![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Szkoda ze akosik jest nagrany mniej wiecej do polowy - trudno powiedziec co bedzie dalej, ale narazie jest ok. Intenso pod konic zaczyna sie krzaczyc.
Ja Intenso omijam. Wole Espery SE (tansze), X-Disc (troszke drozsze - niewiele) i AXE (tez troszke drozsze - niewiele). Na litku mi sie wywalaly a na NECu maja IMO za duzo bledow. Ale zauwazylem ze sporo zalezy od partii. Jedne maja bardziej matowy plastik przy dziorce a inne bardziej przezroczysty. Te matowe mi sie lepiej pala. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() No i niby nienajgorszy ale koncówke widac. Mimo wszystko jest w granicy limitu i powinno wszystko smigac. Wiedziałem ze kprobe nie jest super dokładny ale no jakis obraz mniej wiecej powinien byc a tu taka wajcha. Nie jest to raczej wina napedow bo asus radził sobie juz nie z takimi kprobe bez problemów. Szkoda tylko ze nie nagrałem na tym jakiegos filmu tylko dane bo bym sobie sprawdził to na stacjonarnym jakby poszło. Nic w kazdym badz razie napewno kupie jeszcze gdzies axe i jeszcze raz sprubuje. |
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 14.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Koncowka tej plyty jest zwalona - PO na tym poziomie absolutnie niesatysfakcjonujace przy ECC1. Hmm a moze to wina firmware ... ja mam 1.07 DL ...
|
![]() |
![]() |
#5 | |
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Verbatim DVD-R DataLifePlus 8x certified (jewel box)
Advanced AZO Photo Printable 7 PLN Media Information Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MCC 02RG20 Format Capacity Not Formatted Free Blocks 412352512 Free Capacity 4.38GB(4.71GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Media Id Code Speed Unknown Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Available Write Descriptor CLV 2.0x 2770KBps Available Write Descriptor CLV 1.0x 1385KBps Write Strategy Speed 4.0x 5540KBps 2x Speed OPC beta 09 2x Speed OPC power 0D 2x Write Strategy field 1 13 87 78 80 2x Write Strategy field 2 88 80 00 00 00 00 4x Speed OPC beta 05 4x Speed OPC power 15 4x Write Strategy field 1 0D 10 0B 0A 4x Write Strategy field 2 98 08 0F 0B 4x Write Strategy field 3 80 00 00 00 4x Speed OPC beta multi-pulse 07 4x Speed OPC power multi-pulse 19 4x Write Strategy field 4 15 A7 88 75 4x Write Strategy field 5 99 BC AA A2 20 22 4x Write Strategy field 6 00 00 D0 00 00 Data area starting sector 30000h Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 Jabba |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.05.2003
![]() |
Nie pamiętam już tego tekstu za dobrze ale nie mogą być te wykresy za każdym razem jednakowe.
Autor nawet ostrzega, że nie może być w czasie robienia testu jakiejś wiekszej aktywności dyskowej (coś ściagane z netu np. albo kopiowane z jednej partycji na drugą, flushowany pagefile.sys, itp.) ponieważ to wszystko ma pływ na wyniki. To nie jest zwykłe odczytywanie danych zapisanych na dysku. Odczytywana jest struktura zapisu a nie sama informacja w niej zawarta. To tak jakby nie odczyt cyfrowy tylko analog, to musi byc za kazdym razem inne. Do tego nie pokazuje całej prawdy o jakosci zapisu ale tylko jej część. Te błędy PI/PO to jest jakiś tam standard DVD ustanowiony w celu łatwego sprawdzenie jakości ale to nie wszystko. Wyniki poniżej granic wskazują na dobry zapis ale to nie jest gwarancja dobrego odczytu na stacjonarce a wykresy powyżej nie przekreślają zapisu. Mam płytki CMC z błędami na poziomie 600 PI które się nie czytają na stacjonarkach, nagrane z firmwareami dla 401 i 411 z bitsettingiem (oryginalne od LiteOn) a po przerobieniu na 811 z HS0P na dysku z tej samej serii CMC przy wykresie 1200 PI płytka się pięknie czyta na stacjonarce. A granica to podobno 280 PI, i co? Miałem też płytki z poszarpanym wykresem, wykres jest na pewnym poziomie, potem jest strome ścięcie w dół, trochę równego i nagły skok do góry. I w miejscu tych skoków są sektory nie do odczytu nawet na samej nagrywarce. Tak więc patrząc na wykres od Esiek'a widać wyraźnie że ma pod konieć płytki skok o 1000% na PI i skok o nieskończoność na PO (bo wczesniej praktycznie miał na poziomie 0 PO). Tak więc nie to, że ma wykresy powyżej granicy ale te skoki determinują niemożność odczytu. Oczywiście wyjście poza granicę rónież może sugerować błędy ale nie musi, natomiast drastyczne skoki na wykresie są złe. |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.05.2003
![]() |
Żeby było lepiej, Kowanski robił wykresy na Platinum x8 wypalanych na jego 401 x8 i ma tak dobre wykresy jak na 812. A ja na swojej 401 HS0P mod4 nie mogę wypalać x8 bo pierwsze 30% dysku jest całkowicie nie do odczytu - dokładnie od 5% zaczynają się błędy i poszarpany wykres na KProbe2 i kończą się na 30%, a sam wykres ma dużo powyżej limitów PI/PO.
Ale ta sama płytka nagrana x4 mimo kilkakrotnego przekroczenia limitów działa dobrze, a wykres mimo osiągnięcia 600 PI jest w miarę równy i gładki. Jednym słowem mamy tak naprawdę inne nagrywarki - Kowanski ma mechanikę x8 sprzedawaną jako x4, a moja jest x4 mechanicznie i tego nie przeskoczę ;PPPp I to pokazał wykres KProbe2. |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
intenso sa ok...
ostatnio trafilem na tanie plytki VOBIS - totalny szmelc oraz Silver Circle - jeszcze gorzej... tested on SONY-DRU-510A |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.01.2004
![]() |
![]()
Witam zamierzam kupic większą ilość płytek TDK+r (box) Czy ktoś może spotkał jakieś podróby czy wszystkie są od RICOHa ?
|
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
x-disc... 100% powodzenia w nagrywaniu!
(nagralem jedna sztuke... ) a co do plyt tdk+r... ostatnio kupilem z walka tdk-r.. polecam... niecale 6 zl, ale jednak tdk.. nagrywaja sie ok.. 0 strat jak do tej pory oczywiscie caly czas na Sony DRU-510A |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Witam a ja moze lekko z innej beczki.
Wypalilem w nero 2 plytki dvd+rw esperanza x4 na litku sohw-812s. Wszystko pieknie ladnie sie nagralo, otczyt ok, ale gdy zabralem sie po jakims czasie za ponowne wypalenie dvd+rw to zaczely sie schody. Nie moglem skasowac danych z nosnika poniewaz zostaje on wykryty jako zwykly dvd+r. Probowalem skasowac go w nero i alkoholu ale nic to nie dalo. manie czy jest jakas mozliwosc kasowania nosnika "na sile", czy jest mozliwosc aby znowu program widzial plytke jako dvd+rw ? |
![]() |
![]() |
#14 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Moze to troche pokretna droga, ale mozesz sprobowac zrobic downgrade BIOSu np. na 851. Jezeli to nie pomoze to chyba zmien plyty.
Powiem Ci szczerze ze ja na twoim miejscu to wogole bym sie nie bawil, wywalil te plyty i zamiast tych RW espery kupowal RW Platinuma. One sa tak ze 2 polki wyzej, a nie kosztuja duzo wiecej. Zawsze w CDRach powtarzalem ze ostatnia rzecza na ktorej nalezy oszczedzac to plyty RW. Tutaj jakosc i trwalosc jest szalenie wazna. |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Ok, czyli esperanzy ida w odstawke, ale z tego wszystkiego mam przynajmniej sprawny nosnik dvd+r z danymi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |