Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Najlepsze nośniki BD-R 2025r. (https://forum.cdrinfo.pl/f28/najlepsze-nosniki-bd-r-2025r-94321/)

Gwiazdor 16.07.2016 16:31

@ czary2mary - z jaką prędkością Ty wypalasz płyty BD-R?

Kiedyś widziałem test Komputer Świat, z którego wynikało, że:
- im szybciej tym więcej błędów
- za wolno też powodowało więcej błędów.

Wniosek był taki żeby nagrywać z połową prędkości oferowaną przez płytę (ja wysnułem taki wniosek) bo to był chyba test płyt DVD i wyszło że 8-12 to najlepsza prędkość.

O znalazłem:http://www.komputerswiat.pl/media/11...ywanie-DVD.jpg

czary2mary 16.07.2016 21:33

Cytat:

Napisany przez Gwiazdor (Post 1364552)
@ czary2mary - z jaką prędkością Ty wypalasz płyty BD-R?

Kiedyś widziałem test Komputer Świat, z którego wynikało, że:
- im szybciej tym więcej błędów
- za wolno też powodowało więcej błędów.

Wniosek był taki żeby nagrywać z połową prędkości oferowaną przez płytę (ja wysnułem taki wniosek) bo to był chyba test płyt DVD i wyszło że 8-12 to najlepsza prędkość.

O znalazłem:

W przypadku BD najlepiej u mnie wychodzi przy przekładni x4 \ x6\ ***dostatecznie przy x8 *** przy wyższych przekładniach zazwyczaj też nie jest źle ale zauważalnie wyższy poziom jitter -a

Loloss 01.09.2016 23:54

Cytat:

Napisany przez dune2 (Post 1318324)
Do tej pory stosowalem taka "polityke" ze do waznych rzeczy typu filmy z kamery czy zdjecia rodzinne uzywalem bdr panasonica

Jeśli chodzi o zapis, to Panasonic wypada najlepiej. Ale co dziwne u mnie dużo tych nośników ma już szare plamki przy obwodzie płyty. A więc, coś niedobrego dzieje się już między warstwami, co na przyszłość - i to niedaleką - nie najlepiej wróży :P Jestem teraz w kopce, bo nie wiem, jakich nośników używać do tworzenia najważniejszych kopii ??

czary2mary 02.09.2016 08:26

Dasz zrobić foto tych zmian ? Jak to wpływa na testy odczytu i discquality ?
Jakie dokładnie Panasonic BD-R ?

W zasadzie nic lepszego od Panasonic nie ma w PL ...:ysz::(

Możesz spróbować już nie produkowanych FalconMedia Pro - z MID:TDKBLD-RBB i technologią TDK
http://cdsklep.pl/cat,103__do_nadruk...akebox_25szt._

Loloss 04.09.2016 01:09

Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałem jakoś czasu ostatnio się za to zabrać. Problem ten dotyczy większości moich nośników Panasonic'a (MID: MEIT02) :P Niektóre lądowały w koszu zanim zdążyłem cokolwiek na nich wypalić - po prostu uznałem, iż nie warto.
Na testy odczytu właściwie nie wpływa -nie dosięga jeszcze obszaru zapisanego. Dawno temu miałem kilka takich przypadków z CD-R - w tych miejscach warstwa zewnętrzna wraz z odbijającą promień lasera schodziła po lekkim potraktowaniu jej paznokciem.
https://zapodaj.net/8e4833581392e.jpg.html
Problem ten nie dotyczy wersji bez możliwości zadruku (MEIT02). Ale nigdzie nie mogę ich dostać :P
https://zapodaj.net/dbaa96be065fc.jpg.html
FalconMedia są dostępne na Allegro, ale i tu i wszędzie indziej tylko w cake'ach po 25 sztuk :P

czary2mary 04.09.2016 06:05

Na 100% rozwarstwione ...Jak były przechowywane ? Czy przypadkiem jakieś naprężenia \ siły na nie nie działały ....pierwszy raz widzę coś takiego w Panasonic BD-R 25GB MEIT02 ...:ysz: Tym bardziej dziwne że logo wersje jakie masz nie sprawiają problemów a powstają oba nośniki dokładnie na tych samych maszynach i tej samej linii technologicznej ...:ysz:

Loloss 04.09.2016 13:44

Zdecydowana większość moich płyt leży w cake'ach. Akurat obie wersje Panasonica (logo, zadruk) dokładnie w tym samym :P Pudełka w pokoju na półce, więc nie są wystawiane na działanie jakichś ekstremalnych warunków. Z żadnymi innymi tak się nie dzieje. MEIRA1 też dotyczy ten problem, ale zdaje się w mniejszym stopniu.

- Deckard - 04.09.2016 15:14

No a u kogo kupowales? Ja mam ponad 100 panasonikow wszystkie do nadruku , niektóre mają ponad dwa lata i na żadnym nie występuje w/w problem. Może osoba od której kupowałeś trzymała je w gorącym miejscu . Takie rozwarstwienie to raczej od czynników atmosferycznych wilgoci ciepła zimna .Dziwne to***9786;

Loloss 04.09.2016 16:37

Nawet od sprzedawcy znającego się na rzeczy :D I kilku innych: "radzioch666", "CzystaPłyta" i chyba "MeridianTech". Często kupuję od jednego sprzedawcy nośniki z różnym logo, a problem wyłącznie z Panasonic'iem - szkoda, bo jakość zapisu na nich najlepsza. Choć raz mój iHBS112 lepiej wypalił TDK z CMCMAGBA5. Ale ta nagrywarka zapisuje "jak jej się chce", od samego początku kiepsko - po zmianie firmware było lepiej, a teraz już chyba czas na zmianę nagrywarki.

superrrmario 14.09.2016 21:49

Kupiłem parę verbatimow VERBATIme (000). Szukałem w sieci co to jest i znalazłem taki wykaz. Nie wiem czy był wcześniej u nas publikowany http://www.blu-raydisc.info/licensee...censeelist.php

czary2mary 15.09.2016 07:16

To oficjalna strona stowarzyszenia BluRay udzielającego licencję na technologię BD.
Na liście są wszystkie udzielone licencje i zarejestrowane kody MID na nośniki BluRay ale spora cześć jest już nie produkowana jak również niektóre nigdy nie weszły do seryjnej produkcji..

Loloss 16.09.2016 18:14

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1368063)
Kupiłem parę verbatimow VERBATIme (000). Szukałem w sieci co to jest i znalazłem taki wykaz. Nie wiem czy był wcześniej u nas publikowany http://www.blu-raydisc.info/licensee...censeelist.php

I jak si***281; wypalaj***261; te p***322;yty? Gdzie dosta***322;e***347; Verbatima z takim MID'em?

superrrmario 16.09.2016 19:00

Cytat:

Napisany przez Loloss (Post 1368180)
I jak się wypalają te płyty? Gdzie dostałeś Verbatima z takim MID'em?

Palą się całkiem przyzwoicie.
http://sklep.dlugoleccy.com.pl/verba...op-10-szt.html

Loloss 16.09.2016 20:17

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1368185)

Da si***281; t***281; jako***347;***263; w ogóle porówna***263; z Panasonic'iem? Te ostatnie si***281; "jako***347;" u mnie rozwarstwiaj***261; i teraz nie wiem, na jakie no***347;niki si***281; przerzuci***263; - chcia***322;em FalconMedia spróbowa***263;, ale dost***281;pne wy***322;***261;cznie w opakowaniach po 25szt. :P

czary2mary 16.09.2016 20:34

Verabtim BD-R 25GB MID: VERBATIme (000) dostępny z oficjalnej dystrybucji PL jest tłoczony w CMC Magnetic Tajwan na tej same linii technologicznej i maszynach co nośnik BD-R 25GB MID: CMCMAGBA5 więc i jakościowo\wytrzymałościowo muszą być bardzo podobne...

superrrmario 16.09.2016 20:43

Panasoniki nigdy nie sprawiły mi kłopotów. Te verbatimy są poprawne. Nie mogę robić testów.

Loloss 17.09.2016 03:37

Có***380;, rozwarstwiaj***261; si***281; i tyle - takie co***347; nie nadaje si***281; do archiwizacji z mojego punktu widzenia :P

dune2 12.10.2016 10:21

Cytat:

Napisany przez Loloss (Post 1367373)
Jeśli chodzi o zapis, to Panasonic wypada najlepiej. Ale co dziwne u mnie dużo tych nośników ma już szare plamki przy obwodzie płyty. A więc, coś niedobrego dzieje się już między warstwami, co na przyszłość - i to niedaleką - nie najlepiej wróży :P Jestem teraz w kopce, bo nie wiem, jakich nośników używać do tworzenia najważniejszych kopii ??

To ciekawe co piszesz bo wydaje mi się że też takie plamki widziałem na niektorych płytach bdr ale nie jestem pewien czy to był panasonic.
Przestałem go kupowac gdy ceny podskoczyły tak więc płyt panasa nie mam dużo.
Obecnie kupuję tylko i wyłącznie verbatima bo stosunek ceny do jakości jest najlepszy.Chodzi mi o te dostępne w komputroniku
http://www.komputronik.pl/product/21...pindel10_.html
Jak dla mnie 26 zł za 10 szt to dobra cena zwłaszcza że mam ich sklep po drodze z pracy tak więc odbieram osobiście czyli odpada koszt wysyłki.
Verbatimy palą się dobrze zarówno na ihbs112 jak i pionku bdr207 z prędkościami x4/x6 czyli tak jak radził "czary2mary".

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1367455)
Na 100% rozwarstwione ...Jak były przechowywane ? Czy przypadkiem jakieś naprężenia \ siły na nie nie działały ....pierwszy raz widzę coś takiego w Panasonic BD-R 25GB MEIT02 ...:ysz: Tym bardziej dziwne że logo wersje jakie masz nie sprawiają problemów a powstają oba nośniki dokładnie na tych samych maszynach i tej samej linii technologicznej ...:ysz:

Przy okazji pytanie o przechowywanie płyt i to zarówno bdr jak i dvd.Wszystkie moje płyty trzymam w cake najczęściej takich na 50-100 szt tak więc płyty leżą jedna na drugiej.Jako że wszystkie płyty opisuję markerem i nie jestem pewien czy nawet jak wyschnie to nie będzie miał szkodliwego działania na "sąsiadującą" płytę to na wszelki wypadek układam płyty tak że stykają się spodami.
Czy to dobry sposób układania płyt w cake czy pomimo opisywania markerem lepiej by dolna warstwa płyty stykała się z górną (opisaną) sąsiadującej ?

Loloss 12.10.2016 19:07

Niestety się pomyliłem - u mnie nie tylko Panasonic ma taki problem, dotyczy on również niektórych płyt TDK. Jednakże w przypadku większości nośników BD-R nie ma śladów rozwarstwiania się. Natomiast odnośnie Panasonic'a dotyczy on właściwie każdego egzemplarza. Verbatimy od CMCMAGBA5 wypalają się - o dziwo - zupełnie dobrze na moim iHBS112 (niektóre lepiej niż MEIT02). Zdaje się, iż mój LiteOn zyskał drugą młodość ;) Nowy 209-EBK wypala te płyty znacznie gorzej :P W kwestii trwałości samej powłoki, na której są zapisane dane - po dosłownie roku, czy dwóch na nośnikach Panasonic'a średnia liczba błędów odczytu LDC podskoczyła z kilku do kilkunastu w większości przypadków. Trwałością więc nie zachwyca :P Większość swoich DVD-R również trzymam w cake'ach (także opisanych markerem, powierzchnia zapisu danych styka się z powierzchnią opisaną). Ich trwałość - moim zdaniem - jest jednak nieporównywalnie większa niż BD-R. MBI01RG40 (chyba TDK) mimo ok 10 lat, w kwestii błędów odczytu zdaje się niczym nie odbiegać od stanu świeżo po wypaleniu. TDK od CMC MAG M01 po "ładnych paru latach" wypadła już fatalnie. Także z jakością płyt bywało różnie, ale można było trafić na "solidną partię". A czy teraz się da?

dune2 15.10.2016 03:58

Od lat ciekawi mnie temat porównania trwałości płyt bdr względem dvd. Spotkałem różne opinie i to nawet wśród informatyków co wypalają sporo.Jedni twierdzą że trwalsze są właśnie dvd a inni że płyty blu.Jak jest naprawdę dowiemy się za 10-20 lat ale osobiście stawiam że wygrają dvd :)

Loloss 17.10.2016 01:41

Z jakością nośników bywa naprawdę różnie. Płyty DVD +/- R trafiały mi się zupełnie odmienne pod względem jakości/trwałości. Ale jednak trafiały się takie, które po ok. 10-ciu latach nie wykazywały niemalże żadnych oznak zużycia. Na BD-R, która "zachowałaby się" choćby podobnie, po kilku latach jeszcze nie trafiłem :P
Verbatim od MKM 003 (DL) niech będzie "tu" wyznacznikiem trwałości ;) Mogę wrzucić skany ;)

czary2mary 23.11.2016 21:59

Dodane

PlexDisc BD-R 25GB
PlexDisc BD-R 25GB x4 Printable Inkjet Matt
PlexDisc BD-R 25GB x6 Printable Liquid Defense Plus

Loloss 07.12.2016 23:54

Ilość załączników: 2
Mój najświeższy zakup w postaci Panasonic'a - ciągle The Best pod względem jakości zapisu i tu... wszystko co dobre się kończy. Tym razem jednak w mega szybkim tempie.

Pioneer 209 EBK, Nero 2016 x2
Płyta wypalona 01 grudnia 2016
Załącznik 84549

Test z 07 grudnia
Załącznik 84550

Uszkodzenie napędu testującego odpada, ponieważ testowałem kilka płyt i zawsze zaraz po nagraniu jest OK.

czary2mary 08.12.2016 07:09

Jaki hardware komputera i program do zapisu...?
Ten jitter tak poszarpany i w takim wymiarze jest nietypowy dla tego nośnika i wskazuje jakieś problemy z zapisem na linii nagrywarka-sata--kontroler-program do zapisu..

- Deckard - 08.12.2016 09:09

@Loloss instalowałeś coś / aktualizowałeś program do nagrywania ? płyta czysta bez przebarwień itd ?

Loloss 08.12.2016 16:45

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1373127)
Jaki hardware komputera i program do zapisu...?
Ten jitter tak poszarpany i w takim wymiarze jest nietypowy dla tego nośnika i wskazuje jakieś problemy z zapisem na linii nagrywarka-sata--kontroler-program do zapisu..

Szczerze mówiąc, nie wiem w ogóle, co ten parametr oznacza odnośnie odczytu danych z nośnika.
Asus P8P67 Pro (kontroler SATA II jest od JMicron JMB362 - wszystkie napędy optyczne pracują na SATA II), Core i5 2400, RAM - Corsair XMS3.
Napędy optyczne, to LiteOn iHBS PL 06, Pioneer 209EBK fw - 1.34 (nim wypalałem testowane nośniki) + nagrywarka DVD-RW.
Różne wersje Nero - ostatnio 2016 oraz CDBurnerXP.
Jest możlwe, aby mój LiteOn uszkadzał nośniki podczas testu?
:sciana

"@Loloss instalowałeś coś / aktualizowałeś program do nagrywania ? płyta czysta bez przebarwień itd ?" - Używałem różnych wersji Nero oraz CDBurnerXP. Z każdym kolejnym testem odczytu liczba błędów "robi się" coraz większa - problem nie dotyczy DVD (tu każdy test odczytu daje zbliżoną wartość) - ale w takim tempie jeszcze się nigdy nie zdarzyło :P Wszystkie testowane płyty bez żadnych uszkodzeń mechanicznych, widocznych plamek itp.
Dzięki za odpowiedzi ;)

czary2mary 08.12.2016 20:02

Czort go wie w czym problem ...bardzo nieprawdopodobne ale możliwe że OPU w LiteOn iHBS jest uszkodzone i daje za dużą\za mocną wiązkę do odczytu ...zdarzają się takie rzeczy...

Parametr jitter są to "odchylania \zniekształcenia\zakłócenia "sygnału spowodowane przekroczeniem przez pity\landy normatywnych wartości granicznych.

Loloss 09.12.2016 01:46

Dziękuję za wyjaśnienie ;)
Czy jest sens sprawdzić mojego LiteOn'a na innej płycie głównej? Żeby chociaż sprawdzić, jak jitter będzie wyglądał? Akurat mam - chwilowo - drugi komputer do dyspozycji, więc mógłbym przełożyć napęd.

czary2mary 09.12.2016 12:47

Na pewno nie zaszkodzi :)... SATA kontrolery i sterowniki też potrafią nieźle mieszać i cyrki wyprawiać ...

Loloss 10.12.2016 13:36

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1373188)
Na pewno nie zaszkodzi :)... SATA kontrolery i sterowniki też potrafią nieźle mieszać i cyrki wyprawiać ...

LiteOn iHBS Nero 2016 x4 (wolniej się nie da :P), na innym komputerze, Panasonic
Załącznik 84703

LiteOn iHBS Nero 2016 x4 na moim komputerze, Verbatim od CMC, jitter podobnyZałącznik 84704

Najgorszy jitter jest na nośnikach palonych na 209EBK. Uszkodzona nagrywarka? Czy wysoki jitter może mieć aż taki wpływ na szybki wzrost błędów odczytu? Bez względu jednak na wybór nagrywarki (i wartość jitter) na moich nowych Panasonic'ach w ciągu kilku godzin nastąpił kilkukrotny wzrost liczby błędów odczytu. Wielokrotnie sprawdzałem też starsze krążki i tak się nie dzieje, więc raczej nagrywarka ich nie uszkadza. Może ktoś z Was chciałby te płytki przetestować? Może to fake? Nie znam się na tyle, aby to stwierdzić :P Zostało mi kilka sztuk, kasę i tak straciłem a sensu nagrywania na nich czegokolwiek nie widzę, więc gdyby ktoś chciał, to oddam darmo;)
P.S. Sorry za wielkość zrzutów. Przez przypadek zrobiłem pełnoekranowe.

czary2mary 10.12.2016 14:00

Spróbuj podłączyć Pioneer BDR-209EBK do innego komputera \kontrolera SATA .. i coś nagraj na innej konfiguracji ...
Na tych płytach Panasonic MID :MEIRA zawsze był ładny stabilny \nieposzarpany i mały jitter...
Daj fotki płyt jak możesz ..ale po kodzie MID raczej na 99% to oryginalny kod
Być może Panasonic sprzedał kody MID dla nośników x6(MEIRA1\MEIRB1) i technologię i tłocznie komuś i produkowane dziś płyty są już inne jakościowo ..
Panasonic nie produkuje już BD-R 25GB x4 czy BD-RE 25GB x2 ...

Loloss 11.12.2016 19:27

Zmiana kontrolera nic nie pomogła. Niestety na razie nie mam dostępu do innego komputera. Zdjęcia zrobiłem, ale są niezbyt wyraźne - kiepskie oświetlenie, a z lampą strasznie "odbija" - powierzchnia od strony zapisu.
W ostatnim czasie przetestowałem multum płyt. Z reguły pierwszy test (np "świeżo" po włączeniu komputera) wychodzi OK - pod względem ilości błędów, kolejne już z reguły kiepsko. Jitter (nawet na nośnikach palonych na iHBS jest bardzo różny), przy kolejnych testach potrafi skakać z wartości np. 11,3/14,9 % do 16,4/25,5% - na tej samej płycie. LiteOn jednak zapisuje nośniki dość dobrze - czy możliwe jest aby gorzej czytał, niż nagrywał? - tym samym wysoki jitter mógłby być z winy złego odczytu a nie źle nagranego nośnika?

czary2mary 12.12.2016 17:37

Jakie masz kontrolery SATA na płycie głównej i stery SATA ?
Jitter na rożnych napędach i kontrolerach potrafi mieć różne wartości z dużymi różnicami .. Taki mocno poszarpany często świadczy o jakiś problemach sprzętowo\programowo\systemowych ..

Loloss 12.12.2016 20:50

SATA II - JMicron, SATA III - Marvell, sterowniki od Intela. Wartości jitter procentowo różnią się bardzo mimo testu tej samej płyty, w takiej samej konfiguracji sprzętowej - jednak przebieg jest faktycznie nieciekawy :P Pierwszy z dwóch ostatnich scanów, które zamieściłem dotyczy płyty nagranej moim iHBS na innym komputerze (test odczytu też w tamtej konfiguracji), drugi to już wypał i test na moim, a przebiegi zbliżone :P Może w tym tygodniu będę miał kolejny komputer, to mogę przełożyć którąś nagrywarkę.

czary2mary 13.12.2016 06:40

Spróbuj poszukać sterowników od producentów kontrolerów JMicron\ Marvell i na nich po testować na poszczególnych kontrolerach..

Loloss 13.12.2016 17:00

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1373406)
Spróbuj poszukać sterowników od producentów kontrolerów JMicron\ Marvell i na nich po testować na poszczególnych kontrolerach..

Przepraszam za wprowadzenie w błąd - sprawdziłem nie to, co trzeba :P
Załącznik 84779
Oczywiście kontrolery SATA II i III mają zainstalowane oryginalne sterowniki producenta. JMicron już zaktualizowany - testy odczytu bez zmian. Będę sprawdzał na innym komputerze. Tylko mam małe pytanko - czy jeśli wina leży w mojej konfiguracji, to po podłączeniu nagrywarki pod inny sprzęt jitter podczas odczytu powinien się poprawić, czy muszę ponownie nagrać jakąś płytkę na innym kompie i dopiero na nim ją przetestować?

czary2mary 13.12.2016 19:37

Co do jittera trudno zgadywać ...czy problem z zapisem czy odczytem...na pewno jakiś taki zupełnie dziwnie poszarpany i o dużych wartościach u Ciebie ...

Loloss 14.12.2016 00:29

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1373437)
Co do jittera trudno zgadywać ...czy problem z zapisem czy odczytem...na pewno jakiś taki zupełnie dziwnie poszarpany i o dużych wartościach u Ciebie ...

Ja się poddaję... Nie mam innego napędu, którym mógłbym przetestować płyty.
Ostatni wypał i test - moja nagrywarka (iHBS) vs komputer kolegi. Tym razem CDBurnerXP x4

Załącznik 84786

A tu jeden z najlepszych jitterów uzyskanych na moim kompie (akurat pod Windows 8, ale i na 7-ce zblizone się "udawało" uzyskać - niezmiernie rzadko jednak :))

Załącznik 84787

Dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

P.S. Zapomniałem dodać, iż jitter nośników DVD procentowo wypada o wiele lepiej. Jednak ani ODC ani DiscSpeed nie pokazują jego przebiegu.

czary2mary 03.04.2017 05:39

Dodane do opisu najnowsze wydania Sony BD-R 25GB x6 - nośnik już tylko logowany z MID CMCMAGBA5 od CMC Magnetic Tajwan :(

Załącznik 90428

Loloss 03.04.2017 23:43

Tylko czekać, aż Panasonic się "skończy" i nie pozostanie praktycznie nic :sciana:

BeeLee 19.04.2017 00:32

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1320370)
Tani Plextor na Amazon :ysz: Jak oni mnie .....wk......ją:sciana:
PlexDisc BD-R 25 GB x6 box 50szt(OptiDisc MID: OTCBDR002 ) za 22,95$ z free dostawą przy zakupie minimum 35$ czyli zakup 100sztuk za ~46$.......dla cywilizowanego świata....
Oczywiście magazyna Amazon w Polsce jest nawet wielka bo tania murzyna u nas do pracy ale bidaki same i nie stać nas kupować u nich ....:sciana:
http://www.amazon.com/PlexDisc-633-2...8339037&sr=1-6
Załącznik 70273

Nie wiem czy te płytki są coś warte
https://www.amazon.com/gp/product/B0...=ATVPDKIKX0DER
ale wygląda na to że je da się kupić...

czary2mary 19.04.2017 13:02

Cytat:

Napisany przez BeeLee (Post 1382460)
Nie wiem czy te płytki są coś warte
https://www.amazon.com/gp/product/B0...=ATVPDKIKX0DER
ale wygląda na to że je da się kupić...

Chyba są od CMC Magnetic z kodem MID: CMCMAGBA5 ale jak coś pytaj @jadburner -on na pewno więcej wie co jest od kogo na Amazonie ..:)

dune2 26.04.2017 08:18

Cytat:

Napisany przez Loloss (Post 1381603)
Tylko czekać, aż Panasonic się "skończy" i nie pozostanie praktycznie nic :sciana:

Jak to nic ?
Verbatimy sa na tyle dobre że nie ma sensu przepłacać za panasonica zwłaszcza że nie ma pewności że ich trwałosć jest warta tej ceny.
Verbatima można kupić za 2,30 zł za sztuke a panasonic to ponad 6.
Wolę nagrywac na verbatimie a różnice w cenie "zainwestowac" w wewnętrzny dysk twardy i kieszeń usb i mieć "wszystko pod ręką".

czary2mary 26.04.2017 10:36

Z Verbatim BD-R 25GB jest taki problem że tak naprawdę nigdy nie wiemy co jest w środku opakowania... kto jest prawdziwym producentem i jakiej jakości są nośniki.
Dopiero po otworzeniu opakowania te informacje są dostępne , może są jeszcze przydatne ale niestety uniemożliwiają zwrot w razie słabej jakości nośników ..

dune2 26.04.2017 11:26

Możliwe ale ja od paru lat kupuję w komputroniku i nie miałem jeszcze bardzo złej serii.
Wiem że jestem mniej wymagający niż Ty ale naprawde wolę mieć to co ważne zarówno na bdr verbatima jak i dysku twardym niż ufać tylko panasonicowi (którego cena "powala") by za 10 lat się przekonac że jednak nie jest tak trwały ja miał być.

Nagra 17.07.2017 23:11

Widze że znikają CAKE25 . Został mi tylko więc wybór 2x 10.
Trzymam się niebieskich 25GB TDK.

Są jeszcze takie SONY

http://allegro.pl/plyty-sony-bd-r-bl...839098461.html

ale nie wiem z jakiej fabryki są.

Ja Verbatima nie kupuje nie wiadomo co sie trafi na alledrogo jest tych modeli za dużo i na hasło LTH nie reaguje.

A może ktoś też coś poleci 50GB? Coś tak dobrego jak Verbatim.

Teraz nośniki kupuje głównie po to by najważniejsze sobie przenieść z HDD na Blu Ray by potem HDD wypiąć.

czary2mary 18.07.2017 07:55

Cytat:

Napisany przez Nagra (Post 1387258)
Widze że znikają CAKE25 . Został mi tylko więc wybór 2x 10.
Trzymam się niebieskich 25GB TDK.

Są jeszcze takie SONY

http://allegro.pl/plyty-sony-bd-r-bl...839098461.html

ale nie wiem z jakiej fabryki są.

Ja Verbatima nie kupuje nie wiadomo co sie trafi na alledrogo jest tych modeli za dużo i na hasło LTH nie reaguje.

A może ktoś też coś poleci 50GB? Coś tak dobrego jak Verbatim.

Teraz nośniki kupuje głównie po to by najważniejsze sobie przenieść z HDD na Blu Ray by potem HDD wypiąć.

Firma Imation która ma prawa do marki TDK optyczne nośniki zakończyła produkcję \dystrybucję wszystkich swoich marek (Imation, Memorex, TDK) z końcem 2015r.
Na rynku jest tylko to co zastało wyprodukowane do końca 2015r.

Co do Sony BD-R 25 GB - MID : SONYNN3 - tłocznia CMC Magnetic - jak najbardziej OK - wszyscy je tu lubimy i chwalimy .
https://forum.cdrinfo.pl/f28/sony-bd...e-japan-95863/

Blau 14.10.2017 10:19

Cytat:

Napisany przez dune2 (Post 1382929)
Jak to nic ?
Verbatimy sa na tyle dobre że nie ma sensu przepłacać za panasonica zwłaszcza że nie ma pewności że ich trwałosć jest warta tej ceny.
Verbatima można kupić za 2,30 zł za sztuke a panasonic to ponad 6.
Wolę nagrywac na verbatimie a różnice w cenie "zainwestowac" w wewnętrzny dysk twardy i kieszeń usb i mieć "wszystko pod ręką".

Witam.
Forum przeglądam od dawna i postanowiłem w końcu się zarejestrować.
Z BD-R używałem dotychczas fortisów i panasoniców.
Obecnie posiadam pionka BDR-S09XLT i nie mam możliwości sprawdzenia co się dzieje z płytami po dłuższym okresie.
Filmy nagrane na obu nośnikach działają jeszcze po latach bardzo dobrze.
Mam mieszane uczucia czy kupowanie drogich panasów przełoży się na teoretyczne dłuższe działanie.
Czy ktoś może jeszcze potwierdzić jakość tych verbatimów w komputroniku https://www.komputronik.pl/product/3...5gb-25szt.html lub zaproponować jakąś tanią alternatywę z ostatnich miesięcy?

czary2mary 14.10.2017 13:38

Cytat:

Napisany przez Blau (Post 1392148)
Witam.
Obecnie posiadam pionka BDR-S09XLT i nie mam możliwości sprawdzenia co się dzieje z płytami po dłuższym okresie.
Mam mieszane uczucia czy kupowanie drogich panasów przełoży się na teoretyczne dłuższe działanie.
Czy ktoś może jeszcze potwierdzić jakość tych verbatimów w komputroniku https://www.komputronik.pl/product/3...5gb-25szt.html lub zaproponować jakąś tanią alternatywę z ostatnich miesięcy?

Fortis zrezygnował z dystrybucji nośników optycznych .

Verbatim BD-R 25GB x6 jest od CMC Magnetic Tajwan MID:CMCMAGBA5

W trochę lepszej cenie praktycznie identyczny nośnik również MID: CMCMAGBA5 jak Verbatim kupisz od HP
http://allegro.pl/hp-plyty-bd-r-25gb...109674592.html

mikhnal 14.10.2017 13:55

Omegi BD 6x to też CMCMAGBA5.

czary2mary 14.10.2017 19:33

Cytat:

Napisany przez mikhnal (Post 1392156)
Omegi BD 6x to też CMCMAGBA5.

Raczej "były" ;) CMC Magnetic nie produkuje już dla Platinet nośników BluRay..
W tej chwili w bieżących dostawach i zamówieniach oferowany jest już nośnik od Moser Bear India BD-R 25GB MID:MBIR06

Z każdą "minutą " coraz ciężej kupić Omegi od CMC Magnetic i pewnie w niedługim czasie zniknie ta wersja z rynku.

mikhnal 14.10.2017 22:42

Serio mam jeszcze Omegi CMC, kupiłem jeszcze jednego kejka żeby zobaczyć czy przyjdą takie same.
Rarytas się robi :)

Blau 15.10.2017 09:14

Cytat:

Napisany przez mikhnal (Post 1392183)
Serio mam jeszcze Omegi CMC, kupiłem jeszcze jednego kejka żeby zobaczyć czy przyjdą takie same.
Rarytas się robi :)

Dziękuję za odpowiedzi.
Na dniach potrzebuję kupić większą ilość więc mam dylemat :
- Omegi tylko od kogo
- HP jak polecał czary2mary
- lub te verbatimy co pisałem
No nie chcę kupić setki i się okaże że za chwilę filmy wyparują.
Jak mam bardzo ryzykować to zawsze mogę brać panasy po 25 sztuk raz na jakiś czas bo drogo.

- Deckard - 15.10.2017 09:30

Jeśli dla siebie to bym brał Panasy,ale u mnie i znajomych po ponad roku z Omegammi nic się nie dzieje - to bardzo krótki okres,
jak kupisz błyszczące to dostaniesz CMCMAGBA3 ,w przypadku matowych możesz dostać MID:MBIR06
Verbatim jak dla mnie to to samo co matowe omegi CMCMAGBA5

A jeśli chodzi o sprzedawce to czystapłyta jest ok

Blau 15.10.2017 14:06

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1392231)
Jeśli dla siebie to bym brał Panasy,ale u mnie i znajomych po ponad roku z Omegammi nic się nie dzieje - to bardzo krótki okres,
jak kupisz błyszczące to dostaniesz CMCMAGBA3 ,w przypadku matowych możesz dostać MID:MBIR06
Verbatim jak dla mnie to to samo co matowe omegi CMCMAGBA5

A jeśli chodzi o sprzedawce to czystapłyta jest ok

Rozumiem że od czystapłyta to te z popularnego serwisu aukcyjnego:
6960676369
Ma jeszcze drugie nie błyszczące:
5958651251
Niby w opisie tych pierwszych jest Media code: CMC

- Deckard - 15.10.2017 15:02

Cytat:

Napisany przez Blau (Post 1392251)
Rozumiem że od czystapłyta to te z popularnego serwisu aukcyjnego:
6960676369
Ma jeszcze drugie nie błyszczące:
5958651251
Niby w opisie tych pierwszych jest Media code: CMC

Tak to on, skoro piszę że CMC to tak będzie,kupuje u niego od długiego czasu i nie mam problemów.

mikhnal 17.10.2017 17:37

Informuję szanowne grono, że Czyta_płyta ponownie przysłał mi Omegi
Omega BD-R 25GB 6x Full White InkJet Printable HTL MID: CMCMAG-BA5-000
czyli Made in Taiwan. Jestem zadowolony.

Załącznik 105521

Blau 18.10.2017 18:19

A jaka jest różnica pomiędzy MID CMCMAG-BA5-000 a CMCMAG-BA3?
Chodzi mi tylko o jakość nośnika nie szybkość wypału rodzaj nadruku itp

mikhnal 18.10.2017 19:19

BA5 lepiej się palą.

artur111bartek 18.10.2017 19:24

a tak trochę obok - może jakiś test kilkuletniej Omegi? Kto zrobi test najstarszej płyty?

czary2mary 18.10.2017 19:40

Cytat:

Napisany przez artur111bartek (Post 1392453)
a tak trochę obok - może jakiś test kilkuletniej Omegi? Kto zrobi test najstarszej płyty?

Nikt nie zrobi bo nie było Omeg BD-R kilkanaście lat temu ... BDR Omega jest dostępna od ~~3~~4 lat .

artur111bartek 19.10.2017 10:29

No to 4 -letnie Omegi.
A skoro już mowa ....faktycznie ciekawe jak sprawują się w Opti ...ja wiem...10 letnie Panasy BD25 i BD50 , TDK-i , Sony i inne.
Sam bym trzasnął testa , ale od kiedy mi padł Liteon 112 a drugiego nie idzie kupić , mam Pioneera ale temu nie idzie wcisnąc Opti.
Ma ktoś jakieś starsze płyty BD?

Blau 26.10.2017 20:27

Cytat:

Napisany przez mikhnal (Post 1392389)
Informuję szanowne grono, że Czyta_płyta ponownie przysłał mi Omegi
Omega BD-R 25GB 6x Full White InkJet Printable HTL MID: CMCMAG-BA5-000
czyli Made in Taiwan. Jestem zadowolony.

Załącznik 105521

Potwierdzam
Czysta_płyta przysłał BD-R CMCMAG-BA5-000
W opisie aukcji miały być pakowane po 25 szt a przyszły pakowane po 10

Załącznik 106204

czary2mary 03.11.2017 07:34

Dodano do opisu :

Kodak BD-R -tłocznia UmeDisc China MID: UMEBDR016

Testy zapisu na Verbatim External Slimline Blu-ray Writer (PioneerBDR-UD03)
https://forum.cdrinfo.pl/f107/verbat...6/#post1393559
https://forum.cdrinfo.pl/f107/verbat...6/#post1393558
https://forum.cdrinfo.pl/f107/verbat...6/#post1393557

Thank you @jadburner :spoko:

Nagra 23.11.2017 22:01

Cytat:

Napisany przez Blau (Post 1392148)
Witam.

Mam tą samą palarke jestem zadowolony z szybkości kopiowania. Nagrywa dziwnie bo często zwalnia z 4.0 na 2.5 :D ale na pale głównie 4.0x

Ja sie jeszcze trzymam tych TDK 25GB tego co zostało.
A jak mi to zniknie to nie bardzo wiem co wybrać.
A poza filmami to nagrania z kamery gdzieś trzeba trzymać poza pamięciami SD.

500bartosz 04.01.2018 16:04

ja podomnie jak kolega wyżej :) też trzymam się TDK

Nagra 04.01.2018 23:24

A ja jestem po przejściu z tragicznych Maxelli. Były też Panasonici ale jednak wybór padł na TDK.

rgr 18.01.2018 22:18

Szanowni koledzy, gdzie kupujecie teraz płyty BR?
Muszę kupić coś, ale ofert na All jak na lekarstwo:
https://allegro.pl/kategoria/nosniki...j-nosnika=BD-R
(praktycznie same Verby ok. 3zł/szt)
Brać je czy szukać gdzie indziej?

adax 19.01.2018 09:22

Zobacz tu: https://allegro.pl/kategoria/napedy-...p-ele-1-3-0115

rgr 19.01.2018 11:52

Ach tak, nie opisują w parametrach...
Panasonic nadal zbyt drogi, TDK trzyma podobny poziom (chociaż widzę 1 aukcję po 3zł).
Co mi polecacie w wadze do ok. 3zł/szt? Verby? (nie LTH oczywiście).

Leman39 19.01.2018 17:28

Osobiście przerzuciłem się niedawno na FTI.

czary2mary 07.03.2018 05:51

Czy ktoś kupił \ ma do sprawdzenia tak pakowane Verbatim BD-R 25GB Life -series ?
Wie ktoś jaki MID ? tłocznia tej wersji ?

Załącznik 115916

andrzejj9 31.03.2018 13:22

Chyba już potwierdzenie przeczytałem, ale zeby się upewnić. Chcę kupić zew. nagrywarkę BL do archiwizacji zdjęć - i oczywiście płyty do tego. Z tych, które znalazłem na allegro, dwie mi się potencjalnie spodobały:

Millenniata
http://allegro.pl/plyta-m-disc-blu-r...982961334.html

Verbatim
http://allegro.pl/plyta-25gb-bd-r-x4...760218146.html

Czy któreś będą lepsze? Ewentualnie coś innego jeszcze zobaczyć?

Można to w ogóle taniej dostać,czy te 20-25 zł za sztukę to minimum, które trzeba zapłacić?

czary2mary 21.04.2018 08:35

Omega BD-R 25GB x6

Pojawił się w tych nośnikach nowy kod MID:UMEBDR016 od UmeDisc China

zenonz 21.04.2018 11:40

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1403858)
Pojawił się w tych nośnikach nowy kod MID:UMEBDR016 od UmeDisc China

O, to fajnie, ja tu kombinowałem jak zaimportować Kodaki na tym podkładzie, a tu dostępność na wyciągnięcie ręki :)

czary2mary 21.04.2018 12:48

Cytat:

Napisany przez zenonz (Post 1403863)
O, to fajnie, ja tu kombinowałem jak zaimportować Kodaki na tym podkładzie, a tu dostępność na wyciągnięcie ręki :)

Nie wiem tylko czy "ta dostępność " jest taka dobra ..;)
Użytkownicy tych mediów Omega od UmeDisc China meldują że działają po nagraniu "na gorąco" ....po wystygnięciu napędy często nie widzą nośników :ysz:

Najpewniej wysypisko , odpady ze skanera które odrzucił ze względy na wady prasowania ...

zenonz 21.04.2018 13:19

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1403866)
Nie wiem tylko czy "ta dostępność " jest taka dobra ..;)
Użytkownicy tych mediów Omega od UmeDisc China meldują że działają po nagraniu "na gorąco" ....po wystygnięciu napędy często nie widzą nośników :ysz:

Najpewniej wysypisko , odpady ze skanera które odrzucił ze względy na wady prasowania ...

Czego to się nie robi dla zaoszczędzenia paru groszy ;-) Ciekawe czy Chińczycy oprócz Kodaka sprzedają te płyty pod jakąkolwiek rozpoznawalną marką. Pewnie Kodak to ich "pierwsza jakość".

czary2mary 21.04.2018 17:39

Cytat:

Napisany przez zenonz (Post 1403870)
Czego to się nie robi dla zaoszczędzenia paru groszy ;-) Ciekawe czy Chińczycy oprócz Kodaka sprzedają te płyty pod jakąkolwiek rozpoznawalną marką. Pewnie Kodak to ich "pierwsza jakość".

Najpewniej te parę groszy to jest "walka o życie " tych\takich firm ...Mogą tylko coś sprzedać przy bardzo atrakcyjnej cenie.
Kłopoty MBI są znane wszystkim od jakiegoś czasu....Tylko CMC Magnetic miał moce przerobowe żeby z dnia na dzień "zapełnić lukę " ...przy okazji podniósł cenę o ~20%

To wystarczyło żeby jego wieloletni klient np. Fortis wycofał się z rynku nośników optycznych . A podobni dystrybutorzy Platinet (Omega) , MediaRange , Platinum itp itd musiały szukać innych dostawców ...
Verbatim został przy CMC ale podniósł cenę BDR-25GB o ~20~25%

Co do UmeDisc China większość nośników BD-R 25GB oferowanych w milionach sztuk w Chinach są właśnie z kodem MID:UMEBDR016 .
Rzeczywiście KODAK to najbardziej znana marka jaka używa tego nośnika .
Pokazały się one również już w MediaRange , tańszych wersjach Traxdata , Memorex , azjatyckich markach Hi-Disc ,Oways,Radus ,Touch , wydaniach Fuji ,Verbatim , Maxell na rynki azjatyckie i afrykańskie ..

zenonz 21.04.2018 19:47

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1403877)
Najpewniej te parę groszy to jest "walka o życie " tych\takich firm ...Mogą tylko coś sprzedać przy bardzo atrakcyjnej cenie.
Kłopoty MBI są znane wszystkim od jakiegoś czasu....Tylko CMC Magnetic miał moce przerobowe żeby z dnia na dzień "zapełnić lukę " ...przy okazji podniósł cenę o ~20%

To wystarczyło żeby jego wieloletni klient np. Fortis wycofał się z rynku nośników optycznych . A podobni dystrybutorzy Platinet (Omega) , MediaRange , Platinum itp itd musiały szukać innych dostawców ...
Verbatim został przy CMC ale podniósł cenę BDR-25GB o ~20~25%

Właśnie mówię o tych 20-25% podwyżki, przy detalicznej cenie 2zł za jedną Omegę myślę że onaczałoby to wzrost ceny o ~20-30 gr przy tych samych marżach, a tak sprzedając beznadziejne płytki to w szybki sposób marka Omega może wypaść z obiegu.

czary2mary 22.04.2018 07:17

Cytat:

Napisany przez zenonz (Post 1403883)
Właśnie mówię o tych 20-25% podwyżki, przy detalicznej cenie 2zł za jedną Omegę myślę że onaczałoby to wzrost ceny o ~20-30 gr przy tych samych marżach, a tak sprzedając beznadziejne płytki to w szybki sposób marka Omega może wypaść z obiegu.

Ty to wiesz , ja to wiem .. ale dla Platinet sprzedaż optycznych nośników to już margines \ kula u nogi . Najwyraźniej "księgowy" zadecydował inaczej bo wizualnie płyty od CMC \ UmeDisc wyglądały mu na takie same ;)

fonon 07.08.2018 12:18

VIII 2018 - co kupować, czego nie kupować

Od ostatniego postu minęło parę miesięcy... Nie mam żadnych doświadczeń z płytami BD-R. I "proste" pytanie - co kupić na ten moment, czego unikać? Interesują mnie dobrej jakości nośniki 25 GB (w tym m-disc), ale bez szaleństwa cenowego.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
f.

Arepo 07.08.2018 18:50

Myślę, że jak pokierujesz się sondą z tego tematu to będzie ok. Odradzam tylko stanowczo Fortis BD-R, mimo że mają sporo głosów.

fonon 08.08.2018 22:58

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1408809)
Myślę, że jak pokierujesz się sondą z tego tematu to będzie ok. Odradzam tylko stanowczo Fortis BD-R, mimo że mają sporo głosów.

No właśnie, głosy odzwierciedlają raczej popularność. Panasonic, widzę jest bezkonkurencyjny, ale chyba też mają kilka płyt w ofercie - czy wszystkie są równie dobre? I coś z niższej półki, ale przyzwoite też by się przydało do bieżących rejestracji.
f.

Lucius 08.08.2018 23:20

Osobiście udało mi się złapać Omegi CMCMAGBA5 (Taiwan) c25 z olx za 50zł z kw.
W drodze mam również Fortisy, tylko nie wiem jaki MID, dałem 21 za 10szt., czekam na listonosza :)
Od jutra jadę z wypałem.

Jeśli ktoś by był zainteresowany to koleś z RAD-WIK na Alle... (aukcja 5838226989) ma jeszcze Omegi c10 CMCMAGBA5 Taiwan po 19,99 na stanie. Właśnie dziś dostałem od niego maila z taką informacją.

Arepo 08.08.2018 23:22

Dla mnie tylko Panasonic. Ich popularność wynika z tego, że są najlepsze. Cena 6zł za 25GB i 12 zł za 50GB nie jest wygórowana za taką jakość.

@Lucius
Fortis'y jeśli to CMCMAGBA3 to wyjątkowo nędzne płyty. U mnie kilkadziesiąt sztuk nie wytrzymały nawet roku, wszystko musiałem przegrywać na Panas'y.

Lucius 08.08.2018 23:31

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1408884)
Dla mnie tylko Panasonic. Ich popularność wynika z tego, że są najlepsze. Cena 6zł za 25GB i 12 zł za 50GB nie jest wygórowana za taką jakość.

Oczywiście, masz rację, ale tylko na ważne dane.
Na mniej ważne sprawdzają się płytki na podkładzie CMCMAGBA3 i BA5.

Jeśli wszystkie dane miałbym nagrywać na Panasach, to bym zbankrutował :P

Arepo 08.08.2018 23:36

Tylko co komu po takich płytach, które nie wytrzymują roku i mają często wady fabryczne po wyjęciu z pudełka :hmm: Nawet na mniej istotne dane się dla mnie nie nadają. Tutaj trochę to tym pisałem.

Lucius 08.08.2018 23:43

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1408886)
Tylko co komu po takich płytach, które nie wytrzymują roku i mają często wady fabryczne po wyjęciu z pudełka :hmm: Nawet na mniej istotne dane się dla mnie nie nadają. Tutaj trochę to tym pisałem.

Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana ;) Liczę na MID:INFOMER30, a 21 złociszy to nie wydatek.

Arepo 09.08.2018 00:02

Szanse są niemal zerowe ;)

Lucius 09.08.2018 12:57

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1408886)

Jeśli chodzi o CMCMAGBA3/5, to nie ma znaczenia jaką nagrywarką się posługuję do zapisu? Palnik to Pioneer BDR-X09T.

Co więc proponujecie jako alternatywę Panasonica? Płytki na z MID:SONYNN3 są godne uwagi? Niemożliwe ażeby Panasy były jedynymi płytami jednocześnie do backupu jak i mniej ważnych danych...

Arepo 09.08.2018 13:03

Cytat:

Napisany przez Lucius (Post 1408915)
Jeśli chodzi o CMCMAGBA3/5, to nie ma znaczenia jaką nagrywarką się posługuję do zapisu? Palnik to Pioneer BDR-X09T.

Ja nagrywałem CMCMAGBA3 na Litku iHBS 112 & 212 oraz Samsung'u SE-506CB. Zaraz po nagraniu płyty miałby dobre wyniki testów, później degradacja następowała błyskawicznie.

Nie zaproponuje alternatywy do Panasów, bo już dawno stwierdziłem że jej nie ma. Szkoda nerwów i pieniędzy, a dane to ważna rzecz :taktak:

edit:
dodam tylko, że w przypadku płyt DL są płyty robione w fabrykach Panasonic sprzedawane przez inne firmy np.: Verbatim, trzeba patrzeć na MID: MEIT02, przeważnie są sporo tańsze

Loloss 10.08.2018 19:05

Dla mnie Panasonic nie istnieje - wszystkie nośniki, które miałem po około pół roku zaczęły się rozwarstwiać (a niektóre jeszcze wcześniej).
Ostatnio nagrywałem na SONY -MID:RITEKBR3, zapisują się nieźle. Jak z trwałością, to nie wiem - za krótko je użytkuję.

Lucius 10.08.2018 20:00

Dotarły dzis do mnie Fortisy w opakowaniu typu DVD case, czyli cake w postaci kwadratowego pudełka jak do płyty CD, 10 sztuk w opakowaniu. Made in Taiwan. Po sprawdzeniu MID: CMCMAGBA3.
Spróbuję potestować - nagrać jednocześnie na Panasonic, Fortis i Omega. Zobaczymy co sie bedzie dzialo w moim wypadku na kazdej plytce, na przyklad po tygodniu czy miesiacu od nagrania.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Arepo 10.08.2018 20:09

Cytat:

Napisany przez Loloss (Post 1408988)
Dla mnie Panasonic nie istnieje - wszystkie nośniki, które miałem po około pół roku zaczęły się rozwarstwiać (a niektóre jeszcze wcześniej).
Ostatnio nagrywałem na SONY -MID:RITEKBR3, zapisują się nieźle. Jak z trwałością, to nie wiem - za krótko je użytkuję.

Tak wiemy, jesteś jedyną osobą z forum, której się to stało ;) Moje Panas'y zarówno 25 i 50GB po kilku latach są jak nowe.

Lucius 26.08.2018 10:10

Cześć,

Wracam po miesiącu od wypału płyt Fortis na podkładzie CMCMAGBA3.
Pierwsza płytka z brzegu przedstawia się jak poniżej.

Niestety moja nagrywarka nie obsługuje "Disc Quality", no chyba, że znacie jakiś inny sposób niż "Transfer rate".

https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1535270881

stonkapl 28.09.2018 13:51

Nagrywam dosyć sporo, ale pierwszy raz spotkalam się z rozwarstwieniem płyty właśnie u Panasonic. Fakt, że dopiero po ponad półtora roku od nagrania, ale jednak... :( Przerzuciłam się na Verbatim i jest ok.

slayers 01.01.2019 13:50

Ilość załączników: 5
te Verbatimy to takie nie za dobre nie za złe :)

zenonz 01.01.2019 21:42

Cytat:

Napisany przez slayers (Post 1415884)
te Verbatimy to takie nie za dobre nie za złe :)

To są CMCMAGBA5? Trzy pierwsze płyty wyglądają jakby miały jakąś wadę w rejonie ~10 GB, nie widać niczego fizycznie na płycie? (na Sony RITEK BR3 miałem skazy wyglądające jak pęcherzyk powietrza wewnątrz struktury materiału).

Boger 03.01.2019 14:47

Cześć,

Jakie płyty obecnie warto kupić do domowego archiwum zdjęć/filmów?

Kilka stron wstecz widziałem, że czary2mary polecał HP BD-R - czy to nadal aktualne? Płytki z TEJ aukcji będą ok? Na jakim są one podkładzie?
Dodatkowo cały czas przewija się Panasonic - jako pewny ale stosunkowo drogi (cena x2) wybór oraz Verbatimy. Póki co zamówiłem coś takiego. Czy one będą na CMCMAGBA5? Warto odbierać czy kupić coś innego?

Generalnie szukam czegoś:
- w miarę pewnego BD-R SL - około 3 zł (Verbatimy z powyższych linków?)
- BD-R SL - około 6 zł (rozumiem, że wtedy Panasonic - czy takie) będą ok?
- BD-R DL - np. na kopie filmów BD lub wrzucenie na BD filmów z gopro - do odczytu przez Xbox One S (coś przyzwoitego bardziej z ciekawości na testy - fajnie jakby były ok, ale nawet jeśli by padły to tragedii wielkiej nie będzie - backup na NAS z RAID)

Ostatnio płytami bawiłem się 10 lat temu i jestem trochę zagubiony - piszecie o BD-R ale są różne DataLife, printable/zwykłe - nie wiem, które są ok, a które lepiej z daleka omijać.

czary2mary 03.01.2019 16:28

Cytat:

Napisany przez Boger (Post 1416054)
Cześć,

Jakie płyty obecnie warto kupić do domowego archiwum zdjęć/filmów?

Kilka stron wstecz widziałem, że czary2mary polecał HP BD-R - czy to nadal aktualne? Płytki z TEJ aukcji będą ok? Na jakim są one podkładzie?
Dodatkowo cały czas przewija się Panasonic - jako pewny ale stosunkowo drogi (cena x2) wybór oraz Verbatimy. Póki co zamówiłem coś takiego. Czy one będą na CMCMAGBA5? Warto odbierać czy kupić coś innego?

Generalnie szukam czegoś:
- w miarę pewnego BD-R SL - około 3 zł (Verbatimy z powyższych linków?)
- BD-R SL - około 6 zł (rozumiem, że wtedy Panasonic - czy takie) będą ok?
- BD-R DL - np. na kopie filmów BD lub wrzucenie na BD filmów z gopro - do odczytu przez Xbox One S (coś przyzwoitego bardziej z ciekawości na testy - fajnie jakby były ok, ale nawet jeśli by padły to tragedii wielkiej nie będzie - backup na NAS z RAID)

Ostatnio płytami bawiłem się 10 lat temu i jestem trochę zagubiony - piszecie o BD-R ale są różne DataLife, printable/zwykłe - nie wiem, które są ok, a które lepiej z daleka omijać.

HP BD-R 25GB -- MID : CMCMAGBA5 - dobra relacja jakość cena ..

Panasonic BD-R 25GB ... wszystkie mają MID : MEIRA1

BD-R DL ..zdecydowanie najlepsze z tłoczni Panasonic z MID : MEIxxx

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:21.