Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2005, 18:58   #1
stig
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.06.2002
stig w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
test tragedia - płyta do śmietnika
Hmmm... Ok -- bede pamietal na przyszlosc, zeby tych plyt nie kupowac... Tylko dlaczego w dyskusjach nigdzie nie natknalem sie na informacje, ze te plyty sa tak tragiczne?! Zawsze tylko HAWK, Esperanza itp...
No dobra... Nie bede dyskutowal.
Jeszcze tylko jedno. Czy moglby mi ktos pokazac, jak powinien wygladac dobry (bardzo dobry) wykres testu z KProbe?
Jak mam rozumiec ilosc czerwonych i niebieskich slupkow? Co z ich wysokoscia na wykresie? Jak mam to odbierac? Jest to gdzies lopatologicznie opisane?

Pozdrawiam i dziekuje za poprzednie odpowiedzi... Jutro bede poszukiwal Verbatimow i TDK...
stig jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2005, 19:45   #2
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Przy ustawieniu ECC 8/1 (tak jak miałeś i tak, jak powinno być):
- ilość PI nie powinna przekraczać 280. Jeżeli masz koło 10-20 PI, to jest to bardzo dobry wynik, jeżeli poniżej, to jest to niemal idealny wynik
- ilość PIF (ważniejsze) nie powinna przekraczać 4

Generalnie zasada im mniej, tym lepiej.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 02.08.2005, 21:20   #3
MZiol
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2004
MZiol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez stig
... Czy moglby mi ktos pokazac, jak powinien wygladac dobry (bardzo dobry) wykres testu z KProbe? ...
myśle że ten niżej jest całkiem niezły

zeczywiście EMTEC to niezbyt udany wybór nośnika
polecam Verbatim, TDK, w ostateczności Platinium
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
1693 + EMTEC+R + KPROBE - prosba o interpretacje-dvd-134.jpg  

Ostatnio zmieniany przez MZiol : 02.08.2005 o godz. 21:26
MZiol jest offline  
Stary 03.08.2005, 14:38   #4
stig
Nowy na forum

Panowie... Przyznam szczerze, ze teraz juz nie bardzo wiem o co chodzi... Kupilem dzisiaj plytki Verbatim Advanced Azo Pastel +R. Wypalilem to co wczoraj na tym felernym EMTECU i wykres wyglada nastepujaco:

Co teraz mam o tym sadzic?
Jakie mam brac pod uwage wyniki bledow PI i PIF: max czy average? O czym swiadcza te niskie slupki wykresow -- w stosunku do maksymalnych wartosci PI i PIF (jesli ocenia sie wartoscia maksymalnie a nie srednie)?
stig jest offline  
Stary 03.08.2005, 14:43   #5
zick
.................

Data rejestracji: 15.10.2004
zick zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez stig
Panowie... Przyznam szczerze, ze teraz juz nie bardzo wiem o co chodzi... Kupilem dzisiaj plytki Verbatim Advanced Azo Pastel +R. Wypalilem to co wczoraj na tym felernym EMTECU i wykres wyglada nastepujaco:

Jakie mam brac pod uwage wyniki bledow PI i PIF: max czy average? O czym swiadcza te niskie slupki wykresow -- w stosunku do maksymalnych wartosci PI i PIF (jesli ocenia sie wartoscia maksymalnie a nie srednie)?
jak to o co ?

o kiepawą jakość nośnika emteca i dodatkowo nietrawienie go przez twój palnik

kupuj płytki verbatim i nie przejmuj się niczym
Stary 03.08.2005, 15:01   #6
stig
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez zick
jak to o co ?

o kiepawą jakość nośnika emteca i dodatkowo nietrawienie go przez twój palnik

kupuj płytki verbatim i nie przejmuj się niczym
Przeciez napisalem wyraznie, ze to jest plyta Verbatim. Wykres jest zupelnie inny niz z wczorajszego EMTECa -- i rowniez mam przyjac, ze ten Verbatim wypalil sie zle?
Nic juz z tego nie rozumiem...
stig jest offline  
Stary 03.08.2005, 15:16   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez stig
Przeciez napisalem wyraznie, ze to jest plyta Verbatim. Wykres jest zupelnie inny niz z wczorajszego EMTECa -- i rowniez mam przyjac, ze ten Verbatim wypalil sie zle?
Nic juz z tego nie rozumiem...
ten wykres ma jakąś szpilę, najprawdopodobniej przypadkową.

reszta wykresu jest ok.

ilość błędów PI i PIF jak i ich średnia mała.

proponuję powtórzyć test.
ed hunter jest offline  
Stary 03.08.2005, 15:25   #8
stig
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez ed hunter
ten wykres ma jakąś szpilę, najprawdopodobniej przypadkową.
Tzn.? I w ktorym miejscu mam sie tego dopatrywac?

Cytat:
Napisany przez ed hunter
reszta wykresu jest ok. ilość błędów PI i PIF jak i ich średnia mała.
przy okresleniu: "Bardzo dobrze nagrana plyta"
Pi: 10-20 i PIF: <4 -- mam patrzec na wartosci max czy average?

Cytat:
Napisany przez ed hunter
proponuję powtórzyć test.
Wiec jeszcze jedno pytanko? Na jakim sprzecie powinno sie przeprowadzac testy w KProbe? Za pomoca nagrywarki czy czytnika? Logiczniejsze wydaje mi sie uzycie czytnika, bo to za jego pomoca wlasnie glownie odtwarza sie nagrane plyty, ale...(?)
stig jest offline  
Stary 03.08.2005, 15:41   #9
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez stig

Kliknij na każdy z wykresów prawym przyciskiem myszy -> Delete the highest value. Takie szpile w przypadku LiteOnów to normalna rzecz i nie ma się czym przejmować. Możliwe, że będziesz musiał powtórzyć zabieg i kliknąć 2 albo 3 razy. Nie ma to wpływu na całość wykresu, który wypadł bardzo dobrze. Po usunięciu tych szpil będziesz dokładnie widział, ile błędów PI i PIF masz na wykresach.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 03.08.2005, 16:06   #10
zick
.................

Data rejestracji: 15.10.2004
zick zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wracając do emteca - wypalony jakieś pół roku temu x4 plexem 716a

Media code/Manufacturer ID OPTODISCOR4
Media Product Revision Number 00h

Stary 03.08.2005, 16:08   #11
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez
Kliknij na każdy z wykresów prawym przyciskiem myszy -> Delete the highest value. Takie szpile w przypadku LiteOnów to normalna rzecz i nie ma się czym przejmować. Możliwe, że będziesz musiał powtórzyć zabieg i kliknąć 2 albo 3 razy. Nie ma to wpływu na całość wykresu, który wypadł bardzo dobrze. Po usunięciu tych szpil będziesz dokładnie widział, ile błędów PI i PIF masz na wykresach.
Rozumiem, że za każdym razem są szpilki w tym samym miejscu przy dowolnym testowaniu. Wtedy taka szpilka wskazuje błąd napędu a nie nagranej płytki.
Skoro jest raz dobrze a innym razem są szpilki to tak właśnie się nagrało.
Proponuję zrobić test w Nero i porównać.
Jeżeli będą również takie same szpilki to niestety płytka jest źle nagrana.
Wystarczy tylko jeden ponad normę błąd PI/PIF i może powstać błąd odczytu (PO).
I taka płytka mimo niskich średnich błędów jest źle nagrana

slawekj jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: