![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.09.2004
![]() |
Toshiba SD-R2212 w laptopie i flashowanie
mam naped Toshiba SD-R2212 w laptopie, jest to combo i chcialbym wgrac nowe firmware do niego bo obiecnie jest wgrany jakies standardowe producenta.. chyba jedno z pierwszych a ja znalazlem nowsze, tak wiec chcialbym oczwiscie to przeflashowac, jest jednak problem.. laptop nie ma floppy a tu przy flashowaniu potrzebna jest dyskietka bootowalna wiec lipa...
czy jest jakas mozliwosc przeflashowania tego pod winda? bios jest jako .hex na cdfreaks wyczytalem ze odradzaja uzycie MTKFlash'a... tak wiec jak to zrobic... zeby bylo wszystko dobrze ![]() z gory dzieki za odzew ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
![]() |
no i pech..... padla... windows ja wykrywa ale nie nie moze jej uruchomic, soft do falshowania oryginalny nie dziala.. wywala device no found i co teraz
![]()
NEC 3500AG //. g0 7o 7h3 uno|3RgR0Uno| 7o 533 r34L 5ouno|Z _#\ Ostatnio zmieniany przez z.aciek : 30.04.2005 o godz. 00:06 |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Witam.
Niepotrzebnie sie pospieszyłeś. MTK Flash służy do chipów MediaTek a Toshiba produkuje nagrywarki na własnych, więc nie ma co nawet odradzac używania MTK bo on po prostu nie powinien zadziałać. Na stronie Toshiby jest taki bajzel, że aż płakac sie chce ale nie znalazłem nowego firmware do Twojej nagrywarki. Programów ratunkowych do Toshiby nie ma, manewr z użyciem drugiej takiej samej definitywnie odpada, na gwarancji juz nie jest jak sądzę (cdr max x16). Co to znaczy, że oryginalny flasher nie działa- to jest sam flasher czy exe z flasherem i biosem w jednym. Jeżeli winda wykrywa naped to co pokazuje Nero Info Tool (jaki nr biosu i jaka nazwa?) Wyłacz i włacz IDE na którym jest nagrywarka, odinstaluj ja i zainstaluj jeszcze raz, przeinstaluj Nero. Niestety nie wyglada to dobrze ![]() A i jeszcze sprawdź co sie stanie jak wciśniesz i przytrzymasz przycisk eject podczas startu systemu (podczas bootu raczej)- to jest co prawda matoda z LiteONa ale nie zaszkodzi. |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
nero info tool wyswietlil ze na secondary ide channel jest toshiba dvd-rom sd-r2212
ale samo nero nie widzi nagrywarki firmware pobralem z tad: http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=31 a dokladniej bylo to firmaware 1F17 w paczce bylo v149TEG.exe - soft do flashowania iq1f17.hex - bios a4.jpg to co jest przy uruchomieniu tego flashera z tej paczki z biosem
#5 |
Wymiatacz
![]() |
No ale flashowanie sie nie udało, bo na a1.jpg widać, że nagrywarka ma firmware 1F15 a Ty zmieniałeś na 1F17.
Nie pamietam już jak to było jak miałem combo- czy Winda zawsze widzi combo jako DVD czy tylko tym razem? jaki bios pokazuje Nero Info Tool? No i jeszcze jedna sprawa- czy flashowałeś zgodnie z instrukcją pod prawdziwym DOSem? W pierwszym poscie napisałeś, że nie masz napędu FDD, to w końcu puściłes to z Wina czy jak? |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
winda zawsze w ten sposob widziala ten naped.
flashowalem go z instrukcja run->cmd i tutaj probowalem w wierszu polecen go flashowac. a5 to jak widzi nero info tool moj naped, tylko nie wiem gdzie on wypisuje bios
#7 |
Wymiatacz
![]() |
No to problem wynikł z tego, że robiłeś to pod Windą a nie pod prawdziwym dosem. Spróbuj jeszcze raz i tym razem pod DOSem. Najprosciej użyć PenDrive'a. Do nich zawsze dodaja oprogramowanie do formatowania,dzielenia na partycje itp a jedną z opcji jest stworzenie bootowalnego pendrive'a. Zrób tak, dograj te pliki flashera i bios i ustaw w biosie notebooka, żeby bootował z USB. Potem przeprowadź całą procedurę jeszcze raz pod DOSem. Może pomoże.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
uff udalo sie... mam jeszcze jednego laptopa w domu.. ibm'a dosc starego.. (P III 800mhz) jest tez w nim combo ale firmy ibm... poza tym ma wbudowanego floppy. zrobilem dyskietke startowa, wymienilem napedy (co sie okazalo toshiba z laptopa fujitsu pasuje idealnie do ibm'a) uruchomilem czystego dosa z dyskietki i poszlo !!! udalo sie ozywic combo
![]() ![]() dzieki downloads za wszelkie wsparcie.. naprawde duzo mi to pomoglo ![]()
#9 |
Wymiatacz
![]() |
Cieszę się, że pomogłem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|