![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Film i Muzyka Lubisz oglądać filmy, słuchać muzyki, może chcesz podzielić się wrażeniami po premierze filmu? ...wejdź. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
VideoAudio
Data rejestracji: 10.04.2005
![]() |
To film Shane Ackera - Burton jest tu 'tylko' jednym z producentów.
Cytat:
- to jest rozwinięcie krótkometrażówki, - debiut reżysera. http://www.shaneacker.com/ BTW Podobnie było też z "District 9". Film Neilla Blomkampa. Producent - Peter Jackson. Rozwinięcie krótkometrażówki ("Alive in Joburg"). Debiut reżysera.
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Popatrzyłem na te krótkie filmiki na stronie i szczerze mówiąc autor raczej nie powinien się nimi chwalić. Ciekawiej wygląda ten w stylu 9, ale to chyba tylko jego zapowiedź. Musiałbym zobaczyć całość.
![]() |
![]() |
#3 | |
VideoAudio
![]() |
Cytat:
Można znaleźć na YouTube albo Dailymotion. http://www.dailymotion.pl/video/x1jl...ation_creation http://www.youtube.com/watch?v=Rp3T0qjY04Y (Niestety nie zauważyłem by klip był oficjalnie dostępny w sieci. Co zresztą dotyczy nie tylko tej animacji - nie wszyscy chcą się 'dzielić'.)
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
Sherlock Holmes - jak na historię o tym klasycznym detektywie, dla mnie trochę za wariacki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
@Tom-as
Bo takie 3D miało właśnie być! Przepisane z innego forum: "Trzy najczęstsze pytania dotyczące 3D w Avatarze: Czemu sceny z dużymi odległościami wydają się być płaskie? Czemu nic fajnego nie wyskakuje z ekranu i nie wbija mi się do głowy? Gdzie tu w ogóle są efekty 3D?! Czemu ta trójwymiarowa rewolucja ma słabszą głębię niż kiczowate Oszukać przeznaczenie? Co to ma być?! 1. Płaskie sceny z dużymi odległościami. Wg Wikipedii człowiek widzi stereoskopowo do 10 metrów (wg moich obserwacji nawet trochę dalej). Potem oczy już patrzą równolegle, a że odległość między oczami jest niewielka, to różnica w obrazie dla lewego i prawego oka jest praktycznie żadna przy dużych odległościach. Niemożliwe jest by planety widziane z odległości tysięcy kilometrów wydawały się być wypukłe. Oczywiście - to się da bez problemu osiągnąć w filmie - większość widzów będzie zachwyconych tym, że się ich oszukuje i prawdopodobnie nie będzie zdawało sobie z tego sprawy. Cameron jednak zwykle stara się być perfekcjonistą i takie aspekt stereoskopii (a to jego konik) mu nie umknął. Postawił na realizm i prawdziwe widzenie ludzkich oczu. 2. Brak wyskakujących przedmiotów z ekranu. Tutaj nie ma nic do rzeczy realizm. To już zależy od upodobań reżysera. Szczerze mówiąc bardzo mi się to kiedyś podobało i czekałem na te "efekty 3D", jak to zwykle bywa nazywane, w różnych filmach. Też je liczyłem na palcach ręki (śrubokręt w Oszukać przeznaczenie - super!). Nie powiem - nadal mi się to podoba, ale bez przesady. Jak oglądam luźny horror w 3D, albo jakąś animowaną komedię to jestem za. Problem w tym, że na żaden horror klasy B w 3D do kina już chyba nie pójdę, bo szczerze mówiąc, mam dosyć tego kiczu. Jak traktować 3D poważnie, a nie jako głupi, kiczowaty bajer, skoro używa się go zazwyczaj w celu obrzucania widzów flakami, albo inny przedmiotami? Avatar miał być dobrym filmem, w którym 3D miało urealnić przedstawiany świat. Z tego, co pamiętam James Cameron chciał dzięki 3D przenieść widza do świata Pandory i pod żadnym pozorem go z tego świata "nie wybijać". Wyskakujące z ekranu rozmaitości uświadamiają widzowi, że znajduje się on tylko w sali kinowej, a nie w świecie filmu. Mimo to jest kilka ujęć w tym filmie, w których co nieco delikatnie z ekranu wystaje (np. latające nasionka) 3. Głębia mniej intensywna niż w niektórych filmach. Avatara kręcono kamerą Fusion wykonaną specjalnie do tego filmu. Wykorzystana ona została potem m.in we wspomnianym Oszukać przeznaczenie, które miało głębię intensywniejszą niż dzieło Camerona. Jak już wspominałem, w filmie można osiągnąć głębię silniejszą niż to, jak widzi człowiek - zadowala to wielu widzów, mimo tego, że nie ma nic wspólnego z naturalnym widzeniem. Do czego zmierzam? W Avatarze mamy do czynienia z bardzo dobrze wykonaną stereoskopią. Doskonale odwzorowuje widzenie człowieka. Nie ma przesady z "tanią" głębią. Nie ma ustępstw, jak w przypadku dzieła Pixara, Odlocie (czy też Bagińskiego - Bieg). Niestety, tak dopracowane 3D może rozczarować nie jednego fanatyka trójwymiarowych projekcji, który zdążył się przyzwyczaić do nierealistycznej, przesadzonej głębi, albo wyskakujących przedmiotów. Cameron postawił na realizm. Co ciekawe reżyser w jednym z wywiadów stwierdził, że porzucił wcześniejsze zasady kręcenia filmów w stereoskopii i zastosował nową (głównie ze względu na montaż scen): Ustawiasz punkt konwergencji tam, gdzie patrzysz. Koniec i kropka. Nigdy nie było to robione w ten sposób." |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Mnie sie bardziej podobala pierwsza dziewiatka.
Druga byla slaba delikatnie mowiac. Ale Avatar byl fajny ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
the one
CDRinfo VIP
Druga tzn. ta kinowa?
![]() |
#9 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Tak. Pelnometrazowa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
the one
CDRinfo VIP
No to sprawdzę tę krótszą. W sumie dobrze wiedzieć, że coś takiego jest.
![]() |
#11 |
VideoAudio
![]() |
Hmm... rozwinięcie krótkometrażówek i debiutanci...
... warto wspomnieć o nieco innej pozycji. "I Sell The Dead" Debiut Glenna McQuaida, rozwinięcie krótkometrażówki ***8222;The Resurrection Apprentice***8221;. http://www.isellthedead.com/ http://opium.org.pl/2010/01/06/i-sel...dead-recenzja/ Niezły zakręcony czarny humor.
![]() |
![]() |
#12 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
Prawo Zemsty z Gerardem Butlerem. Oceniam na co najmniej 7/10. Dobra sensacja, prawie thriller z zaskakującym rozwiązaniem. Wartka akcja, ale nie o fajerwerki w filmie chodzi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
prawo zemsty polecam jak najbardziej.
powiem wiecej- jesli ktos lubi takie filmy akcji, z doskonala fabułą.... nie bedzie zawiedzony . |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
My best friend's girl - komedyjka romantyczna, ale naprawde fajnie sie ogladalo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z komedyjek romantycznych, to ostatnio ze swoją oglądałem "Ugly truth" (Brzydka prawda).
![]() Można się pośmiać. Oglądaliśmy też "500 dni miłości" - czy to komedia romantyczna... hm... nie jest to typowa komedia, ale podsumowując mogę napisać, że jest to bardzo pozytywny film. Ostatnio zmieniany przez Kris : 03.02.2010 o godz. 14:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
film, najlepszy film, wybór filmu |
|
|