![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.07.2005
![]() |
Ostatnio testowałem na Canonie IP4000 Riteki i TDK Photo Quality.
Na Ritekach jakość jest naprawde bardzo przyzwoita, ładny czarny kolor oraz dosć wierne odwzorowanie innych kolorów. Jedyna rzecz która mnie zniechęciła do tych płyt to, że cały nadruk jest matowy. Jako że zależy mi, aby nadruk wyglądał jak na oryginalnej płycie postanowiłem przetestować TDK Photo Quality. Zrobiłem dwa nadruki jeden to były gownie kolory nebieski i zółty, a druki to 80% płyty było w kolorze czarnym oraz wstawki w kolorze żółtym i czerwonym. Pierwsza płyta wyszła naprawde za***iśćie, kolory wyglądały idealnie, super połysk, wygląda chyba nawet lepiej niż oryginał. Na drugiej płycie jest problem z kolorem czarnym. Wszystko wygląda super, aż do momentu jak weźnie się płyte pod światło. Widać mnóstwo przebić, pasków w kolorach niebieskim, czerwonym, zielonym. Normalnie jak się patrzy na płyte nie widac tego za bardzo, jednak pod światłem przebija dość bardzo. Gdyby nie ta jedna rzecz TDK był by idealne. Jutro sprawdze jeszcze Verbitimy Phoyo Quality, zobaczymy czy też mają ten problem. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.07.2005
![]() |
Zaimpregnowałem wczoraj dwie płyty Ritek tym Protecting Sprayem 680, tylko, że po wyschnięciu zrobiły się kropki i kreski od tego lakieru(cała płyta się nim nie pokryła). Mieliście podobną sytuacje, czy może coś żle robie?
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
Cytat:
![]() Sprawdź, czy z dyszami w drukarce wszystko gra. Drukowałem na tych płytkach bardzo trudne zdjęcie, bardzo ciemne z świetlistymi rozbłyskami w kolorze brązowo-czarnym. Efekt lepszy niż na niejednym papierze błyszczącym fotograficznym. Jedyna wada, to jedno przejście tonalne z bardzo ciemnego do czarnego było załamane, było widać taką "niepłynność", ale tylko widoczną pod światło. Sądzę, że jest to wina samej drukarki lub jej sterownika, a nie samej płytki. Canon niestety nie rozpieszcza sterownikami. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Dziś dostałem paczkę z Esperanzami DVD+R Printable. Wykonałem parę testów wyniki w załączniku. Proszę o wnioski szczególnie naszego Experta od Benq
|
|
|
|
|
|
#6 | ||||
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie moja wina, że nie potrafimy zrozumieć błędów TE/FE i wpływu ich na końcowy wynik. ![]() QScan nie jest do oceny jakości nośnika. Sprawdza jedynie asymetrię ścieżki prowadzącej (TE) i ogniskowanie promienia lasera (FE) w zależności od błędów TE zalecając właściwą prędkość nagrywania po to aby uniknąć komunikatu "błąd ogniskowania". ![]()
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 04.08.2005 o godz. 01:29 |
||||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.12.2002
![]() |
Wnioski takie, ze plyty byle jakie...
|
|
|
#8 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
QScan skompromitowal sie po raz kolejny. Nie podal prawidlowej oceny nosnika. Plyty do dupy. Zreszta jak ostatnio wszystkie espery do nadruku. Jedynie GSC i AML byly cos warte, ale teraz juz ich prawie nie ma ...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to teraz czekamy na jedynie słuszną opinię eksperta
Chociaż powiem szczerze, że nic nie zastąpi prawdziwych ekspertów Z Komputer Świat Expert ![]()
|
|
|
|
#10 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Panowie proszę bez złośliwości. Jestesmy po to zeby dyskutować, próbować sie przekonywać itd. ale przecież można to robić bez sarkazmu i ukrytych chęci utarcia komuś nosa. Każdy moze miec swojego joba i uszanujmy to. A jeśli już coś chcemy powiedzieć to raczej starajmy sie zachować odpowiednią formę i takt.
|
|
|
|
#11 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Wniosek jest taki, ze mozna sobie skanowac plyte przed nagraniem Qscanem ale to co wyjdzie po nagraniu plyty niekoniecznie bedzie odpowiadalo temu co zobaczylismy na wykresie Qscana. Wiec w sumie to po co uzywac Qscana, skoro i tak po nagraniu wychodzi calkiem co innego...?
|
|
|
|
#12 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
'nie potrafimy zrozumieć błędów TE/FE i wpływu ich na końcowy wynik.' i koniec kropka ![]() A program - coz ... ma wieksza wartosc marketingowa niz diagnostyczna ... co zostalo pokazane nie raz, nie dwa i jzu nawet nie dziesiec razy ... |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Płytka będzie nagrana super jak będzie super nośnik. Esperanza do takich nośników nie należy.
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#15 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Błędy asymetrii i ogniskowania mniejsze przy prędkości 4x i taka powinna być prędkość zapisu. A to czy zapis będzie z małymi błędami zależy od wielu czynników w tym głównie od jakości wykonania samej płytki i nośnika jak również współczynnika odbicia. I najważniejsze pytanie: Czy ADIP płytki jest zgodny z rzeczywistym ? System SolidBurn ma ten problem usunąć sprawdzając zapisywany nośnik w nieużywanym obszarze płytki (Power Calibration Area). Błędy TE/FE tylko pośrednio wpływają na końcowy wynik. ![]()
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 04.08.2005 o godz. 16:33 |
|
|
|
|
![]() |
|
|