![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
Plamki na Dateksach
Jakiś czas temu zauważyłem, że większość moich płyt Datex ma od spodu, w pobliżu krawędzi płyty, maleńkie jasne plamki (wielkości główki od szpilki). Wygląda to jak mikroskopijne ubytki w warstwie barwnika. Patrząc na płytę od strony nadruku nic nie widać, nie są to żadne odpryski.
Przetestowałem kilka już nagranych płyt - nie ma problemów z odczytem. Zwykle nagrywam na TDK, ale ostatnio trafiło mi się gratis sporo płytek Datex i trochę szkoda mi z tej okazji nie skorzystać. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi Dateksami ze "skazą"? Czy to u nich normalne? Dodam, że płytki pochodzą z Rossmanna ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Szperacz
Data rejestracji: 26.06.2005
![]() |
No wiesz może mają pryszczyce
![]() ![]() ![]() Powiem tak, im tańszy nośnik tym więcej problemów!! |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Po pierwsze - kiedyś rozpocząłem już dyskusję w trochę podobnym temacie - plamek na płytach z czasopism w kopertach foliowych - możesz przeglądnąć: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49037 A w kwestii Datex'ów - kiedyś na początku też dość dużo na nich nagrywałem - i nadal coś czasem nagram, bo mi jeszcze parę zostało. Co prawda, jeszcze nie zauważyłem takich niepokojących plamek jak kolega, aczkolwiek, jak już kiedyś wspominałem wg. mnie Datex'y mają krótką trwałość - np. na dwuletnich płytkach ilość błędów C1/C2 jest już bardzo bardzo duża. Jak będę miał chwilę to sprawdzę kilka moich płytek tej firmy. Może na takie zjawisko mieć wpływ np. ciepło, aczkolwiek jakość nośnika jest chyba najważniejsza - to po prostu niezbyt dobre płytki. Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Pisząc dokładniej to nie są plamki, a raczej "dziurki", takie malutkie luki w warstwie barwnika (jak przypuszczam). Łatwo je zauważyć, bo są jaśniejsze, srebrzystego koloru. Wygląda mi to na niechlujstwo producenta.
Co ciekawe: mam kilka takich płytek zapełnionych w całości, a podczas odczytu nie występują żadne błędy (sprawdzałem też programami do testowania CD). Podczas wypalania nagrywarka także nie zgłaszała błędów. Niby dobrze, ale... |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Teraz mi się przypomniało, że właśnie takie coś zauważyłem kiedyś na jednej (czy nawet dwóch ?) płytach i to Verbatim ! - z tym, że płyta czytała się też dobrze. To może błędy przy produkcji ? A czytać się może dobrze, jest bowiem korekcja błędów itd. ro29 |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.05.2005
![]() |
skoro podczas odczytu nie ma problemu wiec wszystko ok.z tymi płytkami.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Problem zdarzył się tylko raz - podczas weryfikacji zapisanych danych w Nero pojawił się komunikat, że ten obszar płyty jest nieczytelny. Dlatego teraz takie płytki sprawdzam od razu po wypaleniu.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
Ja bym nie lekceważył tego problemu. To jest początek końca takiej płytki. Warto dołożyć i mieć pewność.
|
![]() |
![]() |
#9 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plytki sa warte tyle ile kosztuja, nic nowego. Nagrywajac na czyms takim z gory trzeba sie liczyc ze trwale toto nie bedzie. Nadaja sie do danych na krotka mete typu gierka czy filmik ktore po miesiacu sie znudza i albo sie wywala albo daje komus.
Sprawdzanie czytelnosci takiej plyty zaraz po wypaleniu ma sie nijak do jej czytelnosci po czasie lub chociazby na innym napedzie. Jesli masz jakies wazne dane na niej to czym predzej je zabezpiecz tzn przegraj. |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Wszystko prawda, tylko ja chyba takie coś spotkałem u siebie na markowych Verbatimach ?? Jak jutro będę miał chwilę to poszukam, teraz mi się już nie chce, bo zajęty jestem ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() ro29 |
|
![]() |
![]() |
#11 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jesli cos takiego spotyka cie na verbatimach to juz jest przykre. Jest jednak mozliwe, gdyz byly verbatimy data life (zwykle, bez plus) produkowane przez bodajze Moser Baer India i byl to totalny szajs.
Przypuszczam a raczej mam nadzieje ze masz wlasnie cos takiego, bo jeszcze nie slyszalem zeby ktos mial klopoty z verbatimami od Mitsibishi albo Tayo Yuden. |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.07.2005
![]() |
Tez to mam, ale nie przeszkadza w poprawnym odczytywaniu danych i zapisie.
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.07.2005
![]() |
Tez to mam, ale nie przeszkadza to w odczycie danych, ani w zapisie.
|
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
a moje METAL AZO dostaly kropek czarnych [3 na XX plyt] - jakby mucha nasrala i sa o kant dupy potluc. Jakos nigdy nie wierzylem w 100 trwalosc.
#15 |
rozpruwacz
Data rejestracji: 29.10.2004
![]() |
ja kiedyś chciałem sobie kupiś większą ilość Datex'ów, ale kobieta sprzedająca w sklepie powiedziała że ludzia się skarżą, bo te płytki im pękają !! Więc już zrezygnowałem z nich na zawsze.
|
|