![]() |
Kurcze ja katowałem DVD+RW i -RW i żadna nie padła ...
Jasne nagrody za najlepszy wypał nie było, ale zawsze działały. |
Moje DVD RW Verbatima działają od lat, były nagrane po kilkadziesiąt razy i nie ma z nimi problemów, płyty innych firm w większości padły po kilku nagraniach, ale nie padł żaden Verbatim. Są to płyty z indeksem zapisu 2x i 4x.
|
No to sie wyjaśniło bo mam same verbatimy :D
|
A mnie się i Verby wysypywały. Nie przepadam za CD/DVD-RW.
|
Witam,
ostatnio w celu archiwizacji nabyłem płyty Verbatim Archival Gold DVD-R 4,7GB. Mieliście już do czynienia z tymi płytkami? Jeśli tak prosiłbym o opinie. Z napisów na pudełku wynika że zostały wyprodukowane w UAE (Zjednoczonych Emiratach Arabskich) zatem czego mogę się spodziewać po tych płytach? |
Zrób testy i sprawdź, po samym kraju nic powiedzieć sie nie da.
Tym bardziej w przypadku egzotycznego kraju i równie egzotycznych płyt ;) Ja miałem bardzo dobrze doświadczenia z TDK Scratchproof. |
Płytki celem Archiwiacji.
Cytat:
|
DVD+-RW maja te właściwość, ze mogą przestać działać w każdej chwili.
Sa po prostu kiepskie, dodając do tego ich cenę, skorka nie warta wyprawki. IMHO - lepiej kupić sprawdzone markowe płyty Sony albo Verbatim, lub DVD-RAM, niż ryzykować DVD.RW. |
No dobrze w sumie to chcę jednokrotnego nagrywania a więc DVDR. Polecasz Verby i Soniaka - może jakieś konkretne czy pierwsze lepsze ze sklepu int. czy z MM. A ile teraz trzeba dać za DVD-Ram?
|
Cytat:
|
WOW! soniaki - nigdy bym na to nie wpadł. A pierwsze lepsze ze sklepu?
|
Cytat:
Drugim razem znów trafiłem na cały sztapel 50szt podarował mi teść ,to były te słynne z rodkitem więc dzięki sony:nie:. Verbatim jak najbardziej a dla ochrony przed dziećmi kupuje Verbatim Printable -ciężej jest je uszkodzić. |
Z rootkitem to były AudioCD na CD-ROM. :P
|
Chciałbym skorygować moją opinię n/t płyt DVD firmy Sony.
Są stosunkowo tanie i faktycznie palą się bardzo dobrze (czasem lepiej niż Verby), ale ich długowieczność pozostawia troche do życzenia :( Verbatim czy nawet TDK po paru latach czytają się znacznie lepiej, dane z jednej z płyt dosłownie wyparowały (a sam nośnik zmienił kolor z szarego na różowy :D). Sony chyba zaoszczędziło na materiałach, z których wykonany jest nośnik, bo plastik na płytach które miałem okazje połamać (celowo) był wyjątkowo mało elastyczny. Nie polecam ich do celów archwialnych. |
Słuchajcie, przeglądam sobie verby dvd-ram w sklepach a tam 13-16 zl / 5pak. Patrze dalej a tam ceny za ident 5pak 70-80 np w Morele.net?!! Ile teraz wychodzi za 1szt?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:30. |