Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Najlepsze firmware do NEC3500. (https://forum.cdrinfo.pl/f29/najlepsze-firmware-nec3500-41493/)

slawekj 05.12.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez memorando
platinum index 8 palone razy 12 włączone power rec:)

w załączniku plik w polowie zrobiony

Jest super. Prośba zmniejsz skalę. Chyba można ustawić na auto. Czekam na cały test płytki do końca.

:)

memorando 05.12.2004 19:17

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Jest super. Prośba zmniejsz skalę. Chyba można ustawić na auto. Czekam na cały test płytki do końca.

hihi haha hooo już się robi kocham platinumy:D wstawione już są wyniki:D plik textowy:)

memorando 06.12.2004 09:49

i nikt nie odpisuje bo zamurowalo?:)

legion 06.12.2004 10:14

Cytat:

Napisany przez memorando

nic nie zamurowalo tylko narazie duzo nie wynika z tego pliku tekstowego zamiesc caly wykres z odpowiednia skala :D

anasiza 06.12.2004 10:49

Witam
zakupiłem, w sobotę neca 3500 Chciałbym zrobić backup biosu 2,16 bo taki właśnie mam ale nie wiem czym i jak
I mam jeszcze jedno pytanko wgranie nowego biosu 2,18 czy sie odbywa tak samo jak w liteonie 1633 bo takiego również mam(jeszcze)
Wypalałem kilka płytek na biosie 2,16 po zrobieniu testów na PI i PIF jest wszystko OK używałem płytek verbatim AZO -R i +R oraz TDK -R i +R
czy po wgraniu nowego biosu 2,18 coś będzie lepiej
Czy wogóle warto wgrywać 2,18 jak wszystko jest OK
Sory za te głupie pytania ale mało mam na ten temat doświadczenia

anasiza 06.12.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez slawekj
To żadna rewelacja. Mam też Nec'a 3500AG i jakość płytek od 12x nie jest dobra.
I mam również BenQ 1620.
Przykład płytki nagranej x12 po brzegi: :spoko:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=62
Porównaj wyniki. :taktak:

To w takim razie pozostaje nagrywanie z prędkością x4?
mam neca3500 od soboty na biosie 2,16 zrobiłem kilka testów na verbatimie TDK platinum i w porównaniu z Liteonem 1633s bo takiego do dziś miałem są o niebo lepsze wręcz idealne Nie robiłem testów x8 więc tutaj nie wiem

terpilowski 07.12.2004 08:35

Cytat:

Napisany przez anasiza
To w takim razie pozostaje nagrywanie z prędkością x4?
mam neca3500 od soboty na biosie 2,16 zrobiłem kilka testów na verbatimie TDK platinum i w porównaniu z Liteonem 1633s bo takiego do dziś miałem są o niebo lepsze wręcz idealne Nie robiłem testów x8 więc tutaj nie wiem

sama predkosc to nie wszyskto
wiele zalezy od samego nosnika
x8 nosnik nie rowna sie nosnikowi x8
plantiumy x8 wypalilem [kilka szt.] z predkoscia x12
odczyt idealny, F2 w nero speed

na innych plytkach moze byc juz inaczej.

zeman 07.12.2004 13:20

Najnowszy bios i oznaczenia płytek...

Zainstalowałem sobie najnowszy biosik do Neca 3500. Upgrade nieoficjalny do wersji 2.18. ld_v1_final.zip pobrany ze stronki : http://www.micheldeboer.nl/firmware/ Wszystko jest cacy, ale mam takie pytanko...
Dodały mi się wszystkie możliwe konfiguracje w ustawieniach Booktype.
Wyjaśnijcie mi proszę, czy oznaczenie DVD+R to to samo co DVD+R SL ? A DVD+R9 to to samo co DVD+R DL ?? Czym się to wszystko różni, bo się pogubiłem. :(
Pytanie drugie to, czy jak ustawię sobie wszędzie konfigurując w programiku Binflash gui 1.02 np. na dvd-rom(active) to czy wówczas poprawnie będą nagrywać mi się różnorakie dane np. na płycie DVD+RW ? Czy tego ustawienia używać mam jedynie przy nagrywaniu filmów dla odtwarzania ich w odtwarzaczach stacjonarnych, a do nagrywania danych używać innych ustawień ? ...
I ostatnie pytanko nr 3: Posiadam kilka płytek TDK zatytuowanych DVD+R. Czytam z tyłu że są to płytki DVD+R Version 1.1 Co to oznacza ? Czy to oznacza płytkę DVD+R SL ?? :help:

terpilowski 07.12.2004 13:28

w zasadzie na kazde pytanie mozna udzielic pozytywnej odpowiedzi.
book type nic nie przeszkadza w paleniu danych.
co do oznaczen plytek - jesli nie ma DL to jest SL, wiec dobrze rozumujesz.
+R9 = Dual Layer
zreszta po cenie nosnika sie zorientujesz takze.

