Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 14:09   #2686
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez wiad
...Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego np. LG dołącza do wersji box płyty Maxell, a nie np. Datex? :-)))...
Datex to polska marka (podobnie Esperanza) wiec malo prawdopodobne zeby koreanski gigant dogadywal sie z malym polskim dystrybutorem, ktory wpadl na pomysl zakupu kilkudzieciu tysiecy plyt DVD od MBI (lub z troche wiekszym ktory wzial odpady z MCC). To jest glowny powod.

Zreszta koreanski gigant nie szuka plyt dobrej jakosci, tylko drugiego powaznego swiatowego giganta, z ktorym moze podpisac korzystna umowe na dostarczenie okreslonych plyt w okreslonym czasie. Taka prawda ...

Fakt, faktem datex sie ladnie wypalil, MBI robi coraz lepsze produkty (niestety produkcja DVD w MBI jest troche niestabilna), ale slyszalem ze wlasnie produkty DVD z MBI sa jednymi z bardziej podatnych na uplyw czasu.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 31.12.2004 o godz. 14:11
pawelblu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2004, 14:10   #2687
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Już wcześniej napisałem, że nic nie wiadomo jak się nie sprawdzi samemu na swojej nagrywarce z danym biosem itd.. Jeśli chodzi o Datexy (zielone cd-r) to mam nagrane 3 lata temu (około) i chodzą wszystkie (divx, audio, dane) nie lubią tylko napędów 52x bo zaczyna wszystko wpadać w wibracje. Pomimo to twierdzę, że Datexy trzeba omijać a fakt, że są od tego samego producenta co jakieś tam płytki kiedyś nic nie zmienia. Będzie wiadomo jak ktoś kupi takie cudo nagra przetestuje potem to samo zrobi po roku i już będziemy wiedzieli. Ja osobiście wolę kupić płytkę za dwa coś i nie mieć wątpliwości.
ed hunter jest offline  
Stary 31.12.2004, 14:28   #2688
wiad
Bywalec

Data rejestracji: 06.11.2004
wiad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie przesadzałbym z tym koreańskim gigantem - zdecydowanie uwzględniają Polskę i też muszą ciąć koszty. Jeśli w Polsce Datex równałby się np. TDK to z pewnością LG wybrałoby Datex. Tak samo jak auta produkowane są przez potężne koncerny typu Toyota w Czechach, gdzie pewnie gros Japończyków nie wie, gdzie ten kraj się znajduje.

Kilkadziesiąt tysięcy to mocno zaniżona suma. Policz sobie tylko Esperanze wystawione na Allegro, a to przecież ułamek tego, co rozprowadza www.esperanza.com.pl

Z tymi wszystkimi fabryczkami jest trochę tak jak z... sokiem. Gigant - Sokpol - produkuje soki Fortuna czy jakieś tam Horteksy, ale produkuje też noname sprzedawane pod nazwą Hypernova czy Geant. Niewątpliwie cena jest różna, jakość też, co nie zmienia faktu, że są z jednej fabryczki. Dlatego liczy się marka, a nie to, gdzie wyprodukowano. Podejrzewam, że jeśli zwrócisz się do fabryczki o milion płyt DVDR za 5gr/szt. to Ci wyprodukują, a że nic się nie będzie na nich nagrywać ze względu na jakość, to już szczególik. Możesz dostać same białe krążki.. no... może z nadrukiem :-) Ale jak to mówią... klient nasz Pan.
wiad jest offline  
Stary 31.12.2004, 15:10   #2689
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez wiad
Nie przesadzałbym z tym koreańskim gigantem - zdecydowanie uwzględniają Polskę i też muszą ciąć koszty. Jeśli w Polsce Datex równałby się np. TDK to z pewnością LG wybrałoby Datex. Tak samo jak auta produkowane są przez potężne koncerny typu Toyota w Czechach, gdzie pewnie gros Japończyków nie wie, gdzie ten kraj się znajduje.
Nie - nie wybraloby. To powazna firma i uwierz mi ze powazne umowy z powaznymi kontrachentami sa wazniejsze niz zaoszczedzenie kilku groszy na rynku polskim. Przyklad z Toyota nie pasuje do tego problemu - juz predzej pasuje do tego o czym piszesz w 3 akapicie, chociaz tez nie do konca.

Cytat:
Napisany przez wiad
Kilkadziesiąt tysięcy to mocno zaniżona suma. Policz sobie tylko Esperanze wystawione na Allegro, a to przecież ułamek tego, co rozprowadza www.esperanza.com.pl
Piszac kilkadziesiat tysiecy mialem na mysli Datexa (podejrzewam ze dostawa zamknela sie w okolicy 100.000 plyt). Natomiast esperanza pewnie kupuje po malym lub duzym kontenerze czyli odpowiednio 300.000 lub 600.000 plyt DVD, ale to nadal nie jest kontrahent dla LG, tylko dla hipermarketow w Polsce.

Cytat:
Napisany przez wiad
Z tymi wszystkimi fabryczkami jest trochę tak jak z... sokiem. Gigant - Sokpol - produkuje soki Fortuna czy jakieś tam Horteksy, ale produkuje też noname sprzedawane pod nazwą Hypernova czy Geant. Niewątpliwie cena jest różna, jakość też, co nie zmienia faktu, że są z jednej fabryczki. Dlatego liczy się marka, a nie to, gdzie wyprodukowano. Podejrzewam, że jeśli zwrócisz się do fabryczki o milion płyt DVDR za 5gr/szt. to Ci wyprodukują, a że nic się nie będzie na nich nagrywać ze względu na jakość, to już szczególik. Możesz dostać same białe krążki.. no... może z nadrukiem :-) Ale jak to mówią... klient nasz Pan.
Nie jest tak jak z sokiem. Nie zapominaj ze w procesie produkcji i sprzedazy plyt spora role spelnia kontrola jakosci. Esperanza pewnie kupuje plyty z MCC ktore odrzucil Verbatim na etapie kontroli jakosci (tak wynika z ich jakosci i ceny). Zadna fabryka nie wyprodukuje ci milion DVDR po 5gr/szt, wiem cos o tym bo mam kontakt z niejedna fabryka. Co wiecej ostatnio z racji zamowienia ktore zlozyl speed mam bardzo czesty kontakt wlasnie z MBI (tyle ze my bralismy CDRy a nie DVD) i kazda fabryka ma swoja konkretna, ustalona cene. Oczywiscie powazni kontrahenci ktorzy biora po kilka kontenerow na raz (czyli kilka, kilkanascie milionow plyt) maja wynegocjoawane warunki i maja ustalone specjane zasady (np. ze placa te kilka centow wiecej ale chca miec barwnik o konkretnych parametrach, a efekt koncowy sprawdza potem zespol kontroli jakosci marki. Jak stwierdza ze jakosc odbiega od tej zdefiniowanej w umowie, to kontener wraca i trzeba na niego szukac mniej wymagajacego odbiorcy, wiec tez mniej placacego np. polskiej Esperanzy).
pawelblu jest offline  
Stary 31.12.2004, 19:04   #2690
wiad
Bywalec

Data rejestracji: 06.11.2004
wiad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jesteś pewien tej kontroli jakości? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Mieliby wyprodukować verbatima, stwierdzić, że są do bani, zrywać warstwę wierzchnią i naklejać znaki firmowe Esperanzy? Hmmm... No może.
wiad jest offline  
Stary 31.12.2004, 19:25   #2691
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy byly ostatnio na forum jakieś wykresy porównawcze spadku jakosci (Pi/Po) plytek, robione na tych samych plytkach po uplywie wielu miesiecy?

latet
latet jest offline  
Stary 31.12.2004, 19:29   #2692
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez wiad
Jesteś pewien tej kontroli jakości? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Mieliby wyprodukować verbatima, stwierdzić, że są do bani, zrywać warstwę wierzchnią i naklejać znaki firmowe Esperanzy? Hmmm... No może.
Wydaje mi sie ze najpierw robia "no name" a potem idzie na to sitodruk.
Cytat:
Napisany przez latet
Czy byly ostatnio na forum jakieś wykresy porównawcze spadku jakosci (Pi/Po) plytek, robione na tych samych plytkach po uplywie wielu miesiecy?

latet
Nie bylo tutaj takich testow z tego co pamietam (przynajmniej nie bylo jakis kompleksowych)
pawelblu jest offline  
Stary 01.01.2005, 18:30   #2693
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze w starym roku kolega pożyczył mi na kilka godzin swojego Litka 1213s@1633s, a więc mogłem porobić testy płyt nagranych na moim NEC-u ND-2500A.

Wcześniej mogłem się opierać jedynie na teście transferu, teraz mogłem zobaczyć jak taki test przekłada się na błędy pi/pif na Litku.

Testy przeprowadzałem w Nero CD-DVD Speed 3.16 (akurat tę wersję miałem na hdd)

A więc na początek test Dysana DVD+R x8 w slimie.

Test na Litku:

Krótki komentarz: wygląda to dość ładnie, poza tą górką na początku. Ale tak naprawdę ta górka i tak ma daleko do przekroczenia norm, więc jest OK.

A teraz test transferu zrobiony na Toshibie SD-M1612:

I mój komentarz: widać spowolnienia, ale dlaczego? Nie przekłada się to wcale na większą ilość błędów w tamtym obszarze nośnika. Czyżby Toshiba nie dawała rady z odczytem płyt x16?

Ostatnio zmieniany przez sonon : 01.01.2005 o godz. 18:39
sonon jest offline  
Stary 01.01.2005, 18:45   #2694
sonon
Wyjadacz ;)

I kolejny Dysan - tym razem DVD+R x2,4 kupiony w Delfinie po 1,30zł ze szpindla, palony x4.

Litek:

Tosia:

Komentarz: ten tańszy, wolniejszy Dysan wypadł lepiej :-) NEC to w ogóle pozwalał go palić nawet x8, ale nie próbowałem :->

Poza tym widać, że tym razem miejsce zwiększonej ilości błędów pokrywa się ze spadkiem prędkości w teście transferu.
sonon jest offline  
Stary 01.01.2005, 18:49   #2695
sonon
Wyjadacz ;)

No to teraz Verba DVD+R x4 z cake:

Litek:

Tosia:

sonon jest offline  
Stary 01.01.2005, 18:53   #2696
sonon
Wyjadacz ;)

I kolejna Verba - tym razem DVD+R x8 Printable Jewel Case (ta płyta palona była jeszcze na biosie 1.06, pozostałe na biosie od Herriego)

Litek:

Tosia:

Komentarz: no kiszka straszna :-P
sonon jest offline  
Stary 01.01.2005, 19:02   #2697
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ta Toshiba niezłe sztuki z szybkością wyprawia na niektórych płytach
ed hunter jest offline  
Stary 01.01.2005, 20:31   #2698
kugar
Bywalec

Data rejestracji: 08.06.2003
kugar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A wlasnie, jak odczytac wykres z nero cd-dvd speed ? :-)
kugar jest offline  
Stary 01.01.2005, 22:13   #2699
sonon
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez ed hunter
Ta Toshiba niezłe sztuki z szybkością wyprawia na niektórych płytach
No nieźle, sztuka nowoczesna, to prawda :-P Zaraz powrzucam jeszcze kilka obrazków.
sonon jest offline  
Stary 01.01.2005, 22:20   #2700
sonon
Wyjadacz ;)

A więc kolejna Verba DVD+R x4 z cake 10 sztuk.

Litek:

Tosia:

Komentarz: Początek słaby, widać wahnięcie na wykresie, później dość ładnie, co też widać na wykresie z Toshiby
sonon jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: