Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.04.2004, 12:28   #616
Adrian
Bywalec

Data rejestracji: 17.02.2002
Adrian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Platinum DVD+R

Widze że wywołałem małą burze...
Sprawdziłem jeszcze kilka innych Platinumów w Nero CD-Speed (może jakiś inny program do mojego palnika) - wszystko idzie na maxa.. w stacjonarce też jest ok - bez kwadratów, płyta przeskakuje między chapterami bez zająknięcia, także końcówka filmów jest ok. Z tego co tu czytam można wywnioskować że Platinum to nie jest najlepsza płyta dla LiteOnów... Niewiem z czego to wynika, ale wcześnej paliłem na Sony 510A i też było ok (te płyty też przechodzą "test")

Pale w Nero z prędkością x8
+ PLATINUM DVD+R
=
Adrian jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.04.2004, 16:14   #617
Esiek
The power of Playstation2

Data rejestracji: 23.05.2002
Esiek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Adrian
Z tego co tu czytam można wywnioskować że Platinum to nie jest najlepsza płyta dla LiteOnów...
Jak każda inna ghe ghe...
Esiek jest offline  
Stary 28.04.2004, 16:38   #618
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No widzisz Esiek - nawet nie próbujesz być obiektywny. Jesteś nastawiony na NIE do Liteonów i ciągle się naśmiewasz. To nie jest miłe.
Nie twierdzę że to "ósmy cud świata" ale nie są takie złe, a przyrównywanie zapisu x8 dokonanego na nagrywarce x4 która x8 osiąga dopiero od 30% płytki (bo wcześniej nie nadąża silniczek kręcący płytką) do zapisu x8 dokonanego na nagrywarce x8 i na tej podstawie twierdzenie "Liteony to szmelc" jest idiotyczne.
Kolega z nagrywarką x8 Liteon miał o wiele lepszy wykres oprócz początku, ale to może być wina hacka dającego prędkość x12. (możesz na swojej x8 nagrywać x12)
Dlatego potrzebne są wykresy od innych ludzi robione w innych warunkach. Być może mój egzemplarz 401 jest "trochę bardziej" i nie nadaje się do nagrywania x8 (zresztą mój system się do tego nie nadaje, bo nie bedę przed nagrywaniem robił resetu i okraiwania systemu działającego 24/24-7/7-365/365 z kontrolnym restartami raz na miesiąc i z wolnym dyskiem Seagate Barracuda - wolny ale za to cichy ;PPPp).

A Platinum nie jest zła, nawet dość dobra, tylko nie należy na mojej nagrywarce x4 nagrywać x8, choć płytki obie działają dobrze w Pioneerku DV-525 który jest wrażliwy na zaburzenia transferu danych - brak lub złe działanie buforowania, ten typ tak ma.

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 28.04.2004, 16:49   #619
Esiek

Cytat:
Napisany przez dk75
No widzisz Esiek - nawet nie próbujesz być obiektywny. Jesteś nastawiony na NIE do Liteonów i ciągle się naśmiewasz. To nie jest miłe.
Nie twierdzę że to "ósmy cud świata" ale nie są takie złe, a przyrównywanie zapisu x8 dokonanego na nagrywarce x4 która x8 osiąga dopiero od 30% płytki (bo wcześniej nie nadąża silniczek kręcący płytką) do zapisu x8 dokonanego na nagrywarce x8 i na tej podstawie twierdzenie "Liteony to szmelc" jest idiotyczne.
Kolega z nagrywarką x8 Liteon miał o wiele lepszy wykres oprócz początku, ale to może być wina hacka dającego prędkość x12. (możesz na swojej x8 nagrywać x12)
Dlatego potrzebne są wykresy od innych ludzi robione w innych warunkach. Być może mój egzemplarz 401 jest "trochę bardziej" i nie nadaje się do nagrywania x8 (zresztą mój system się do tego nie nadaje, bo nie bedę przed nagrywaniem robił resetu i okraiwania systemu działającego 24/24-7/7-365/365 z kontrolnym restartami raz na miesiąc i z wolnym dyskiem Seagate Barracuda - wolny ale za to cichy ;PPPp).

A Platinum nie jest zła, nawet dość dobra, tylko nie należy na mojej nagrywarce x4 nagrywać x8, choć płytki obie działają dobrze w Pioneerku DV-525 który jest wrażliwy na zaburzenia transferu danych - brak lub złe działanie buforowania, ten typ tak ma.
Spoko spoko, nie jestem jakims wielkim przeciwnikiem litona, sam mam jego cdrw (wczoraj akurat mi szczeliło po 4 miechach pracy hehe ale to szczegół)
ale poporstu jak widze wasze screene i problemy z nagrywaniem na róznych tańszych dvd, albo screeny porównawcze na cdfreaks to mi sie smiac chce, ale obiecuje ze postaram sie powstrzywmywac sorki, wiem ze litek nie jest taki zły, jest poprostu tylko "troche słabszy'
Ku chwale litka niech wam sie dobrze wypala ja mimo wszystko zostane przy necu
Esiek jest offline  
Stary 28.04.2004, 16:51   #620
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez dk75
I dlatego proponuje ignorowac takie posty tego uzytkownika.
Na moim (bylym) 451s Platki palily sie bardzo ladnie. Zreszta uzytkownik gsa przedstawil kiedys wykresyz 451s ktorym abosolutnie NIC nie dalo sie zarzucic.
pawelblu jest offline  
Stary 28.04.2004, 17:18   #621
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja też wolałbym Pioneera 106 ale gdy kupowałem swojego 401 za 580PLN Pioneer 106 kosztował 1200PLN. 3mies. później róznica w cenie między 411 a 106 wynosiła 300PLN...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 28.04.2004, 20:34   #622
Chris_74
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.04.2004
Chris_74 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Adrian
Widze że wywołałem małą burze...
Sprawdziłem jeszcze kilka innych Platinumów w Nero CD-Speed (może jakiś inny program do mojego palnika) - wszystko idzie na maxa.. w stacjonarce też jest ok - bez kwadratów, płyta przeskakuje między chapterami bez zająknięcia, także końcówka filmów jest ok. Z tego co tu czytam można wywnioskować że Platinum to nie jest najlepsza płyta dla LiteOnów... Niewiem z czego to wynika, ale wcześnej paliłem na Sony 510A i też było ok (te płyty też przechodzą "test")

Pale w Nero z prędkością x8
Ja przyłączam się do opini o dobrej jakości Platinumów, pierwsze mam sprzed roku i chodzą jak złoto wypalane na NECU u kumpla teraz sam je wypalam na TDK880N x 8 i działają super.
Naprawdę polecam zero problemów i cena rozsądna.
Chris_74 jest offline  
Stary 28.04.2004, 20:50   #623
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 25.02.2004
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Chris_74
Ja przyłączam się do opini o dobrej jakości Platinumów, pierwsze mam sprzed roku i chodzą jak złoto wypalane na NECU u kumpla teraz sam je wypalam na TDK880N x 8 i działają super.
Naprawdę polecam zero problemów i cena rozsądna.
Jeżeli chodzi o płyty CD_R to Platinum to nagorsza szmira jaką widziałem...
Nie ma gorszych płyt !!!!!!!!!
W DVD nie będę się zagłębiał bo nie jestem w temacie ale firma to firma...
Nawet pół roku platinum nie wytrzymały << to prawdziwe odpady przed którymi ostrzegam...
Mam CD_R PHILIPS PROFESSIONAL z 1996r więc moge się trochę wypowiedzieć o żywotnosci nośników. (w/w PHILIPS nadal dziła )

Ghost_mode jest offline  
Stary 28.04.2004, 21:34   #624
Esiek

Cytat:
Napisany przez Ghost_mode
Nawet pół roku platinum nie wytrzymały << to prawdziwe odpady przed którymi ostrzegam...
Mam CD_R PHILIPS PROFESSIONAL z 1996r więc moge się trochę wypowiedzieć o żywotnosci nośników. (w/w PHILIPS nadal dziła )
Moje zbiory platinum cd sięgają roku 1999 kiedy to jeszcze wypalałem je na starym dobrym teac. Do tej pory wszystkie działają choć fakt, że strasznie pożółkły . Moze trafiłes poprostu na jakąś słabszą partie.
Esiek jest offline  
Stary 29.04.2004, 15:35   #625
Marcodemon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.04.2004
Marcodemon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nagrałem juz 35 dvd-r Flamingo x2, większość z prędkością x4 na nagrywarce BTC 1008, zniszczyłem jak do tej pory 2szt ( zapomniałem wyłączyć podczas nagrywania tv sat na kompie :-), na tych 35szt mam 22 filmy, z tego 15 nagranych w DVD Shrink, 7 to kopie robione DVD Decrypterem, 13 płyt to dane nagrane w Nero, wiekszośc płyt sprawdzałem w Nero, nie ma błedów, na stacjonarnym bardzo wymagającym Marntz, filmy chodzą poprawnie.
Zastanawiam sie teraz jak przetestować te nośniki bo jak do tej pory są to najlepsze tanie jakie miałem ( pomijając TDK po 7zł :-), a są bardzo tanie, nie chce tu robić gościowi reklamy, ale kupuje na Allegro 10szt w cake.
Nagrywałem na :
MediaStore dvd-r, filmy sie cieły na stacjoanrnym
MediaStore dvd+r booktype, nie czyta stacjonarny
Msonic dvd-r, filmy się cieły na stacjonarnym
Esperanza dvd-r, filmy sie cieły na stacjonarnym
Esperanza dvd+r booktype, czasami zosbaczy płyte stacjonarny, ale nie moj :-)
TDK dvd-r, wszystko ok z filami na stacjonarnym,
Dysan dvd-r, filmy sie cieły na stacjonarnym.

To tyle mojego doswiadczenia, jakim softem testowac jakosc nagrywania/nagrania tych płyt Flamingo ?
Stary 29.04.2004, 18:25   #626
ratat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2004
ratat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Ghost_mode
Musiałeś mieć pecha. U mnie Platinum CDR chodzą świetnie, nawet mój baaaaardzo zużyty i wybredny stary CD-Rom je czyta, czego nie mogę powiedzieć np. o Esperanzie silver-blue. A najgorsze plyty CD jakie istnieja to stare BTC, ale nie żółte, lecz biale z niebieskawymi nadrukami (do 12x). Stare BTC 4x, nagrane 5,5 roku temu, nadal chodzą dobrze
ratat jest offline  
Stary 29.04.2004, 18:28   #627
ratat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2004
ratat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Platinet Media

Pytanie z innej beczki - miał ktoś do czynienia z Platinet Media 8x, ale z cake (albo ze szpindla, nie wiem dokładnie). Ponoć te płyty to Riteki...na Allegro chodzą po 8PLN, ale w jednym ze sklepów internetowych znalazłem po 4,5PLN - może się pomylili we wpisywaniu, a może to jakaś szmira?? Jak ktoś wie, niech da znać! Dzięki!
ratat jest offline  
Stary 30.04.2004, 09:55   #628
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ratat
Pytanie z innej beczki - miał ktoś do czynienia z Platinet Media 8x, ale z cake (albo ze szpindla, nie wiem dokładnie). Ponoć te płyty to Riteki...na Allegro chodzą po 8PLN, ale w jednym ze sklepów internetowych znalazłem po 4,5PLN - może się pomylili we wpisywaniu, a może to jakaś szmira?? Jak ktoś wie, niech da znać! Dzięki!
Ja wypalałem na wersji box. Są całkiem niezłe. Oto info:

Kod:
Platinet Media DVD+R 8x (niebieska góra)

Unique Disc Identifier : [DVD+R:RITEK-R03-01]
Disc Type :              [DVD+R]
Manufacturer ID :        [RITEK]
Media Type ID :          [R03]
Product Revision :       [01]
Disc Application Code :  [General Purpose]
Recording Speeds :       [2.4x - 4x - 8x]
mbar jest offline  
Stary 30.04.2004, 20:46   #629
BAR-Tec
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.06.2003
BAR-Tec w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Platinum 8x slim

Mam Liteon'a 812 no i robilem kilka testow oto przyklady
wszystkie plytki nagrywane x8.

Co Wy na takie wyniki ??

BTW. Czemu jak robicie test KPROBe nie ustawiacie ECC 8 ?? (takie standarty sa na forum cdfreaks) Ciezko porownac wyniki z roznymi opcjami...
BAR-Tec jest offline  
Stary 30.04.2004, 23:07   #630
karrde
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.03.2004
karrde w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A tutaj rzucik espery dvd-r x4 AN31 spalonej pioneer drv105 z predkoscia x4 co tu duzo mowic ...max porazka.
Dołączone obrazki
File Type: png pio_x4_an31.PNG (90.4 KB, 502 oglądane)
karrde jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: