![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2007
![]() |
Problem z nagrywarką
Przejrzałem tematy na forum, czytałem artykuły na stronie głównej, pytałem znajomych i kombinowałem sporo na własną rękę, wyczerpując swoją skromną wiedzę komputerową. Bez rezultatów. Mam nadzieję, że to dobry dział do tego problemu.
O co chodzi? Nagrywarka nagrywa płytki bardzo wolno. Bez względu na użyty software, nagrywanie CD oscyluje w granicach 8X, a nagrywanie DVD na poziomie 1X. Biorąc pod uwagę, że nagrywarka wyciąga odpowiednio 48X i 18X według danych na opakowaniu, nie jest to prędkość zadowalająca. Poza tym, nawet jeżeli już się ten krążek upiecze, odczyt danych na innych nośnikach wypada słabo lub nie wypada wcale - często zdarzają się jakieś błędy odczytu, co wrażliwsze napędy w ogóle płytek nie ładują. Tak, mam nagrywarkę w trybie DMA Tak, ASPI działa OK, według tego co stoi napisane w tym programiku diagnozującym Nero Tak, firmware jest świeży Nie, to nie wina gównianych płytek (chociaż fakt, teraz akurat mam jakieś podejrzane Msonic'i, ale wcześniej na Sony i TDK działało tak samo). Oto wszelkie informacje, jakie mogą się przydać Wam, specjalistom, w zdiagnozowaniu problemu: Nagrywarka: Samsung SH-182 M, firmowo nowy, kupiony jakoś miesiąc temu, praktycznie nie używany (z powodu tego problemu. Reszta sprzętu: Procesor: AMD Duron 1.2 GHz (nagrywarka wymaga min. 800 Mhz) RAM: SDDR 512 MB w jednej kości (nagrywarka wymaga min. 256 MB) Płyta główna: zintegrowana SIS K7SOM Połączenie: dwie taśmy, nagrywarka i czytnik CD siedzą na secondary, dwa dyski twarde na primary. Jestem całkiem pewien, że IDE to standardowe, 80 żyłowe ATA, chociaż nie jestem w tym specjalistą heh... W każdym razie, wątpię żeby tu był pies pogrzebany. Software: OS: Windows 98 SE Software nagrywający: Nero 6 i Alcohol 120%, problem występuje przy użyciu każdego z nich. Dokładniej o problemie: Zaczęło się to już dawno temu, początkowo myślałem, że to przez beznadziejną nagrywarkę. Kiedy kupiłem nową i problem pozostał, trochę się zmartwiłem. Dawniej nagrywanie działało cacy, no a teraz mogę jedynie odczytywać dane... w tym czasie 2 razy formatowałem dysk systemowy, może wina leży po stronie złego oprogramowania, no ale sterowniki mam firmowe, ściągnięte ze strony producenta. Próbowałem już zmieniać ustawienia taśmy, przestawiłem też czytnik w DMA (na początku faktycznie nie był, wtedy to w ogóle nawet nagrywanie ruszyć nie chciało...). Zrobiłem test napędu dla CD i DVD za pomocą Nero, ale sam do końca nie wiem jak mam interpretować te wykresy. Może Wam one coś powiedzą: test dla CD test dla DVD Podczas nagrywania w Alcoholu 120% (częściej korzystam z niego właśnie), zauważam, że użycie procesora i buffora spada do zera naprzemiennie co kilka sekund, tak jakby nagrywarka nie korzystała z pełnej mocy obliczeniowej jaka powinna być jej udostępniona. Nie wiem, czy coś jeszcze mogę powiedzieć. Mam nadzieję, że problem jest trywialny i po prostu coś przeoczyłem, bo nie uśmiecha mi się iść do serwisu z taką głupią sprawą. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pozdrawiam. PS. Tak wiem, Win 98SE to przeżytek, ale ten system dawał radę nagrywać z pełną prędkością za dawnych czasów, więc teraz też powinien. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
try a run, try a hide...
Data rejestracji: 07.06.2005
![]() ![]() |
brawa dla kolegi za pierwszy post zawierajacy chyba wszystkie informacje, jakie powinny sie znalezc przy okazji takiego problemu
do glowy przychodzi mi tylko jedno rozwiazanie, sprobowac windows xp pomimo, iz na 98 dawniej nagrywanie przebiegalo z zadowalajaca predkoscia, to moze tu tkwi problem nic nie szkodzi zrobic obraz obecnego systemu, a zainstalowac wersje probna xp (tyle tego w sieci krazy )co do pewnosci tasmy 40-sto, a 80-cio zylowej, to jest dosc prosta sprawa tasma 80-cio zylowa ma 80 kabelkow tu oczywiscie moze pies byc pogrzebany, ale podejrzewam, ze nie tasma jest winna
|
|
#3 | ||
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2007
![]() |
Cytat:
Mam na boku zainstalowanego Win 2000, ale nie mog***281; na nim przetestowa***263; nap***281;du. Skomplikowana sprawa, lepiej nie wnikajcie (w skr***243;cie, Win2k nie dzia***322;a poprawnie, bo sypie mi si***281; dysk, a ***380;eby zaora***263; dysk, musz***281; przenie***347;***263; troch***281; wa***380;nych danych, kt***243;re na nim s***261;, a tego z kolei nie zrobi***281; bez sprawnej nagrywarki). Na pewno nie ma czego***347;, co mog***322;em przeoczy***263;? Jakiej***347; prostej sprawy? Bo na to liczy***322;em heh... skoro co***347; kiedy***347; dzia***322;a***322;o, a teraz nie dzia***322;a, to co***347; gdzie***347; musi wini***263;. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sypie si***281; dysk systemowy na tym komputerze co nagrywarka ***378;le dzia***322;a? no to tu mo***380;e by***263; ten pies...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po***380;ycz od kogo***347; dobry dysk, na niego wrzu***263; win2k i wtedy sprawd***378;.
|
![]() |
|
|