Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.06.2005, 20:45   #4006
Elias
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.02.2005
Elias zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Panie Adamie - nie mamy o czym rozmawiac.
A swoim postem, tylko jeszcze bardziej osmieszyl Pan procedure testowa pism komputerowych (testowanie przez 50 ludzi oddzielnie) oraz opieranie sie na wynikach sprzedazy podajac przyklad Hawka.
I sklamal Pan Panie Adamie mowiac ze nie posiada Pan wlasnej marki, bo wiemy ze takowe firma Esperanza, ktorej jest Pan wlascicielem posiada.
Z mojej strony to koniec tego tematu, bo dalsza lobbingowa dyskusja Z Panem jest bez sensu (zreszta bez sensu bylo zaczynanie jej przez Pana).

PS. Prosze zainteresowanych o przejrzenie w jakich dyskusjach i w odpowiedzi na jakie posty mozna bylo zobaczyc aktywnosc 'Eliasa'. Jeden z najlepszych to ten: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...735#post440735, choc w kazdym mozna znalezc element lobbingowy.

PS2. Trzeba przyznac racje, ze Pan Adam P. jest jedna z najlepiej obeznanych ze swiatowymi dostawcami osoba (o ile nie nawet najbardziej obeznana) i nikt w Polsce w dziedzinie nosnikow nie ma takich kontaktow. Dal temu wyraz zreszta w tej dyskusji, czym sie nieco zdekonspirowal. Poza tym ZADEN sprzedawca detaliczny nie ma tak wielkiej sprzedazy by reszta nie byla dla niego konkurecja - to musial byc dystrybutor, co wiaze sie z konkretna marka.
Jednak ... czy oplacalo sie blyszczec za tyle wstydu ...

No cóż, pochlebiłeś mi tym, że wziąłeś mnie za Pana Adama z Esperanzy.
Ale niestety pomyliłeś się, bo Adam (jestem z nim na Ty) zna się na nośnikach znacznie lepiej niż ja i podejżewam, że zagiął by Cię odnośnie opisów jakości bez problemu.
Ja jestem ( a raczej moja firma) jego klientem i podziwiam go za to co stworzył bez żadnego wsparcia marketingowego (dodam, że gość ma 25 lat).

Namiary na dostawców, dla osoby z branży nie są żadną tajemnicą, wystarczy pojechać na Ce-Bit i masz 20 namiarów na producentów z jednej tylko hali.

Co do Testu który był opisany w Chipie, to sam się ośmieszasz, poczytaj i potem pisz mądrze, a nie zarzucasz kłamstwo. Procedura tego właśnie testu jest taka, jak napisałem i jest on jak najbardziej obiektywny.
A wyniki sprzedaży są prawidłowe, poczytaj na ten temat w CRN, lub zamów badanie GFK polska ( o ile wiesz co to jest). Między innymi TDK posługuje się tym badaniem na całym świecie, by oszacować rynek i przygotować strategię sprzedaży.

Jak już pisałem, nie chodzi mi o przytoczoną markę, tylko o zasadę wypowiedzi.

A co do sprzedawców to skąd możesz wiedzieć ile może sprzedać Hurtownia, skoro Ty tylko na giełdzie stoisz

Wież mi że, są w tym kraju przynajmniej 3 firmy takie jak moja, które sprzedają takie ilości (łącząc sprzedaż do sklepów i w detalu).

Ostatnio zmieniany przez Elias : 13.06.2005 o godz. 20:57
Elias jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.06.2005, 20:54   #4007
Elias
Stały bywalec ;)

Proponuję zakończyć tą dyskusję, chociaż to forum do tego służy, ponieważ i tak nie dojdziemy do wspólnego zdania.

Są na rynku marki A, B, C i D i nic tego nie zmieni.

Wiadomo że marka np. millenium nie sprzeda się w cenie Platinum, a o np TDK tym bardziej, więc musi być tańsza (gorsza).

Ale już np wspomniane Platinum wcale gorsze nie będzie od TDK, a jest tańsze.

A te wykresy tak do końca też obiektywne nie są bo:

Każda nagrywarka, może mieć minimalne nawet wady
Każdy, może pod podpisem np TDK umieścić test jakiegoś śmiecia
Bo jak wiemy, niektóre wypalarki to porażka (lite-on i pochodne)
itd.
Elias jest offline  
Stary 13.06.2005, 21:16   #4008
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ojej, fajny brednioserial się robił a tu koniec ;( A jeśli chodzi o jakość płyt DVD to żeczywiście Esperanza świetna marka - nagrałem może z 20 tych płyt (z różnych czasów, a więc różnych producentów) i jakieś 4 sztuki nagrały się niepoprawnie (na NEC-u 2500A). Nagrałem jakieś 200 sztuk Platinum (tych starych od Ricoha) i dwie nagrały się niepoprawnie. A więc jedna na sto kontra jedna na pięć. Nie wspominam już o kompatybilności Esper ze stacjonarkami. Tak więc Espara marka popularna ze względu na taniość nie na jakość.

Acha - zarzut, że ktoś podmienia wykresy dla nośników na forum jest zabawny. Tutaj pisują w większości pasjonaci, nie przedstawiciele firm - nikt nikogo nie chce oszukać.

EDIT: korzystając z okazji, że czytają nas wielcy polscy dystrybuotrzy

Marzy mi się aby ktoś ssprowadził do Polski płytki FujiFilm od Taiyo Yuden - tak bardzo popularne w innych krajach, stosunkowo niedrogie i o świetnej jakości

Ostatnio zmieniany przez sonon : 13.06.2005 o godz. 21:21
sonon jest offline  
Stary 13.06.2005, 21:21   #4009
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Że się znowuż wtrącę nie chcąc stawać po niczyjej stronie

Niestety ale wcale prawdą nie jest to

Że ilość sprzedawanych przez hurtownie płytek świadczy o ich dobrej jakości

Przykładem analogicznym może być bardzo duża sprzedaż napędów Samsunga

Nie znaczy to, że to dobre napędy

Po prostu to najtańszy chłam, który montuje się do zestawów komputerowych

Które następnie sprzedaje się w marketach i Media Marketach na tzw promocjach ^_^

Niestety wciąż dużo jest laików komputerowych, którym po prostu wciska się chłam w ten lub podobny sposób

Analogia jest w przypadku nośników

Nośniki typu Hawk, Esperanza, Titanium, Millenium są masowo dostępne w marketach

Do marketów chodzą zwykli zjadacze chleba co przy okazji kupują jakieś tam płytki CD i DVD

Jak wiele ludzi ma wiedzę i doświadczenie jak większość na tym forum?

O tym chyba nie muszę mówić

Zapytajcie babci, dziadka, cioci, wujka jaką mają wiedzę na temat nośników na których nagrywają

Większość ludzi na tym forum nie robi weryfikacji zapisu, a drugie tyle jest przeciwne jakimkolwiek testom poza sprawdzeniem w stacjonarce

Niestety ale sprawdzenie w stacjonarce jest tak naprawdę namiastką testu

Coraz lepsza technologia powoduje, że stacjonarki mają coraz lepszą korekcję i daja radę chłamowatym nośnikom

A myślicie, że jak cioci i wujkowi tnie się film w stacjonarnym DVD to pomyślą, że to kiepskie płyty?

Jakie mamy tak naprawdę informacje jak dużo z kupionych nośników poleciało do koszalina?

A co do testów w jakichśtam gazetach

Nikt tak naprawdę nie wie jak się one odbywają

Taki opis jaki dał @Elias, że jacyśtam wybrani nagrywają na czymśtam i przesyłają gdzieśtam

To równie dobrze można sobie w bajki włożyć

Kto to sprawdził?

Kto sprawdził co dzieje się po niby po przesłaniu wyników do nibyredaktorka?

Kto sprawdził redaktorka?

Nie takie rzeczy się robi i nie na taką skalę

Pamiętacie wybory na Ukrainie?

Eeech :\
Stary 13.06.2005, 21:34   #4010
Elias
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez VIZZARD

Kto to sprawdził?

Kto sprawdził co dzieje się po niby po przesłaniu wyników do nibyredaktorka?

Kto sprawdził redaktorka?

Nie takie rzeczy się robi i nie na taką skalę

Pamiętacie wybory na Ukrainie?

Eeech :\
Z całym szacunkiem, ale mógłbyś zamiast Mella Gibsona w spisku grać .

Ja myślę że ufoludki też mają wpływ na te testy.
Musisz chyba być z jakiejś gazety, bo jak tylko mowa o testach, to ty z tymi teoriami spiskowymi wyskakujesz.

A tak na serio, to jutro postaram się wrzucić link do forum Chipa "by niedowiarki mogły dotknąć ran moich" i stanie się jasne,że rację miałem ja (przy okazji zobaczycie kto z tedgo forum uczestniczył w testach).
Elias jest offline  
Stary 13.06.2005, 21:48   #4011
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
cytat :Elias - "by niedowiarki mogły dotknąć ran moich"

@VIZZARD /Mell Gibson/ - czyżby PASJA 2.

Ostatnio zmieniany przez adax : 13.06.2005 o godz. 21:54
adax jest offline  
Stary 13.06.2005, 21:50   #4012
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Elias
Z całym szacunkiem, ale mógłbyś zamiast Mella Gibsona w spisku grać .

Ja myślę że ufoludki też mają wpływ na te testy.
Musisz chyba być z jakiejś gazety, bo jak tylko mowa o testach, to ty z tymi teoriami spiskowymi wyskakujesz.

A tak na serio, to jutro postaram się wrzucić link do forum Chipa "by niedowiarki mogły dotknąć ran moich" i stanie się jasne,że rację miałem ja (przy okazji zobaczycie kto z tedgo forum uczestniczył w testach).
Od kiedy internet na stałe zagościł w większości polskich domów

Przestałem kupować/czytywać jakiekolwiek komputerowe gazety

Nawet te w formie elektronicznej

Wiesz, wolę zaufać kilkunastu/kilkudziesięciu bezinteresownym forumowiczom

( Choć z linków i wskazania kilku szczegółów przez @pawelblu wynika, że zdarzają się też tu i bardziej interesowni )

Niż jednej gazecie, która między innymi żyje z reklam i innych podobnych

Bo tu każdy wrzuci swoje odczucia, doświadczenia, opinie

A po odrzuceniu skrajnych wyłania się obraz na pewno prawdziwszy

Niż skądśtam skądśtam ...

Cytat:
Napisany przez Elias
i stanie się jasne,że rację miałem ja
A w czym konkretnie?

Cytat:
Napisany przez Elias
bo jak tylko mowa o testach, to ty z tymi teoriami spiskowymi wyskakujesz
Życie stary! Życie!

Wystarczy zobaczyć temat w OT

Zainspirowany testem nagrywarek w ostatnim KŚ

No ubaw po pachy!

Stary 13.06.2005, 21:55   #4013
Elias
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Przykładem analogicznym może być bardzo duża sprzedaż napędów Samsunga

Nie znaczy to, że to dobre napędy

Po prostu to najtańszy chłam, który montuje się do zestawów komputerowych

Które następnie sprzedaje się w marketach i Media Marketach na tzw promocjach ^_^
Niestety niewwidzę żadnej analogii. Powiem więcej, najczęściej w promocjach w Marketach widzę TDK i Verbatima, więc twoja wypowiedź niestety mija się z prawdą.
Idę o zakład, że sprawdzając Markety, w każdym będzie Verbatim lub TDK i bardzo żadko któraś z tych marek nie jest w promocji.
Elias jest offline  
Stary 13.06.2005, 22:00   #4014
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Elias
Idę o zakład, że sprawdzając Markety, w każdym będzie Verbatim lub TDK i bardzo żadko któraś z tych marek nie jest w promocji.
No, a kiedyś się zdarzyło, że napisali przy płytach w Carrefourze "promocja" i były droższe niż kilka dni wcześniej bez tego napisu Promocja to tylko takie słowo mające przyciągać wzrok!
sonon jest offline  
Stary 13.06.2005, 22:01   #4015
Elias
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Wiesz, wolę zaufać kilkunastu/kilkudziesięciu bezinteresownym forumowiczom
Ale mnie ubawiłeś stary

Cytat:
Napisany przez VIZZARD

A w czym konkretnie?
W tym, że test był rzetelnie przeprowadzony
Elias jest offline  
Stary 13.06.2005, 22:02   #4016
Death Man
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.05.2005
Death Man w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Brałem udział w teście Chipa. Odpowiem na zarzuty. Zrobiłem test na 3 napędach różnych producentów. Niestety prawda jest okrutna. TDK, Verbatim, Dysan, Omega, Sky Ultra oraz Imation miały powtarzalne błedy, C2 w dużych ilościach. Dlatego, uważam że napędy niemają najmniej do rzeczy. Najwięcej do rzeczy ma MANUFAKTURA!!!!!. Wszystkie nośniki z prodisca wypalają się marnie, w niskich prędkościach, tak jak z Plasmona. Z kolei nośniki Platinety, Esperanze, Titaniumy, Creation, wypalały się z niską prędkością najlepiej. Powtarzam były to trzy różne napędy z 3 półek.... High End, Middle End, ewidentny Low End. I co śmieszniejsze testy były powtarzalne. Dokumentacja z testów ważyła 7 kilo. I testy, były przeprowadzane na 5 nośnikach z paczki danego producenta. Test razy 16, 24 , max, weryfikacja 24 oraz max. Dlatego śmiało powiem że na jakość mają wpływ głównie:
1. Rodzaj barwnika (jest prawdą że niektóre rodzaje lakieru np ftalocyjanina 4 typu najlepiej reagują w wysokich prędkościach).
2. Rodzaj fabryki
mam nadzieję że zrozumiecie moją opinię posiadam całą dokumentację gdzieś na hdd
Death Man jest offline  
Stary 13.06.2005, 22:07   #4017
Elias
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Death Man
Brałem udział w teście Chipa. Odpowiem na zarzuty. Zrobiłem test na 3 napędach różnych producentów. Niestety prawda jest okrutna. TDK, Verbatim, Dysan, Omega, Sky Ultra oraz Imation miały powtarzalne błedy, C2 w dużych ilościach. Dlatego, uważam że napędy niemają najmniej do rzeczy. Najwięcej do rzeczy ma MANUFAKTURA!!!!!. Wszystkie nośniki z prodisca wypalają się marnie, w niskich prędkościach, tak jak z Plasmona. Z kolei nośniki Platinety, Esperanze, Titaniumy, Creation, wypalały się z niską prędkością najlepiej. Powtarzam były to trzy różne napędy z 3 półek.... High End, Middle End, ewidentny Low End. I co śmieszniejsze testy były powtarzalne. Dokumentacja z testów ważyła 7 kilo. I testy, były przeprowadzane na 5 nośnikach z paczki danego producenta. Test razy 16, 24 , max, weryfikacja 24 oraz max. Dlatego śmiało powiem że na jakość mają wpływ głównie:
1. Rodzaj barwnika (jest prawdą że niektóre rodzaje lakieru np ftalocyjanina 4 typu najlepiej reagują w wysokich prędkościach).
2. Rodzaj fabryki
mam nadzieję że zrozumiecie moją opinię posiadam całą dokumentację gdzieś na hdd
Niestety twoja wypowiedź zaraz zostanie przez Vizzarda opisana jako podstawiona i że nie jesteś wiarygodny, ale gość ma manię prześladowczą wiec się nie przejmuj.
Elias jest offline  
Stary 13.06.2005, 22:09   #4018
Elias
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Death Man
Brałem udział w teście Chipa.

I jeszcze pytanko.
Wydaje mi się, że jeszcze ktoś z tego forum brał udział w tym teście.
Wiesz może kto
Elias jest offline  
Stary 13.06.2005, 22:18   #4019
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Płyta Verbatim DVD+R x8 - palona na stacjonarce Philipsa HDRW720
Dołączone obrazki
File Type: png VERB-X8@HDRW720.png (13.4 KB, 202 oglądane)
Stary 13.06.2005, 22:21   #4020
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Death Man
Brałem udział w teście Chipa. Odpowiem na zarzuty. Zrobiłem test na 3 napędach różnych producentów. Niestety prawda jest okrutna. TDK, Verbatim, Dysan, Omega, Sky Ultra oraz Imation miały powtarzalne błedy, C2 w dużych ilościach. Dlatego, uważam że napędy niemają najmniej do rzeczy.
(Data rejestracji: 26-05-2005)

Panie jak Pan ma powarzalne C2 w duzych ilosciach na TDK, Verbatimie i Dysanie to naped jednak ma DUZO do rzeczy (czy 3 napedy jak wolisz, lub konfiguracja kompa) ...

Ciekawe kiedy rejestrowala sie reszta specjalistow-testerow z forum - wczoraj ??

Czyzbysmy to wlasnie dzisiaj mieli odkryc kulisy tych bezsensownych, sponsorowanych testow ??

Poza tym jak rozni ludzie 'testuja' na swoich roznych kompach, na roznych napedach, rozne plyty i potem to jedna osoba zbiera i opisuje, to az zal d... sciska - kto to wymyslil !!
pawelblu jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: