Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
12.05.2022, 00:14 | #31 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
|
Raczej znaczna większość wie... mała strata. Mniej się patologii z domu wylewa (przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale sami wiecie jak co niektórzy [-które] mają.
"Och... usunę i wrzucę jeszcze raz tę samą sweetfocię bo za mało "lajków" prawdziwa strata to zamknięcie digart.pl |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
14.05.2022, 14:24 | #32 |
|
Część osób dowiedziała się po fakcie. O tym digiart.pl akurat nie słyszałem, ale z tego co teraz patrzę,zarówno digiart jak i NK jak i hosting republika.pl w ostatnich latach życia należały do Onetu natomiast onet należy do jakiejś podejrzanej niemieckiej firmy Ringer Axe Springer. Widać od dawna kolaborowali z "ruskimi" przeciwko Polsce. Chyba będę muisał zrezygnować z poczty na Onecie
|
15.05.2022, 22:59 | #33 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
|
Kto wie, to wie...
Przez to że kiedyś trochę pracowałem w czymś co przypominało odrobinę internetowe wydawnictwo, zawsze patrzę skąd jest wydawnictwo i co autor ma na (niejawnym) celu. Tutaj informacja jest tylko narzędziem, a nie celem samym w sobie... |
16.05.2022, 01:53 | #34 |
|
Niestety to już jest sprawa związana z polityką. Tylko niech nikt nie myśli czasami że jestem zwolennikiem obeznego rządu bo nie jestem. Raz na nich zagłosowałem, zrobili swoje, 500+ wcale nie brałem, bo nie mam dzieci i czekam już od paru lat aż prezes wreszcie przejdzie na emeryturę :-) Onet niby jest za opozycją ale likwidacja NK innych stron czy absolutne wyłączenie możliwości komentowania artykułów na stronach Onetu bardzo źle o nich świadczy. Inne portale ograniczają się "tylko" do mniejszej lub większej cenzury (inna sprawa to wojna na Ukrainie, bo podobno zatrudniają trolli żeby siali zamęt, ale kto ich tam wie)
A wracając do archiwizacji nagrałem trochę płyt Bluray metodą z tego artykułu: https://www.dobreprogramy.pl/@berion...ane,blog,63063 (Odtrzegam: metoda 3x bardziej czaso- i pracochłonna.) Czy warto? Przekonam się za kilka lat. Oprócz tego mam kopię na zewn. hdd. oraz częściowo na pendrivie i nagranych 10 lat temu płytach DVD. O dziwo nadal działają mimo że są jakiejś podłej firmy (może dlatego że odpowiednio przechowywane w ciemnej i suchej szafie?). Ja dostrzegam następujące zalety nagrywania płyt o których nikt nie mówi: 1. Nagrywanie płyt uczy cierpliwości, wiadomo dlaczego :-) 2. Uczy też podejmowania nieodwołalnych decyzji (pomylisz się - zmarnujesz płytę, tracisz 1zł) 3. Nagrywanie płyt daje dodatkowy powód do... leniuchowania. Robisz sobie kawę włączasz nagrywanie, siadasz i pilnujesz komputera. Ktoś Ci mówi "weź się do roboty", Ty mówisz "właśnie pracuję. Nagrywam ważne dane na płytę i muszę dopilnować żeby się poprawnie nagrały. Ostatnio zmieniany przez Klakier : 16.05.2022 o godz. 02:18 |
04.12.2022, 02:12 | #35 |
|
A by to szlag trafił... Ja już zamówiłem Pioneera BDR-S09XLT i 25-pak Verbatimków, raczej do archiwizacji, a tu się okazuje, że lipa . Mimo wszystko spróbuję, i tak ta nagrywarka mi się przyda też do CD i DVD, bo ta w moim laptopie (DVD) to żal tchu na nią. Żaden verbatim nie podejdzie, tylko najtańsze Omegi i to nie zawsze nawet te chce wypalać. A te płyty to znowu nie był jakiś wielki wydatek... Dobrze, że więcej nie kupiłem. Chyba jednak zbuduję ten serwer NAS i walnę RAIDa na starych, dobrych HDDkach... A blurej na jakieś ważniejsze dane jako dodatkowa ochrona. Nigdy nie podobała mi się idea chmury.
Ostatnio zmieniany przez PhiLiXer : 04.12.2022 o godz. 02:17 |
02.02.2023, 01:52 | #36 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.06.2004
|
Moja przygoda z wypalaniem blu ray jest krótka, bo dopiero jakieś półtora roku, ale mam już pewną obserwację - mało kto o tym wspomina, ale płyty blu ray są bardzo wrażliwe na wszelkie brudki, paprochy i odciski palców. Tzn. dużo bardziej wrażliwe niż dvd i cd. Wystarczy niewielki ślad od zwykłego dotknięcia palcem przed wypalaniem, żeby po wypaleniu w tym miejscu były problemy z odczytem danych, a potem po wyczyszczeniu tego miejsca widać gołym okiem ślad, że w tym miejscu płyta ma permanentnie inny kolor w kształcie pierwotnego śladu. Dlatego nauczyłem się już, że zawsze przed wypalaniem płytę dokładnie oglądam pod światło i w razie potrzeby czyszczę, żeby nie było najmniejszych zabrudzeń - zwykła szmatka lub nawet czysta koszula wystarczy. Jak ktoś nie zwraca na to uwagi to może bezwiednie skazywać swoją pracę na niepowodzenie.
Póki co wszystkie moje płyty są czytane bezbłędnie z wyjątkiem kilku najtańszych dwuwarstwowych od Ritek, gdzie najczęściej druga warstwa się wolniej odczytuje, a w jednym wypadku nie dała się odczytać. W przypadku lepszych Verbatimów takich problemów nie mam. No ale to na razie nowa kolekcja, więc trudno coś mi z tego wnioskować. Z wypalaniem DVD miałem bardzo dobre doświadczenia, 99% płyt nawet po kilkunastu latach dała się odczytać, a okazjonalne problemy miałem tylko z najtańszymi nośnikami z dolnej półki, co zwykle wychodziło już przy weryfikacji. Może mi się trafiły dobre wypalarki, że mi to dużo lepiej działało niż innym, co mają złe doświadczenia z płytami? |
Tagi |
bluray, kilka, nowicjusza, przesiatka, pytań |
|
|