slawekj 07.12.2004 13:48

Cytat:

Napisany przez memorando

Nie zamurowało. Max - 91, BenQ 9-14.
Total: 216988, BenQ 20242-48358.
Róznica duża. :taktak:
Ale czy te testy można bezpośrednio porównywać ?
Porównaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=137
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=14

Oloo 07.12.2004 18:07

Cytat:

Napisany przez zeman
Dodały mi się wszystkie możliwe konfiguracje w ustawieniach Booktype.
Wyjaśnijcie mi proszę, czy oznaczenie DVD+R to to samo co DVD+R SL ? A DVD+R9 to to samo co DVD+R DL ?? Czym się to wszystko różni, bo się pogubiłem. :(
Pytanie drugie to, czy jak ustawię sobie wszędzie konfigurując w programiku Binflash gui 1.02 np. na dvd-rom(active) to czy wówczas poprawnie będą nagrywać mi się różnorakie dane np. na płycie DVD+RW ? Czy tego ustawienia używać mam jedynie przy nagrywaniu filmów dla odtwarzania ich w odtwarzaczach stacjonarnych, a do nagrywania danych używać innych ustawień ? ...
I ostatnie pytanko nr 3: Posiadam kilka płytek TDK zatytuowanych DVD+R. Czytam z tyłu że są to płytki DVD+R Version 1.1 Co to oznacza ? Czy to oznacza płytkę DVD+R SL ?? :help:

1. Skróty :
SL - single layer (pojedyńcza warstwa) lub DVD 5 (DVD+R5) itd
DL - double layer (podwójna warstwa) lub DVD 9 (DVD+R9) itd

Znane są także specyfikacje płyt tłoczonych:
DVD10 - płyta dwustronna
DVD18 - płyta dwustronna dwuwarstwowa

2. Podstawowym formatem odczytu dla KAŻDEGO DVD jest format DVD-ROM. Każdy inny jest czytany w zależności od modelu. Nagrywając w ten sposób filmy czy dane uzyskujesz największą z możliwych kompatybilność. Nie ma więc potrzeby wyłączania tych ustawień dla określonych rodzajów zapisu.

3. Każda płyta SL ma 4.7GB a DL 8.5GB (w praktyce są to miliardy bajtów => podzielone 3x przez 1024 dają odpowiednio 4.38GB i 7.91 GB). Jeżeli nie masz innych oznaczeń to po tym najłatwiej rozpoznasz ilość warstw.

zeman 07.12.2004 18:49

Dzięki za wszystkie wyjaśnienia. W końcu mam już jasność w tym temacie. Warto czasem zaglądać na forum :mruga:

StefanS 08.12.2004 11:02

A ja mam pytanie do uzytkownikow 3500. Czy 3500 jest glosna ? Nie zalezy mi na glosnosci przy nagrywaniu tylko przy odczycie. I czy mozna ustalic np. w driverze maksymalny x przy odczycie np x16 (dla CD) ?

dzieki
S

ffariat 08.12.2004 11:32

Cytat:

Napisany przez StefanS
A ja mam pytanie do uzytkownikow 3500. Czy 3500 jest glosna ? Nie zalezy mi na glosnosci przy nagrywaniu tylko przy odczycie. I czy mozna ustalic np. w driverze maksymalny x przy odczycie np x16 (dla CD) ?

dzieki
S

predkosc pdczytu mozesz ustawic np. z NERO drive speed :D
a co do głośności...wg. mnie jest cicha :) a co do odczytu to polecam kupić drugi naped bo NEC ma słaba korekcje błedów i niektorych płyt moze nie czytac :) DVD-ROM Asusa np. kupisz za 100zł wiec po co katowac nagrywarke odczytem? ;)

StefanS 08.12.2004 12:04

Łudze sie ze 3520 bedzie lepsiejsza ;-)

Nagrywam malo a wolalbym miec tylko 1 zatoke zajeta. To moze cos innego z DL?

S

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:17.