Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.04.2005, 07:51   #1
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za poprawkę- choć w dość ostrym tonie utrzymaną - jakby to powiedzieć ... spoko Majonez.
Z tego co mi wiadomo to już oficjalny CS0C (datowany wcześniej) załatwił
sprawę zapisu przynajmniej na Esperanzach.
Ale jeżeli to produkt Liteona (i tylko Liteona) zawierający choćby znikome poprawki - to jednak dziwne że te obydwa biosy nie znalażły się na orginalnej stronie - przecież tych shitowych nośników nie używa tylko Polska (chyba, że się mylę).
Swoją drogą uważam że i tak lepiej poczekać - nie każdy orginalny bios jest lepszy od poprzedniego (nie licząc powiększonej liczby nośników).
A chłopaków z AB nie przeproszę ponieważ:
1.) Do tej produkcji chyba się trochę przyczynili - choćby zaispirowaniem Taiwańczyków wysyłając nośniki, wię coś ze strony polskiej jest.
(chyba im nie umniejszam nazywając ten bios Made in Poland)
2.) CSTJ poprawił być może zapis na tanich płytkach ale z pewnością nie był najlepszy dla markowych. Dodając do tego problem z powrotem do oficjalnego biosu przyznasz ze nie byl produktem do końca udanym.A taki produkt wywołuje pewne uzasadnione obawy... przed następnym -
Ps. Widzę, że obydwoje z Bartezem zaangażowaliście się w obronę AB i myślę sobie ... to dobrze, że jest jeszcze ktoś kto broni polskich interesów.(inicjatywy)
Pozdrawiam

Liteon - i po co przepłacać ...

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 17.04.2005 o godz. 10:43
karel48 jest offline  
Stary 17.04.2005, 08:23   #2
Atronic
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.10.2004
Atronic zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ , bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Ja mam w swojej 1213 wgrany bios 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix i jestem z niego w miarę zadowolony , poza małymi zgrzytami . A mianowicie nagrywając na płytkach Apollo produkowanych przez VDSPMSAB001 Interaxia AG niektóre płyki pod koniec ( jakieś 15 %) zaczynają mocne górki , a nagrywane pod biosem z sony 710 BYX3 , mają wprawdzie większą ilość PI , ale za to równą w całym zakresie nagrania płyty . Mam pytanie czy ktoś może wie dlaczego te same płyty , z tej samej partii tak dziwnie się zachowują .

Proszę o nie pisanie bzdur w stylu :" ja używam tylko verb i tdp , albo innego rodzaju płyt i tylko takie lubi liteon ." Ja również preferuję verby i TDK , ale jeśłi jeden bios potrafi w miarę przyzwoicie nagrac daną płytę , a drugi nie to napewno nie jest to wina sprzętu , a trzeba dopracowaś firmware .

a przy okazji to jest już nowy omni na stronie codeguys i radzi on sobie z kilkowa nowymi biosami których nie chciał ruszyć poprzedni.

pozdrawiam

http://atron.act4trees.com
Atronic jest offline  
Stary 18.04.2005, 00:08   #3
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Dzięki za poprawkę- choć w dość ostrym tonie utrzymaną - jakby to powiedzieć ... spoko Majonez.
ostra bo jak zobaczyłem kolejny taki tekst to mnie coś trafiło ale jak to mówią spoko majoneze

Cytat:
Napisany przez karel48
Z tego co mi wiadomo to już oficjalny CS0C (datowany wcześniej) załatwił sprawę zapisu przynajmniej na Esperanzach.
Ale jeżeli to produkt Liteona (i tylko Liteona) zawierający choćby znikome poprawki - to jednak dziwne że te obydwa biosy nie znalażły się na orginalnej stronie - przecież tych shitowych nośników nie używa tylko Polska (chyba, że się mylę).
Niby tak ale dopiero CSTJ był całkowicie "poświęcony" tanim płytkom. Od tej pory odpowiednie kody są dołączane do kolejnych wersji. Jeżeli zaś chodzi o to dlaczego nie znalazło się to na oficjalnej stronie LiteOna to po części sam sobie odpowiedziałeś. Z AB wysłano nośniki do inżynierów LiteOna żeby coś na to poradzili . Można stąd wnosić, że to na nasz rynek zrzucono te najgorsze śmieci i dlatego nie było tego firmware na oficjalnej. A CS0M jak wskazuje informacja to po prostu powrót do oficjalnej lini biosów.

Cytat:
Napisany przez karel48
Swoją drogą uważam że i tak lepiej poczekać - nie każdy orginalny bios jest lepszy od poprzedniego (nie licząc powiększonej liczby nośników).
To jest podstawowa zasada - jak coś działa to się nie zmienia ale teraz jest moda na wgrywanie firmware i pokazywanie wykresów z KProbe, których i tak połowa nie potrafi poprawnie zinterpretować.

Cytat:
Napisany przez karel48
A chłopaków z AB nie przeproszę ponieważ:
1.) Do tej produkcji chyba się trochę przyczynili - choćby zaispirowaniem Taiwańczyków wysyłając nośniki, wię coś ze strony polskiej jest.
(chyba im nie umniejszam nazywając ten bios Made in Poland)
2.) CSTJ poprawił być może zapis na tanich płytkach ale z pewnością nie był najlepszy dla markowych. Dodając do tego problem z powrotem do oficjalnego biosu przyznasz ze nie byl produktem do końca udanym.A taki produkt wywołuje pewne uzasadnione obawy... przed następnym -
Z tego co napisałeś to można wyciągnąć wniosek, że należy im podziękować za wysłanie tych nosników bo inaczej do tej pory te odpady by się nie nagrywały.

Cytat:
Napisany przez karel48
Ps. Widzę, że obydwoje z Bartezem zaangażowaliście się w obronę AB i myślę sobie ... to dobrze, że jest jeszcze ktoś kto broni polskich interesów.(inicjatywy)
Pozdrawiam
Nikogo konkretnego nie bronimy, jedynie ogólnie rozumianej prawdy bo potem powstają różne dziwne opowieści, które możemy usłyszeć nawet poza forum.
Więc trzeba ludzi z błędu wyprowadzać .

Cytat:
Napisany przez Atronic
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ , bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Ja mam w swojej 1213 wgrany bios 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix i jestem z niego w miarę zadowolony , poza małymi zgrzytami .
Sporów, jak wspomniał Karel, aż takich nie toczymy. Ale Twoje podejście jest kolejnym przykładem negowania z zasady. Poza tym jak widzę takich "paczerów" jak Ty, to (nie obraź się) trafia mnie coś.
"Spaczowałem sobie nagrywarkę, nagrywa szybciej, ba zmieniła nazwę i jest wyższym modelem, i najważniejsze dioda świeci na 3 kolorki, ale nagrywając płyty chodnikowe nie do końca wysmaża tosty i nie są chrupiące a poza tym wbudowany ekspres do kawy nie działa - ale g...o"

Jedyne co mi przychodzi wtedy do głowy to <żygi>

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 14.04.2005, 11:48   #4
Portalnet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
Portalnet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czyli jak - bo z odczytem wykresow mam maly problemik ( mala wiedza co i jak) - warto wgrywac go , jest lepszy od tego poprzedniego ?
Czy ktos moze mi w kilku slowach zdaniach powiedziec jak odczttywac te wykresy - tzn kiedy jakosc zapisu jest dobra a kiedy zla - jak odroznic to z wykresu ?
Portalnet jest offline  
Stary 14.04.2005, 12:58   #5
fonon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.11.2003
fonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tu jest sporo wyników:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=133978
fonon jest offline  
Stary 14.04.2005, 17:44   #6
karel48

Lechwos ponów ten test jeszcze raz ale z prędkością odczytu 4x a nie max - to co zaprezentowałeś to tragedia 8 błędów (ta płytka nie powinna się odtwarzać) - na szczęście to na 99% wina właśnie tej prędkości.

Ps.Aaaaaa... a może to ten sprzęt którym dysponujesz daje takie mierne efekty - nie zauważylem od razu - a gdzie wpychasz tą płytkę

Cytat:
Napisany przez fonon
Ale chyba trzeba być zarejestrowanym żeby je móc przejrzeć - czy się mylę

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 14.04.2005 o godz. 17:53
karel48 jest offline  
Stary 14.04.2005, 18:37   #7
LECHWOS
lechu

Data rejestracji: 25.01.2003
LECHWOS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Lechwos ponów ten test jeszcze raz ale z prędkością odczytu 4x a nie max - to co zaprezentowałeś to tragedia 8 błędów (ta płytka nie powinna się odtwarzać) - na szczęście to na 99% wina właśnie tej prędkości.

Ps.Aaaaaa... a może to ten sprzęt którym dysponujesz daje takie mierne efekty - nie zauważylem od razu - a gdzie wpychasz tą płytkę

Płytka chodzi super manta emperor 07 radzi sobie bez zarzutów a sprzęt jak sprzęt litek 1633 dla mnie te verbatiumy sa bez zarzutu wszystko chodzi Ok
i cena przystępna kolo mnie w REALU sa po 2.99 i fajnie wyglądają jak szpula filmowa a gdzie wpycham ta płytkę nie będę odpowiadał na forum

Date : 2005-04-14 18:31:08
Model : 1-0-0-0 SONY DVD RW DRU-710A CS0M
Disc : DVD+R , MCC002 [Mitsubishi Chemical Corporation]
Speed : 4x
ECC blocks sum (PI/PIF) : 18/10
Scanned range : 0 - 2125397
Sampling count : 114200
Errors : 0
PI Max : 29
PI Average : 2,47
PI Total : 17660
PIF Max : 11
PIF Average : 0,44
PIF Total : 3162
Dołączone obrazki
File Type: jpg probe.JPG (90.9 KB, 269 oglądane)
LECHWOS jest offline  
Stary 14.04.2005, 19:57   #8
karel48

Teraz lepiej - brak błędów - dlatego odtwarzanie w Mancie ok! (też posiadam),ale te błędy PIF nieciekawe - zobacz moje wykresy Verbatimów wyżej - wygląda na to, że na CS0K o niebo lepiej.

karel48 jest offline  
Stary 18.04.2005, 00:51   #9
gyad
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.01.2004
gyad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Teraz lepiej - brak błędów - dlatego odtwarzanie w Mancie ok! (też posiadam),ale te błędy PIF nieciekawe - zobacz moje wykresy Verbatimów wyżej - wygląda na to, że na CS0K o niebo lepiej.
Jeszcze lepiej na CSOM !
http://www.liteon.ab.pl/firmware/CS0M.zip
gyad jest offline  
Stary 14.04.2005, 22:34   #10
paulo007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.08.2002
paulo007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
proponuje jeszcze ustawić:
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
paulo007 jest offline  
Stary 15.04.2005, 00:01   #11
LECHWOS
lechu

Data rejestracji: 25.01.2003
LECHWOS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Date : 2005-04-14 23:55:07
Model : 1-0-0-0 SONY DVD RW DRU-710A CS0M
Disc : DVD+R , MCC002 [Mitsubishi Chemical Corporation]
Speed : 4x
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
Scanned range : 0 - 2289722
Sampling count : 123705
Errors : 0
PI Max : 81
PI Average : 10,08
PI Total : 168897
PIF Max : 24
PIF Average : 6,55
PIF Total : 109780
Dołączone obrazki
File Type: jpg probe.jpg (81.8 KB, 257 oglądane)
LECHWOS jest offline  
Stary 15.04.2005, 09:12   #12
fonon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.11.2003
fonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Lechwos
Nie mylisz się, ale każdy może się zarejestrować i dostęp jest praktycznie natychmiastowy.
fonon jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: