![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2007
![]() |
Problem z nagrywarką
Przejrzałem tematy na forum, czytałem artykuły na stronie głównej, pytałem znajomych i kombinowałem sporo na własną rękę, wyczerpując swoją skromną wiedzę komputerową. Bez rezultatów. Mam nadzieję, że to dobry dział do tego problemu.
O co chodzi? Nagrywarka nagrywa płytki bardzo wolno. Bez względu na użyty software, nagrywanie CD oscyluje w granicach 8X, a nagrywanie DVD na poziomie 1X. Biorąc pod uwagę, że nagrywarka wyciąga odpowiednio 48X i 18X według danych na opakowaniu, nie jest to prędkość zadowalająca. Poza tym, nawet jeżeli już się ten krążek upiecze, odczyt danych na innych nośnikach wypada słabo lub nie wypada wcale - często zdarzają się jakieś błędy odczytu, co wrażliwsze napędy w ogóle płytek nie ładują. Tak, mam nagrywarkę w trybie DMA Tak, ASPI działa OK, według tego co stoi napisane w tym programiku diagnozującym Nero Tak, firmware jest świeży Nie, to nie wina gównianych płytek (chociaż fakt, teraz akurat mam jakieś podejrzane Msonic'i, ale wcześniej na Sony i TDK działało tak samo). Oto wszelkie informacje, jakie mogą się przydać Wam, specjalistom, w zdiagnozowaniu problemu: Nagrywarka: Samsung SH-182 M, firmowo nowy, kupiony jakoś miesiąc temu, praktycznie nie używany (z powodu tego problemu. Reszta sprzętu: Procesor: AMD Duron 1.2 GHz (nagrywarka wymaga min. 800 Mhz) RAM: SDDR 512 MB w jednej kości (nagrywarka wymaga min. 256 MB) Płyta główna: zintegrowana SIS K7SOM Połączenie: dwie taśmy, nagrywarka i czytnik CD siedzą na secondary, dwa dyski twarde na primary. Jestem całkiem pewien, że IDE to standardowe, 80 żyłowe ATA, chociaż nie jestem w tym specjalistą heh... W każdym razie, wątpię żeby tu był pies pogrzebany. Software: OS: Windows 98 SE Software nagrywający: Nero 6 i Alcohol 120%, problem występuje przy użyciu każdego z nich. Dokładniej o problemie: Zaczęło się to już dawno temu, początkowo myślałem, że to przez beznadziejną nagrywarkę. Kiedy kupiłem nową i problem pozostał, trochę się zmartwiłem. Dawniej nagrywanie działało cacy, no a teraz mogę jedynie odczytywać dane... w tym czasie 2 razy formatowałem dysk systemowy, może wina leży po stronie złego oprogramowania, no ale sterowniki mam firmowe, ściągnięte ze strony producenta. Próbowałem już zmieniać ustawienia taśmy, przestawiłem też czytnik w DMA (na początku faktycznie nie był, wtedy to w ogóle nawet nagrywanie ruszyć nie chciało...). Zrobiłem test napędu dla CD i DVD za pomocą Nero, ale sam do końca nie wiem jak mam interpretować te wykresy. Może Wam one coś powiedzą: test dla CD test dla DVD Podczas nagrywania w Alcoholu 120% (częściej korzystam z niego właśnie), zauważam, że użycie procesora i buffora spada do zera naprzemiennie co kilka sekund, tak jakby nagrywarka nie korzystała z pełnej mocy obliczeniowej jaka powinna być jej udostępniona. Nie wiem, czy coś jeszcze mogę powiedzieć. Mam nadzieję, że problem jest trywialny i po prostu coś przeoczyłem, bo nie uśmiecha mi się iść do serwisu z taką głupią sprawą. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pozdrawiam. PS. Tak wiem, Win 98SE to przeżytek, ale ten system dawał radę nagrywać z pełną prędkością za dawnych czasów, więc teraz też powinien. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
try a run, try a hide...
Data rejestracji: 07.06.2005
![]() ![]() |
brawa dla kolegi za pierwszy post zawierajacy chyba wszystkie informacje, jakie powinny sie znalezc przy okazji takiego problemu
![]() do glowy przychodzi mi tylko jedno rozwiazanie, sprobowac windows xp pomimo, iz na 98 dawniej nagrywanie przebiegalo z zadowalajaca predkoscia, to moze tu tkwi problem nic nie szkodzi zrobic obraz obecnego systemu, a zainstalowac wersje probna xp (tyle tego w sieci krazy ![]() co do pewnosci tasmy 40-sto, a 80-cio zylowej, to jest dosc prosta sprawa tasma 80-cio zylowa ma 80 kabelkow ![]()
#3 | ||
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2007
![]() |
Cytat:
Mam na boku zainstalowanego Win 2000, ale nie mog***281; na nim przetestowa***263; nap***281;du. Skomplikowana sprawa, lepiej nie wnikajcie (w skr***243;cie, Win2k nie dzia***322;a poprawnie, bo sypie mi si***281; dysk, a ***380;eby zaora***263; dysk, musz***281; przenie***347;***263; troch***281; wa***380;nych danych, kt***243;re na nim s***261;, a tego z kolei nie zrobi***281; bez sprawnej nagrywarki). Na pewno nie ma czego***347;, co mog***322;em przeoczy***263;? Jakiej***347; prostej sprawy? Bo na to liczy***322;em heh... skoro co***347; kiedy***347; dzia***322;a***322;o, a teraz nie dzia***322;a, to co***347; gdzie***347; musi wini***263;. Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sypie si***281; dysk systemowy na tym komputerze co nagrywarka ***378;le dzia***322;a? no to tu mo***380;e by***263; ten pies...
|
![]() |
![]() |
#5 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po***380;ycz od kogo***347; dobry dysk, na niego wrzu***263; win2k i wtedy sprawd***378;.
![]()
![]() |
|
|