Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.05.2013, 08:49   #1
syntax
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.05.2013
Posty: 4
syntax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LG GSA-4163B Booktype

Witam!
Mam potrzebę nagrania płyty DVD z ustawionym Book Type na DVD-ROM.
Obecnie posiadam firmware A106 i niestety nie ma możliwości nagrania płyty DVD z takim typem księgi.
Może zmiana firmware-a na inny pomoże?
Nie wiem jak to ugryźć, a czytałem że przy tym modelu LG istnieje możliwość zmiany Bit Setting.
Pozdrawiam!
syntax jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.05.2013, 14:35   #2
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,939
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kiedyś ten program pozwalał zmianę ustawień na tym napędzie.Ale czy działa na nowych systemach to nie wiem

http://www.alexander-noe.de/bitsetting/index.html

LG GSA-4163B Booktype-lg.png
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.05.2013, 23:49   #3
syntax
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.05.2013
Posty: 4
syntax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć!
Dzięki za podpowiedź!
Przełamałem lenistwo i zagłębiłem się w temat...
Zastosowałem się do porady zawartej na stronie, a mianowicie...

Usage

Usually, the following actions should suffice to make this application work:
  1. Download the binaries and unzip the rar file to a folder of your choice (should only include characters of your local charset, i.e. for example don't use cyrillic letters in the folder name if you are using an english windows)
  2. download an ASPI layer, for example Frog ASPI or Nero ASPI, and save the file into the same folder
  3. run install.bat. This will install bitset into the autostart using the following setting: set all drives for all supported DVD+ disc types to DVD-ROM.
Oto efekty po uruchomieniu programiku ze strony, którą mi poleciłeś.
W NERO INFO TOOL, nie ma zmiany w zakresie obsługiwania WRITE DVD-ROM, potwierdza to również DVDInfoPro.

Co ciekawe, przy wywołaniu menu CHANGE BOOK TYPE w programie DVDInfoPro na belce jest informacja, że mój napęd to LG GSA-4120B, a przecie mam 4163B...?
Pomocy, bo ugrzązłem!
Coś robię źle?
Pozdrawiam!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
LG GSA-4163B Booktype-nero_info.jpg   LG GSA-4163B Booktype-dvd_info_1.jpg   LG GSA-4163B Booktype-dvd_info.jpg  
syntax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2013, 07:54   #4
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ten program jest z czasów Windows XP i raczej niewiele pomoże, jeżeli nagrywarka nie obsługuje zmiany booktype.

Rzuć jeszcze okiem na http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/how...gburn/booktype - jeżeli ImgBurn nie pozwoli na zmianę booktype, to już nic nie pomoże (poza wymianą nagrywarki).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 10:40   #5
syntax
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.05.2013
Posty: 4
syntax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć!
Program jest z czasów XP i moja nagrywarka również.
Program Bitset wydaje się działać poprawnie, ale efekty jego działania nie są zbyt ciekawe, a konkretnie brak możliwości nagrania czegokolwiek.
W programie ImgBurn zrobiłem wszystko jak na linku powyżej i operacja zakończyła się Sukcesem!
Wypalanie ImgBurn'em zakończyło się niepowodzeniem.
Próba wypalenia czegokolwiek za pomocą np. Nero również kończy się klęską.
W tej chwili już się pogubiłem co może powodować te błędy przy nagrywaniu.
Program Bitset z tego co jest napisane w informacji na stronie, którą wcześniej podał mi czary2mary przestaje działać wraz z ponownym uruchomieniem komputera. Czyli przywraca ustawienia nagrywarki do pierwotnych w sensie BOOK TYPE ?
Znalazłem się w punkcie wyjściowym, a właściwie w poziomie już poniżej wyjściowego - nagrywarka nie wypala płyt.
Pozdrawiam!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
LG GSA-4163B Booktype-cmd_bitset.jpg   LG GSA-4163B Booktype-error_imgburn.jpg   LG GSA-4163B Booktype-error_write.jpg   LG GSA-4163B Booktype-img_brn_error.jpg  

Ostatnio zmieniany przez syntax : 30.05.2013 o godz. 10:44
syntax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 10:51   #6
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Aby sie upewnić, że z nagrywarką wszystko jest ok, podepnij ja do innego komputera i sprobuj wypalić płytę (to w 100% wyeliminuje potencjalny problem ze sprzętem).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 16:11   #7
syntax
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.05.2013
Posty: 4
syntax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka jest sprawna, a przynajmniej była do momentu zabawy z programem Bitset.
syntax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 16:17   #8
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie bylbym taki pewien, stad tez prosba o sprawdzenie nagrywarki na innym sprzecie. Nagrywarki maja to do siebie, ze czesto samoistnie "padaja" .
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 19:50   #9
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,266
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Z tego co pamietam w latwy i przyjemny sposob mozna w tym modelu przerobic FW i dodac booktype oraz zmienic kilka innych rzeczy.

Dobra nie da sie. Wgram A106 jeszcze raz i sprawdz czy wypala plyty. Sam bitsetting mozesz zmienic bezposrednio w Imageburn.

Ostatnio zmieniany przez loki7777 : 30.05.2013 o godz. 20:02
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 20:00   #10
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Loki, ale jak przestalo nagrywac, to warto sprawdzic, czy jeszcze zyje....
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 20:13   #11
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,266
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Oczywiscie ale ja bym wgral jeszcze raz oryginalny FW + na nowo winde jak nie ma sie dostepu do innego kompa.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 20:18   #12
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Loki, bez jaj, szybciej znajdziesz kompa u kumpla/sasiada niz zrobisz reinstalke XP + drivery + soft + backup.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2013, 20:48   #13
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,266
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Albo jakis lunux live
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2013, 19:31   #14
siwymariusz
Forumator
 
Avatar użytkownika siwymariusz
 
Data rejestracji: 15.06.2002
Lokalizacja: na południu kraju
Posty: 938
siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Czy to aż taki problem za parę złotków kupić nowy, a nie męczyć się ze złomem
__________________
Jestem oświecony : Solarforce L2P mod Greg , APEX GT01, Olight S10 Baton XM-L. SolarStorm SC02 ( po naprawie -thx Maciex93 ), Astrolux S41 4x Nichia 219B, Astrolux E01
siwymariusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
booktype, gsa-4163b, lg, problem

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
problem z LG GSA 4163b Flu Nośniki optyczne 0 28.04.2007 15:51
Nagrywarka DVD LG GSA 4163B waljo Napędy optyczne DVD 2 27.09.2005 12:29
Długie nagrywanie LG - GSA 4163B HidalgO Napędy optyczne DVD 8 20.08.2005 10:27
lg gsa 4163b nie czyta tego co nagra pietia04 Napędy optyczne DVD 21 23.03.2005 20:47
sparing 3 nagrywarek - LG 4163b, liteon 1633s, TDK 1616N mirilan Napędy optyczne DVD 2 18.01.2005 08:35


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.