![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Co dokładnie udowadnia moją tezę i wymysł Andrzeja Nie wrzuca do kosza.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | ||
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() W drugiej części wypowiedzi nie Masz racji odnośnie KProbe. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 11.09.2004 o godz. 22:04 |
||
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
![]() |
Nie chce mi się kłócić na temat Kprobe, ale podczas skanowania tym programem płyty co się dzieje: ta płyta jest czytana, czy zapisywana? o_O
Kprobe pokazuje, ile błędów pierwszego i drugiego poziomu powstało podczas ODCZYTU danej płyty w danym napędzie. I często ten wynik g.wno ma do tego, z jaką jakością dana płytka została nagrana. Oczywiście, można wyciągnąć na podstawie Kprobe pewne ogólne wnioski, ale tylko dla DANEGO EGZEMPLARZA napędu. Każdy z nas ma inny napęd, przez co wyniki uzyskane w Twoim napędzie po prostu mi powiewają. A że nie mogę sprawdzić nagranej przez Ciebie płytki w swoim napędzie -- patrz końcówka poprzedniego zdania. Podam taki przykład: do niedawna miałem nagrywarkę 411S przerobioną na 811S. Na tym "811S" nagrałem ok. 50 płyt Esperanza SE (GSC002). Sprawdzałem je Kprobe i wyniki miałem na poziomie 500 - 600 PI, poziomu PIF dokładnie nie pamiętam, ale był dwucyfrowy. Nośnik powiecie -- jakościowy śmieć. Płyty średnio się czytały na tej 811S, ale na combo LG w drugim komputerze -- idealnie. Kupiłem 812S i oczywiście przerobiłem ją na 832S. Z ciekawości sięgnąłem po płytki nagrywane na 411S/811S -- i co się okazało? W Kprobe jest ok. 200 - 250 PI i poniżej 10 PIF. Czyli -- płytki jakościowo niezłe. Jaki z tego morał? Kprobe g.wno wie na temat jakości zapisu. Pokazuje on możliwości ODCZYTU danego napędu na danej płytce. |
![]() |
![]() |
#4 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No widzisz slawek. Dosc dawno temu byl taki przypadek ze wykres PI nie przekraczal 40 PO 32 (przy ECC 8/8 - tak naprawde to nie pamietam dokladnie wynikow ale byly one w dobrej klasie sredniej, napewno miala jeszcze duzo luzu do normy) a na plycie bylo kilka plikow nieodczytywalnych -> byla zla -> kprobe nie musi dawac wynikow rzeczywistych.
Pojecie - ilosc bledow mozna uzywac dwuznacznie - bledy kproba i bledy odczytu. Tak naprawde to dopoki nie pojawiaja sie bledy odczytu to wynik kproba jest niepotrzebny, on daje jedynie teoretyczna prognoze. Ale jak juz pisalem nie raz - teoria nie zawsze idzie w parze z praktyka. Kprobe jest zawodny mniej lub bardziej (nie wychwytujac wynikiem wykresu niektorych bledow odczytu, ktore sa w koncu najwazniejsze), ale istnienie jego zawodnosci jest niezaprzeczalne. Inna bajka jest natomiast alternatywa - co wiec robic jak nie kprobe. No niestety mimo swojej omylnosci Kprobe jest nadal najpopularniejszym narzedziem diagostycznym, choc nie wiem czy plextoolsy nie sa lepsze (ale niezaprzeczalnie ich uzytkowanie jest drozsze stad mniej popularne). Takze robmy test w krobie ale miejmy do nich pewien dystans. |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
![]() |
Szukaj, turzol, szukaj, to nie boli -- nie myśl sobie, że zaraz właśnie dla ciebie będziemy się powtarzać po raz setny.
|
![]() |
![]() |
#6 |
LiteOn 832S VS0B user
Data rejestracji: 18.08.2004
![]() |
w związku z całą dyskusją, przez którą usiłuję przebrnąć - marka - ta nadrukowana na płycie ostatecznie nie ma znaczenia, ważne natomiast, kto jest sensu stricto producentem płyty, czego dowiemy się dzieki odpowiednim programom. Mam rację? w takim razie platinium dvd+r by ricoh powinny palić się dobrze na liteonie, mimo że platinium to nie to samo co tdk, verb czy emtec.
#7 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Cytat:
Co do Platinum od Ricoha to polecam te płyty - wypaliłem ich ponad 50 na NEC-u i wszystkie śmigają. Jak robiłem K-Probe u kumpla to wypadały lepiej niż Verbatimy od MCC. Załączam wykres z Nero CD-DVD Speed z Platinum DVD+R od Ricoha palonej na Necu. Ostatnio zmieniany przez sonon : 13.09.2004 o godz. 08:43 |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Co do Emteców - jakoś nie ufam tej firmie po tym, jak padło mi po roku 200 płyt cdr tej firmy! Z żadnymi innymi nie miałem problemów: od Mediastore przez Dysany po Verby, a akurat Emteci padły. Praktycznie wszystkie jakie miałem. Dlatego też na dvd się nie skuszę.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.09.2004
![]() |
Witam wszystkich
To moj 1 post na tym forum, wiec prosze o wyrozumialosc. Mam nagrywarke DVD LG GSA - 4120B Ostatnio kupilem plytki Verbatim DVD-R x4 Advanced Azo i TDK DVD-R x4 Zastanawiam sie jak je wypalac x2 czy x4 ?? Z tego co wyczytalem nie moge tego sparwdzic KProbem bo nie ma LITEONa Czy sa jakies inne programy do sprawdzania poprawnosci zapisu plyt dla nagrywarek LG ?? A moze da sie to sprawdzic w Nero ?? (mam wersje 6.3.0.3) pozdro Ostatnio zmieniany przez Ajven8 : 13.09.2004 o godz. 13:45 |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.05.2003
![]() |
Cytat:
Przykładowa płytka, TDK+R x4 z cacke, nośnik CMC MAGF01, nagrana z prędkością x4, ok.3,2GB, film DVD. Quality Test Nero CD\DVD Speed Statistics: General Information Drive: LITE-ON DVDRW LDW-811S Firmware: HS0P Disc: DVD-ROM (CMC MAG F01) Selected speed: 4 X PI errors Maximum: 168 Average: 72.06 Total: 811641 PI failures Maximum: 3 Average: 0.06 Total: 749 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning statistics Number of samples: 90375 Average scanning interval: 1.16 ECC Glitches removed: 0 Jak widać Nero CD\DVD Speed oblicza średnie ECC i nie można go ustawić na żądaną wartość. A teraz KProbe 2.4.2 Jak widać. ok.1,6-1,7GB jest skok wartości PI co sugeruje problemy w tym miejscu w przyszłości i jest to widoczne na obu wykresach, wyniki ilości PI i PIF są również zbliżone. PS: UWAGA! nie potrzebujecie zaglądać do sekcji załączniki gdyż obrazki stamtąd są podlinkowane do treści posta więc to jest dokładnie to samo co powyżej ;PPPp |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.09.2004
![]() |
Witam, jestem nowy jeśli chodzi o wypalanie DVD, więc wiele rzeczy jeszcze nie wiem. Kupiłem nagrywarkę LG GSA 4120 B. Po przeczytaniu paru postów postanowiłem kupić płyty DVD+R Verbatim 1-4x (wziełem je z kija - 5 szt.). W chacie jak się im dokładniej przyjrzałem to zauważyłem, że w srodku płyty przy otworze (tam gdzie nie ma nośnika) pozostały bąbelki powietrza po sklejeniu. Mam pytanie czy jest to wada i czy może to np. powodować rozwarstwienie się płytki. Dzięki za odpowiedź.
|
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#14 | ||
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Ajven8 - wypalaj x4 bez problemu. Mozesz sprawdzac Nero CDSpeed (dolaczony do pakietu Nero) |
||
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.09.2004
![]() |
Cytat:
i rzeczywiscie moja LG GSA-4120B widzi ja jako x4 co ciekawe nie mozna wybrac x2 lub x4, wypalac mozna tylko x4
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |