![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.02.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Kurcze, wlasnie sprawdzam, i okazuje sie, ze plytki ktore nagralem do 3 miesiecy wstecz, jako tako sie czytaja..... Zabieram sie czym predzej za przenoszenie tego na Verbatimy DVD-R 2x , bo tylko takie teraz mam..... Co ciekawe, wszystkie plytki zaraz po nagraniu ( LG 4020B ) ogladane byly, i nie zanotowano zadnych bledow..... Widac, zle im sluzy czas.....
|
|
#3 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.02.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
Jak zwykle możemy już czegoś wiecej dowiedzieć się u naszych zachodnich "kopierów", na końcu podałem linka do wątku z doom9. W skrócie: prawda jest taka, że nikt nie ma pojecia ile mogą "przetrwać" nośniki nawet najporządniejszych marek (oczywiście mówię tu o nośnikach, których obecnie cena kształtuje sie w granicach od 9-10zł / szt. i w górę, poniżej nie ma wogóle o czym mówić). Co z tego, że taki np. Verbatim chwali sie (nawet pisze na opakowaniach - taka niepisana gwarancja dożywotnia), że jego płytki przezyją 100 lat. Narazie nikt nie jest w stanie tego udowodnić, z wiadomych powodów. A jak zaczną padać po 10 czy 20 latach to co? Verbatim przyśle Ci gratis nowe, abyś mógł sobie zrobić backup'y? hehe, Niektórzy wpadają na obsesyjne już pomysły przechowywania płytek w jakić opakowaniach próżniowych, w ciemnych pomieszczeniach. No nieźle, gościu z linka na dole, zasugerował aby swój zbiór filmów zakopać w próżniowej walizce 50 stóp pod ziemią w ogródku, hehe, żartowniś. Ale dalej zaraz wspomniał, pytając jaką wartość i znaczenie będą miały te płytki za 5, a niech będzie nawet za 10 lat? Pewnie taką samą jaką mają teraz nasze pierwsze kasety VHS I pewnie ma racje. Reasumując, myśle że płytki porządnych firm (TDK, Verbatim itd.) powinny spokojnie przetrwać kilkanaście lat a moze wiecej - pozyjemy zobaczymy, w przypadku zauważenia kłopotów z ich odtwarzaniem, nie pozostaje nic innego jak backup na nowy nośnik. Wiecej na ten temat tutaj: how long DVD-R disks live? (1/2 or 100 years)
|
|
|
#5 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.11.2003
![]() |
Cytat:
Przeczytalem watek, testy ok, ale wlasnie jesli chodzi o DROZSZE nosniki... Potrzebuje PEWNEJ plytki na "rodzinne" filmy. Widze ze testy wykazuja roznie ale dotycza plytek ponizej 15PLN. Poniewaz cena nie jest az tak istotna,predkosc nie wazna, wazne to zebym mogl to obejrzec za kilka lat... co w tej chwili Robs polecasz ? Znalazlem jakies nowosci: http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=4972 http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...1&details=7650 ale czy to juz wystarczajaca jakosc ? cena taka dosc niska. Moze "te lepsze" trzeba szukac na specjalne zamowienie ? Pale na NEC 1300A. Ogladam na Pioneer 444. Pozdrawiam. Andrzej. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Ja nagrywam na TDK +R i takie polecam.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 03.12.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() |
Wlasnie przynioslem kilka gier nagranych na Esperanzach oraz Division. Plytki byly wypalane ponad rok temu i nadal chodza idealnie na PS2. Z odczytem w nagrywarce tez nie bylo problemu.
Co do jakosci firmy Verbatim przekonany jestem juz od dawna bo po dzien dzisiejszy mam plytki nagrane na mojej pierwszej nagrywarce CD, bylo to 8 lat temu. Natomiast dane ktore mialem nagrane na BTC (juz od kilku lat nie kupuje tego badziewia) musialem zgrywac na nowo juz po roku. Arik |
|
|
|
|
#9 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 13.04.2004
![]() |
Cytat:
Przejechałem się na różnych producentach ale BTC i Dysan to były wybitni w partaczeniu. Nie wiem jak teraz bo jakiś czas temu zraziłem się do nich; podobnie do napędów CD Sony. Verbatim to jest klasa. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
no niestety ale
tak jest stara indianska prawda,co tanie to do d..y
.jak pisalem ze sie do niczego nie nadaja ,to kolega Rafal je zachwalal, ze mu sie dobrze pala na LG, jak zmienil palnik na plextorka to sie przyznaje za plytki padaczka . Przynajmniej dobrze ze sie przyznal to inni juz tego bledu moze nie popelnia i beda kupowac te lepsze ( + )
|
|
#12 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Esperazny naprwawde dobrze mi sie palily na LG, ani jednej nie zmarnowalem; a ze padaja, to trafilem dopiero teraz, kiedy czlowiek ktoremu sprzedalem LG pozyczyl sie kilka plyt z mojej bibkioteki zeby skopiowac, i (...), probowalem czytac na Toshibie 1712, moim nowym Plextorku i jeszcze Pioneerku A05, ale niestety, filmy sa do kosza, wszystkie zaczynaja sie kwasic pod sam koniec, tak jakby ostatnie 300/400 MB na plycie bylo padniete... Teraz porownujac posty na naszym forum jak i na doom9, zaczynam sie zastanawiac, czy to aby na pewno wina Esperanz, a moze LG ??!! A moze to byl duet do ****, w kazdym badz razie, mam dosc ryzykowania w tym temacie, i nie chce zeby znow moj horror wrocil
Teraz tylko firmowe plytki....Pozdrawiam. Rafal.
|
|
#13 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2003
![]() |
Cytat:
Oststnio kupiłem 3 szt esperanzy x4 i każda z nich po nagraniu filmu ( x2 i x1 ) wypada pod koniec na stacjonarku, właśnie jakoś przy 300MB. Nagrywam na nich już pół roku na Pioneerze DVR-105. Poprzednie płyty nie sprawiają takich problemów. Teraz boję się je kupować, bo partia w sklepach jest widocznie jakaś lewa. Pozdrawiam. Elektronik |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.02.2005
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 30.12.2004
![]() |
Hmm, tak sobie przeglądam posty.
Platinum od MCC to dobre płytki ? 25 sztuk kosztowało mnie 40zł, palą się ładnie, dobry oczyt w nero cd-speed, ale urokiem NECa 3520 jest brak możliwości dokładnego sprawdzenia jakości płytek. Czy też da radę znaleźć coś lepszego w tej cenie.
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 20:14 |
| problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 23:24 |
| VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
| Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
| Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |