![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#151 |
pietrek
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
a wiec pozostaje nero cd speed, trudno.
Zrobie test najstarszych plytek - ocenicie. Nie pamietam juz dokladnie predkosci nagrywania, ale wiem jedno ze bylo to albo x8 albo x16, nigdy szybciej nigdy wolniej. 2 lata temu to bylo wszystko co sie dawalo wyciskac z cdr. Verbatimy metal azo byly do x16, trax data do x12. Moja nagrywara nie ma predkosci x4 x8 x16 x20 x24 x32 x40, zatem zasadniczo plytki nie byly przepalone. Na poczatku kupowalem te "najtansze", potem swiadomosc wzrastala z czasem. Teraz to juz tylko tdk [speed-x, d-view, metalic] oraz Verbatimy [ pastel disc, bo w cakebox po 100 szt. nie trafily mi sie nigdy wynalzki typu cmc ]. Szkoda, ze nie bedzie info o poziomie bledow c1. c2 niewiele nam tu cos powie - ale .... w sobote wrzuce cos - ocenicie - to najlepsza weryfikacja. ps. oprocz teaca w540e, mam jakies stare dvd tohsiby, ale na pewno tez nie zwraca bledow c1 ![]() pozdrawiam pietrek
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#152 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Coprawda zostali jeszcze 10 min do konca, ale i tak wynik jest swietny |
|
![]() |
![]() |
#153 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
dodam jeszcze ze wynik w granicach bledu jest powtarzalny!!
Tzn zadna z plyt ktore nagralem specjalnie nie odbiega od zaprezentowanej poziomem C1 ![]()
#154 |
Na emeryturze
Data rejestracji: 27.02.2004
![]() |
Pastelowe verbatimy wg mnie sa jednymi z lepszych plyt.
|
![]() |
![]() |
#155 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Marka: VAKOSS
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Nan Ya Plastics Corporation 4. Nazwa nośnika: Vakoss Silver 5. Obrazek pudelka: koperta 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 83:06:59 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 730 MB 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 52x 14. wypalona x16, kupiona GEANT, nie taki Vakoss Ave jak go rysują |
![]() |
![]() |
#156 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.03.2004
![]() |
Testy
Czesc
Ostatnio zainteresowalem sie tematem jakosci plytek i tak trafilem na to forum. Szczesliwie jestem posiadaczem "Litka" LTR-40125S wiec szybko przeprowadzilem testy moich plytek (najstarsze maja okolo 6 lat, wiekszosc to Verbatimy oraz pojedyncze sztuki innych firm), poniewaz dopiero wgryzam sie w temat mam kilka pytac do Tych co sa bardziej zorientowani w temacie: 1. Za pomoca KProbe mozna ocenic czy jedna plytka jest lepsza od drugiej to jest oczywiste, ale czy mozna okreslec czy plytka ktora byla nagrana pare lat wczesniej dzis jest tak zniszczona ze trzeba ja nagrac ponownie, bo za chwile nie bedzie mozna jej odczytac nawet w najlepszej nagrywarce? 2. Czy jest jakas przyblizona ilosc bledow C1/C2 przy ktorej trzeba juz sie martwic o zarchiwizowane dane? Ewentualnie czy jest inny sposob oceny zywotnosci plytki? 3. Na wielu moich plytkach pojawia sie pojedynczy "pik" w bledach C2 czy to jest noramlne? (patrz rys 2RN) P.S. Jezeli ktos jest zaintersowany testami plytek (Verbatimki wszelakiego rodzaju, Platinum, Esperanzy silver-silver i silver-blue, i pojedyncze sztuki TDK-colour disc, Basf-extra, Ricoch, Samsung, Mmore, multiTEC, B&S, XiDEX) |
![]() |
![]() |
#157 |
Nowy na forum
![]() |
![]() Czy jezeli w testach płytka okaze sie rewelacyjna, niski pozom bledow C1/C2, to mozemy sie spodziewac dobrej zywotnosci? |
![]() |
![]() |
#158 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Pik to wada konstrukcyjna, a z wykresy nigdy nie dadza jednoznacznej odpowiedzi, tylko pomagaja mniej wiecej ocenic plyte, ale to tez trzeba czuc.
Bledy zwykle nie sa odwrotnie proporcjonalne do zywotnosci - to jest bardzo trudno okresic. Jezeli chodzi o ten wykres to jezeli jest to swieza plyta to jest raczej kiepski, a jezeli lezakuje 5 lat to wynik uwzam za dobry/bardzo dobry. |
![]() |
![]() |
#159 |
Nowy na forum
![]() |
Pawelblu dzieki za odpowiedz,
ale co powiesz jak te piki sa na ok. 50% moich plytek i to w tym samym miejscu (ok. 57 min). Czy jest jakas przyblizona ilosc bledow C1/C2 przy ktorej trzeba juz sie martwic o zarchiwizowane dane? P.S. Wylres powyzej to Verbatimka wypalona ok. 5 lat temu |
![]() |
![]() |
#160 | |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#161 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
A testował ktoś BENQ 52X http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22487034 . Cena chyba dobra ( 80 groszy za jedną plytke). Są podobne do tych wcześniej testowanych ? opłaca się? bo musze w miare szybko kupić 50 plyt
|
![]() |
![]() |
#162 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że Benq będą dobre. Testowałem jakąś partię, ale nie pamiętam co to było. Wykres w KsP był zadowalajacy.
|
![]() |
![]() |
#163 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Ja miałem te wcześniejsze ( te co były testowane) i dosyć się trzymają więc chyba jes kupie. Nagrywal ktoś jeszcze na tych nowych 52x ??
|
![]() |
![]() |
#164 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Te Benq to jakas dziwna sprawa - wszedzie ich pelno. Wczoraj po gieldzie chodzili goscie i sprzedawali te plyty po 60 zl. /100 sztuk
|
![]() |
![]() |
#165 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
pelno i tanio, cos czuje ze ich jakosc moze zostawiac wiele do zyczenia
![]()
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
dziwny problem z nagrywaniem Audio CD | cherrythomas | Napędy optyczne CD | 29 | 26.03.2004 22:31 |
Czy da sie odzyskac dane z CD z blednym "spisem tresci"?? | Kaz202 | Napędy optyczne CD | 3 | 12.02.2004 13:22 |
Nagrywanie CD Audio | neptun | Napędy optyczne CD | 3 | 11.02.2004 07:47 |
Nagrywanie obrazow bin/cue/img/nrg/mds/mdf/EAC APE... | -Sid-The-Rat=> | FAQ | 1 | 11.01.2004 10:36 |
CD text? - A może nie CD text??? | Aniaaaaa | Napędy optyczne CD | 12 | 29.07.2003 15:11 |