Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.01.2019, 11:27   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.09.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 16
z0nk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
klon ihas x24 padł po crossflashu

Witam
Padł mi Asus drw-24b3lt po nieudanym crossflashu do ihas-624. Przy próbie wgrania nowego flashu zawiesił się na 1,5 godziny na wgrywaniu. Po restarcie nie widać go w systemie, komp długo wstaje.
Jako że nie byłem pewny portu, zostało to urządzenie podpięte jako jedyne.
port SATA ustawiłem w tryb IDE, w trybie AHCI nie pokazuje żadnego portu.
dosflash wykrywa porty, ale dostaje komunikat:

no ATAPI devices present!

w BIOSie też nie widać napędu
Co próbowałem:
- dosflash.exe liteon e <port> - pisze erasing i tyle (zrobilem dla kazdego portu)
- l-o-eras.exe <port> - w 3z 4 przypadków dostaje wynik FF7F. na 1 porcie dostaje FF80, jak odłącze nagrywarkę to ten sam wynik jest na 4 portach, więc tak poznałem właściwy adres portu.

l-o-eras.exe <port> póbowalem dziesiątki razy pod rzad komende, odłączać/podłączać zasialanie, zawsze dostaje błędem FF80.

próbowałem restartować/włączać zasilanie wyłączać i nadal nie jest wykrywane urzadzenie. Jak mogę go zreanimować?

Ostatnio zmieniany przez z0nk : 10.01.2019 o godz. 11:57
z0nk jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.01.2019, 17:25   #2
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,334
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez z0nk Podgląd Wiadomości
Witam
Padł mi Asus drw-24b3lt po nieudanym crossflashu do ihas-624. Przy próbie wgrania nowego flashu zawiesił się na 1,5 godziny na wgrywaniu. Po restarcie nie widać go w systemie, komp długo wstaje.
Jako że nie byłem pewny portu, zostało to urządzenie podpięte jako jedyne.
port SATA ustawiłem w tryb IDE, w trybie AHCI nie pokazuje żadnego portu.
dosflash wykrywa porty, ale dostaje komunikat:

no ATAPI devices present!

w BIOSie też nie widać napędu
Co próbowałem:
- dosflash.exe liteon e <port> - pisze erasing i tyle (zrobilem dla kazdego portu)
- l-o-eras.exe <port> - w 3z 4 przypadków dostaje wynik FF7F. na 1 porcie dostaje FF80, jak odłącze nagrywarkę to ten sam wynik jest na 4 portach, więc tak poznałem właściwy adres portu.

l-o-eras.exe <port> póbowalem dziesiątki razy pod rzad komende, odłączać/podłączać zasialanie, zawsze dostaje błędem FF80.

próbowałem restartować/włączać zasilanie wyłączać i nadal nie jest wykrywane urzadzenie. Jak mogę go zreanimować?
Tu już nic nie pomoże po za fabryką ... uszkodzone wewnętrzne oprogramowanie napędu ...jeżeli DosFlash nie rozpoznaje prawidłowo chipsetu MediaTek ( w chipsecie jest zintegrowana 1.5MB pamięć wewnętrzna napędu ) nic już nie da się zrobić....samemu ..
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 17:35   #3
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,801
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Da rade np magik , wymiana chipsetu wejscie w tryb serwisowy, plus programowanie .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 17:54   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.09.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 16
z0nk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Da rade np magik , wymiana chipsetu wejscie w tryb serwisowy, plus programowanie .
Oooo coś dla mnie czy obejdzie się bez wylutowania mt1839ln i programatora?
np. wpinając się za pomocą portu szeregowego bezpośrednio w chipset?
może masz namiary na jakieś materiały?
Czy ewentualnie nie było by prościej wziąć sam (jakikolwiek) MT1839LN (np. z innego napędu) i przelutować 1:1 ? i potem przeflashować dosflash'em?

Ostatnio zmieniany przez z0nk : 10.01.2019 o godz. 18:05
z0nk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 19:56   #5
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,801
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
mozesz wziac z innego i zrobic crossflash , jedynie wylut .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 20:11   #6
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,334
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
MediaTek MT1839LN - jest kilka wersji ... same LiteOn iHAS B mają cztery hardware = rev.01 , rev.02, rev.03 , rev.71 .. chipsety takie w modelach Pioneer DVR-119\A19\219\S19 są po-blokowane ...

Nie wiem jak TSST ale w SH-222AL i SH222AB są MT1839LNP tylko w Toshibach dla HP jest taki chipset TS-653J i TS-653T i w LG GH22\24NS90 ale czy bez blokad to nie wiem .




A czym to chcecie lutować....widzieli to na własne oczy ?
__________________

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 10.01.2019 o godz. 20:14 Powód: fix
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 21:29   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.09.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 16
z0nk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
MediaTek MT1839LN - jest kilka wersji ... same LiteOn iHAS B mają cztery hardware = rev.01 , rev.02, rev.03 , rev.71 .. chipsety takie w modelach Pioneer DVR-119\A19\219\S19 są po-blokowane ...

A czym to chcecie lutować....widzieli to na własne oczy ?
ale to są chyba wersje hardware, ja zamierzam "pożyczyć" tylko mikroprocesor i wydaje mi sie, że powinno podpasować (misiozol potwierdza).

a co do lutowania, to "normalnie" czyli hotair + flux + chwytaki podobnie jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=ZypXa9BDXHw ale można też tak jak się nie ma hotair'a: https://www.youtube.com/watch?v=75Ghxo7Vfb0

chodź nie wiem czy ma sens ta praca, czy nie łatwiej znaleźć coś na PLD-DH-24ABL (B), czyli kolejny klon i zamienić płytki w całości przpinając tylko taśmy.
Ale tu mam problem: są wersje z lightscribe ihas-224 ,424,624
i wersje bez lightscribe - ihas-124,324,524 w wersji hardware B.

Jak można poznać która jest która? czy dwie taśmy to jedyna róznica?

Ostatnio zmieniany przez z0nk : 10.01.2019 o godz. 21:35
z0nk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 21:42   #8
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,334
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez z0nk Podgląd Wiadomości
ale to są chyba wersje hardware, ja zamierzam "pożyczyć" tylko mikroprocesor i wydaje mi sie, że powinno podpasować (misiozol potwierdza).

a co do lutowania, to "normalnie" czyli hotair + flux + chwytaki podobnie jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=ZypXa9BDXHw ale można też tak jak się nie ma hotair'a: https://www.youtube.com/watch?v=75Ghxo7Vfb0

chodź nie wiem czy ma sens ta praca, czy nie łatwiej znaleźć coś na PLD-DH-24ABL (B), czyli kolejny klon i zamienić płytki w całości przpinając tylko taśmy.
Ale tu mam problem: są wersje z lightscribe ihas-224 ,424,624
i wersje bez lightscribe - ihas-124,324,524 w wersji hardware B.

Jak można poznać która jest która? czy dwie taśmy to jedyna róznica?
Wszystkie rewizje mają trochę inne chipsety.. - na chipsecie jest jeszcze dokładny numer wersji oprócz oznaczenia MT1839LN...trudno powiedzieć czy wszystkie są wymienne... np. hardware rev.71 nie można zrobić crossflash...znaczy nie działa napęd po crossflash-u prawidłowo ...

Jak jest pod ręką hotair + flux + chwytaki... to może jak się komuś chce..... ale za 20-30 zł ja bym palcem nie ruszył...

Poszukaj OEM PLDS- DH16ABLH- one mają LS ...
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2019, 22:09   #9
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,801
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak jest zapaleniec niech sie bawi ale jak chipset jest zablokowany to i tak dupa bo trzeba odblokowac a to raczej wiedza tajemna , pomijam tu juz dane kalibracyjne lasera i dostepnosc ukladu , po prostu taniej wyjdzie kupic jakas padake z zakatowanym laerem i przelozyc elektronike/lub laser , bo wszystko sie da pytanie czy sie oplaca no chyba ze ma dostep do zasobu rupieci to niech dlubie a moze wydlubie jakie diamety
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2019, 23:57   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.09.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 16
z0nk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
stwierdziłem, że łatwiej faktycznie kupić klon, a ten zostawić na dawce mechaniki i lasera.
Myślałem że nie da się aż tak ubić tego napędu. Pytanie: co jest kluczowe żebym nie powtórzył błędu? dodam że change checksum przeszedł bez problemu.

Ostatnio zmieniany przez z0nk : 12.01.2019 o godz. 00:05
z0nk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2019, 12:20   #11
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,334
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez z0nk Podgląd Wiadomości
stwierdziłem, że łatwiej faktycznie kupić klon, a ten zostawić na dawce mechaniki i lasera.
Myślałem że nie da się aż tak ubić tego napędu. Pytanie: co jest kluczowe żebym nie powtórzył błędu? dodam że change checksum przeszedł bez problemu.
Tu masz za " dychę"...
https://allegro.pl/nagrywarka-dvd-de...760410753.html


Najbezpieczniej jest na kontrolerze SATA i systemach 32bit...

EU i FU nie lubią Windows 10 zwłaszcza 64bit...
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2019, 17:16   #12
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,761
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
z0nk czytam i nie wieże...

robiłem XX sztuk ASUS DRW-24B3 LT i ST

jeśli robiłeś zgodnie z tutorialem czary2mary to obstawiam na MEGA pecha
lub masz syf w kompie sterowniki itp.

najlepiej robić na Win7 x86 ew. na XP jak ktoś jeszcze ma
nie wiem jak na AMD bo nie mam
ale na Intelu najlepiej korzystać z natywnych portów SATA od Intela + wgrany kpl. sterowników(chipset+SATA) nie odnotowałem problemów nigdy pod AHCI czy IDE

Ja od ponad 1,5roku wszystko robię na Win10 x64 i jeśli program się odpala to zawsze wszystko idzie chyba że sam program nie chce startować pod Win10
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2019, 21:08   #13
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.09.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 16
z0nk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak przez weekend sprawę przemyślałem. Co mogło się przyczynić do padnięcia:
- Windows 10 64bity
- Przejściówka USB <-> IDE/SATA
- zaznaczenie update "boot code" :-)

Tak sobie myślałem też, że w sumie urządzenie procesora tak żeby nawet się nie identyfikował musiało by być trudne, dlatego że VID i PID zazwyczaj siedzą w chipie.
Podsumowując:
- napęd się nie identyfikuje w BIOSie i dosflashu
- oznaki mam "zablokowanego napędu" - i-o-erase.exe zwraca FF80
- jak podłączam go przez przejściówkę USB - SATA/IDE to mam urządzenie "USB disk" które po 2-5min zamienia się na uknown usb device (VID=0000, PID=0002)
- cześć odpowiedzialna za komunikacje SATA jest ok (bo odpowiada errorem)
- mam pecha :-)


Co będę jeszcze próbował:
- popytać jak wprawadzić napęd do "Vendor mode" i liczyć że dosflash go wykryje. Czy tałem coś o wsuwaniu/wysuwaniu kieszeni do połowy ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest tlko na Xbox'a.
- podłączyć zamówiony napęd "za dyszkę" (aby oszukać dosflash żeby wiedział co wgrać) i po wykryciu przepiąc kable na uszkodzony i spróbować "na pałe" wgrać firmware i liczyć że się uda.
- poszukać w odmętach internetu gdzie są pin pointy na płycie i liczyć na to że serialem / MTK flashem uda się wgrać pamięć.

Jakby ktoś miał informację jak wprowadzić napęd w vendor mode lub gdzie są pin pointy na płycie - będę wdzięczny. Przecież ci co rozpracowywali te układy na pewno nie raz uwalili napęd do postaci jaką ja mam teraz...
z0nk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2019, 23:02   #14
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,761
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dziś jest taka masa taniego sprzętu zmontuj zestaw z natywnym IDE pod C2D i masz pewność ze wszystko będzie działać poprawnie :-)
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2019, 14:28   #15
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.09.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 16
z0nk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jako że nie lubie wyrzucać rzeczy to zostawiam dla potomności:
1. Napęd wprowadza się do vendor mode poprzez podłączenie MPX1 do GND i wetknęcie zasilania, po tym MTK odpowiada (FF72) i można go znów programować(erase + write)

2. napęd "za dyszkę" przyszedł. Tym razem przygotowałem się lepiej - zrobiłem sobie Win7 x86 na USB, podłączyłem pod SATA i flash poszedł bez problemu do iHAS524. Bonus miałem taki że nagranych płyt było 0 - więc nówka sztuka :-)




Podsumując:
- Windows 10 x64 + przejściówka USB-SATA NIE nadaje się do crossflashu.

Można zamknąć temat - napęd "odzyskany"
z0nk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Po raz pierwszy padł mi dysk zewnętrzny Zebir Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 14 30.01.2017 09:51
Szyfrowanie sygnału TV SAT. Jakie są, jak działa itpe. andy Komputery 17 16.01.2016 14:37
[Mini Test] Plextor PX-891SA\ LiteOn iHAS 324 C \Asus DRW-24B5ST czary2mary Napędy optyczne DVD 0 09.03.2015 15:09
Laptop Toshiba i naped DVD Toshiba - padł po flashu biosu? dread_darecki Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych 1 04.01.2007 08:13
Problem z odtwarzaniem po dodaniu napisów (pytanie do Mr Yoda) ToM/UD DivX, Xvid, Matroska i inne 3 20.10.2003 09:19


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO