Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Płyty do nadruku, które najlepsze (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyty-nadruku-ktore-najlepsze-52707/)

AleX69 14.01.2011 09:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1139074)
Wiesz, gdzie można sobie wsadzić test na Pioneerze:fiu:
:spoko:

nie no jasne :]
a litek moze bys czy tez to nie test? :>

RITEKG05 wypalony we wrzesniu 2006

Załącznik 56498

zene_k 13.01.2011 11:00

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 1139049)
zene_k@ kilka postow wyzej podalem wykres trzyletniego riteka
nadruk na nich jest o 60% wyrazistszy niz na jakichkolwiek verbatim'ach

ale jesli chodzi o tdk dvd+r (tdk003) to katastrofa - nie czyta sie 80% z 50 szt cake'a ... i tu pozostaje jedynie bol

Wiesz, gdzie można sobie wsadzić test na Pioneerze:fiu:

Profexcd 13.01.2011 10:38

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 1139049)

Chociaż trzeba zaznaczyć uczciwie ,że DVD Verbatima i tak mają lepszą powierzchnie do nadruku niż CD tej samej firmy, które kiedyś sprawiły mi bardzo dużego psikusa przy próbie wydrukowania projektu o dużej powierzchni jednego koloru, z Ritekami nigdy takiego problemu nie było.

AleX69 13.01.2011 10:05

ale jesli chodzi o tdk dvd+r (tdk003) to katastrofa - nie czyta sie 80% z 50 szt cake'a ... i tu pozostaje jedynie bol

zene_k 13.01.2011 02:19

Cytat:

Napisany przez Profexcd (Post 1139011)
Nie prawda.

Rozumiem ,że hipoteza o trwałości płyty potwierdzona doświadczeniem z tymi nośnikami?

Akurat stwierdzenie dotyczące ceny tyczyło się powierzchni do nadruku która za niższa cenę jest lepsza, ale nie ma napisu Verbatim.

Nie będę nikogo wyprowadzał ,ze ślepej miłości do verbatima.

Gdybyś chciał się trochę rozejrzeć po tym forum, to byś dużo na temat trwałości nośników się dowiedział.
Zapraszam do lektury:czytaj:

Profexcd 13.01.2011 01:11

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1139007)
I jeszcze jeden niezaprzeczalny argument. Za rok nie da się ich odczytać, ale niech się klient martwi, prawda?:>

Nie prawda.

Rozumiem ,że hipoteza o trwałości płyty potwierdzona doświadczeniem z tymi nośnikami?

Akurat stwierdzenie dotyczące ceny tyczyło się powierzchni do nadruku która za niższa cenę jest lepsza, ale nie ma napisu Verbatim.

Nie będę nikogo wyprowadzał ,ze ślepej miłości do verbatima.

zene_k 13.01.2011 00:46

Cytat:

Napisany przez Profexcd (Post 1138989)
Na koniec niezaprzeczalny argument za Ritekiem - CENA.

I jeszcze jeden niezaprzeczalny argument. Za rok nie da się ich odczytać, ale niech się klient martwi, prawda?:>

Profexcd 12.01.2011 22:17

Cytat:

Napisany przez evoreactor (Post 1058919)
Witam ;) Odkopuję temat, mam nadzieję że nikt nie będzie miał mi tego za złe, tym bardziej że temat ciągle "na czasie".

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem drukarki Epson Stylus Photo PX710W, która między innymi umożliwia wydruki na płytach "printable".

Jakie płyty CD "printable" są godne polecenia? Chodzi mi tu zarówno o jakość wydruku (czarny ma być czarny - tutaj też kłania się drukarka i jej tusze ale z tym nie będzie problemu) ale też biorę pod uwagę jakość zapisu - najczęściej będzie wypalane AUDIO CD.

Witam Serdecznie,

Są ludzi który mówią stanowczo tylko Verbatim, lecz jestem jednym z tych którzy walczą z tym stereotypem

Jeśli chodzi o aplę pod nadruk atramentowy jak dla mnie płyty charakteryzujące się najlepszym stosunkiem ceny do jakości są Riteki(Traxxdata, Conexx, Ritek)

Coś o Ritekach, płyty te (zarówno CD jak i DVD) mają bardzo chłonną powierzchnie, bardzo ładnie wchłaniają atrament przez co bardzo dobrze odwzorowują kolory( są one żywsze niż w przypadku Verbatima) Płyty CD i DVD Riteka mają właściwie identyczną aplę czego nie można powiedzieć o Verbatimach gdzie płyty CD są wyraźnie gorsze od płyt DVD.

Jeśli chodzi o nagrywanie płyt, to nie mam z nimi żadnego problemu, a nagrywam ich duże ilości, w ciągu roku ok 10tys płyt, oraz raz zdarzyła mi się partia 5 płyt pod rząd która nie chciała się nagrać u klienta, więcej informacji jakoby jakaś partia płyt nie chciała się nagrywać nie otrzymałem.

Na koniec niezaprzeczalny argument za Ritekiem - CENA.

AleX69 06.12.2010 20:09

Ilość załączników: 1
alez prosze bardzo ... :mruga:

plytka wypalona w kwietniu 2007
Załącznik 56201

jak by co riteki i verbatimy do nadruk ...

a bd to traxdat'y 25gb

Kris 04.12.2010 14:41

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 856545)
Ritek Full Surface Inkjet Printable DVD-R 8x Spindle 50
Załącznik 43337

Kod:

Nero CD-DVD Speed: Disc Info
Basic Information
 Typ:          : DVD-R
 Book Type      : DVD-R
 Producent:    : Ritek
 MID            : RITEKG05
 Write speeds:  : 2.4 X - 4 X - 8 X
 Blank Capacity : 4.38 GB
                : 4489 MB
                : 4707321856 bytes

palony 8x na pioneer DVR-212
Załącznik 43338

palona 8x na Pioneer DVR-110D
Załącznik 43339

palona 8x na BenQ DW1640
Załącznik 43340

AleX, jak po latach te nośniki się sprawują? Chcę kupić sobie jakieś do nadruku, a te paliły się nieźle... :)
Na alledrogo mamy trochę Riteków: http://allegro.pl/listing.php/search...ble&category=0

mn64 05.07.2010 21:54

Sprawdziłem lakier na płycie z lightscribem. Wygląd jej niewiele się zmienił ale paluchów "nie przyjmuje", to fakt. Można więc powiedzieć, że poprawiła się jej JAKOŚĆ i TRWAŁOŚĆ. :))

jesi 05.07.2010 18:08

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1105432)
Nie masz racji.

Gdy pacniesz paluchem na płycie Lightscribe to ślad pozostaje. A jak będziesz próbował go zmyć albo zetrzeć to jeszcze większe nieszczęście zrobisz :>

Co racja to racja, wypalisz to broń Boże nie dotykać. No i właśnie nasuwa się pytanie czy można to takim lakierem potraktować, lub też inaczej zabezpieczyć ???

Matefusz 05.07.2010 16:58

Nie masz racji.

Gdy pacniesz paluchem na płycie Lightscribe to ślad pozostaje. A jak będziesz próbował go zmyć albo zetrzeć to jeszcze większe nieszczęście zrobisz :>

mn64 05.07.2010 11:04

Lakier przede wszystkim zabezpiecza nadruk atramentowy przed działaniem promieni UV (zanikanie wydruku) i zabezpiecza przed rozmyciem-rozmazaniem (wilgotne palce) oraz uwydatnia kolory. Płyty, o których piszesz nie są narażone na takie zagrożenia ze względu na ich "budowę". Lakierowanie takiej płytki mija się z celem. Lakier MediaRange jest półmatem więc efekt byłby nie za ciekawy.

Matefusz 04.07.2010 19:43

Czy takowy lakier (do utrwalania nadruku) nałożony na płytkę wypaloną lightscribem daje coś? Poprawia jakość/trwałość? etc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:14.