![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() |
panowie to jest temat o nosnikach dvdr a nie na wasza dyskusje, chcecie to sie wymiencie telefonami i gadajcie a nie tu.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Cytat:
![]() Wg. mnie rozmowa jak najbardziej na temat.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 13.02.2004 o godz. 21:15 |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
No nie czepiajmy sie szczegolow, domyslnie mi chodzi mi tylko o 1x - a czasem zas jest lekko szybciej (poprostu specyfika niekorych napedow ktore czasem kreca plyte troche wiecej niz 1x, ale nie wiecej niz 2x. - wiec dlatego powiedzialem ze na poziomie 1-2x). I tez jak najbardziej przyznaje Tobie racje ze standard to 1x - poprostu next time wypowiem sie precyzyjniej.
No dobra, a teraz chocby poczytaj sobie pocztek tego tematu i zobaczysz.. co sie dzieje z tanimi nosnikami i nagranych na nich filmach (Princo, Esperanza, Akoss.. i takie tam) oraz co sie dzialo ludziom po dluzszym czasie - ich plyty z filamami zaczely zle dzialac (rwanie filmow, nie odtwarza sie itd). Teraz sprawa taka - szybkosc przesylania danych tak naprawde w tym tescie zupelnie nie ma znaczenia jakiego Ty sie doszukujesz.. ile razy mam to powtarzac. Nie chodzi o to by sie szybko plyta odczytywala - bo przeciez to oczywiste ze filmy tak szybko sie nie odczytuja. Faktem niezaprzeczalnym tez jest - i wcale tego nie neguje co mowisz, ze odwarzajac film naped czyta wlasnie wolno, a wtedy poprostu te niedociagniecia w nosniku sa duzo mniej odczuwalne, a niekiedy i wcale tego nie widac - i to tez prawda i w 100% sie z Toba zgadzam. Test tylko pokazuje ze plyta tzw markowa faktycznie ma duzo lepsze wlasciwosci (a oto w tym temacie o to chodzi - ktore nosniki sa najlepsze,) - a latwiej to mozna zaobserowac poddajac nosnik duzemu obciazeniu (jakim jest szybki odczyt). Prosze oto przyklady: Duzo osob pisalo ze filmy pod koniec plyty rwa sie i sa problemy z odtwarzaniem - patrzymy na wykres.. o faktycznie, cos pod koniec plyty tak od 3,7- 4 GB GB sie dzieje juz nie dobrego. To zjawisko bylo zreszta tu opisane, chocby w artykule lorda smerfa ![]() A tak na marginesie, nikogo tutaj chbya nie stac na plyty po 20$.. testujemy i opisujemy swoje wrazenia z plyt dostepnych u nas na rynku. To tez i zrobilem. No a wlasnie, jak zauwazysz na forum, taki Verbatim jest chwalony za to ze dlugo trzyma dane, filmy chodza bezblednie, nawet z przyklejona czy po odklejeniu naklejki. Ah.. i inna sprawa, wcale nie mam zamiaru faworyzowac tylko firmy Verbatim, akurat takie plyty mialem, i takie porownalem, ktora okazala sie najlepsza widac - na forum jak mowilem tez bardzo sa chwalone - ale chcialem sie tez naoczonie przekonac czy faktycznie plyty takie oferuja jakies lepsze wlasciwosci.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2003
![]() |
>No dobra, a teraz chocby poczytaj sobie pocztek tego tematu i zobaczysz.. co >sie dzieje z tanimi nosnikami i nagranych na nich filmach (Princo, Esperanza, >Akoss.. i takie tam) oraz co sie dzialo ludziom po dluzszym czasie - ich plyty z >filamami zaczely zle dzialac (rwanie filmow, nie odtwarza sie itd).
Alez ja ci przyznaje racje i zgadzam sie z toba w tej kwestii. Sam mam rozne doswiadczenia z nosnikami. Czepialem sie tylko metodologii testu :-) Wytne to, z czym sie zgadzam. >Wracajac do tej kwesti ze osobom padaly te filmy, i czesto jako nosniki ktore to >bylo byly podane np. Princo, Esperanza.. itd. a mowili ze Verbatimy z tego >samego okresu dzialaja bez problemu... generlanie tak jest, choc mam mam Princo, ktore chodzi u mnie swietnie. Nagrane 14 miesiecy temu. >to na swoj sposob ma potwierdzenie na tych wykresach. A te "wysokie oborty" >pozwalaja tu tylko zwielokrotnic roznice w jakosci, ktorej faktycznie trudniej >dostrzec jak sie czyta plyte z ta predkoscia 1x. Oczywiscie to nie wyklucza >tych tanszych nosnikow, bo przy 1x jak najbardziej i tu tez sie zgodze z Toba >dadza sobie rade. A jak mowilem, chodzi o to ze z testu wynika, ze jednak plyty >sa lepsze. Ja mam mieszane odczucia dotyczace programow testujacych nosniki. wiem ,ze jakos tzreba je testowac, ale bardziej przekonuja mnie subiektywne odczucia uzytkownikow, ktorzy wypalili po pareset plyt. Jesli 100 osob jest zadowlonych i plyty im dziala dosc dlugo, to warto ich posluchac. >A tak na marginesie, nikogo tutaj chbya nie stac na plyty po 20$.. Ok, to byl skrajny przyklad. >testujemy i opisujemy swoje wrazenia z plyt dostepnych u nas na rynku. To tez >i zrobilem. No a wlasnie, jak zauwazysz na forum, taki Verbatim jest chwalony >za to ze dlugo trzyma dane, filmy chodza bezblednie, nawet z przyklejona czy >po odklejeniu naklejki. wlasciwosci. I chwala za to wszystkim w tym i Tobie, za to, ze podsylaja informacje na ten temat. Jest co prawda dzial nosnikow na www.dvdrhelp.com, ale z naturalnych przyczyn nie ma tam praktycznie informacji o dostepnych u nas nosnikach. Tu kieruje prosbe/popozycje do adminow, zeby z tego watku zrobic jakis odnosnik na stronie glownej i zbiorczo umiescic informacje o: producencie, fabryce nosnika, dokladnym wygladzie samego nosnika, opakowaniu, wiecej informacji od uzytkownikow o dacie wypalenia plyty, samego przebiegu wypalania. Po miesiacu lub dluszyszm czasie, moznabyloby dodoac informacje o zachowaniu nosnikow. Ostatnio znalazlem strone: http://www.instantinfo.de/, gdzie oprocz informacji o producencie sa nawet kody kreskowe danego produktu. To moglby pomoc kupujacym na gieldzie lub w supermarketach, w przypadku, gdy nie ma mozliwosci sprawdzenia faktycznego producenta danej serii plyt. pozdrawiam i chyba w pokoju sie rozejdziemy. aleksander |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
A nagrywał ktoś na CREATION ? Na arcomp.com.pl są przedstawione:
"Mamy przyjemność zaprezentować Państwu najwyższej jakości rodzinę nośników marki CREATION. Oprócz artystycznego wykonania i dbałości nawet o najmniejsze szczegóły, te niepowtarzalne płyty zapewniają: - bezpieczeństwo i ochronę danych dzięki specjalnej warstwie CIBA - wysoką trwałość zapisu - najwyższą jakość powierzchni nagrywalnej - gwarancję najwyższej jakości - każda płyta jest testowana eletronicznie Dzięki płytom CREATION - zapomnisz o problemach z nagrywaniem!" Tylko kto jest producentem nośnika? A i kiedyś "testowane elektronicznie" były prezerwatywy stomilu, a i tak się dzieci rodziły... |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
Data rejestracji: 06.06.2003
![]() |
Cytat:
Wiem też, że mogą występować problemy w stacjonarnych nagrywarkach np. Panasonic! Błędny zapis lub też wcale nie widzi nośnika. |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Cytat:
Kod:
Creation DVD+R 4x (matowosrebrna góra) Disc Type : [DVD+R] Manufacturer ID : [POMSC001] Media Type ID : [002] Product Revision : [Not Specified] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds : [2.4x - 4x] |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.02.2004
![]() |
Cytat:
Media code/Manufacturer ID VDSPMSAB01 Format Capacity Blank Free Blocks 411107328 Free Capacity 4.38GB(4.71GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Media Id Code Speed Unknown Available Write Descriptor CLV 1.0x 1385KBps Write Strategy Speed 4.0x 5540KBps 2x Speed OPC beta 0B 2x Speed OPC power 10 2x Write Strategy field 1 11 87 78 80 2x Write Strategy field 2 88 80 00 00 00 00 4x Speed OPC beta 06 4x Speed OPC power 17 4x Write Strategy field 1 0D 10 0A 0B 4x Write Strategy field 2 98 08 0F 0B 4x Write Strategy field 3 00 00 00 00 4x Speed OPC beta multi-pulse 06 4x Speed OPC power multi-pulse 1C 4x Write Strategy field 4 13 A8 88 65 4x Write Strategy field 5 98 9A 88 80 00 00 4x Write Strategy field 6 00 00 D0 00 00 Data area starting sector 30000h Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 Dotychczas nagrałem ponad 50 tych płytek - żadnego problemu. Polecam. |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Cytat:
Kod:
Media Information Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID POMSC001002 Format Capacity 4.37GB(4.69GB) Book Type DVD+R Media Type DVD+R Media Id Code Speed Unknown Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Available Write Descriptor CLV 2.4x 3324KBps Data area starting sector 30000h Data area end sector 22EE0Fh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2003
![]() |
Wiec ja testowałem gigamastery 4x dvd-r i po nagraniu juz duzej ilosci mam takie spostrzeżenia ze plytki są OK jak nagrywa sie je 1x jak nagrywa sie szybciej to juz na koncach nośnika powstają błędne sektory nie do odczytu w normalnym dvd-romie. Producentem tych płytek jest AML. Plus maja taki ze bez problemowo odtwarzaja sie w stacjonarnych i cena 3,5 zł/szt na giełdzie w krakowie.
Następnym nośnikiem który przetestowałem to esperanza 4x dvd-r i tu juz jest ciekawiej bo producentem może być: AN31,AN01 lub GSC002 i w przypadku pierwszego producenta nagrywanie z prędkościa wiecej niz 1x to zawsze na koncu są błędne sektory to jak producentem jest GSC002 to nagrywaja sie bardzo dobrzy 2x jak i 4x bez żadnych problemów jednak est taki problem ze z zewnętrznej strony są nie do odróżnienia i tu jest ból niczym sie nie róźnią ani cakem ani napisami niczym. Nagrałem ich troche wiec wiem o czym mówie bo nagrywałem co najniej juz 10 szt. każdego rodzaju. Trzecim rodzajem nośnika testowanego przezemnie to FLAMINGO 4x dvd-r i w skrócie te płyty można podsumować tak że jest to princo tylko z innym nadrukiem producentem także jest PRINCO. One u mnie nagrywaja sie raz bez problemu a raz błędne sektory nie wiem od czego to zalezy nagralem juz 5 sztuk i jak na razie co 3 to plyta z błędnymi sektorami oczywiście mówie o nagrywaniu z prędkością większą niż 1x bo z tą prędkościa nagrywa sie u mnie bez błędnie wszystko. A teraz ceny FLAMINGO 4x DVD-R kosztuje 36 zł/cake 10 sztuk. ESPERANZA 35 zł/cake 10 sztuk. Oczywiście to ceny z Krakowskiej elektronicznej giełdy. Nagrywałem także TDK 4x DVD-R i tu jak zawsze wszystko OK nagrywając nawet 4x płytę nie ma żadnych błędnych sektorów i płyta odtwarza sie wszedzie OK. Nagrywałem 5 sztuk i za każdym razem taki sam efekt wszystko OK. Cena 7,5 zł/sztuke w pudełku. |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
A możesz sprawdzić ID nośnika np. DVD Identifier, DVDInfo ?
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.12.2003
![]() |
Przeprowadziłem test na płytach Gigamaster x4 (3,5zł). Nagrywam na Pioneer 106D. W stacjonarnych odtwarzaczach płyty się czytają, jednak mój komputerowyn napęd DVD LG ma już z nimi problemy.
Oto dane z DVD Identifier ( a właściwie ich brak): -------------------------------------------------------------------------- Unique Disc Identifier : [DVD+R:NO_ID_PRESENT-001-000] -------------------------------------------------------------------------- Disc Type : [DVD+R] Manufacturer ID : [Not Present On Disc] Media Type ID : [001] Product Revision : [Not Specified] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds : [2.4x - 4x] Blank Disc Capacity : [Not Supported By Method 2] |
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.12.2003
![]() |
Cytat:
W hurtowni w Łodzi, Herkules się zwie!!! |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
:chytry: A teraz cos o ESPERANZA - shit ...kupiłem jakis czas temu od tych kolesi co siedzą w pierdlu
![]() ![]() ![]()
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |