Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.09.2005, 19:43   #1
Ciamciak
Dire Straits Fan

Data rejestracji: 14.09.2005
Ciamciak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Żeby było weselej apropo płyt audio to znajomy audiofil (czytaj mały świr) próbował mi ostatnio udwodnić ,że materiał nagrany na różnych płytach brzmi inaczej (np. TDK obcina trochę wysokie tony,Verbatim zmniejsza przestrzeń itp.) Ja tego nie słyszę ale jakaś odrobinka prawdy musi w tym być.
Słyszał ktoś coś podobnego

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.09.2005, 19:51   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Ciamciak
Żeby było weselej apropo płyt audio to znajomy audiofil (czytaj mały świr) próbował mi ostatnio udwodnić ,że materiał nagrany na różnych płytach brzmi inaczej (np. TDK obcina trochę wysokie tony,Verbatim zmniejsza przestrzeń itp.) Ja tego nie słyszę ale jakaś odrobinka prawdy musi w tym być.
@VIZZARD pilnie potrzebny z odpowiedzią

wcześnie wstałem i nie mam siły rozgryzać sprawy, czy na TDK są inne zera i jedynki niż na Verbatimach.

jedno wiem na pewno - koleś powinien pójść do specjalisty - nie od słuchu, tylko od głowy.
ed hunter jest offline  
Stary 19.09.2005, 20:01   #3
Ciamciak
Dire Straits Fan

Heheh od wieków wiadomo ,że rasowi audiofile są trzepnięci z lekka Może na forum jest jakiś maniak ze sprzętem odsłuchowym wartości dobrego samochodu, który podejmie się przeprowadzić testy
P.S
Koniecznie musi też posiadać słuch nietoperza
Stary 20.09.2005, 15:58   #4
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ciamciak
W/g mnie, brzmienie nie zależy od płyty na której jest wypalony materiał, ale od sprzętu odtwarzającego i nie dotyczy to tylko wzmacniacza i zestawów głośnikowych, ale także jakości odtwarzacza cd/dvd.
Stary 20.09.2005, 17:09   #5
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez zene_k
W/g mnie, brzmienie nie zależy od płyty na której jest wypalony materiał, ale od sprzętu odtwarzającego i nie dotyczy to tylko wzmacniacza i zestawów głośnikowych, ale także jakości odtwarzacza cd/dvd.
z tym się trudno nie zgodzić.

i kolekność taka - jakość dźwięku najbardziej zależy od (pomijam sprzęty nie nadające się od nowości do używania ze wzgledu na tragiczną jakość):

1. głośników
2. wzmacniacza
3. CD
ed hunter jest offline  
Stary 20.09.2005, 19:11   #6
Ciamciak
Dire Straits Fan

To panowie jest jasne jak słońce chociaż pomiędzy wzmacniacz a cd wsadziłbym jeszcze okablowanie (aż się wierzyć nie chce jak wielką różnicę słychać)
Stary 21.09.2005, 17:35   #7
żółtodziób
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.09.2005
żółtodziób w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez zene_k
Nie tylko, zależy jeszcze od pomieszczenia odsłuchowego, od naszego ucha, od naszej kondycji podczas słuchania od użytych kabli połączeniowych.
Z kabli polecam np. Siltechy za 1000 zł za parę do sprzętu o wartości segmentu około 5000 zł za sztukę i kable w cenie okolo 500zł do kolumn o wartości podobnej. Jak masz dobry sprzęt, gdzie go słuchać i jako taki słuch, to napewno usłyszysz te niuanse muzyczne, o których się dowiedziałej od osoby X.
żółtodziób jest offline  
Stary 12.10.2005, 21:08   #8
cdrinfo888
Bywalec

Data rejestracji: 31.05.2005
cdrinfo888 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od niedawna nagrywam płytki audio. Jak dotychczas używam tylko CD-R Verbatimów - Pastelek (prod Taiyo Juden), które mają nośnik koloru zielonego. Słyczałem jednak, że dla odtwarzaczy CD lepsze byłyby płytki z nośnikiem w kolorze srebrnym. Czy to prawda i co sądzicie o płytkach Platinum (produkcji CMC Magnetics)?
Pozdrawiam
cdrinfo888 jest offline  
Stary 13.10.2005, 01:40   #9
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
@VIZZARD pilnie potrzebny z odpowiedzią

Cytat:
Napisany przez ed hunter
z tym się trudno nie zgodzić.

i kolekność taka - jakość dźwięku najbardziej zależy od (pomijam sprzęty nie nadające się od nowości do używania ze wzgledu na tragiczną jakość):

1. głośników
2. wzmacniacza
3. CD
Tym razem niestety ale nie będę oryginalny i potwierdzę to co wyżej

Takie bowiem jest też i moje zdanie, ale ...

Kiedyś, chyba nawet na tym forum, była olbrzymia dyskusja z pyskówkami na ten temat

Poszukajcie, a może znajdziecie

Powiem jeszcze tylko, że ja osobiście do AudioCD używam czarnych płytek i nagrywam zwykle x16, ale do autka to leci x24 i wyżej

Ja różnicy nie słyszę Może to dlatego, że jak słyszę kwoty za studia odsłuchowe to od razu mi się słuch przytępia

Ale, żeby pozostawić niepewność w cyfrowych domysłach i skłonić do poszukiwania tamtej dyskusji

Zastanówcie się, czy dwudziesta kopia z oryginału zagra jak oryginał?

Stary 13.10.2005, 20:46   #10
cdrinfo888
Bywalec

Data rejestracji: 31.05.2005
cdrinfo888 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@VIZZARD
Z tymi kolorami nośnika to chodzi mi raczej o trwałość płyty (którą dłużej będzie czytał stacjonarny odtwarzacz CD - zieloną, czy srebrną), a nie o jakość brzmienia. Dlaczego fabrycznie tłoczone płyty są srebrne (audiofilskie wydania złote), a nie np. czarne? Sądzę, że w przypadku nośników optycznych kolor tego co odbija promień lasera może grać jakąś rolę
Co do jakości - mam dwa ripy tej samej płyty zrobione na różnych CD-Rach, ale tym samym programem - EAC. Niby to tylko te same zera i jedynki, obydwa brzmią fajnie, ale odsłuchiwane równolegle z kompa ripy grają nieco inaczej. I co wy na to?
Pozdrawiam
cdrinfo888 jest offline  
Stary 13.10.2005, 21:03   #11
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez cdrinfo888
@VIZZARD

Co do jakości - mam dwa ripy tej samej płyty zrobione na różnych CD-Rach, ale tym samym programem - EAC. Niby to tylko te same zera i jedynki, obydwa brzmią fajnie, ale odsłuchiwane równolegle z kompa ripy grają nieco inaczej. I co wy na to?
Pozdrawiam

Dlatego przy EAC powstal AccurateRip no ale jak wiadomo on ma baze dynamiczna wiec wszytkiego sie nie da porownac

mensir67pl jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: