![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Goły DOS 6.22 nie miał standardowo dołączonych żadnych sterowników do CD więc mając FreeDOS jesteś w dużo lepszej sytuacji. Wg tego: http://reboot.pro/9691/ Da się zrobić tryb emulacji HDD na CD. (niestety ja nie wiem jak - do takich celów zawsze używam pendrive). Oczywiście do zapisu czegokolwiek będziesz potrzebować RAM dysku (z tego co się zdążyłem zorientować FreeDOS ma przynajmniej kilka programów do robienia ramdysków). Co do komunikatu błedu to napisz dokładnie kiedy się pojawia. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.10.2012 o godz. 21:18 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() |
Hej, przepraszam że dopiero teraz piszę, nie "olałem" tematu, tylko miałem gościa wczoraj wieczorem.
@Reetou - OK, niech sobie będzie, ale wole narzędzia bardziej wizualne, ALA Partition Magic @sobrus - z płyty startuje, ale później jej nie widzi ![]() błąd pojawia się jak zabotuje FreeDOSa i wybiorę standardowe uruchomienie. p.s. wydaje mi się że jedyna opcja to aby zrobić dwa obrazy z innym autoexec.bat, ( jeden PATA drugi SATA ) i nagrać je jako multiboot. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale masz dwa napędy CD? Bo jeżeli jeden to wydaje mi się że to wina tego, że startuje z płyty.
Napęd CD jest zajęty emulowaniem dyskietki bądź dysku twardego - jest widoczny jako A albo C. Więc nie może być widoczny jako inny napęd, z resztą to nie ma sensu bo wyciągniecie płyty skończy się zwisem systemu. Jeżeli po boocie z płyty widzisz napęd A: oraz nie widzisz zawartości plyty z której startujesz - to jest normalne. Napęd emuluje stację dyskietek i z całej płyty widzisz tylko 1,44MB lub 2,88MB. Żeby zobaczyć resztę musisz chyba zaemulować na płycie napęd HDD, albo użyć bardziej zaawansowanych narzędzi (GRUB? Linux?). Niestety nie posiadam wystarczającej wiedzy w tej materii ![]() Jedyna opcja jakąs widzę, to bootowac z jednego napędu i sprawdzić czy widzi drugi. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.10.2012 o godz. 12:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() |
Mam jeden, problem jest w nowych kompach na SATA.
Stare ( PATA ) obsługuję bez problemu. Ostatnio zmieniany przez credo : 02.10.2012 o godz. 12:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z botowaniem z dvd sata | gatlin | Napędy optyczne DVD | 15 | 25.09.2007 19:35 |
DVD Toshiba TS-H353 Sata | Fine | Napędy optyczne DVD | 3 | 22.09.2007 12:07 |
VCD na DVD | OscarCD | DVD-Video | 2 | 08.04.2004 21:42 |