Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.07.2007, 00:46   #1
Tantalus
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2007
Tantalus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z nagrywarką

Przejrzałem tematy na forum, czytałem artykuły na stronie głównej, pytałem znajomych i kombinowałem sporo na własną rękę, wyczerpując swoją skromną wiedzę komputerową. Bez rezultatów. Mam nadzieję, że to dobry dział do tego problemu.

O co chodzi? Nagrywarka nagrywa płytki bardzo wolno. Bez względu na użyty software, nagrywanie CD oscyluje w granicach 8X, a nagrywanie DVD na poziomie 1X. Biorąc pod uwagę, że nagrywarka wyciąga odpowiednio 48X i 18X według danych na opakowaniu, nie jest to prędkość zadowalająca. Poza tym, nawet jeżeli już się ten krążek upiecze, odczyt danych na innych nośnikach wypada słabo lub nie wypada wcale - często zdarzają się jakieś błędy odczytu, co wrażliwsze napędy w ogóle płytek nie ładują.

Tak, mam nagrywarkę w trybie DMA
Tak, ASPI działa OK, według tego co stoi napisane w tym programiku diagnozującym Nero
Tak, firmware jest świeży
Nie, to nie wina gównianych płytek (chociaż fakt, teraz akurat mam jakieś podejrzane Msonic'i, ale wcześniej na Sony i TDK działało tak samo).

Oto wszelkie informacje, jakie mogą się przydać Wam, specjalistom, w zdiagnozowaniu problemu:

Nagrywarka: Samsung SH-182 M, firmowo nowy, kupiony jakoś miesiąc temu, praktycznie nie używany (z powodu tego problemu.

Reszta sprzętu:
Procesor: AMD Duron 1.2 GHz (nagrywarka wymaga min. 800 Mhz)
RAM: SDDR 512 MB w jednej kości (nagrywarka wymaga min. 256 MB)
Płyta główna: zintegrowana SIS K7SOM
Połączenie: dwie taśmy, nagrywarka i czytnik CD siedzą na secondary, dwa dyski twarde na primary. Jestem całkiem pewien, że IDE to standardowe, 80 żyłowe ATA, chociaż nie jestem w tym specjalistą heh... W każdym razie, wątpię żeby tu był pies pogrzebany.

Software:
Software nagrywający: Nero 6 i Alcohol 120%, problem występuje przy użyciu każdego z nich.

Dokładniej o problemie:
Zaczęło się to już dawno temu, początkowo myślałem, że to przez beznadziejną nagrywarkę. Kiedy kupiłem nową i problem pozostał, trochę się zmartwiłem. Dawniej nagrywanie działało cacy, no a teraz mogę jedynie odczytywać dane... w tym czasie 2 razy formatowałem dysk systemowy, może wina leży po stronie złego oprogramowania, no ale sterowniki mam firmowe, ściągnięte ze strony producenta. Próbowałem już zmieniać ustawienia taśmy, przestawiłem też czytnik w DMA (na początku faktycznie nie był, wtedy to w ogóle nawet nagrywanie ruszyć nie chciało...).

Zrobiłem test napędu dla CD i DVD za pomocą Nero, ale sam do końca nie wiem jak mam interpretować te wykresy. Może Wam one coś powiedzą:
test dla CD
test dla DVD

Podczas nagrywania w Alcoholu 120% (częściej korzystam z niego właśnie), zauważam, że użycie procesora i buffora spada do zera naprzemiennie co kilka sekund, tak jakby nagrywarka nie korzystała z pełnej mocy obliczeniowej jaka powinna być jej udostępniona.

Nie wiem, czy coś jeszcze mogę powiedzieć. Mam nadzieję, że problem jest trywialny i po prostu coś przeoczyłem, bo nie uśmiecha mi się iść do serwisu z taką głupią sprawą. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pozdrawiam.

PS. Tak wiem, Win 98SE to przeżytek, ale ten system dawał radę nagrywać z pełną prędkością za dawnych czasów, więc teraz też powinien.
Tantalus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.07.2007, 01:13   #2
NeoFighter
try a run, try a hide...

Data rejestracji: 07.06.2005
NeoFighter jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>NeoFighter jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
brawa dla kolegi za pierwszy post zawierajacy chyba wszystkie informacje, jakie powinny sie znalezc przy okazji takiego problemu

do glowy przychodzi mi tylko jedno rozwiazanie, sprobowac windows xp
pomimo, iz na 98 dawniej nagrywanie przebiegalo z zadowalajaca predkoscia, to moze tu tkwi problem
nic nie szkodzi zrobic obraz obecnego systemu, a zainstalowac wersje probna xp (tyle tego w sieci krazy )

co do pewnosci tasmy 40-sto, a 80-cio zylowej, to jest dosc prosta sprawa
tasma 80-cio zylowa ma 80 kabelkow tu oczywiscie moze pies byc pogrzebany, ale podejrzewam, ze nie tasma jest winna

Moje zdjęcia >> http://nawiesniak.pl
NeoFighter jest offline  
Stary 02.07.2007, 01:33   #3
Tantalus
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2007
Tantalus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
do glowy przychodzi mi tylko jedno rozwiazanie, sprobowac windows xp
pomimo, iz na 98 dawniej nagrywanie przebiegalo z zadowalajaca predkoscia, to moze tu tkwi problem
nic nie szkodzi zrobic obraz obecnego systemu, a zainstalowac wersje probna xp (tyle tego w sieci krazy )
Je***380;eli to mo***380;liwe, tego akurat chcia***322;bym unikn***261;***263;. Nie lubi***281; ***347;rodowiska XP, jako***347; tak jestem do niego zra***380;ony. Wiem, ***380;e to teoretycznie najsprawniejszy windows, ale jako***347; si***281; nie dogadujemy. Niekt***243;rzy ludzie nie lubi***261; broku***322;***243;w, a ja akurat tej windy heh.

Mam na boku zainstalowanego Win 2000, ale nie mog***281; na nim przetestowa***263; nap***281;du. Skomplikowana sprawa, lepiej nie wnikajcie (w skr***243;cie, Win2k nie dzia***322;a poprawnie, bo sypie mi si***281; dysk, a ***380;eby zaora***263; dysk, musz***281; przenie***347;***263; troch***281; wa***380;nych danych, kt***243;re na nim s***261;, a tego z kolei nie zrobi***281; bez sprawnej nagrywarki).

Na pewno nie ma czego***347;, co mog***322;em przeoczy***263;? Jakiej***347; prostej sprawy? Bo na to liczy***322;em heh... skoro co***347; kiedy***347; dzia***322;a***322;o, a teraz nie dzia***322;a, to co***347; gdzie***347; musi wini***263;.

Cytat:
tasma 80-cio zylowa ma 80 kabelkow
No tak, to ma sens heh. W tej chwili nie sprawdz***281;, ale tak na dotyk (akurat mam rozkr***281;cone p***243;***322; obudowy), to tych kabelk***243;w jest sporo w tej ta***347;mie, wi***281;c zak***322;adam, ***380;e 80 hehe...
Tantalus jest offline  
Stary 02.07.2007, 08:07   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
sypie si***281; dysk systemowy na tym komputerze co nagrywarka ***378;le dzia***322;a? no to tu mo***380;e by***263; ten pies...
ed hunter jest offline  
Stary 02.07.2007, 08:15   #5
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Po***380;ycz od kogo***347; dobry dysk, na niego wrzu***263; win2k i wtedy sprawd***378;.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: