![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.11.2007
![]() |
Czy magnes może zniszczy dane na płytach CD lub DVD?
Witam
Jestem na tym forum nowy.I mam pytanie. Czy magnes(czy magnez ? Nie pamiętam poprawnej formy,ale chodzi o czarne żelastwo z dwoma biegunami) może zniszczyc dane na płytach cd lub dvd?Wiem że kasuje on np.nagrania na kasetach magnetofonowych.A jak to jest z płytami?Czy jak bym położył płyte cd-audio koło kolumny głośnikowej to czy informacje na niej się skasują? P.S. Przepraszam że pisze to tutaj ale wydaje mi się to forum najbardziej pasujące do tego tematu. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Oczywiscie ze nie. Przez pole magnetyczne mozna zniszczyc dane ktore sa zapisywane magnetycznie (dysk twarde, kasety wszelkiego rodzaju, itp.).
Dane na plytach zapisywane i odczytywane sa w sposob optyczny.
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie.
I wiecej - na HDD tez nie - w samej obudowie HDD jest tak silny magnes (magnes, bo magnez to pierwiastek) ze zaden magnes nie da rady.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
TAK! trzeba mocno pociera***263;.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
albo celnie rzucic
a tak na serio, to nie
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez Reetou : 03.11.2007 o godz. 17:09 |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.11.2007
![]() |
OK Czyli po prostu laser w naszych komputerowych nagrywarkach wypala(dosłownie)dane na płytach,dobrze kapuje?A jak to jest w wytwórniach fonograficznych(a konkretnie tam gdzie nagrywa się płyty,oryginalne cd-audio)bo słyszałem że tam jest troche inaczej.Że są jakieś prasy które pod siłą kilku ton wytłaczają dane na płytkach.Tak tylko słyszałem,czy to prawda?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prowokator
![]() Tak- laser wypala piny na plycie, rozdzielone pitami. Piny i pity razem tworza zapis plyty. Tlocznie - jak sama nazwa wskazuje, robi to samo za pomoca tloczenia. No moze nie brutalna prasa mechaniczna, ale zasada podobna ![]() Qrde! A moze odwrotnie?
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
#8 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
![]() Czy mo***380;e masz na my***347;li landy i pity (czy jak je tam zwa***322;). ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|
|