![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Verbatim CD-R Crystal AZO - wady produkcyjne
Kupiłem tytułowe płytki, były polecane do backupów gier na PS1. Otwieram a tu pierwsza płytka z wierzchu - ciemny pasek po przekątnej. Kółko, którego jako początkujący jeszcze nazwy nie znam (Lead in? coś takiego mi się kojarzy) - nierówne. Jedna płyta ma nawet konkretne uszkodzenie od wierzchniej strony, widoczne oczywiście również na spodzie. Płytki z Tajwanu, Mitsubishi Chemical Company. Nie wydaje mi się, że to się stało w trakcie transportu. Jeszcze jakieś czarne paprochy.
P.S. Oczywiście te defekty występują na różnych płytach, sprawdziłem jakieś 10, zobaczę potem na pozostałe. ![]() Ostatnio zmieniany przez misiozol : 12.12.2022 o godz. 13:16 Powód: Poprawione zdjecie ;) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plyty wygladaja na jakies podrabiane, jaki jest MID ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Media_Identification_Code
![]() |
#3 |
![]() |
![]() P.S. Chyba terminal w macOS za dużo nie mówi, pobiorę ten identifier na windę i podeślę |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Uuu a ty na maku tez prubujesz nagrywac, no to kondolencje
![]()
![]() |
#5 |
![]() |
Nagrywam na starym lapku z windowsem z adapterem sata na USB, ale mam tez maka i zobaczyłem na wiki, ze jest najprościej to sprawdzić na macOS (co mnie bardzo zdziwiło), wiec podłączyłem i coś tam pokazało ale patrząc co jest napisane na wiki, to są raczej nieprzydatne informacje w stwierdzeniu czy to oryginał ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
Ok, DVDIdentifier nie pokazuje info dla płyt CD, ale DVDInfoPro po kliknięciu na disc info pokazało mi coś takiego:
Media Information Current Drive: PIONEER BD-RW BDR-S09 (F:) Format Capacity Blank Disc Free Blocks 736964608 Free Capacity 702.82MB/736.96M Media Type CD-R ATIP Start Time of Lead In (Media Code) 97m34s23f ATIP Last Possible Start Time of Lead Out 79m59s73f Manufacturer Name Mitsubishi Chemical Corporation HD-BURN Certified YES Available Write Descriptor CLV 40.0x 6000KBps Available Write Descriptor CLV 32.0x 4800KBps Available Write Descriptor CLV 24.0x 3600KBps Available Write Descriptor CLV 16.0x 2400KBps Available Write Descriptor CLV 10.0x 1500KBps Available Write Descriptor CLV 4.0x 600KBps |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Byl podobny temat z makiem i stanelo ze uzytkowink mial kupic starego lapka na windzie bo inaczej nie dalo rady a jako ze ty masz to jeden problem z glowy. Co do plyt to ze 20 lat temu te plyty to byla liga sama w sobie i az mnie dziwi ze taki badziew dostales, wyglada dziwnie, moze to stary program uzyj tego i wklej tu wyniki.
https://www.cdrinfo.pl/download/3164153456
![]() |
#8 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Przepraszam cie nie o tym programie myslelem tylko o tym
https://www.cdrinfo.pl/download/6242095045 Bedzie wygladac o tak ![]() Moze byc i ten tez jest w dziale download ![]()
![]() |
#10 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
To jest bardzo ciekawe, ja bym reklamowal te plyty bo to jest jakas lewizna, nie ma mozliwosci zeby verbatim mial takie wady, przynajmniej ja nie widzialem. Moze podzielisz sie z jakiego zrodla je nabyles ?
![]() |
#12 | |
![]() |
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/verbatim-c...al-10178515888 Nie pamietam czy to dokładnie ta aukcja, czy inna, dam znać potem jak poszukam z historii zakupów. Popatrzyłem na negatywy, jest ich kilka ale dotyczą one płyt Extra Protection, a nie Crystal AZO. Dodam jeszcze, ze zakupiłem tam płytki blu-ray, tez Verbatim 25 pak jednowarstwowe. Póki co nagrałem 4 i każda przeszła weryfikacje Ok, nie patrzyłem na te całe wykresy, od których się tu roi i średnio je jak na razie rozumiem, ale i tak z tego co czytałem mój Pioneer raczej nie będzie chciał testować. Chyba, ze to jakiś inny proces jest. Tak jak mówiłem, z płytami miałem wcześniej jakiś kontakt, ale taki jak typowy Kowalski. Z każdym dniem zdobywam większa wiedzę z forum. Ostatnio zmieniany przez PhiLiXer : 12.12.2022 o godz. 21:38 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
Szukaj i reklamuj.
![]() |
#14 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Te nośniki często mają wady produkcyjnej - ostatnio partia takich nośników od CMC Tajwan / China w wersji Printable cake 50szt u mnie była ~~50% uszkodzonych/wady produkcyjne , 50% procent sprawne
Dużo pewniejsze i nigdy nie trafiają się wadliwe Verbatim CD-R DataLifePlus https://allegro.pl/oferta/verbatim-c...us-12599714275 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
azo, cd-r, crystal, verbatim, wady |
|
|