Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.03.2005, 19:55   #1
Kingu
Bywalec

Data rejestracji: 06.06.2002
Kingu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
Prawdę mówiąc sam już nie wiem jak to jest, zrobiłem bowiem testy dwóch różnych płyt, właśnie raz na max, a drugi raz 8x, i otrzymałem trochę sprzeczne wyniki ***8211; przy pierwszej płycie wyszło mi tak jak koledze, że przy niższej prędkości było więcej błędów C1 (ale była to mała różnica), ale przy drugiej płycie przy teście na max było zdecydowanie więcej błędów niż przy 8x (suma: 743 do 143) ***8211; co potwierdzało by moją wcześniejszą wypowiedź. Jednak prawdę mówiąc, sam już nie wiem jak to jest, musiałby w tej kwestii wypowiedzieć się ktoś, kto ma zarówno większe doświadczenia niż ja, ale też wiedzę w kwestii błędów, odczytu itp.
Pozdrawiam wszystkich
ro29
No więc właśnie - różne ilości błędów przy różnych prędkościach testowania. U mnie różnice, jak napisałem wyżej, między kilka a kilkaset, a więc duże. Nie wiem, które wyniki są bardziej wiarygodne. To jeden problem. Drugi się pojawił gdy te same płyty przetestowałem na różnych wersjach NERO CD-DVD SPEED.
Wersja 3.12 sygnalizowała więcej błędów niż 3.50 i była to reguła na kilku płytach. Wersja 3.61 na tych samych płytach pokazywała natomiast zerowe wyniki błędów C1 i C2. Prawdopodobnie jednak ta wersja nie współpracuje poprawnie z moją nagrywarką LG 8526b. Co ciekawe nowsze wersje 3.70 i 3.75 w ogóle nie obsługują Testu jakości dysku na tę nagrywarkę (nieaktywna opcja). Czyżby programistom z Ahead coś umknęło?
Kingu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.03.2005, 12:59   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kingu
No więc właśnie - różne ilości błędów przy różnych prędkościach testowania. U mnie różnice, jak napisałem wyżej, między kilka a kilkaset, a więc duże. Nie wiem, które wyniki są bardziej wiarygodne. To jeden problem. Drugi się pojawił gdy te same płyty przetestowałem na różnych wersjach NERO CD-DVD SPEED.
Wersja 3.12 sygnalizowała więcej błędów niż 3.50 i była to reguła na kilku płytach. Wersja 3.61 na tych samych płytach pokazywała natomiast zerowe wyniki błędów C1 i C2. Prawdopodobnie jednak ta wersja nie współpracuje poprawnie z moją nagrywarką LG 8526b. Co ciekawe nowsze wersje 3.70 i 3.75 w ogóle nie obsługują Testu jakości dysku na tę nagrywarkę (nieaktywna opcja). Czyżby programistom z Ahead coś umknęło?
Czyli, że wcześniejsze wersje Nero CD/DVD Speed obsługiwały test jakości dysku na cd

A obecne już nie?

Możesz zapodać jakiś screen z takiego testu?
Stary 25.03.2005, 19:12   #3
miles
volleyball

Data rejestracji: 14.11.2002
miles zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
eejjjkkoooo!!!
z Tego co napisałem na górze a dokładnie.. ze nie wiem czy nagrywarka działa.
Odpowiedz jest prosta ze NIE... wkładam płyte i nawet nie mieli, nie robi nic
K%$@#!!!!!!!!!!!!!!
Stary 25.03.2005, 21:06   #4
Kingu
Bywalec

Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Czyli, że wcześniejsze wersje Nero CD/DVD Speed obsługiwały test jakości dysku na cd

A obecne już nie?

Możesz zapodać jakiś screen z takiego testu?
Proszę bardzo. Test wersją 3.12, Titanium Silver nagrane audio x8 (pierwszy screen) i x16 (drugi), testowane na maksymalnej.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
NOSNIKI CD-R-titanium-silver_x8-max_1wykres.png   NOSNIKI CD-R-titanium-silver_x16-max_1wykres.png  
Kingu jest offline  
Stary 25.03.2005, 22:04   #5
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kingu
Proszę bardzo. Test wersją 3.12, Titanium Silver nagrane audio x8 (pierwszy screen) i x16 (drugi), testowane na maksymalnej.
WOW!

A próbowałeś odpalić test jakości w kProbe?

Może pójdzie?
Stary 06.04.2005, 00:30   #6
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie tyle nagrywarki...no ale po prostu spójżcie na te płytki...jak poklejone są, zobaczcie pierścień i te mega zacieki. Jakość wykonania Crystal'i Verbatim'a jest poniżej wszelkiej krytyki wg mnie. To coś pomimo tej cudnej Super Azo rozleci się pewnie dość szybko. Metal AZo Verbatim'a to były płytki . Szkoda,że minęlo kilka lat i Verbatim upadł z jakością.
Dorian jest offline  
Stary 09.04.2005, 23:32   #7
Kingu
Bywalec

Czy płyty z warstwą zapisu Dye Type 3:Long Strategy (Cyanine) są lepsze w sensie trwalsze niż np. te Dye Type 7:Short Strategy (Phthalocyanine)?

A co do testów NERO Speed to mam kolejne zastanawiające spostrzeżenie - pierwszy test po uruchomieniu aplikacji Disc Quality Test pokazuje mniej błędów niż każdy następny. Natomiast po zamknięciu i ponownym uruchomieniu aplikacji pierwszy wykonany test znów jest dobry, a kolejne dużo słabsze np. najpierw brak C2, potem po kilkadziesiąt lub kilkaset. sprawdzałem to wielokrotnie i jest to prawidłowość, powiedzmy 4/5. Więc rozgrzanie nagrywarki i płyty nie mają w tym przypadku raczej znaczenia. Wersja 3.12 i 3.50, nagrywarka LG 8256b.
Kingu jest offline  
Stary 10.04.2005, 12:45   #8
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
fakt, CD-Speed jest niedopracowany, u mnie zawsze pierwszy test pokazuje po kilkaset błędów C2, normalnie klęska. Za to każdy następny juz jest zbliżony do wyników KProbe.
Stary 10.04.2005, 19:56   #9
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kingu
....

A co do testów NERO Speed to mam kolejne zastanawiające spostrzeżenie - pierwszy test po uruchomieniu aplikacji Disc Quality Test pokazuje mniej błędów niż każdy następny. Natomiast po zamknięciu i ponownym uruchomieniu aplikacji pierwszy wykonany test znów jest dobry, a kolejne dużo słabsze np. najpierw brak C2, potem po kilkadziesiąt lub kilkaset. sprawdzałem to wielokrotnie i jest to prawidłowość, powiedzmy 4/5. Więc rozgrzanie nagrywarki i płyty nie mają w tym przypadku raczej znaczenia. Wersja 3.12 i 3.50, nagrywarka LG 8256b.
Witam !
Może coś w tym jest ***8211; że to nie wina, tak jak sugerowałem, rozgrzewania się płyt, ale właśnie programu (może kombinacji ***8211; program +nagrywarka+Bios nagrywarki ).
Dzięki za sugestię ***8211; jak będę miał więcej czasu to sam to sprawdzę.

I jeszcze w kwestii poniższej wypowiedzi

Cytat:
Nie tyle nagrywarki...no ale po prostu spójżcie na te płytki...jak poklejone są, zobaczcie pierścień i te mega zacieki. Jakość wykonania Crystal'i Verbatim'a jest poniżej wszelkiej krytyki wg mnie. To coś pomimo tej cudnej Super Azo rozleci się pewnie dość szybko. Metal AZo Verbatim'a to były płytki . Szkoda,że minęlo kilka lat i Verbatim upadł z jakością.
Trochę mnie to niepokoi, że takie niby dobre płytki okazują się wadliwe ***8211; i potwierdza się tutaj moje spostrzeżenie. No bo skoro tak, to na czym nagrywać ważne pliki ***8211; np. zdjęcia z cyfrówki ***8211; bo przecież nikt nie chciał by, aby np. za dwa czy trzy lata okazało się, że nasze pamiątki wyparowały ***8211; co prawda z ostatnio kupionych Pasteli jestem zadowolony, ale dobrze było by mieć trochę większy wybór.
Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 10.04.2005 o godz. 19:59
ro29 jest offline  
Stary 10.04.2005, 20:16   #10
Kingu
Bywalec

Są do kupienia tzw. złote płytki różnych firm, ponoć napylane złotem, tak jak niestety już nieprodukowane płytki Kodaka. Teoretycznie powinny być trwalsze. Nie używałem ich jeszcze. Sam szukam płytek które poza dobrymi wynikami testów przatrwają te parę lat, do następnej generacji nośników, może już holograficznych

Jeszcze co do NERO CD SPEED. Im dłużej go używam tym bardziej wątpię w jego przydatność w związku ze słabą powtarzalnością wyników, np. wachania C1 i C2 od 0 do kilku tysięcy na tej samej płytce
Kingu jest offline  
Stary 10.04.2005, 22:37   #11
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez Kingu
Są do kupienia tzw. złote płytki różnych firm, ponoć napylane złotem, tak jak niestety już nieprodukowane płytki Kodaka. Teoretycznie powinny być trwalsze. Nie używałem ich jeszcze. Sam szukam płytek które poza dobrymi wynikami testów przatrwają te parę lat, do następnej generacji nośników, może już holograficznych

Jeszcze co do NERO CD SPEED. Im dłużej go używam tym bardziej wątpię w jego przydatność w związku ze słabą powtarzalnością wyników, np. wachania C1 i C2 od 0 do kilku tysięcy na tej samej płytce
Witam !
Dzięki za rady - ciekaw jestem tylko ile takie płyty kosztuję i czy można je w miarę łatwo dostać.
A co do Nero CD Speed - ja mam niestety nagrywarkę LG, więc żaden inny program nie wchodzi w grę
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline  
Stary 25.04.2005, 00:16   #12
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Test plytki TDK:
Stary 11.05.2005, 09:16   #13
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja sprawdzam po 5 min.
Stary 11.05.2005, 10:09   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no to ja nie po pięciu sprawdziłem.

Verbatim DataLife - czerwiec 2003.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
NOSNIKI CD-R-verbcdr062003.png  
ed hunter jest offline  
Stary 11.05.2005, 13:40   #15
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez ed hunter
no to ja nie po pięciu sprawdziłem.

Verbatim DataLife - czerwiec 2003.
Witam !
Ja o zwykłych Verbatim DataLife nie mam zbyt dobrej opinii. Mam takie cztery akurat też z czerwca 2003 i niestety testy niezbyt dobre wypadają jak na taką markę, a co najgorsze jedna z nich ostanio mi całkowie padła - a wcale nie była zbytnio używana - była na niej kopia offica - i jest problem, żeby ją ruszyć, nawet zawiesza mi kompa ( na chwilę )

Jak na razie najlepsze zdanie mam o Verbatim Pastel od TY.

A co do płyt PHOTO - zobaczyłem ostatnio taką w sklepie fotograficznym - tzw. czarną stylizowaną na analogową. Producent nieznany - ale dla sprawdzenia kupiłem jedną - niestety Nero nawet nie odczytuje mi firmy - więc to chyba nic godnego uwagi, mimo iż "czarna".
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: