Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.01.2004, 01:29   #1
wiater
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.01.2004
wiater w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Salamander
Bo to nie sa plyty TDK. Pisalem juz kiedys o olbrzymiej partii lewych plyt z kodem TDK. Poczytaj dyskusje pod tym linkiem, zwlaszcza to, co napisal koles o ksywie "brk":http://forum.firmware-flash.com/view...237&highlight=
pozdrawiam
aleksander
p.s. na wiekszosc pytan mozna znalezc odpowiedz w sieci.
znalezc mozna na wszystko odpowiedz, jak sie ma czas na szukanie
dzieki za linka.

btw. jak dojda do ciebie te plytki +riteka w cenie jak mi pisales, to daj znac na maila
wiater jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.01.2004, 14:46   #2
JackW
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
JackW w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W Łodzi w firmie "Ribbon" po 7 zł.
JackW jest offline  
Stary 22.01.2004, 11:11   #3
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od znajomego ostatnio przywiozłem około 30 wykonanych kopii do zgrania na dysk (głównie na Princo i Esperanzach). Nagrywał je jakieś pół roku temu i mówi, że teraz ma problem z ich odczytaniem (każdą sprawdzał zaraz po nagraniu - wtedy nie było z nimi żadnych problemów). Obecnie, próbuje je odczytać na Toshibie 1712. Ze swoich zbiorów jest w stanie odczytać jakieś 20%. Tych ok. 30 szt. co od niego pożyczyłem w ogóle nie da się odczytać. Ja mam model 1612 i z tych jego płyt przeczytało mi zaledwie 2 sztuki - czyli skuteczność zaledwie o niecałe 10% lepsza.
To tylko potwierdza to, że warto czasem zapłacić 0,5-1 zł więcej za lepszy nośnik. Potwierdza to również tezę, że nośniki B-brand mają bardzo kiepską trwałość zapisu.
Cena nośników DVD-R A-brand (np. TDK) spadła już do 7,80 zł za sztukę i ma spaść jeszcze (źródło inf.: od firmy mającej umowę handlową z TDK Polska w Wa-wie).
Poza tym też radzę unikać naklejania etykiet na płyty. To jeszcze bardziej komplikuje ich późniejsze ponowne zgranie na dysk lub - co jest jeszcze bardziej denerwujące - odtworzenie ich w stacjonarnych DVD.

Podro dla all!
Stary 22.01.2004, 15:39   #4
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dj_anion: Dokladnie, nie ma co oszczedzac tych paru groszy, ew. zlotowki, lepiej dolozyc i miec swiety spokoj. A dlugotrwale bezpieczenstwo nagranych danych, i brak zszaranych nerwow ze znow cos tam padlo albo co, sa cenniejsze niz ta kwota ktora sie dolozy do lepszej plyty.
Martin_TP jest offline  
Stary 22.01.2004, 16:20   #5
Gajorus
Leszcz

Data rejestracji: 25.09.2002
Gajorus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czy ja wiem czy paru groszy... np plyty Giga Master kupuje po 3.8zł i nagrywa sie ok, lepsze plyty to Philipsy za ktore place juz 8.4zł, mozna powiedziec ze doplacam wiecej niz TROCHE kupujac lepsza plyte a szczerze na razie nie zauwazylem by Giga Mastery byly gorzej odczytywane niz Philipsy, a nagrywajac wiekszac ilosc oszczedzam jednak sporo. jednak wybor jest indywidualny;-) kazdy kupuje to co lubi i na co go stac!

Pozdrawiam
Gajorus jest offline  
Stary 30.01.2004, 16:46   #6
rulerz
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.12.2003
rulerz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć, witam,

Co do jakości (a raczej jej braku) PRINCO ("-R", białe, x4).

Wczoraj stwierdziłem "pad" płytki wypalanej miesiąc temu ! (nie czyta końcówki filmu - "czerwone kwadraciki" w Nero).

Powoli zaczynam żałować, że kupiłem nagrywarkę dvd. No chyba że jakieś markowe płytki okażą się lepsze. (tylko ta cena)
rulerz jest offline  
Stary 31.01.2004, 21:44   #7
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rulerz
Powoli zaczynam żałować, że kupiłem nagrywarkę dvd. No chyba że jakieś markowe płytki okażą się lepsze. (tylko ta cena)
Jaka cena? markowe są tylko 2x droższe, bez przesady, 4-5 zł więcej to nie majątek skoro było Cie stać nagryware dvd.
Stary 31.01.2004, 21:58   #8
painkor
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.07.2002
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja jak narazie mam szczescie...
mam sporo plyt princo...z poczatku mojego nagrywania...8zl wtedy a 15-20 markowy.

plyty na dzien dzisiejszy maja juz 14 mieesiecy i jak narazie nei zaliczylem pada...

sprawdzam wyrywkowo co jakis czas.
ps..ale moze te "wczesne plyty" byly jakies "leprze"
painkor jest offline  
Stary 02.02.2004, 15:52   #9
rulerz
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.12.2003
rulerz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez RobsYoda
Jaka cena? markowe są tylko 2x droższe, bez przesady, 4-5 zł więcej to nie majątek skoro było Cie stać nagryware dvd.
Może i masz rację, ale jednak nie tak to sobie wyobrażałem.
rulerz jest offline  
Stary 22.01.2004, 16:33   #10
ja_jonasz
Bywalec

Data rejestracji: 20.01.2004
ja_jonasz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja nagrywam na eperanzach, ale mam zamiar je zmienic. Mysle o TDK lub Verbatimach, jednak ich ceny to minimum 8 zl. Znacie moze jakies tansze plytki, ktore sa bdb jakosci? A moze macie dostep do takich?
ja_jonasz jest offline  
Stary 22.01.2004, 22:14   #11
budasty
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
budasty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Trwałość

Odnośnie Verbatmów x2 Printable - dzisiaj taką płytkę z nagraną bajką dostała w swoje ręce moja roczna córa, bawiła się nią szorując (dosłownie) dywan i dokładnie obpalcowując i ...płytka przeżyła, wykres w Nero CD-DVD idealny - Verbatim rządzi, aha płytka wygląda jak jedna wielka rysa z odciskami chyba wszystkich palców małej
Stary 02.02.2004, 17:38   #12
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To nie trzeba było sobie wyobrażać tylko poczytać np. to forum ;PPPp
Ja przy starcie od razu wiedziałem że tylko Verbatim albo TDK.
Kupuję TDK DVD+R BOX po 9,50
Na jednej DVD mieści się ok. 6 płytek CD
1 CDR TDK Metalic w cake kosztuje ok. 1,46 x 6 = 8,76PLN + (0,30PLN x 6 na slima) = 10,56PLN
Rachunek jest prosty, a zyskiem jest zajmowane miejsce ;PPPp

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 02.02.2004, 19:36   #13
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Zgadza sie... ja juz za czasow CD-R na wlasnyym doswiadczeniu sie i wiedzy plynacej chocby z tego forum - nauczylem sie ze to co niby wychodzi taniej, w koncowym rozrachunku wychodzi drozej.

Tak tez zaczynajac moja przygode z DVD podstawowym zalozeniem bylo urzywanie plyt markowych (Verbatim, TDK). Tanie plyty - coz o nich mozna powiedziec, sa tanie (niezaprzeczalny atut! - no bo co naogol nam pierwsze przychodzi na mysl.. wiadomo cena), nagrywa sie na nich lepiej i gorzej (część z nich idzie do smietnika czasem, inne dzialaja, albo nie czytaja sie w odtwarzaczu, filmy skacza, nagrywarka nie chce ich nagrywac 4x mimo ze tak pisze na plycie i ustawawia "bezczelnie" 2x)... no ale tez bywa tak ze plyta sie nagrala dobrze.. skanujemy Nero CD Speed - super, wszystkie kwadraciki zielone.. ale mija czas.. mija, i zielony zmienia sie miejscami na żółty, potem czerowny.. poprostu genialnie. Naprawde nie wiem czy to ma sens, chyba ze sie idzie na kompromis i poprostu ryzykuje sie utrate danych i poswiecony na ich zgromadzenie czas. Mozna tez nic wartosciowego za czym sie nie bedzie potem płakać nagrywac na takie plyty, czemu nie.

I tak jak to wychodzi z wyliczenia dk76 - jeden dvd jest relatywnie tanszy niz odpowiadajace mu jakosciowo plyty CD-R, juz nie wspominajac o RW, gdzie:
6 Verbatimow 24x po 7 zł = 42, a Verbatim DVD+RW 2,4 kosztuje = 12 zł podobnie TDK+RW 4x. To przeszlo 30 zł taniej!

A co do zajmowanego miejsca.. biorac prosty przelicznik 1:6 (choc i tak ujednolicony bo dvd miesci 6 CD + 230 MB) wychodzi ze zmiast 600 CD-R to samo mozna miec na 100 DVD.. a roznica jakby nie patrzec kolosalna, i owiele latwiej znalezc cos w takiej ilosci, nie wspominajac o wygodzie i oszczednosci miejsca. Plus tez taki ze dvd sa wytrzymalsze (bo plastik jest po obu stronach, a nie po jednej jak w CD, gdzie wartstwa pokryta lakierem jest bardzo wrazliwa na uszkodzenia). A.. i tak na marginesie - produkcja dvd jest duzo trudniejsza od CD (bo budowa roznia sie znacznie), wiec wiele firm sobie z tym jeszcze nie poradzilo. Pozatym przy tanich plytach widac tez roznice w jakosci klejenia plyty, czasem tez potrafi sie ona rozwarstwic - co przy markowych plytach wlasciwie sie nie zdarza.

Wracajac do tanich plyt nalezalo by doliczyc - ze jakis % z nich nie nagra sie poprawnie, jakis % padnie po X czasu, doliczyc strate waznych danych czasu poswieconego na ich zebranie, no i nerwy uzytkownika. - no i nie wiem czy wtedy tak relatywnie taniej wychodza te plyty.

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 02.02.2004 o godz. 19:40
Martin_TP jest offline  
Stary 08.02.2004, 14:32   #14
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Na DVD nie ma overburningu.
Verbatim wsrod CD-R byly nienajlepsze? LOL... Od kiedy? Verbatim Pastel i inne z serii Metal/Super AZO to rewelacyjne plyty.
Martin_TP jest offline  
Stary 08.02.2004, 15:30   #15
kowanski
Guru

Data rejestracji: 25.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Martin_TP
Na DVD nie ma overburningu.
Verbatim wsrod CD-R byly nienajlepsze? LOL... Od kiedy? Verbatim Pastel i inne z serii Metal/Super AZO to rewelacyjne plyty.
Zgadzam się z przedmówcą

Twoje uprawnienia: