![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Zdajesz sobie sprawę ile ty masz do nadrobienia? ![]() Na razie poprzestańmy na tym ciepłym powitaniu A o Platinumach z Japonii może w porze dziennej ![]()
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.02.2005
![]() |
@ boger
@ Pawelblu @ adax Ostatni test w Chipie dowodzi, że jesteście w błędzie, bo między innymi byli w niego zamieszani ludzie z tego forum, jako osoby testujące. Miałem dostęp do forum Chip, na którym dzielili się opiniami na temat nośników, które testują. Oczywiście można sobie było tylko poczytać. Redaktor na forum podawał jaki rodzaj testu mają zrobić, i 50 osób ten test wykonywało, tak jak i wy to robicie, a potem przesyłało wyniki do redaktora. Wyniki te były również podawane na tym forum, co komu wyszło by redaktorek nie mógł w artykule fałszować wyników. Z tego co pamiętam, to było w tym teście około 15-20 marek, i Najlepsze jak w większości testów okazały się Verby, TDK, Esperanzy i chyba Samsungi. Myślę, że taki test jest jak najbardziej obiektywny dla użytkownika, ponieważ przez niego jest wykonywany. Właśnie do tego testu, niektóre marki były brane od nas z firmy w ilości 20 szt. na głowę testującego (czyli po 1000 szt, nośników z jednej marki). Dodatkowo Komputer Świat, o którym się lekceważąco wypowiadasz. Oczywiście jest to gazeta dla laików, ale np. ostatni test nośników był wykonywany w Niemczech. Testowano około 120 różnych marek, z tego w edycji Polskiej ukazało się chyba z 50 pozycji, które można kupić w Polsce. Część z tych pozycji ukazała się również w innych krajach. Jeśli zadasz sobie trochę trudu, to sprawdzisz że wyniki z Edycji Polskiej nie różnią się od wyników z np. Niemieckiej, a nie sądzę by Niemcy fałszowali wyniki takiej marki jak np. Esperanza. Więc wytłumacz mi Pawle(bo do ciebie to zdanie) JAk to jest, że takie wspaniałe w Twoim opisie nośniki jak Speed, nigdzie nie są widoczne i że np. u nas się nie przyjęły między innymi ze względu na jakość, A taki szajs Twoim zdaniem jak Esperanza, sprzedaje się w milionach. Według Ciebie Ci wszyscy co Esperanzę kupują to muszą być Idioci, a tylko Ty i jeszcze może kilku uprzedzonych jesteście mądrzy ?? Bo nie wierzę, by ludzie kupując szajs, który według Ciebie jest taki zły, z przyzwyczajenia kupowali go dalej pomimo, że im żle działa, a według ostatnich badań rynku nośników, Esperanza i Platinum na które tak najeżdżasz, stanowią 20% rynku sprzedaży nośników ( notabene Hawk jest liderem sprzedaży ilościowej).Samej Esperanzy sprzedało się w zeszłym roku więcej, niż TDK i Verba razem. Więc wytłumacz mi, jak tych setki tysięcy idiotów w Polsce nie może zauważyć tego, że taki szajs kupują, zamiast dobrych nośników ?? Odpowiem Ci byś długo nie myślał - bo im one porawnie działają. |
|
|
|
|
#3 |
|
Iniemamocny
Data rejestracji: 01.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kupując płytki DVD do nagrywania nie opieram się na testach gazetowych ani w CHIPIE ani też w Komputer Świat czy też innych tego typu wydawnictwach.Testy wykonuje sam kupując 2-3 szt.danej marki - nagrywam z różnymi prędkościami - testuję na obecnośc błędów oraz jej jakośći i jeżeli mi odpowiadają to je kupuje i tyle. Nie kupuje płytek typu Esperanza, Hawk , Speed czy też innego badziewia.
![]() @ Elias ''Ostatni test w Chipie dowodzi, że jesteście w błędzie, bo między innymi byli w niego zamieszani ludzie z tego forum, jako osoby testujące. Miałem dostęp do forum Chip, na którym dzielili się opiniami na temat nośników, które testują. Oczywiście można sobie było tylko poczytać. Redaktor na forum podawał jaki rodzaj testu mają zrobić, i 50 osób ten test wykonywało, tak jak i wy to robicie, a potem przesyłało wyniki do redaktora.'' - a to ciekawe ........
Ostatnio zmieniany przez adax : 13.06.2005 o godz. 20:14 |
|
|
|
|
#4 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
[/QUOTE] a to ciekawe ........[/QUOTE]
No cóż, według mnie niepotrzebnie przepłacasz, ale masz jakąś tam swoją pewność, że twoje dane są bezpieczne. A co do testu, to można moje słowa potwierdzić, wystarczy napisać do redakcji, by dali dostęp do multitestu nośników. |
|
|
|
|
#5 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.05.2005
![]() |
Brałem udział w teście Chipa. Odpowiem na zarzuty. Zrobiłem test na 3 napędach różnych producentów. Niestety prawda jest okrutna. TDK, Verbatim, Dysan, Omega, Sky Ultra oraz Imation miały powtarzalne błedy, C2 w dużych ilościach. Dlatego, uważam że napędy niemają najmniej do rzeczy. Najwięcej do rzeczy ma MANUFAKTURA!!!!!. Wszystkie nośniki z prodisca wypalają się marnie, w niskich prędkościach, tak jak z Plasmona. Z kolei nośniki Platinety, Esperanze, Titaniumy, Creation, wypalały się z niską prędkością najlepiej. Powtarzam były to trzy różne napędy z 3 półek.... High End, Middle End, ewidentny Low End. I co śmieszniejsze testy były powtarzalne. Dokumentacja z testów ważyła 7 kilo. I testy, były przeprowadzane na 5 nośnikach z paczki danego producenta. Test razy 16, 24 , max, weryfikacja 24 oraz max. Dlatego śmiało powiem że na jakość mają wpływ głównie:
1. Rodzaj barwnika (jest prawdą że niektóre rodzaje lakieru np ftalocyjanina 4 typu najlepiej reagują w wysokich prędkościach). 2. Rodzaj fabryki mam nadzieję że zrozumiecie moją opinię posiadam całą dokumentację gdzieś na hdd
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
A swoim postem, tylko jeszcze bardziej osmieszyl Pan procedure testowa pism komputerowych (testowanie przez 50 ludzi oddzielnie) oraz opieranie sie na wynikach sprzedazy podajac przyklad Hawka. I sklamal Pan Panie Adamie mowiac ze nie posiada Pan wlasnej marki, bo wiemy ze takowe firma Esperanza, ktorej jest Pan wlascicielem posiada. Z mojej strony to koniec tego tematu, bo dalsza lobbingowa dyskusja Z Panem jest bez sensu (zreszta bez sensu bylo zaczynanie jej przez Pana). PS. Prosze zainteresowanych o przejrzenie w jakich dyskusjach i w odpowiedzi na jakie posty mozna bylo zobaczyc aktywnosc 'Eliasa'. Jeden z najlepszych to ten: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...735#post440735, choc w kazdym mozna znalezc element lobbingowy. PS2. Trzeba przyznac racje, ze Pan Adam P. jest jedna z najlepiej obeznanych ze swiatowymi dostawcami osoba (o ile nie nawet najbardziej obeznana) i nikt w Polsce w dziedzinie nosnikow nie ma takich kontaktow. Dal temu wyraz zreszta w tej dyskusji, czym sie nieco zdekonspirowal. Poza tym ZADEN sprzedawca detaliczny nie ma tak wielkiej sprzedazy by reszta nie byla dla niego konkurecja - to musial byc dystrybutor, co wiaze sie z konkretna marka. Jednak ... czy oplacalo sie blyszczec za tyle wstydu ... |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
No cóż, pochlebiłeś mi tym, że wziąłeś mnie za Pana Adama z Esperanzy. Ale niestety pomyliłeś się, bo Adam (jestem z nim na Ty) zna się na nośnikach znacznie lepiej niż ja i podejżewam, że zagiął by Cię odnośnie opisów jakości bez problemu. Ja jestem ( a raczej moja firma) jego klientem i podziwiam go za to co stworzył bez żadnego wsparcia marketingowego (dodam, że gość ma 25 lat). Namiary na dostawców, dla osoby z branży nie są żadną tajemnicą, wystarczy pojechać na Ce-Bit i masz 20 namiarów na producentów z jednej tylko hali. Co do Testu który był opisany w Chipie, to sam się ośmieszasz, poczytaj i potem pisz mądrze, a nie zarzucasz kłamstwo. Procedura tego właśnie testu jest taka, jak napisałem i jest on jak najbardziej obiektywny. A wyniki sprzedaży są prawidłowe, poczytaj na ten temat w CRN, lub zamów badanie GFK polska ( o ile wiesz co to jest). Między innymi TDK posługuje się tym badaniem na całym świecie, by oszacować rynek i przygotować strategię sprzedaży. Jak już pisałem, nie chodzi mi o przytoczoną markę, tylko o zasadę wypowiedzi. A co do sprzedawców to skąd możesz wiedzieć ile może sprzedać Hurtownia, skoro Ty tylko na giełdzie stoisz ![]() ![]() Wież mi że, są w tym kraju przynajmniej 3 firmy takie jak moja, które sprzedają takie ilości (łącząc sprzedaż do sklepów i w detalu). Ostatnio zmieniany przez Elias : 13.06.2005 o godz. 20:57 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Proponuję zakończyć tą dyskusję, chociaż to forum do tego służy, ponieważ i tak nie dojdziemy do wspólnego zdania.
Są na rynku marki A, B, C i D i nic tego nie zmieni. Wiadomo że marka np. millenium nie sprzeda się w cenie Platinum, a o np TDK tym bardziej, więc musi być tańsza (gorsza). Ale już np wspomniane Platinum wcale gorsze nie będzie od TDK, a jest tańsze. A te wykresy tak do końca też obiektywne nie są bo: Każda nagrywarka, może mieć minimalne nawet wady Każdy, może pod podpisem np TDK umieścić test jakiegoś śmiecia Bo jak wiemy, niektóre wypalarki to porażka (lite-on i pochodne) itd. |
|
|
|
|
#9 |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Że się znowuż wtrącę nie chcąc stawać po niczyjej stronie
Niestety ale wcale prawdą nie jest to Że ilość sprzedawanych przez hurtownie płytek świadczy o ich dobrej jakości ![]() Przykładem analogicznym może być bardzo duża sprzedaż napędów Samsunga Nie znaczy to, że to dobre napędy ![]() Po prostu to najtańszy chłam, który montuje się do zestawów komputerowych Które następnie sprzedaje się w marketach i Media Marketach na tzw promocjach ^_^ Niestety wciąż dużo jest laików komputerowych, którym po prostu wciska się chłam w ten lub podobny sposób Analogia jest w przypadku nośników Nośniki typu Hawk, Esperanza, Titanium, Millenium są masowo dostępne w marketach Do marketów chodzą zwykli zjadacze chleba co przy okazji kupują jakieś tam płytki CD i DVD Jak wiele ludzi ma wiedzę i doświadczenie jak większość na tym forum? ![]() O tym chyba nie muszę mówić Zapytajcie babci, dziadka, cioci, wujka jaką mają wiedzę na temat nośników na których nagrywają Większość ludzi na tym forum nie robi weryfikacji zapisu, a drugie tyle jest przeciwne jakimkolwiek testom poza sprawdzeniem w stacjonarce Niestety ale sprawdzenie w stacjonarce jest tak naprawdę namiastką testu Coraz lepsza technologia powoduje, że stacjonarki mają coraz lepszą korekcję i daja radę chłamowatym nośnikom ![]() A myślicie, że jak cioci i wujkowi tnie się film w stacjonarnym DVD to pomyślą, że to kiepskie płyty? Jakie mamy tak naprawdę informacje jak dużo z kupionych nośników poleciało do koszalina? A co do testów w jakichśtam gazetach Nikt tak naprawdę nie wie jak się one odbywają Taki opis jaki dał @Elias, że jacyśtam wybrani nagrywają na czymśtam i przesyłają gdzieśtam To równie dobrze można sobie w bajki włożyć Kto to sprawdził? Kto sprawdził co dzieje się po niby po przesłaniu wyników do nibyredaktorka? Kto sprawdził redaktorka? Nie takie rzeczy się robi i nie na taką skalę Pamiętacie wybory na Ukrainie? ![]() Eeech :\
|
|
|
#10 | |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
Skaczcie juz Panowie te dywagacje - bo to zakrawa na kipnie po co mieszac
jakies gazety to inna dzialka innym prawem sie tam rzada. oczym my tu mowimu z jednej dostawy VERBATIMA do sklepu (cake 25) x 15 jeden sie pali lepiej inny srednio a inny nie jest zle ale o wiele gorzej . I co na to testerzy CHIP-a ?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Born 2 ride, ride 2 live
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Zakończcie tą dyskusję
![]() Kiedyś to było zupełnie inne forum, ale teraz non stop konflikty... Każdy nagrywa na tym na czym mu się podoba i na co go stać ![]() @Vizzard z twoim zdaniem się zawsze zgadzałem ![]() Ja gazet komputerowych też nie czytam, bo tam są istne jaja ![]() Długo mnie tu nie było, ale widzę, że odkąd pojawił się @Elias zaczęły się jazdy
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Dzięki za poparcie! ![]() Jednak z tobą się tylko nie zgodzę w tym, że dlaczego mamy to skończyć? Po to właśnie jest forum, żeby tu parę rzeczy wyprać ![]() O czym my tu mówimy w ogóle? Przecież pamiętasz jak trzaskaliśmy jeszcze testy na Litkach 812 Przez okres około 1.5 roku to mamy tu tyle testów Że wytrawny obserwator wyrobi sobie opinie na temat nośników ![]() I to bardziej niż ogólną A inni robili te testy jeszcze wiele wiele wstecz Aż tu nagle Super Znawca i Mega Tester Prorok Elias przychodzi z nowym objawieniem ![]() Tyle, że nie ten grunt stary, nie ten grunt! ![]() Tu masz grunt skalisty nic na tych dubach nie wyrośnie Pulchna lamerska ziemia może przyjmie te ziarenka Tyle, że wyrosną z nich niestety chwasty I taka jest prawda Jedyna prawda ![]() Zresztą panie @Elias! Skąd ty żeś się urwał? ![]() Przychodzisz i mówisz mi, że to co mam na kompie i przed oczyma to brednie A jedynie słuszna prawda pochodzi od ciebie? Czas wytrzeźwieć! =>
|
|
|
|
#14 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
test jakich tu mało a użytkowników tego typu płyt pewnie sporo.
TDK DVD-RW 4x i tak palona, Verbatim DVD-RW 4x
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 12.06.2005 o godz. 09:39 |
|
|
|
|
#15 | |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
TDK601saku ![]()
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 20:14 |
| problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 23:24 |
| VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
| Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
| Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |