![]() |
@ czary2mary - z jaką prędkością Ty wypalasz płyty BD-R?
Kiedyś widziałem test Komputer Świat, z którego wynikało, że: - im szybciej tym więcej błędów - za wolno też powodowało więcej błędów. Wniosek był taki żeby nagrywać z połową prędkości oferowaną przez płytę (ja wysnułem taki wniosek) bo to był chyba test płyt DVD i wyszło że 8-12 to najlepsza prędkość. O znalazłem:http://www.komputerswiat.pl/media/11...ywanie-DVD.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dasz zrobić foto tych zmian ? Jak to wpływa na testy odczytu i discquality ?
Jakie dokładnie Panasonic BD-R ? W zasadzie nic lepszego od Panasonic nie ma w PL ...:ysz::( Możesz spróbować już nie produkowanych FalconMedia Pro - z MID:TDKBLD-RBB i technologią TDK http://cdsklep.pl/cat,103__do_nadruk...akebox_25szt._ |
Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałem jakoś czasu ostatnio się za to zabrać. Problem ten dotyczy większości moich nośników Panasonic'a (MID: MEIT02) :P Niektóre lądowały w koszu zanim zdążyłem cokolwiek na nich wypalić - po prostu uznałem, iż nie warto.
Na testy odczytu właściwie nie wpływa -nie dosięga jeszcze obszaru zapisanego. Dawno temu miałem kilka takich przypadków z CD-R - w tych miejscach warstwa zewnętrzna wraz z odbijającą promień lasera schodziła po lekkim potraktowaniu jej paznokciem. https://zapodaj.net/8e4833581392e.jpg.html Problem ten nie dotyczy wersji bez możliwości zadruku (MEIT02). Ale nigdzie nie mogę ich dostać :P https://zapodaj.net/dbaa96be065fc.jpg.html FalconMedia są dostępne na Allegro, ale i tu i wszędzie indziej tylko w cake'ach po 25 sztuk :P |
Na 100% rozwarstwione ...Jak były przechowywane ? Czy przypadkiem jakieś naprężenia \ siły na nie nie działały ....pierwszy raz widzę coś takiego w Panasonic BD-R 25GB MEIT02 ...:ysz: Tym bardziej dziwne że logo wersje jakie masz nie sprawiają problemów a powstają oba nośniki dokładnie na tych samych maszynach i tej samej linii technologicznej ...:ysz:
|
Zdecydowana większość moich płyt leży w cake'ach. Akurat obie wersje Panasonica (logo, zadruk) dokładnie w tym samym :P Pudełka w pokoju na półce, więc nie są wystawiane na działanie jakichś ekstremalnych warunków. Z żadnymi innymi tak się nie dzieje. MEIRA1 też dotyczy ten problem, ale zdaje się w mniejszym stopniu.
|
No a u kogo kupowales? Ja mam ponad 100 panasonikow wszystkie do nadruku , niektóre mają ponad dwa lata i na żadnym nie występuje w/w problem. Może osoba od której kupowałeś trzymała je w gorącym miejscu . Takie rozwarstwienie to raczej od czynników atmosferycznych wilgoci ciepła zimna .Dziwne to***9786;
|
Nawet od sprzedawcy znającego się na rzeczy :D I kilku innych: "radzioch666", "CzystaPłyta" i chyba "MeridianTech". Często kupuję od jednego sprzedawcy nośniki z różnym logo, a problem wyłącznie z Panasonic'iem - szkoda, bo jakość zapisu na nich najlepsza. Choć raz mój iHBS112 lepiej wypalił TDK z CMCMAGBA5. Ale ta nagrywarka zapisuje "jak jej się chce", od samego początku kiepsko - po zmianie firmware było lepiej, a teraz już chyba czas na zmianę nagrywarki.
|
Kupiłem parę verbatimow VERBATIme (000). Szukałem w sieci co to jest i znalazłem taki wykaz. Nie wiem czy był wcześniej u nas publikowany http://www.blu-raydisc.info/licensee...censeelist.php
|
To oficjalna strona stowarzyszenia BluRay udzielającego licencję na technologię BD.
Na liście są wszystkie udzielone licencje i zarejestrowane kody MID na nośniki BluRay ale spora cześć jest już nie produkowana jak również niektóre nigdy nie weszły do seryjnej produkcji.. |
Cytat:
|
Cytat:
http://sklep.dlugoleccy.com.pl/verba...op-10-szt.html |
Cytat:
|
Verabtim BD-R 25GB MID: VERBATIme (000) dostępny z oficjalnej dystrybucji PL jest tłoczony w CMC Magnetic Tajwan na tej same linii technologicznej i maszynach co nośnik BD-R 25GB MID: CMCMAGBA5 więc i jakościowo\wytrzymałościowo muszą być bardzo podobne...
|
Panasoniki nigdy nie sprawiły mi kłopotów. Te verbatimy są poprawne. Nie mogę robić testów.
|
Có***380;, rozwarstwiaj***261; si***281; i tyle - takie co***347; nie nadaje si***281; do archiwizacji z mojego punktu widzenia :P
|
Cytat:
Przestałem go kupowac gdy ceny podskoczyły tak więc płyt panasa nie mam dużo. Obecnie kupuję tylko i wyłącznie verbatima bo stosunek ceny do jakości jest najlepszy.Chodzi mi o te dostępne w komputroniku http://www.komputronik.pl/product/21...pindel10_.html Jak dla mnie 26 zł za 10 szt to dobra cena zwłaszcza że mam ich sklep po drodze z pracy tak więc odbieram osobiście czyli odpada koszt wysyłki. Verbatimy palą się dobrze zarówno na ihbs112 jak i pionku bdr207 z prędkościami x4/x6 czyli tak jak radził "czary2mary". Cytat:
Czy to dobry sposób układania płyt w cake czy pomimo opisywania markerem lepiej by dolna warstwa płyty stykała się z górną (opisaną) sąsiadującej ? |
Niestety się pomyliłem - u mnie nie tylko Panasonic ma taki problem, dotyczy on również niektórych płyt TDK. Jednakże w przypadku większości nośników BD-R nie ma śladów rozwarstwiania się. Natomiast odnośnie Panasonic'a dotyczy on właściwie każdego egzemplarza. Verbatimy od CMCMAGBA5 wypalają się - o dziwo - zupełnie dobrze na moim iHBS112 (niektóre lepiej niż MEIT02). Zdaje się, iż mój LiteOn zyskał drugą młodość ;) Nowy 209-EBK wypala te płyty znacznie gorzej :P W kwestii trwałości samej powłoki, na której są zapisane dane - po dosłownie roku, czy dwóch na nośnikach Panasonic'a średnia liczba błędów odczytu LDC podskoczyła z kilku do kilkunastu w większości przypadków. Trwałością więc nie zachwyca :P Większość swoich DVD-R również trzymam w cake'ach (także opisanych markerem, powierzchnia zapisu danych styka się z powierzchnią opisaną). Ich trwałość - moim zdaniem - jest jednak nieporównywalnie większa niż BD-R. MBI01RG40 (chyba TDK) mimo ok 10 lat, w kwestii błędów odczytu zdaje się niczym nie odbiegać od stanu świeżo po wypaleniu. TDK od CMC MAG M01 po "ładnych paru latach" wypadła już fatalnie. Także z jakością płyt bywało różnie, ale można było trafić na "solidną partię". A czy teraz się da?
|
Od lat ciekawi mnie temat porównania trwałości płyt bdr względem dvd. Spotkałem różne opinie i to nawet wśród informatyków co wypalają sporo.Jedni twierdzą że trwalsze są właśnie dvd a inni że płyty blu.Jak jest naprawdę dowiemy się za 10-20 lat ale osobiście stawiam że wygrają dvd :)
|
Z jakością nośników bywa naprawdę różnie. Płyty DVD +/- R trafiały mi się zupełnie odmienne pod względem jakości/trwałości. Ale jednak trafiały się takie, które po ok. 10-ciu latach nie wykazywały niemalże żadnych oznak zużycia. Na BD-R, która "zachowałaby się" choćby podobnie, po kilku latach jeszcze nie trafiłem :P
Verbatim od MKM 003 (DL) niech będzie "tu" wyznacznikiem trwałości ;) Mogę wrzucić skany ;) |
Dodane
|
Ilość załączników: 2
Mój najświeższy zakup w postaci Panasonic'a - ciągle The Best pod względem jakości zapisu i tu... wszystko co dobre się kończy. Tym razem jednak w mega szybkim tempie.
Pioneer 209 EBK, Nero 2016 x2 Płyta wypalona 01 grudnia 2016 Załącznik 84549 Test z 07 grudnia Załącznik 84550 Uszkodzenie napędu testującego odpada, ponieważ testowałem kilka płyt i zawsze zaraz po nagraniu jest OK. |
Jaki hardware komputera i program do zapisu...?
Ten jitter tak poszarpany i w takim wymiarze jest nietypowy dla tego nośnika i wskazuje jakieś problemy z zapisem na linii nagrywarka-sata--kontroler-program do zapisu.. |
@Loloss instalowałeś coś / aktualizowałeś program do nagrywania ? płyta czysta bez przebarwień itd ?
|
Cytat:
Asus P8P67 Pro (kontroler SATA II jest od JMicron JMB362 - wszystkie napędy optyczne pracują na SATA II), Core i5 2400, RAM - Corsair XMS3. Napędy optyczne, to LiteOn iHBS PL 06, Pioneer 209EBK fw - 1.34 (nim wypalałem testowane nośniki) + nagrywarka DVD-RW. Różne wersje Nero - ostatnio 2016 oraz CDBurnerXP. Jest możlwe, aby mój LiteOn uszkadzał nośniki podczas testu? :sciana "@Loloss instalowałeś coś / aktualizowałeś program do nagrywania ? płyta czysta bez przebarwień itd ?" - Używałem różnych wersji Nero oraz CDBurnerXP. Z każdym kolejnym testem odczytu liczba błędów "robi się" coraz większa - problem nie dotyczy DVD (tu każdy test odczytu daje zbliżoną wartość) - ale w takim tempie jeszcze się nigdy nie zdarzyło :P Wszystkie testowane płyty bez żadnych uszkodzeń mechanicznych, widocznych plamek itp. Dzięki za odpowiedzi ;) |
Czort go wie w czym problem ...bardzo nieprawdopodobne ale możliwe że OPU w LiteOn iHBS jest uszkodzone i daje za dużą\za mocną wiązkę do odczytu ...zdarzają się takie rzeczy...
Parametr jitter są to "odchylania \zniekształcenia\zakłócenia "sygnału spowodowane przekroczeniem przez pity\landy normatywnych wartości granicznych. |
Dziękuję za wyjaśnienie ;)
Czy jest sens sprawdzić mojego LiteOn'a na innej płycie głównej? Żeby chociaż sprawdzić, jak jitter będzie wyglądał? Akurat mam - chwilowo - drugi komputer do dyspozycji, więc mógłbym przełożyć napęd. |
Na pewno nie zaszkodzi :)... SATA kontrolery i sterowniki też potrafią nieźle mieszać i cyrki wyprawiać ...
|
Cytat:
Załącznik 84703 LiteOn iHBS Nero 2016 x4 na moim komputerze, Verbatim od CMC, jitter podobnyZałącznik 84704 Najgorszy jitter jest na nośnikach palonych na 209EBK. Uszkodzona nagrywarka? Czy wysoki jitter może mieć aż taki wpływ na szybki wzrost błędów odczytu? Bez względu jednak na wybór nagrywarki (i wartość jitter) na moich nowych Panasonic'ach w ciągu kilku godzin nastąpił kilkukrotny wzrost liczby błędów odczytu. Wielokrotnie sprawdzałem też starsze krążki i tak się nie dzieje, więc raczej nagrywarka ich nie uszkadza. Może ktoś z Was chciałby te płytki przetestować? Może to fake? Nie znam się na tyle, aby to stwierdzić :P Zostało mi kilka sztuk, kasę i tak straciłem a sensu nagrywania na nich czegokolwiek nie widzę, więc gdyby ktoś chciał, to oddam darmo;) P.S. Sorry za wielkość zrzutów. Przez przypadek zrobiłem pełnoekranowe. |
Spróbuj podłączyć Pioneer BDR-209EBK do innego komputera \kontrolera SATA .. i coś nagraj na innej konfiguracji ...
Na tych płytach Panasonic MID :MEIRA zawsze był ładny stabilny \nieposzarpany i mały jitter... Daj fotki płyt jak możesz ..ale po kodzie MID raczej na 99% to oryginalny kod Być może Panasonic sprzedał kody MID dla nośników x6(MEIRA1\MEIRB1) i technologię i tłocznie komuś i produkowane dziś płyty są już inne jakościowo .. Panasonic nie produkuje już BD-R 25GB x4 czy BD-RE 25GB x2 ... |
Zmiana kontrolera nic nie pomogła. Niestety na razie nie mam dostępu do innego komputera. Zdjęcia zrobiłem, ale są niezbyt wyraźne - kiepskie oświetlenie, a z lampą strasznie "odbija" - powierzchnia od strony zapisu.
W ostatnim czasie przetestowałem multum płyt. Z reguły pierwszy test (np "świeżo" po włączeniu komputera) wychodzi OK - pod względem ilości błędów, kolejne już z reguły kiepsko. Jitter (nawet na nośnikach palonych na iHBS jest bardzo różny), przy kolejnych testach potrafi skakać z wartości np. 11,3/14,9 % do 16,4/25,5% - na tej samej płycie. LiteOn jednak zapisuje nośniki dość dobrze - czy możliwe jest aby gorzej czytał, niż nagrywał? - tym samym wysoki jitter mógłby być z winy złego odczytu a nie źle nagranego nośnika? |
Jakie masz kontrolery SATA na płycie głównej i stery SATA ?
Jitter na rożnych napędach i kontrolerach potrafi mieć różne wartości z dużymi różnicami .. Taki mocno poszarpany często świadczy o jakiś problemach sprzętowo\programowo\systemowych .. |
SATA II - JMicron, SATA III - Marvell, sterowniki od Intela. Wartości jitter procentowo różnią się bardzo mimo testu tej samej płyty, w takiej samej konfiguracji sprzętowej - jednak przebieg jest faktycznie nieciekawy :P Pierwszy z dwóch ostatnich scanów, które zamieściłem dotyczy płyty nagranej moim iHBS na innym komputerze (test odczytu też w tamtej konfiguracji), drugi to już wypał i test na moim, a przebiegi zbliżone :P Może w tym tygodniu będę miał kolejny komputer, to mogę przełożyć którąś nagrywarkę.
|
Spróbuj poszukać sterowników od producentów kontrolerów JMicron\ Marvell i na nich po testować na poszczególnych kontrolerach..
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 84779 Oczywiście kontrolery SATA II i III mają zainstalowane oryginalne sterowniki producenta. JMicron już zaktualizowany - testy odczytu bez zmian. Będę sprawdzał na innym komputerze. Tylko mam małe pytanko - czy jeśli wina leży w mojej konfiguracji, to po podłączeniu nagrywarki pod inny sprzęt jitter podczas odczytu powinien się poprawić, czy muszę ponownie nagrać jakąś płytkę na innym kompie i dopiero na nim ją przetestować? |
Co do jittera trudno zgadywać ...czy problem z zapisem czy odczytem...na pewno jakiś taki zupełnie dziwnie poszarpany i o dużych wartościach u Ciebie ...
|
Cytat:
Ostatni wypał i test - moja nagrywarka (iHBS) vs komputer kolegi. Tym razem CDBurnerXP x4 Załącznik 84786 A tu jeden z najlepszych jitterów uzyskanych na moim kompie (akurat pod Windows 8, ale i na 7-ce zblizone się "udawało" uzyskać - niezmiernie rzadko jednak :)) Załącznik 84787 Dziękuję za poświęcony czas i pomoc. P.S. Zapomniałem dodać, iż jitter nośników DVD procentowo wypada o wiele lepiej. Jednak ani ODC ani DiscSpeed nie pokazują jego przebiegu. |
Dodane do opisu najnowsze wydania Sony BD-R 25GB x6 - nośnik już tylko logowany z MID CMCMAGBA5 od CMC Magnetic Tajwan :(
Załącznik 90428 |
Tylko czekać, aż Panasonic się "skończy" i nie pozostanie praktycznie nic :sciana:
|
Cytat:
https://www.amazon.com/gp/product/B0...=ATVPDKIKX0DER ale wygląda na to że je da się kupić... |
Cytat:
|
Cytat:
Verbatimy sa na tyle dobre że nie ma sensu przepłacać za panasonica zwłaszcza że nie ma pewności że ich trwałosć jest warta tej ceny. Verbatima można kupić za 2,30 zł za sztuke a panasonic to ponad 6. Wolę nagrywac na verbatimie a różnice w cenie "zainwestowac" w wewnętrzny dysk twardy i kieszeń usb i mieć "wszystko pod ręką". |
Z Verbatim BD-R 25GB jest taki problem że tak naprawdę nigdy nie wiemy co jest w środku opakowania... kto jest prawdziwym producentem i jakiej jakości są nośniki.
Dopiero po otworzeniu opakowania te informacje są dostępne , może są jeszcze przydatne ale niestety uniemożliwiają zwrot w razie słabej jakości nośników .. |
Możliwe ale ja od paru lat kupuję w komputroniku i nie miałem jeszcze bardzo złej serii.
Wiem że jestem mniej wymagający niż Ty ale naprawde wolę mieć to co ważne zarówno na bdr verbatima jak i dysku twardym niż ufać tylko panasonicowi (którego cena "powala") by za 10 lat się przekonac że jednak nie jest tak trwały ja miał być. |
Widze że znikają CAKE25 . Został mi tylko więc wybór 2x 10.
Trzymam się niebieskich 25GB TDK. Są jeszcze takie SONY http://allegro.pl/plyty-sony-bd-r-bl...839098461.html ale nie wiem z jakiej fabryki są. Ja Verbatima nie kupuje nie wiadomo co sie trafi na alledrogo jest tych modeli za dużo i na hasło LTH nie reaguje. A może ktoś też coś poleci 50GB? Coś tak dobrego jak Verbatim. Teraz nośniki kupuje głównie po to by najważniejsze sobie przenieść z HDD na Blu Ray by potem HDD wypiąć. |
Cytat:
Na rynku jest tylko to co zastało wyprodukowane do końca 2015r. Co do Sony BD-R 25 GB - MID : SONYNN3 - tłocznia CMC Magnetic - jak najbardziej OK - wszyscy je tu lubimy i chwalimy . https://forum.cdrinfo.pl/f28/sony-bd...e-japan-95863/ |
Cytat:
Forum przeglądam od dawna i postanowiłem w końcu się zarejestrować. Z BD-R używałem dotychczas fortisów i panasoniców. Obecnie posiadam pionka BDR-S09XLT i nie mam możliwości sprawdzenia co się dzieje z płytami po dłuższym okresie. Filmy nagrane na obu nośnikach działają jeszcze po latach bardzo dobrze. Mam mieszane uczucia czy kupowanie drogich panasów przełoży się na teoretyczne dłuższe działanie. Czy ktoś może jeszcze potwierdzić jakość tych verbatimów w komputroniku https://www.komputronik.pl/product/3...5gb-25szt.html lub zaproponować jakąś tanią alternatywę z ostatnich miesięcy? |
Cytat:
Fortis zrezygnował z dystrybucji nośników optycznych . Verbatim BD-R 25GB x6 jest od CMC Magnetic Tajwan MID:CMCMAGBA5 W trochę lepszej cenie praktycznie identyczny nośnik również MID: CMCMAGBA5 jak Verbatim kupisz od HP http://allegro.pl/hp-plyty-bd-r-25gb...109674592.html |
Omegi BD 6x to też CMCMAGBA5.
|
Cytat:
W tej chwili w bieżących dostawach i zamówieniach oferowany jest już nośnik od Moser Bear India BD-R 25GB MID:MBIR06 Z każdą "minutą " coraz ciężej kupić Omegi od CMC Magnetic i pewnie w niedługim czasie zniknie ta wersja z rynku. |
Serio mam jeszcze Omegi CMC, kupiłem jeszcze jednego kejka żeby zobaczyć czy przyjdą takie same.
Rarytas się robi :) |
Cytat:
Na dniach potrzebuję kupić większą ilość więc mam dylemat : - Omegi tylko od kogo - HP jak polecał czary2mary - lub te verbatimy co pisałem No nie chcę kupić setki i się okaże że za chwilę filmy wyparują. Jak mam bardzo ryzykować to zawsze mogę brać panasy po 25 sztuk raz na jakiś czas bo drogo. |
Jeśli dla siebie to bym brał Panasy,ale u mnie i znajomych po ponad roku z Omegammi nic się nie dzieje - to bardzo krótki okres,
jak kupisz błyszczące to dostaniesz CMCMAGBA3 ,w przypadku matowych możesz dostać MID:MBIR06 Verbatim jak dla mnie to to samo co matowe omegi CMCMAGBA5 A jeśli chodzi o sprzedawce to czystapłyta jest ok |
Cytat:
6960676369 Ma jeszcze drugie nie błyszczące: 5958651251 Niby w opisie tych pierwszych jest Media code: CMC |
Cytat:
|
Informuję szanowne grono, że Czyta_płyta ponownie przysłał mi Omegi
Omega BD-R 25GB 6x Full White InkJet Printable HTL MID: CMCMAG-BA5-000 czyli Made in Taiwan. Jestem zadowolony. Załącznik 105521 |
A jaka jest różnica pomiędzy MID CMCMAG-BA5-000 a CMCMAG-BA3?
Chodzi mi tylko o jakość nośnika nie szybkość wypału rodzaj nadruku itp |
BA5 lepiej się palą.
|
a tak trochę obok - może jakiś test kilkuletniej Omegi? Kto zrobi test najstarszej płyty?
|
Cytat:
|
No to 4 -letnie Omegi.
A skoro już mowa ....faktycznie ciekawe jak sprawują się w Opti ...ja wiem...10 letnie Panasy BD25 i BD50 , TDK-i , Sony i inne. Sam bym trzasnął testa , ale od kiedy mi padł Liteon 112 a drugiego nie idzie kupić , mam Pioneera ale temu nie idzie wcisnąc Opti. Ma ktoś jakieś starsze płyty BD? |
Cytat:
Czysta_płyta przysłał BD-R CMCMAG-BA5-000 W opisie aukcji miały być pakowane po 25 szt a przyszły pakowane po 10 Załącznik 106204 |
Dodano do opisu :
Kodak BD-R -tłocznia UmeDisc China MID: UMEBDR016
Testy zapisu na Verbatim External Slimline Blu-ray Writer (PioneerBDR-UD03) https://forum.cdrinfo.pl/f107/verbat...6/#post1393559 https://forum.cdrinfo.pl/f107/verbat...6/#post1393558 https://forum.cdrinfo.pl/f107/verbat...6/#post1393557 Thank you @jadburner :spoko: |
Cytat:
Mam tą samą palarke jestem zadowolony z szybkości kopiowania. Nagrywa dziwnie bo często zwalnia z 4.0 na 2.5 :D ale na pale głównie 4.0x Ja sie jeszcze trzymam tych TDK 25GB tego co zostało. A jak mi to zniknie to nie bardzo wiem co wybrać. A poza filmami to nagrania z kamery gdzieś trzeba trzymać poza pamięciami SD. |
ja podomnie jak kolega wyżej :) też trzymam się TDK
|
A ja jestem po przejściu z tragicznych Maxelli. Były też Panasonici ale jednak wybór padł na TDK.
|
Szanowni koledzy, gdzie kupujecie teraz płyty BR?
Muszę kupić coś, ale ofert na All jak na lekarstwo: https://allegro.pl/kategoria/nosniki...j-nosnika=BD-R (praktycznie same Verby ok. 3zł/szt) Brać je czy szukać gdzie indziej? |
|
Ach tak, nie opisują w parametrach...
Panasonic nadal zbyt drogi, TDK trzyma podobny poziom (chociaż widzę 1 aukcję po 3zł). Co mi polecacie w wadze do ok. 3zł/szt? Verby? (nie LTH oczywiście). |
Osobiście przerzuciłem się niedawno na FTI.
|
Czy ktoś kupił \ ma do sprawdzenia tak pakowane Verbatim BD-R 25GB Life -series ?
Wie ktoś jaki MID ? tłocznia tej wersji ? Załącznik 115916 |
Chyba już potwierdzenie przeczytałem, ale zeby się upewnić. Chcę kupić zew. nagrywarkę BL do archiwizacji zdjęć - i oczywiście płyty do tego. Z tych, które znalazłem na allegro, dwie mi się potencjalnie spodobały:
Millenniata http://allegro.pl/plyta-m-disc-blu-r...982961334.html Verbatim http://allegro.pl/plyta-25gb-bd-r-x4...760218146.html Czy któreś będą lepsze? Ewentualnie coś innego jeszcze zobaczyć? Można to w ogóle taniej dostać,czy te 20-25 zł za sztukę to minimum, które trzeba zapłacić? |
Omega BD-R 25GB x6
Pojawił się w tych nośnikach nowy kod MID:UMEBDR016 od UmeDisc China
|
Cytat:
|
Cytat:
Użytkownicy tych mediów Omega od UmeDisc China meldują że działają po nagraniu "na gorąco" ....po wystygnięciu napędy często nie widzą nośników :ysz: Najpewniej wysypisko , odpady ze skanera które odrzucił ze względy na wady prasowania ... |
Cytat:
|
Cytat:
Kłopoty MBI są znane wszystkim od jakiegoś czasu....Tylko CMC Magnetic miał moce przerobowe żeby z dnia na dzień "zapełnić lukę " ...przy okazji podniósł cenę o ~20% To wystarczyło żeby jego wieloletni klient np. Fortis wycofał się z rynku nośników optycznych . A podobni dystrybutorzy Platinet (Omega) , MediaRange , Platinum itp itd musiały szukać innych dostawców ... Verbatim został przy CMC ale podniósł cenę BDR-25GB o ~20~25% Co do UmeDisc China większość nośników BD-R 25GB oferowanych w milionach sztuk w Chinach są właśnie z kodem MID:UMEBDR016 . Rzeczywiście KODAK to najbardziej znana marka jaka używa tego nośnika . Pokazały się one również już w MediaRange , tańszych wersjach Traxdata , Memorex , azjatyckich markach Hi-Disc ,Oways,Radus ,Touch , wydaniach Fuji ,Verbatim , Maxell na rynki azjatyckie i afrykańskie .. |
Cytat:
|
Cytat:
|
VIII 2018 - co kupować, czego nie kupować
Od ostatniego postu minęło parę miesięcy... Nie mam żadnych doświadczeń z płytami BD-R. I "proste" pytanie - co kupić na ten moment, czego unikać? Interesują mnie dobrej jakości nośniki 25 GB (w tym m-disc), ale bez szaleństwa cenowego.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. f. |
Myślę, że jak pokierujesz się sondą z tego tematu to będzie ok. Odradzam tylko stanowczo Fortis BD-R, mimo że mają sporo głosów.
|
Cytat:
f. |
Osobiście udało mi się złapać Omegi CMCMAGBA5 (Taiwan) c25 z olx za 50zł z kw.
W drodze mam również Fortisy, tylko nie wiem jaki MID, dałem 21 za 10szt., czekam na listonosza :) Od jutra jadę z wypałem. Jeśli ktoś by był zainteresowany to koleś z RAD-WIK na Alle... (aukcja 5838226989) ma jeszcze Omegi c10 CMCMAGBA5 Taiwan po 19,99 na stanie. Właśnie dziś dostałem od niego maila z taką informacją. |
Dla mnie tylko Panasonic. Ich popularność wynika z tego, że są najlepsze. Cena 6zł za 25GB i 12 zł za 50GB nie jest wygórowana za taką jakość.
@Lucius Fortis'y jeśli to CMCMAGBA3 to wyjątkowo nędzne płyty. U mnie kilkadziesiąt sztuk nie wytrzymały nawet roku, wszystko musiałem przegrywać na Panas'y. |
Cytat:
Oczywiście, masz rację, ale tylko na ważne dane. Na mniej ważne sprawdzają się płytki na podkładzie CMCMAGBA3 i BA5. Jeśli wszystkie dane miałbym nagrywać na Panasach, to bym zbankrutował :P |
Tylko co komu po takich płytach, które nie wytrzymują roku i mają często wady fabryczne po wyjęciu z pudełka :hmm: Nawet na mniej istotne dane się dla mnie nie nadają. Tutaj trochę to tym pisałem.
|
Cytat:
Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana ;) Liczę na MID:INFOMER30, a 21 złociszy to nie wydatek. |
Szanse są niemal zerowe ;)
|
Cytat:
Jeśli chodzi o CMCMAGBA3/5, to nie ma znaczenia jaką nagrywarką się posługuję do zapisu? Palnik to Pioneer BDR-X09T. Co więc proponujecie jako alternatywę Panasonica? Płytki na z MID:SONYNN3 są godne uwagi? Niemożliwe ażeby Panasy były jedynymi płytami jednocześnie do backupu jak i mniej ważnych danych... |
Cytat:
Nie zaproponuje alternatywy do Panasów, bo już dawno stwierdziłem że jej nie ma. Szkoda nerwów i pieniędzy, a dane to ważna rzecz :taktak: edit: dodam tylko, że w przypadku płyt DL są płyty robione w fabrykach Panasonic sprzedawane przez inne firmy np.: Verbatim, trzeba patrzeć na MID: MEIT02, przeważnie są sporo tańsze |
Dla mnie Panasonic nie istnieje - wszystkie nośniki, które miałem po około pół roku zaczęły się rozwarstwiać (a niektóre jeszcze wcześniej).
Ostatnio nagrywałem na SONY -MID:RITEKBR3, zapisują się nieźle. Jak z trwałością, to nie wiem - za krótko je użytkuję. |
Dotarły dzis do mnie Fortisy w opakowaniu typu DVD case, czyli cake w postaci kwadratowego pudełka jak do płyty CD, 10 sztuk w opakowaniu. Made in Taiwan. Po sprawdzeniu MID: CMCMAGBA3.
Spróbuję potestować - nagrać jednocześnie na Panasonic, Fortis i Omega. Zobaczymy co sie bedzie dzialo w moim wypadku na kazdej plytce, na przyklad po tygodniu czy miesiacu od nagrania. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cześć,
Wracam po miesiącu od wypału płyt Fortis na podkładzie CMCMAGBA3. Pierwsza płytka z brzegu przedstawia się jak poniżej. Niestety moja nagrywarka nie obsługuje "Disc Quality", no chyba, że znacie jakiś inny sposób niż "Transfer rate". https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1535270881 |
Nagrywam dosyć sporo, ale pierwszy raz spotkalam się z rozwarstwieniem płyty właśnie u Panasonic. Fakt, że dopiero po ponad półtora roku od nagrania, ale jednak... :( Przerzuciłam się na Verbatim i jest ok.
|
Ilość załączników: 5
te Verbatimy to takie nie za dobre nie za złe :)
|
Cytat:
|
Cześć,
Jakie płyty obecnie warto kupić do domowego archiwum zdjęć/filmów? Kilka stron wstecz widziałem, że czary2mary polecał HP BD-R - czy to nadal aktualne? Płytki z TEJ aukcji będą ok? Na jakim są one podkładzie? Dodatkowo cały czas przewija się Panasonic - jako pewny ale stosunkowo drogi (cena x2) wybór oraz Verbatimy. Póki co zamówiłem coś takiego. Czy one będą na CMCMAGBA5? Warto odbierać czy kupić coś innego? Generalnie szukam czegoś: - w miarę pewnego BD-R SL - około 3 zł (Verbatimy z powyższych linków?) - BD-R SL - około 6 zł (rozumiem, że wtedy Panasonic - czy takie) będą ok? - BD-R DL - np. na kopie filmów BD lub wrzucenie na BD filmów z gopro - do odczytu przez Xbox One S (coś przyzwoitego bardziej z ciekawości na testy - fajnie jakby były ok, ale nawet jeśli by padły to tragedii wielkiej nie będzie - backup na NAS z RAID) Ostatnio płytami bawiłem się 10 lat temu i jestem trochę zagubiony - piszecie o BD-R ale są różne DataLife, printable/zwykłe - nie wiem, które są ok, a które lepiej z daleka omijać. |
Cytat:
HP BD-R 25GB -- MID : CMCMAGBA5 - dobra relacja jakość cena .. Panasonic BD-R 25GB ... wszystkie mają MID : MEIRA1 BD-R DL ..zdecydowanie najlepsze z tłoczni Panasonic z MID : MEIxxx |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:21. |