![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.12.2004
![]() |
hm... kolejna plytka nagrywana nagywarka ze zmienioym biosem na SBOK , na platinum x8 - nero 6.3.1.25. Nagrywane byly image z dysku.
Ostatnio zmieniany przez Paul967 : 04.12.2004 o godz. 16:45 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Spróbuj wypalić prędkością 4x. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2004
![]() |
Hey
czy testował już ktoś wnikliwie bios BS0R |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Slawekj, po przeczytaniu:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.ph...98&postcount=83 oraz: http://forum.cdfreaks.com/showthread...threadid=80545 nadal nie widzę powodów, dla których płyty te nie nadawałyby się do przegrania i odtwarzania. Poza tym, jeśli dane da się skopiować na dysk to są one pozbawiane błędów przez mechanizm korekcji błędów. Tyle, że nie należy do ich kopiowania używać programów wyłączających mechanizm korekcji błędów.
#5 | ||
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Test pokazuje jednoznacznie przy korekcji napędu niemożliwość skorygowania. I stąd te błędy. Bez porównania sum kontrolnych nigdy nie ma pewności że kopiowany plik jest wierną kopią. ![]() Cytat:
Płytka jest źle nagrana. ![]() Chyba, że skan jest przy ECC 8/8. Ale na wykresie nie jest to zaznaczone. ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 04.12.2004 o godz. 17:16 |
||
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Dodam to: Use this as a guideline for good discs: PI (Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI errors, do not worry too much about high single spikes that exceeds 280. PO (Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceeds 32. (Note that this is not completely correct according to the standards, but is still a good guideline, read the first technical post if you wonder why this is not a 100% correct way of reading the results compared to the standards). A guideline is to calculate the Parity Inner Uncorrectable errors to 8 ECC sum, which is max 32 (4 x 8) Parity Inner uncorrectable errors, but now we can***8217;t be sure if one of the 8 ECC blocks exceeds the specifications. But if the result exceeds 32 PI uncorrectable errors we know that at least one block have more than 4 PI uncorrectable errors. But if the PO error amount is between 5 and 32 there may still be a block that exceeds the standards. But what makes a disc unreadable? A PO uncorrectable error will make the disc unreadable, but K-Probe does not display the PO uncorrectable errors. I jeszcze to jest ciekawe (ile to by trwało ![]() So to get results directly comparable to the standards you have to scan a disc twice at 1X reading speed: 1 time with PI/PO sum set to 8 ECC to get a result comparable to the 280 PI errors per 8 blocks standard. 1 time with PI/PO sum set to 1 ECC to get a result comparable to the MAX 4 PI Uncorrectable (Called PO in K-Probe) per block standard. POs are now renamed PIF in Kprobe2 and CDSpeed3 this doesnt change the meaning just a change in terminology. It stands for Parity Inner Failures. Na koniec małe moje podsumowanie: dobrze, żeby PI nie przekraczało 280 a PIF 4 ale nawet jeśli przekracza to nie znaczy, że dvd jest nieczytelna tylko, że przekracza standard i wymaga lepszej korekcji błędów. A wiadomo, że praktycznie wszystkie urządzenia dvd mają lepszą korekcję błędow niż ta opisana w "standardzie" Ech, ale się naczytałem, a jaki mądry będe teraz. Slawekj ![]()
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 04.12.2004 o godz. 17:59 |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
@MZiol: Też bym chciał się tego dowiedzieć
![]() ![]() @Slawekj:Chyba masz rację nie zauważyłem że wykresy są ograniczone i myślałem, że pierwsza płytka ma max 8 PIF ( a nie 34) Ostatnio zmieniany przez tengu : 04.12.2004 o godz. 17:10 |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
a teraz ciekawostka. Zmienilym dysk na 250 gb, na ktorym mam winde sp2 , nero i kilka image. Nagralem Szrekusia na platinum x6 na Litku1633 BSOR. Test na predkosci 4x i zobaczcie jaka roznica
![]() Co myslicie ? ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Na to czekałem. Jak rozpisywałem się o zależności konfiguracji na jakość wypalania to było chura... że sobie coś wymyślam. A czas ... pokazuje. To dobry przykład. Mam wiele teorii popartych testami. Ale każdy ma swoje zdanie. Szkoda. Najważniejsze to błędy Jitter. Tych błędów nie można sprawdzić na LiteOn'ie. A to one głównie decydują czy płytka będzie poprawnie czytana na innych napędach i DVD-Player'ach. Kombinuj dalej. To prawdziwa frajda i doświadczenia przybywa. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 04.12.2004 o godz. 18:04 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
![]() |
I na koniec płytka "graniczna":
cytat i obraz płytki ze strony: http://forum.cdfreaks.com/showthread...threadid=80545 With a max PI of 303 and a PO of max 20 these discs is marginal and slightly exceeds the standards and may cause reading problems in a few devices. Will probably still work good in most devices though, but now it***8217;s time to start to worry about the results and consider changing to another disc brand. Więc płytki wcześniej przedstawione przez Paul967 (może za wyjątkiem DVD3) są jeszcze w dopuszczalnych granicach. Nie są rewelacyjne, ale nie powinno być problemu z odtwarzaniem i przegrywaniem ich. A DVD1 wcale nie jest zła.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 04.12.2004 o godz. 17:12 |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
![]() |
tengu - ciekawe kiedy się ktoś za niewo weźmie
![]() oby jak najszybciej ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
a teraz Spidermanek 2 , wczesniej juz pokazywany w wykresie DVD1.jpg ponizej przy predkosci odczytu x4 . Zaraz zrobie z niego kopie na Platinum x8 przy predkosci x8 i zoribe wykresik.
Ostatnio zmieniany przez Paul967 : 04.12.2004 o godz. 18:04 |
![]() |
![]() |
#13 |
Hitokiri Battousai
![]() |
:piwko:
bo jakoś nie mam ochoty być królikiem doświadczalnym ![]() Biosy to jeszcze dla mnie temat dość śliski ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz ;)
![]() |
za dużo kombinowania z tymi biosami, za dużo możliwości
sam ostatnio zmieniłem z BS0C na BS0K + omni i przyznaje że verbatim nagrywa sie dużo lepiej PI max 8 PIF max 2
#15 |
Hitokiri Battousai
![]() |
Teraz jest nieźle, a nawet bardzo dobrze - milłego palenia, widocznie u ciebie BSOR jest najlepszym biosem i może transfer między dyskiem a nagrywarką (w poprzednim był gorszy) szwankował (w ile nagrywałeś np x8 lub x4? [około] )
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |