Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.02.2004, 20:25   #1
zorba
Bywalec

Data rejestracji: 30.09.2002
zorba zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
panowie to jest temat o nosnikach dvdr a nie na wasza dyskusje, chcecie to sie wymiencie telefonami i gadajcie a nie tu.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.02.2004, 21:04   #2
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez zorba
panowie to jest temat o nosnikach dvdr a nie na wasza dyskusje, chcecie to sie wymiencie telefonami i gadajcie a nie tu.
No a niby o czym gadamy? Zrobilem testy 4 plyt DVD, podalem ich kody, producentow.. i moja interpretacje wynikow, a teraz z kolega Salamandrem rozmawiamy wlasnie o plytach dvd i o tym jak sie to ma do jakosci plyt - i komentujemy znaczenie roznych rzeczy na jakosc nosnika, jak to wplynie na odtwarzanie nagranych na takiej plycie filmow itd.

Wg. mnie rozmowa jak najbardziej na temat.

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 13.02.2004 o godz. 21:15
Martin_TP jest offline  
Stary 13.02.2004, 20:59   #3
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No nie czepiajmy sie szczegolow, domyslnie mi chodzi mi tylko o 1x - a czasem zas jest lekko szybciej (poprostu specyfika niekorych napedow ktore czasem kreca plyte troche wiecej niz 1x, ale nie wiecej niz 2x. - wiec dlatego powiedzialem ze na poziomie 1-2x). I tez jak najbardziej przyznaje Tobie racje ze standard to 1x - poprostu next time wypowiem sie precyzyjniej.

No dobra, a teraz chocby poczytaj sobie pocztek tego tematu i zobaczysz.. co sie dzieje z tanimi nosnikami i nagranych na nich filmach (Princo, Esperanza, Akoss.. i takie tam) oraz co sie dzialo ludziom po dluzszym czasie - ich plyty z filamami zaczely zle dzialac (rwanie filmow, nie odtwarza sie itd).

Teraz sprawa taka - szybkosc przesylania danych tak naprawde w tym tescie zupelnie nie ma znaczenia jakiego Ty sie doszukujesz.. ile razy mam to powtarzac. Nie chodzi o to by sie szybko plyta odczytywala - bo przeciez to oczywiste ze filmy tak szybko sie nie odczytuja. Faktem niezaprzeczalnym tez jest - i wcale tego nie neguje co mowisz, ze odwarzajac film naped czyta wlasnie wolno, a wtedy poprostu te niedociagniecia w nosniku sa duzo mniej odczuwalne, a niekiedy i wcale tego nie widac - i to tez prawda i w 100% sie z Toba zgadzam.

Test tylko pokazuje ze plyta tzw markowa faktycznie ma duzo lepsze wlasciwosci (a oto w tym temacie o to chodzi - ktore nosniki sa najlepsze,) - a latwiej to mozna zaobserowac poddajac nosnik duzemu obciazeniu (jakim jest szybki odczyt).

Prosze oto przyklady:
Duzo osob pisalo ze filmy pod koniec plyty rwa sie i sa problemy z odtwarzaniem - patrzymy na wykres.. o faktycznie, cos pod koniec plyty tak od 3,7- 4 GB GB sie dzieje juz nie dobrego. To zjawisko bylo zreszta tu opisane, chocby w artykule lorda smerfa Tutaj mamy kolejne potwierdzenie po wykresach - a raczej widac to w zwielokrotnionej postaci (przy odczycie 1x wachania sa duuzo mniejszej i faktycznie odczyt tak wolny rekompensuje to - ale temat tez jest po to by znalezc wady nosnikow, oraz te ktore sa dobre.. wiec robiac taki test pokazuje ze jednak jest roznica miedzy takim Verabatimem, a Esperanza, Dysanem.. itp). Wracajac do tej kwesti ze osobom padaly te filmy, i czesto jako nosniki ktore to bylo byly podane np. Princo, Esperanza.. itd. a mowili ze Verbatimy z tego samego okresu dzialaja bez problemu... to na swoj sposob ma potwierdzenie na tych wykresach. A te "wysokie oborty" pozwalaja tu tylko zwielokrotnic roznice w jakosci, ktorej faktycznie trudniej dostrzec jak sie czyta plyte z ta predkoscia 1x. Oczywiscie to nie wyklucza tych tanszych nosnikow, bo przy 1x jak najbardziej i tu tez sie zgodze z Toba dadza sobie rade. A jak mowilem, chodzi o to ze z testu wynika, ze jednak plyty sa lepsze. Pozatym skoro juz mowisz o samochodach. To jak sie testuje samochody? Nie jedzi sie nim 5 lat testujac. Wrzuca sie go na maszyne testujaca, ktora w parenascie dni poddaje samochod takiemu obciazeniu ktore by odpowiadalo wieloletniemu obciazeniu przy normalnych warunkach. To tez wlasnie cos podobnego zrobilem testujac w wysoce zawyzonych warunkach, co tez dalo duzo wyrazniejsze wykresy.

A tak na marginesie, nikogo tutaj chbya nie stac na plyty po 20$.. testujemy i opisujemy swoje wrazenia z plyt dostepnych u nas na rynku. To tez i zrobilem. No a wlasnie, jak zauwazysz na forum, taki Verbatim jest chwalony za to ze dlugo trzyma dane, filmy chodza bezblednie, nawet z przyklejona czy po odklejeniu naklejki. Ah.. i inna sprawa, wcale nie mam zamiaru faworyzowac tylko firmy Verbatim, akurat takie plyty mialem, i takie porownalem, ktora okazala sie najlepsza widac - na forum jak mowilem tez bardzo sa chwalone - ale chcialem sie tez naoczonie przekonac czy faktycznie plyty takie oferuja jakies lepsze wlasciwosci.
Martin_TP jest offline  
Stary 13.02.2004, 22:10   #4
Salamander
Bywalec

Data rejestracji: 21.08.2003
Salamander w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
>No dobra, a teraz chocby poczytaj sobie pocztek tego tematu i zobaczysz.. co >sie dzieje z tanimi nosnikami i nagranych na nich filmach (Princo, Esperanza, >Akoss.. i takie tam) oraz co sie dzialo ludziom po dluzszym czasie - ich plyty z >filamami zaczely zle dzialac (rwanie filmow, nie odtwarza sie itd).

Alez ja ci przyznaje racje i zgadzam sie z toba w tej kwestii. Sam mam rozne doswiadczenia z nosnikami. Czepialem sie tylko metodologii testu :-)
Wytne to, z czym sie zgadzam.

>Wracajac do tej kwesti ze osobom padaly te filmy, i czesto jako nosniki ktore to >bylo byly podane np. Princo, Esperanza.. itd. a mowili ze Verbatimy z tego >samego okresu dzialaja bez problemu...

generlanie tak jest, choc mam mam Princo, ktore chodzi u mnie swietnie. Nagrane 14 miesiecy temu.

>to na swoj sposob ma potwierdzenie na tych wykresach. A te "wysokie oborty" >pozwalaja tu tylko zwielokrotnic roznice w jakosci, ktorej faktycznie trudniej >dostrzec jak sie czyta plyte z ta predkoscia 1x. Oczywiscie to nie wyklucza >tych tanszych nosnikow, bo przy 1x jak najbardziej i tu tez sie zgodze z Toba >dadza sobie rade. A jak mowilem, chodzi o to ze z testu wynika, ze jednak plyty >sa lepsze.

Ja mam mieszane odczucia dotyczace programow testujacych nosniki. wiem ,ze jakos tzreba je testowac, ale bardziej przekonuja mnie subiektywne odczucia uzytkownikow, ktorzy wypalili po pareset plyt. Jesli 100 osob jest zadowlonych i plyty im dziala dosc dlugo, to warto ich posluchac.

>A tak na marginesie, nikogo tutaj chbya nie stac na plyty po 20$..

Ok, to byl skrajny przyklad.

>testujemy i opisujemy swoje wrazenia z plyt dostepnych u nas na rynku. To tez >i zrobilem. No a wlasnie, jak zauwazysz na forum, taki Verbatim jest chwalony >za to ze dlugo trzyma dane, filmy chodza bezblednie, nawet z przyklejona czy >po odklejeniu naklejki. wlasciwosci.

I chwala za to wszystkim w tym i Tobie, za to, ze podsylaja informacje na ten temat. Jest co prawda dzial nosnikow na www.dvdrhelp.com, ale z naturalnych przyczyn nie ma tam praktycznie informacji o dostepnych u nas nosnikach. Tu kieruje prosbe/popozycje do adminow, zeby z tego watku zrobic jakis odnosnik na stronie glownej i zbiorczo umiescic informacje o: producencie, fabryce nosnika, dokladnym wygladzie samego nosnika, opakowaniu, wiecej informacji od uzytkownikow o dacie wypalenia plyty, samego przebiegu wypalania. Po miesiacu lub dluszyszm czasie, moznabyloby dodoac informacje o zachowaniu nosnikow. Ostatnio znalazlem strone: http://www.instantinfo.de/,
gdzie oprocz informacji o producencie sa nawet kody kreskowe danego produktu. To moglby pomoc kupujacym na gieldzie lub w supermarketach, w przypadku, gdy nie ma mozliwosci sprawdzenia faktycznego producenta danej serii plyt.
pozdrawiam i chyba w pokoju sie rozejdziemy.
aleksander
Salamander jest offline  
Stary 15.02.2004, 21:29   #5
katmai
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2002
katmai zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A nagrywał ktoś na CREATION ? Na arcomp.com.pl są przedstawione:
"Mamy przyjemność zaprezentować Państwu najwyższej jakości rodzinę nośników marki CREATION. Oprócz artystycznego wykonania i dbałości nawet o najmniejsze szczegóły, te niepowtarzalne płyty zapewniają:
- bezpieczeństwo i ochronę danych dzięki specjalnej warstwie CIBA
- wysoką trwałość zapisu
- najwyższą jakość powierzchni nagrywalnej
- gwarancję najwyższej jakości - każda płyta jest testowana eletronicznie
Dzięki płytom CREATION - zapomnisz o problemach z nagrywaniem!"

Tylko kto jest producentem nośnika? A i kiedyś "testowane elektronicznie" były prezerwatywy stomilu, a i tak się dzieci rodziły...
katmai jest offline  
Stary 15.02.2004, 21:57   #6
Gienek
Bywalec

Data rejestracji: 06.06.2003
Gienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez katmai
"Mamy przyjemność zaprezentować Państwu najwyższej jakości rodzinę nośników marki CREATION. Oprócz artystycznego wykonania i dbałości nawet o najmniejsze szczegóły, te niepowtarzalne płyty zapewniają:
- wysoką trwałość zapisu

Tylko kto jest producentem nośnika? A i kiedyś "testowane elektronicznie" były prezerwatywy stomilu, a i tak się dzieci rodziły...
Nagrałem 1 i nie zauważyłem jak narazie żadnych problemów. Płyta jest czytana bezproblemowo w stacjonarnym odtwarzaczu DAEWOO, więc chyba wynik jest niezły.
Wiem też, że mogą występować problemy w stacjonarnych nagrywarkach np. Panasonic! Błędny zapis lub też wcale nie widzi nośnika.
Gienek jest offline  
Stary 17.02.2004, 09:14   #7
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez katmai
- wysoką trwałość zapisu

Ja nagrywałem, generalnie płytki te okazały się być crapolo -- dobrze, że kupiłem tylko jedną, a nie cały box 25 sztuk!

Kod:
Creation DVD+R 4x (matowosrebrna góra)

Disc Type :              [DVD+R]
Manufacturer ID :        [POMSC001]
Media Type ID :          [002]
Product Revision :       [Not Specified]
Disc Application Code :  [General Purpose]
Recording Speeds :       [2.4x - 4x]
mbar jest offline  
Stary 18.02.2004, 15:19   #8
Grzesiek666
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.02.2004
Grzesiek666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mbar
Ja nagrywałem, generalnie płytki te okazały się być crapolo -- dobrze, że kupiłem tylko jedną, a nie cały box 25 sztuk!

Nie zgadzam się odnośnie jakości. Te płytki są bardzo dobre. Twoje dane nie zgadzają się z rzeczywistością Z jakiego programu korzystałeś?? Oto prawdziwe dane z DVDinfopro[LITEON 451S]:

Odnośnie producenta - to jest nim firma CREATION-OPTICAL (www.creation-optical.com) z Grecji. Jest to ogromna fabryka produkująca ponad 200 milionów płytek rocznie, dotychczas mało znana w Polsce.

Kod:
Creation DVD+R 4x (matowosrebrna góra)

Disc Type :              [DVD+R]
Manufacturer ID :        [POMSC001]
Media Type ID :          [002]
Product Revision :       [Not Specified]
Disc Application Code :  [General Purpose]
Recording Speeds :       [2.4x - 4x]
Region information N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID VDSPMSAB01
Format Capacity Blank
Free Blocks 411107328
Free Capacity 4.38GB(4.71GB)
Book Type DVD-R
Media Type DVD-R
Media Id Code Speed Unknown
Available Write Descriptor CLV 1.0x 1385KBps
Write Strategy Speed 4.0x 5540KBps
2x Speed OPC beta 0B
2x Speed OPC power 10
2x Write Strategy field 1 11 87 78 80
2x Write Strategy field 2 88 80 00 00 00 00
4x Speed OPC beta 06
4x Speed OPC power 17
4x Write Strategy field 1 0D 10 0A 0B
4x Write Strategy field 2 98 08 0F 0B
4x Write Strategy field 3 00 00 00 00
4x Speed OPC beta multi-pulse 06
4x Speed OPC power multi-pulse 1C
4x Write Strategy field 4 13 A8 88 65
4x Write Strategy field 5 98 9A 88 80 00 00
4x Write Strategy field 6 00 00 D0 00 00
Data area starting sector 30000h
Linear Density 0.267um/bit
Track Density 0.74um/track
Number of Layers 1

Dotychczas nagrałem ponad 50 tych płytek - żadnego problemu. Polecam.
Grzesiek666 jest offline  
Stary 18.02.2004, 19:57   #9
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grzesiek666
Twoje dane nie zgadzają się z rzeczywistością Z jakiego programu korzystałeś?? Oto prawdziwe dane z DVDinfopro[LITEON 451S]:
Moje dane są prawdziwe. Nie zauważyłeś, że podałem wynik DVD Identifier dla płytki Creation +R, a Ty podałeś kod nośnika Creation -R. Mają one różnych producentów. Jeśli bardzo chcesz, to oto proszę z DVDinfopro:

Kod:
  Media Information                            
Region information                                    N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID                                    POMSC001002
Format Capacity                                            4.37GB(4.69GB)
Book Type                                                           DVD+R
Media Type                                                          DVD+R
Media Id Code Speed                                               Unknown
Available Write Descriptor                           CLV  4.0x   5540KBps
Available Write Descriptor                           CLV  2.4x   3324KBps
Data area starting sector                                          30000h
Data area end sector                                              22EE0Fh
Linear Density                                                0.267um/bit
Track Density                                                0.74um/track
Number of Layers                                                        1
Nadal twierdzę, że to crap.
mbar jest offline  
Stary 19.02.2004, 22:07   #10
wgmmmx
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.10.2003
wgmmmx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wiec ja testowałem gigamastery 4x dvd-r i po nagraniu juz duzej ilosci mam takie spostrzeżenia ze plytki są OK jak nagrywa sie je 1x jak nagrywa sie szybciej to juz na koncach nośnika powstają błędne sektory nie do odczytu w normalnym dvd-romie. Producentem tych płytek jest AML. Plus maja taki ze bez problemowo odtwarzaja sie w stacjonarnych i cena 3,5 zł/szt na giełdzie w krakowie.

Następnym nośnikiem który przetestowałem to esperanza 4x dvd-r i tu juz jest ciekawiej bo producentem może być: AN31,AN01 lub GSC002 i w przypadku pierwszego producenta nagrywanie z prędkościa wiecej niz 1x to zawsze na koncu są błędne sektory to jak producentem jest GSC002 to nagrywaja sie bardzo dobrzy 2x jak i 4x bez żadnych problemów jednak est taki problem ze z zewnętrznej strony są nie do odróżnienia i tu jest ból niczym sie nie róźnią ani cakem ani napisami niczym.
Nagrałem ich troche wiec wiem o czym mówie bo nagrywałem co najniej juz 10 szt. każdego rodzaju.

Trzecim rodzajem nośnika testowanego przezemnie to FLAMINGO 4x dvd-r i w skrócie te płyty można podsumować tak że jest to princo tylko z innym nadrukiem producentem także jest PRINCO. One u mnie nagrywaja sie raz bez problemu a raz błędne sektory nie wiem od czego to zalezy nagralem juz 5 sztuk i jak na razie co 3 to plyta z błędnymi sektorami oczywiście mówie o nagrywaniu z prędkością większą niż 1x bo z tą prędkościa nagrywa sie u mnie bez błędnie wszystko. A teraz ceny FLAMINGO 4x DVD-R kosztuje 36 zł/cake 10 sztuk.
ESPERANZA 35 zł/cake 10 sztuk. Oczywiście to ceny z Krakowskiej elektronicznej giełdy.

Nagrywałem także TDK 4x DVD-R i tu jak zawsze wszystko OK nagrywając nawet 4x płytę nie ma żadnych błędnych sektorów i płyta odtwarza sie wszedzie OK. Nagrywałem 5 sztuk i za każdym razem taki sam efekt wszystko OK.
Cena 7,5 zł/sztuke w pudełku.
wgmmmx jest offline  
Stary 15.02.2004, 22:48   #11
katmai
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2002
katmai zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A możesz sprawdzić ID nośnika np. DVD Identifier, DVDInfo ?
katmai jest offline  
Stary 16.02.2004, 10:09   #12
Viallos
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.12.2003
Viallos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przeprowadziłem test na płytach Gigamaster x4 (3,5zł). Nagrywam na Pioneer 106D. W stacjonarnych odtwarzaczach płyty się czytają, jednak mój komputerowyn napęd DVD LG ma już z nimi problemy.

Oto dane z DVD Identifier ( a właściwie ich brak):

--------------------------------------------------------------------------
Unique Disc Identifier : [DVD+R:NO_ID_PRESENT-001-000]
--------------------------------------------------------------------------
Disc Type : [DVD+R]
Manufacturer ID : [Not Present On Disc]
Media Type ID : [001]
Product Revision : [Not Specified]
Disc Application Code : [General Purpose]
Recording Speeds : [2.4x - 4x]
Blank Disc Capacity : [Not Supported By Method 2]
Viallos jest offline  
Stary 16.02.2004, 15:57   #13
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Viallos
Przeprowadziłem test na płytach Gigamaster x4 (3,5zł).....
a gdzie można dostać w takiej cenie te płytki ?
Stary 16.02.2004, 20:08   #14
Viallos
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.12.2003
Viallos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez namor
a gdzie można dostać w takiej cenie te płytki ?

W hurtowni w Łodzi, Herkules się zwie!!!
Viallos jest offline  
Stary 17.02.2004, 09:04   #15
grz3si3k
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.01.2004
grz3si3k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
:chytry: A teraz cos o ESPERANZA - shit ...kupiłem jakis czas temu od tych kolesi co siedzą w pierdlu ***.swiatfilmu.net dwie płyty z filmami i oczywiscie pieknie jest...ale do czasu na poczatku płytki kulały bez zająkniecia , później pojawiły sie pojedyńcze zaciecia obrazu, teraz tych zacięc jest od cho***y az sie boje wkładac do odtwarzacza bo okaze sie ze jest ich tyle ze film stoi..... myslałem ze cos mam ze sprzetem ale inne nosniki kulają i + i - więc chyba to gówniane ESPAERANZY traca po czasie osłone na nosniku??

Twoje uprawnienia: