znamy? Tak, to jest powieść Stephena Kinga. Schematyczna niemal do bólu, a jednak oryginalna. Przenieśmy się na moment do świata, w którym rządzi wielki bernardyn Cujo, a rzeczywistość ogranicza się do małego, rozgrzanego samochodu.
Kinga tak naprawdę nie warto już czytać, szablon, schemat i masówka.
:)

Agusia 14.02.2011 22:20

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1143945)
Stephen King Historia Lisey, strasznie się to czyta na początku, nudą wieje, ale potem robi się strasznie chore, a za to kochamy Kinga. ||
Już niedaleko do końca. ;)

Historia Lisey jest super :)

Ostatnio: Cmętaż zwieżąt i Cujo

ed hunter 07.02.2011 12:49

Marudzisz, ja też bym tego nie kupił, ale siostrze zabrałem. ;)

pali 07.02.2011 12:22

Edu, kup sobie Pinezki ||
Raptem 2 zł, a zapewne śmiechu co niemiara.
Nie czytałem, okładkę zobaczyłem i uciekłem z Centralniaka a 2 zł dałem grajkowi.

ed hunter 07.02.2011 11:33

Stephen King Historia Lisey, strasznie się to czyta na początku, nudą wieje, ale potem robi się strasznie chore, a za to kochamy Kinga. ||
Już niedaleko do końca. ;)

Jabba the Hutt 07.02.2011 09:49

Dawid weber / Eric Flint - Bitwa o Torch (cykl Honor Harrington)
Dawid Weber - Rafa Armageddonu
Mark Sołonin - 23 Czerwca Dzień M (historia, II WŚ)

nimal 29.01.2011 19:25

Ty mi przy weekendzie o kodeksach nie wspominaj :sciana:

- Deckard - 29.01.2011 18:18

kodeks pracy :) ostatnio nagminnie , straszna lektura horror jakich mało ;)

andrzejj9 29.01.2011 16:47

Zabójcze Wibracje to jeszcze z 'klasyki'. Niezłe pomysły, czytało się bardzo dobrze.

Nie to, co teraz...

nimal 29.01.2011 14:56

mecze kolejnego "Cusslera" - "Zabojcze Wibracje"

akbejan 28.01.2011 23:43

4 godzinny tydzień pracy - Timothy Ferris , polecam! i na kindle męcze wirtualne światło williama gibsona

Karen 28.01.2011 11:35

Po raz kolejny Ojciec Chrzestny - Mario Puzo, zaraz potem czeka na mnie Gomorra - Roberto Saviano. Mafijny klimat mnie męczy ;)

ed hunter 11.07.2010 14:36

http://literat.ug.edu.pl/szpot/bania.htm

:rotfl:

M@X 11.04.2010 16:09

Skonczylem "Mowe ciala" Davida Cohena - fascynujaca lektura!

Teraz ida do mnie "Byc jak Steve Jobs" i "Mateusz Grzesiak - Wyjatkowy nauczyciel" :-)!

radw 11.04.2010 12:12

R. A. Salvatore - "Dolina lodowego wichru".

superrrmario 03.01.2010 22:04

Trylogia "Millenium" Stiega Larssona. Polecam.

Jabba the Hutt 23.11.2009 11:36

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1060683)
Jabba!
Ty przecież nie umiesz czytać...

Ryszard ! Bądź grzeczny bo Ci uszy opadną pod ciężarem kolczyków :)

czechoj 22.11.2009 11:52

chyba że w Brail`u

rycho 22.11.2009 11:40

Jabba!
Ty przecież nie umiesz czytać...

Jabba the Hutt 22.11.2009 11:38

Bractwo Mandylionu - Wojciecha Dutki. Thriller z czasów wypraw krzyżowych i pogromów heretyków w Prowansji. Polityczne intrygi, wojna z katarami i Saracenami, Templariusze, Asasyni...

yahol 22.11.2009 11:13

Niestety, ksiazka zaplanowana jest na 4 tomy :(
O ksiazce opowiada autor

yahol 26.10.2009 16:47

Pan lodowego ogrodu - tom 3
Juz 27 listopada br !!!!!!!
Czekam.

Po dosc kompromitujacej wpadce AS-a ze "Zmija" nadzieje na dobra ksiazke.

Jabba the Hutt 24.10.2009 07:34

Przeczytałem Jacka Komudy - Czarna Bandera (zbiór opowiadań) i Czarna Szabla (zbiór opowiadań). Rzeczy w typie fantasy/horror - pierwsza o piratach, druga o przygodach Jacka Dydyńskiego, polskiego szlachcica, byłego żołnierza.

http://technologie.gazeta.pl/technol..._swietami.html
http://technologie.gazeta.pl/technol...s___Noble.html

Jabba the Hutt 28.09.2009 21:18

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1046839)
tez tak uwazalem
proby czytania ksiazek na kompie u mnie spelzly na niczym - niewygodne itp
o dziwo kiedys sprobowalem czytania na PDA i... teraz prawie tylko w ten sposob czytam ksiazki - rewelka!

Ale jaki ekran ? 4 cale ?

Ostatnio przeczytałem kolejną powieść w cyklu Bolo! - Weterani. Polecam fanom militarnej SF.

nimal 14.09.2009 13:55

tez tak uwazalem
proby czytania ksiazek na kompie u mnie spelzly na niczym - niewygodne itp
o dziwo kiedys sprobowalem czytania na PDA i... teraz prawie tylko w ten sposob czytam ksiazki - rewelka!

Jabba the Hutt 14.09.2009 13:53

Na razie ciężko czytać coś na kompach czy telefonach. Ale czytniki ebooków rozwijają się.

M@X 14.09.2009 13:14

Post chyba lekko sponsorowany, czyz nie ;-)?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:15.