Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.09.2005, 22:43   #1
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

Tekst trochę prowokacyjny, ale co mi tam ...

Cytat:
Napisany przez żółtodziób
Z uzyskanych informacji z kilku źródeł okazuje się, że trwałość płyty CD-R, tym bardziej DVD-R, DVD-RW i CD-RW, jest tragicznie krótka.
Takie dane nie potwierdzają się w praktyce w przypadku płyt ogólnie uznawanych za markowe (Verbatim, TDK). Wiem choćby z własnego doświadczenia, gdyż mam dużo płyt CD-R nagrywanych przed rokiem 2000 i wszystkie działają (niedawno sprawdzałem z ciekawości). Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale zazwyczaj zwróć wtedy uwagę na markę, choć wtedy było dużo mniej badziewia jak teraz. Wczesne problemy z odczytem występują również prawie zawsze, gdy nośnik był źle przechowywany i narażony na niesprzyjające warunki. Co do żywotności DVD to porozmawiamy za parę lat.

Cytat:
Testujecie krążki na zapis, dostajecie orgazmu jak wskaźniki są poniżej wyżej wymienionych wartości i po co. Dziwactwo. Po prostu śmieszne!
Nie wiem jak Ciebie, ale mnie nie kręcą urządzenia elektroniczne, dziwactwem nazwałbym raczej wygłaszanie tego typu myśli.

Cytat:
Gdzie te 100 lat trwałości?
Z tego co pamiętam wiek 100 lat podawany był bardzo dawno temu, kiedy nagrywarki jeszcze raczkowały, a nikt dokładnie nie był w stanie przewidzieć jak będą zachowywać się barwniki organiczne wraz z upływem czasu. Bardzo szybko czas ten uległ zmianie do około 30 lat w przypadku płyt CD-R i około 15 dla CD-RW (tutaj jest to akurat spowodowane utratą właściwości pierwiastków metalu). Jeśli chodzi o płyty DVD to słyszałem, że TDK daje gwarancję na 10 lat i myślę, że taką granicę można przyjąć w przypadku dobrych krążków.

Cytat:
Ogólnie nazwałbym owych producentów [B]s****ysynkami.
Proponuję samemu zabrać się za produkcję nośników, a my ocenimy ich jakość i żywotność.

Cytat:
Nadal boje się wypalać CD, bo boje sie, że nie będą czytane przez moje CD stacjonarne za 5 lat-10lat.
Nic prostszego, kupuj oryginały i problemy się skończą. Płyty tłoczone bez problemu tyle wytrzymają. Nawiasem mówiąc widzę, że bojaźliwy z Ciebie człowiek

Cytat:
Chyba sobie będe musiał sprawić dysk 200GB jako dublera pierwszego tam trzymać pliki.
Dyski też się psują.

Cytat:
Nie każdy ma kasę na jakiegos blue raya.
Za kilka lat nośniki będą w identycznej cenie jak teraz DVD.

Cytat:
Jestem tradycjonalistą.
To dlaczego nie słuchasz z winyla

to tyle

pozdrawiam i proponuję się odstresować z dala od komputera

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 21.09.2005 o godz. 22:53
Arepo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.09.2005, 22:59   #2
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A czy ktoś mówił że będzie lekko ?

@ Arepo , masz sporo racji.

@żółtodziób , dramatyzujesz . Ale dobrze.

Technika rozwija się b.szybko na wnioski jeszcze jest mało czasu.

Ja swoje nośniki kontroluję okresowo, przepalam jak trzeba.
Ale nieśmiało nasuwa się wniosek że już nie ma już takich nośników
jak drzewiej bywało

Ale zobaczymy , żółtodziób poruszył kwestię nośników , lecz do pary
potrzebna jest jednak palarka , wypalanie to nie tylko nośnik !
i dopiero ten tandem może coś pokazać.
Moje pierwsze DVD z przed ponad 2,5 roku czytają się nieźle (Esperanza, Flamingo, Princo)
Palone x4 , palone niżej (x1) padły już dawno

Twoje uprawnienia: