Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Najtrwalsze płyty :) (https://forum.cdrinfo.pl/f28/najtrwalsze-plyty-79335/)

sobrus 23.09.2011 07:39

Kurcze ja katowałem DVD+RW i -RW i żadna nie padła ...
Jasne nagrody za najlepszy wypał nie było, ale zawsze działały.

ed hunter 23.09.2011 07:53

Moje DVD RW Verbatima działają od lat, były nagrane po kilkadziesiąt razy i nie ma z nimi problemów, płyty innych firm w większości padły po kilku nagraniach, ale nie padł żaden Verbatim. Są to płyty z indeksem zapisu 2x i 4x.

sobrus 23.09.2011 08:04

No to sie wyjaśniło bo mam same verbatimy :D

Berion 23.09.2011 10:21

A mnie się i Verby wysypywały. Nie przepadam za CD/DVD-RW.

piotrEL 04.11.2011 08:17

Witam,
ostatnio w celu archiwizacji nabyłem płyty Verbatim Archival Gold DVD-R 4,7GB.
Mieliście już do czynienia z tymi płytkami? Jeśli tak prosiłbym o opinie.
Z napisów na pudełku wynika że zostały wyprodukowane w UAE (Zjednoczonych Emiratach Arabskich) zatem czego mogę się spodziewać po tych płytach?

sobrus 04.11.2011 08:31

Zrób testy i sprawdź, po samym kraju nic powiedzieć sie nie da.
Tym bardziej w przypadku egzotycznego kraju i równie egzotycznych płyt ;)

Ja miałem bardzo dobrze doświadczenia z TDK Scratchproof.

pierotez 01.01.2012 15:34

Płytki celem Archiwiacji.

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1182510)
Nikt o zdrowych zmysłach, nie kupuje płyt DVD+RW - zresztą tez nie :)

yahol mógłbyś rozwinąć swoją myśl. Czy to znaczy że jedyny przemyślany wybór dvdr to DVD-Ram?! Nawet w przypadku jednorazowego użycia i wrzuceniu do archiwum na pare (parenaście) lat?

yahol 01.01.2012 16:25

DVD+-RW maja te właściwość, ze mogą przestać działać w każdej chwili.
Sa po prostu kiepskie, dodając do tego ich cenę, skorka nie warta wyprawki.
IMHO - lepiej kupić sprawdzone markowe płyty Sony albo Verbatim, lub DVD-RAM, niż ryzykować DVD.RW.

pierotez 01.01.2012 18:50

No dobrze w sumie to chcę jednokrotnego nagrywania a więc DVDR. Polecasz Verby i Soniaka - może jakieś konkretne czy pierwsze lepsze ze sklepu int. czy z MM. A ile teraz trzeba dać za DVD-Ram?

siwymariusz 01.01.2012 18:57

Cytat:

Napisany przez pierotez (Post 1195391)
No dobrze w sumie to chcę jednokrotnego nagrywania a więc DVDR. Polecasz Verby i Soniaka - może jakieś konkretne czy pierwsze lepsze ze sklepu int. czy z MM. A ile teraz trzeba dać za DVD-Ram?

Najlepsze to by były " chodnikowe " :D . A na poważnie to Soniaki wg mnie potem Verby i TDK " skrech " czy jak to się tam pisze .

pierotez 01.01.2012 19:40

WOW! soniaki - nigdy bym na to nie wpadł. A pierwsze lepsze ze sklepu?

arcade 01.01.2012 21:39

Cytat:

Napisany przez pierotez (Post 1195395)
WOW! soniaki - nigdy bym na to nie wpadł. A pierwsze lepsze ze sklepu?

Z dwa albo trzy razy się na ciołem na płyty od sony ,były w tej samej cenie co najtańsze więc wziąłem i była kicha co druga do śmietnika.
Drugim razem znów trafiłem na cały sztapel 50szt podarował mi teść ,to były te słynne z rodkitem więc dzięki sony:nie:.

Verbatim jak najbardziej a dla ochrony przed dziećmi kupuje Verbatim Printable -ciężej jest je uszkodzić.

Berion 01.01.2012 22:11

Z rootkitem to były AudioCD na CD-ROM. :P

sobrus 02.01.2012 07:41

Chciałbym skorygować moją opinię n/t płyt DVD firmy Sony.
Są stosunkowo tanie i faktycznie palą się bardzo dobrze (czasem lepiej niż Verby), ale ich długowieczność pozostawia troche do życzenia :(

Verbatim czy nawet TDK po paru latach czytają się znacznie lepiej, dane z jednej z płyt dosłownie wyparowały (a sam nośnik zmienił kolor z szarego na różowy :D).

Sony chyba zaoszczędziło na materiałach, z których wykonany jest nośnik, bo plastik na płytach które miałem okazje połamać (celowo) był wyjątkowo mało elastyczny.

Nie polecam ich do celów archwialnych.

pierotez 04.01.2012 19:59

Słuchajcie, przeglądam sobie verby dvd-ram w sklepach a tam 13-16 zl / 5pak. Patrze dalej a tam ceny za ident 5pak 70-80 np w Morele.net?!! Ile teraz wychodzi za 1szt?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:30.