![]() |
A jakaś alternatywa do płyt HP, bo słabo z ich dostępnością? Może być CMCMAGBA5 innej firmy? Nagrywarka to Pioneer 209EBK.
BTW Czy płytom BD szkodzi przechowywanie w cake i czy szkodzi podpisywanie ich? Czy lepiej trzymać w kopertach (z "okienkiem") i podpisywać koperty? |
Co sądzicie o płytach https://allegro.pl/oferta/plyty-bd-r...szt-7897644717
Potrzebuję do backupu danych, nagram i będzie w pudełku. Chcę trzymać na dwóch magazynach - HDD + Blu Ray |
Cytat:
To odpady-wysypisko od MBI India -loteria na jakie trafisz. Tu masz testy: EXTREME BD-R 25GB 4x PHILIP-R04-000 |
A te verbatimy?
https://allegro.pl/oferta/bd-r-blu-r...vat-7045122043 Co Sądzisz by te verbatim użyć do kopii zapasowej ważnych danych a extreme zostawić na filmy/muzyke (dane które mogę zawsze ściągnąć z internetów)? Te extremy jak nagram i będę obchodził się z nimi jak z jajkiem to raczej nie powinny chyba się zdegenerować po jakimś czasie? |
Cytat:
|
Cóż dziękuję za odpowiedź. Skuszę się na te verbatimy. Będę miał kopię prywatnych rzeczy na dwóch nośnikach (HDD+BD) i raczej dane powinny być bezpieczne.
Hmm a te Omegi https://forum.cdrinfo.pl/f28/omega-f...24/index7.html też źle nie wyglądają. |
Ilość załączników: 2
W Japonii pokazały się nowe wydania Verbatima w nowych szatach graficznych . Na dziś dostępne są jedynie wersje do nadruku Printable - white matt i silver matt.
Przykładowe opakowania i etykiety . Załącznik 168544 Załącznik 168545 |
Dawno nie paliłem :), w związku z tym mam pytanie o Verbatimy BD-R - CMCMAGBA5, jak myślicie ile lat takie płyty wytrzymają z danymi ? mozna liczyć na przynajmniej 10 lat ? czy nie ma szans. Palone obecnie na Pioneer BDR-211EBK z prędkością x2.
Czytałem gdzies na forum ze 3 lata to jest maks, to w takim razie jaki sens w ogóle palenia czegokolwiek na płytach BD. To jesli te płyty tak cienko wytrzymują to co tylko M-DISC wytrzyma długie lata ? |
PeterMac
nie trzeba M-DISC mam pierwsze Panasonic x6 25GB ponad 7lat do dziś działają idealnie tak samo Panasonic x2 50GB lub Verbatim x4 50gb tylko te modele zobacz sobie w tematach jaki mają MID: tych płyt już nie ma na ten moment sprzedaje je tylko jedna osoba więc jak ci zależy kupuj za wczas. |
Pytanie z innej beczki - wie ktoś, dlaczego taki duży wysyp ostatnio płyt BD printable? Na aukcjach czary2mary większość ciekawych okazów to tylko printable, czy to dlatego, że do nas są takie sprowadzane, czy może Japończycy tak namiętnie robią nadruki na wypalanych płytach? Dla mnie to lekka uciążliwość, bo ja chcę widzieć logo, na jakiej płycie wypaliłem dane, podpisać szybko markerem i nie bawić się w jakieś nadruki, a obecnie po wypaleniu dodatkowo dopisuję rodzaj i markę płyty, żebym wiedział na przyszłość co to za nośnik - trochę bez sensu.
|
mich_kr
bo jest taniej, w produkcji Markowe Panasonic, Verbatim(stare modele) JVC maja logo i prędkość zapisu wygrawerowane na zew. części płyty |
Heh, no tego to się nie spodziewałem, że to dlatego że taniej, zwłaszcza że przecież logo to dla firmy pewna forma reklamy. Zwykle spotykałem się z koniecznością dopłacania za brak logo a nie na odwrót, tak ogólnie w dziedzinie sprzedaży produktowej.
|
Co za różnica czy do nadruku czy klasyczna, ważne aby przetrwała jak najdłużej :). Kiedys tez wolalem te klasyczne z uwagi na bardziej śliską powierzchnie, te do nadruku takie chropowate jakby leciutko gumowane.Jednak teraz chyba nie ma co wybrzydzać tylko brać z tłoczni Jap. co jest.
|
W Japonii czy USA praktycznie większość nośników dostępnych na rynku jest w wersji Printable. Firmą już się nie opłaca produkować w wielu wersjach .Panasonic ostatnie wersje logo wyprodukował w 2012r....
|
Czy płyty BD-R printable Verbatim w pudełku ze "słonecznikiem" są ok? Czy lepsze będą DataLife?
|
W przypadku BluRay wersje Life Series są identyczne technicznie z DataLife .
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
|
Cytat:
|
Cytat:
wypał z Pioneera x2 i x4 :-) |
Cytat:
Takie mam, więcej nie kupowałem, bo "twin peaks" mnie nie zachwyciło. Nie mam żadnej nagrywarki BD Pioneer, przez chwilę zastanawiałem się nad S12, ale mam obecnie ważniejsze wydatki ;) |
Czołem,
Jakie płyty 25GB możecie polecić na dzień dzisiejszy? Chodzi o jakość (trwałość zapisu) w akceptowalnej cenie. f. |
Verbatim BD-R 25GB x6 Import Japan CMCMAGBA5 - 3zł
|
Cytat:
f. |
Import z jpn do kupienia na allegro. Palilbym x4
|
Cytat:
f. |
Tu masz link od czary2mary , X4 nagrywałbym na obu sprzętach
|
Cytat:
f. |
czym sie różnią te płytki verbatima co sprzedaje c2m na tej aukcji do tych typowych datalife ?
https://allegro.pl/oferta/verbatim-b...tuk-8951201582 https://www.ceneo.pl/46621894 |
Verbatim Printable - płyta, gdzie okładkę możesz wydrukować w odpowiedniej drukarce atramentowej. Wkładasz nośnik do drukarki atramentowej zamiast papieru.
Verbatim Datalife - płyta, gdzie opisujesz ją np. markerem. |
Te datalife maja No-ID Cakebox , jak dla mnie drugi sort ..
|
Opisuję zawsze markerem ale na tych printable tez można więc wygląda na to że będą lepszym wyborem niż datalife zwłaszcza że niższa cena.
|
Czy M-Disc BD-R od Verbatima jest warty zakupu? Podobno najnowsze wersje tej płyty to po prostu zwykłe płyty BD-R z MABL o id VERBAT-IMe-000 podczas gdy starsze miały MILLEN-MR1-000.
|
Cytat:
|
AD 2024
Jakie płyty BD-R? Nadal CMCMAGBA5 czy coś jest jeszcze wartego uwagi? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:53. |