Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   NOSNIKI DVD-R/+R (https://forum.cdrinfo.pl/f28/nosniki-dvd-r-r-25947/)

devil-80 29.04.2005 12:20

@ Raiven kup sobie Verbatim lub Platinum najlepiej+, nie kupuj takiego kiczu jak:Tiytanum,esperanza,Speed itp.

ed hunter 29.04.2005 12:12

to Ci już tam napisałem, idź wstecz a się Dowiesz z jakiej bajki bywają Esperanzy DVD i co warto kupować.

Raiven 29.04.2005 12:08

Hm... temat rozrósł się i jest wielki jak ocean, więc mógłbym liczyć na Waszą pomoc? Bo mam pewne pytanko, na które odpowiedź pewnie już padła, ale czytać tyle stron to samobójstwo. A więc na nośnikach DVD jakich producentów wypalać dane, aby się nie zawieść? Dopiero pierwszą nagrywarkę DVD sobie sprawiłem (LG 4163B). Wcześniej miałem tylko zwykłą marki LiteOn i na esperanzach paliło mi się bajecznie . Razem z nagrywarką więc odrazu zakupiłem 25 sztuk esperanz (dvd+r 4,7gb x4speed) na kejku do testowania.
Co Wy moglibyście mi doradzić?

[Identycznego posta napisałem w temacie "Jak palić DVD?", ale to przez pomyłke. Krzywe palce i zły link wciśnięty ;)]

polakT 29.04.2005 08:13

a jeszcze zapytam jaki masz sprzet w kompie - chodzi przedewszystkim o chipset???

gloock 28.04.2005 23:57

KrĘgi

Esperanza jest GSC nie mcc jak verbatim ,ale wyłączyłem monitora systemu i płytka esperanzy nagrała sie poprawnie, nie wiem czy to przypadek,.... w końcu jedna jaskółka wiosny nie czyni.Pożyjom uwidjom. :peace:

gloock 28.04.2005 23:11

dzieki

dzieki , poki co jeszcze próbuje,teraz wyłączyłem jeszcze monitoring dysku w XP.Plytki mam kupione w różnych miastach ale jeszcze je sprawdze pod kątem produkcji może coś wygrzebie

polakT 28.04.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez gloock
Hmmm to znowu ja ,powylączałem dziełające w tle aplikacje typu muł ,panda --odinstalowany ,i po nagraniu na verbatimie widać różnice w barwie nośnika.Koła o różnym odcieniu ..no i najważniejsze to byki i zwisy przy odtwarzaniu.Powtórzyłem to samo na esperanzie i to samo .Przy zmniejszeniu predkosci do 4* nagranie bez zwisów ,ale i tak widac róznice w barwie. Mam liteona 812 nagrala juz ..no troche nagrała || Co o tym myślicie?Koniec nagrywarki?A cdr nagrywa bez problemów .,korzystam z clone dvd 2 i nero 6.0.0. Prosze o ewentualne rady.

Nie chce cie martwic ale mam dziwne przeczucie ze to wina nosników. Mam dokładnie to samo ze swoją. Kupiłem troche verbatimów i esperanza (obie MCC) i nie chca sie alic na 8x tylko 4, na 8x werba ma właśnie dziwne przebarwienia. Kupiłem więc TDK i jeszcze jakichs innych dziwnych firm do 2pln. okazuje sie ze nie chce palic mi 8x właśnie MCC. Poszedłem do innej hurtowni i kupiłem verby jakies z innej partii ze starszej, z bedacej na połkach i dzis mieli dostawe. dzisiejsza i stara sie wypaliła dobrze ale ta aktualnie na półkach to shit. Wszystkie inne działaja bezproblemow. Sprawdz na innych nośnikach

przypuszczalnie wpada MCC z tymi nosnikami - ma szczescie kto nie trafil na ten syf.

gloock 28.04.2005 19:57

smugi po wypaleniu

Hmmm to znowu ja ,powylączałem dziełające w tle aplikacje typu muł ,panda --odinstalowany ,i po nagraniu na verbatimie widać różnice w barwie nośnika.Koła o różnym odcieniu ..no i najważniejsze to byki i zwisy przy odtwarzaniu.Powtórzyłem to samo na esperanzie i to samo .Przy zmniejszeniu predkosci do 4* nagranie bez zwisów ,ale i tak widac róznice w barwie. Mam liteona 812 nagrala juz ..no troche nagrała || Co o tym myślicie?Koniec nagrywarki?A cdr nagrywa bez problemów .,korzystam z clone dvd 2 i nero 6.0.0. Prosze o ewentualne rady.

fit 28.04.2005 01:35

dostalemm wlasnie paczke z tymi copy-me MCC3 - kurcze - to sa prawdziwe MCC3 !! za 80groszy !! wykresy palenia mam jak Verbatimów a stacjonarny pion525 łyka bez mrugniecia!! no szczerze to może sa jakieś lekkie odpady bo farba smierdzi i na co poniektorych widac bombelka na plastyku przy dziurze i na etykiecie maja x4 -ale... na platiniumach i tdk nie mialem takich wypałów!!
:piwo:

VIZZARD 27.04.2005 19:59

Cytat:

Napisany przez Slavekx
@VIZZARD & zene_k... czyli mamy podobne zdanie :piwo: .
Jeśli jeszcze przyznacie mi rację, że przy zakupie nagrywary warto dołożyć te 6-7 dych i wziąć sprawdzony i nie stwarzający problemów napęd, będę całkiem happy :jupi: . W końcu te parę złotych rozkłada się na kilka lat pracy, dziesiątki zaoszczędzonych płytek i całe terrabajty nerwów :)

I tym razem nie omieszkam się zgodzić :mruga:

Slavekx 27.04.2005 17:02

Cytat:

Napisany przez zene_k
@Slavekx
Mi padły po około roku dwa pastele Verbatima. Najpewniej były od razu źle nagrane, ale przez to, że nie mogłem zrobić testu po nagraniu (LG GSA4040B), to nie byłem w stanie tego stwierdzić. Dlatego warto robić te testy, bo wadliwy nośnik może się zdarzyć w każdym przedziale jakościowym i cenowym. Ale jest to mój pogląd i można się z nim oczywiście nie zgodzić :piwo:

@VIZZARD & zene_k... czyli mamy podobne zdanie :piwo: .
Jeśli jeszcze przyznacie mi rację, że przy zakupie nagrywary warto dołożyć te 6-7 dych i wziąć sprawdzony i nie stwarzający problemów napęd, będę całkiem happy :jupi: . W końcu te parę złotych rozkłada się na kilka lat pracy, dziesiątki zaoszczędzonych płytek i całe terrabajty nerwów :) . W świetle powyższego moje wahanie, czy przejść z Platinium na TDK lub Verbatim-y, jest chyba uzasadnione ??? :) .

legion 27.04.2005 14:10

Cytat:

Napisany przez b2
Identyczna płyta, 8x na Ltn VSOB (abs) w Elby's CloneDvd2:

sproboj nagrac plyte 4x :)

VIZZARD 27.04.2005 10:34

Cytat:

Napisany przez zene_k
@Slavekx
Mi padły po około roku dwa pastele Verbatima. Najpewniej były od razu źle nagrane, ale przez to, że nie mogłem zrobić testu po nagraniu (LG GSA4040B), to nie byłem w stanie tego stwierdzić. Dlatego warto robić te testy, bo wadliwy nośnik może się zdarzyć w każdym przedziale jakościowym i cenowym. Ale jest to mój pogląd i można się z nim oczywiście nie zgodzić :piwo:

Ja się z tym zgadzam :taktak:

:mruga:

zene_k 27.04.2005 09:34

@Slavekx

wojwar 27.04.2005 07:20

Cytat:

Napisany przez b2
Identyczna płyta, 8x na Ltn VSOB (abs) w Elby's CloneDvd2:

http://tvgawex.pl/~g4026/verb8xvsob.jpg

:blee: ??? :help:

w sumie ww. płyta hula w moim wybrednym psonicu rv32

zatem pytanie moje takie - co ma wynik z kprobe do odczytu (lub nie) przez stacjonarki?

zmień w omni strategię na TY02 - powinno być o niebo lepiej

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:20.