![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Dire Straits Fan
Data rejestracji: 14.09.2005
![]() |
Żeby było weselej apropo płyt audio to znajomy audiofil (czytaj mały świr) próbował mi ostatnio udwodnić ,że materiał nagrany na różnych płytach brzmi inaczej (np. TDK obcina trochę wysokie tony,Verbatim zmniejsza przestrzeń itp.) Ja tego nie słyszę ale jakaś odrobinka prawdy musi w tym być.
Słyszał ktoś coś podobnego ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() wcześnie wstałem i nie mam siły rozgryzać sprawy, czy na TDK są inne zera i jedynki niż na Verbatimach. jedno wiem na pewno - koleś powinien pójść do specjalisty - nie od słuchu, tylko od głowy. |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Dire Straits Fan
![]() |
Heheh od wieków wiadomo ,że rasowi audiofile są trzepnięci z lekka
![]() ![]() P.S Koniecznie musi też posiadać słuch nietoperza ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#5 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
i kolekność taka - jakość dźwięku najbardziej zależy od (pomijam sprzęty nie nadające się od nowości do używania ze wzgledu na tragiczną jakość): 1. głośników 2. wzmacniacza 3. CD |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Dire Straits Fan
![]() |
To panowie jest jasne jak słońce chociaż pomiędzy wzmacniacz a cd wsadziłbym jeszcze okablowanie
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.09.2005
![]() |
Cytat:
Z kabli polecam np. Siltechy za 1000 zł za parę do sprzętu o wartości segmentu około 5000 zł za sztukę i kable w cenie okolo 500zł do kolumn o wartości podobnej. Jak masz dobry sprzęt, gdzie go słuchać i jako taki słuch, to napewno usłyszysz te niuanse muzyczne, o których się dowiedziałej od osoby X. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.05.2005
![]() |
Od niedawna nagrywam płytki audio. Jak dotychczas używam tylko CD-R Verbatimów - Pastelek (prod Taiyo Juden), które mają nośnik koloru zielonego. Słyczałem jednak, że dla odtwarzaczy CD lepsze byłyby płytki z nośnikiem w kolorze srebrnym. Czy to prawda i co sądzicie o płytkach Platinum (produkcji CMC Magnetics)?
Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Takie bowiem jest też i moje zdanie, ale ... Kiedyś, chyba nawet na tym forum, była olbrzymia dyskusja z pyskówkami na ten temat ![]() Poszukajcie, a może znajdziecie ![]() Powiem jeszcze tylko, że ja osobiście do AudioCD używam czarnych płytek i nagrywam zwykle x16, ale do autka to leci x24 i wyżej ![]() Ja różnicy nie słyszę ![]() ![]() Ale, żeby pozostawić niepewność w cyfrowych domysłach i skłonić do poszukiwania tamtej dyskusji Zastanówcie się, czy dwudziesta kopia z oryginału zagra jak oryginał? ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.05.2005
![]() |
@VIZZARD
Z tymi kolorami nośnika to chodzi mi raczej o trwałość płyty (którą dłużej będzie czytał stacjonarny odtwarzacz CD - zieloną, czy srebrną), a nie o jakość brzmienia. Dlaczego fabrycznie tłoczone płyty są srebrne (audiofilskie wydania złote), a nie np. czarne? Sądzę, że w przypadku nośników optycznych kolor tego co odbija promień lasera może grać jakąś rolę ![]() Co do jakości - mam dwa ripy tej samej płyty zrobione na różnych CD-Rach, ale tym samym programem - EAC. Niby to tylko te same zera i jedynki, obydwa brzmią fajnie, ale odsłuchiwane równolegle z kompa ripy grają nieco inaczej. I co wy na to? Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
Cytat:
Dlatego przy EAC powstal AccurateRip no ale jak wiadomo on ma baze dynamiczna wiec wszytkiego sie nie da porownac |
|
![]() |
![]() |
|
|