![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
Zobacz rezultaty głosowania: Czy jesteś za przyklejeniem tego tematu. | |||
TAK |
![]() ![]() ![]() ![]() |
41 | 95.35% |
NIE |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 4.65% |
Wszystkich głosów: 43. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#166 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.11.2004
![]() |
Dziękuje za informacje
![]() ![]() Mam jeszcze 2 pytanka, dane narywać z booktype jako DVD+R czy również jako DVD-ROM, zdążyłem wycztać iż jako +R są szybciej czytane przez napęd i lepiej dać +R, dorze kombinuje ? Pytanie OT z jaką prędkścią Nagrywacie filmy i dane przeznaczone na leżakowanie, posiadam w miare dobre płyty TDK-001 ( DVD+R x4) i zastanawiam się czy palić x2,4 czy x4. Pozdrawiam. Ostatnio zmieniany przez Anon : 06.12.2004 o godz. 03:08 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#167 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
ad1. +R czy DVD-Rom to obojetne,ale jak masz firmware z booktype, to bittseting ustawia sie tylko raz i nagrywarka cały czas to pamieta i wszystkie+r pali jako dvd-rom ( po co ci to ciągle zmieniać?).
ad2. prędkość optywalna to 4x.
#168 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#169 | |
Kto pyta nie błądzi...
Data rejestracji: 08.11.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
#170 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
powiedz mi czy się robi jakieś resety empromu i wogóle jak się robi aktualizacje biosu Pytam bo do tej pory miałem liteona 1633s i o nimjak się robi aktualizaje biosu wiedziałem a w przypadku neca nic nie wiem czy wogóle warto wgrać 2,18 bo do tej pory miałem 2,16 i nagrywa wszystko OK |
|
![]() |
![]() |
#171 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nowszy ma teoretycznie cos poprawione i wieksza baze nosnikow
P.S. teoretyzuje ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
powiedz mi czy się robi jakieś resety empromu i wogóle jak się robi aktualizacje biosu Pytam bo do tej pory miałem liteona 1633s i o nimjak się robi aktualizaje biosu wiedziałem a w przypadku neca nic nie wiem |
|
![]() |
![]() |
#173 | |
Kto pyta nie błądzi...
Data rejestracji: 08.11.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#174 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Nie strasz go. NECa 3500 AG raczej nie da sie uwalić, bo ma tryb ratunkowy i jest zawsze widoczny w biosie i pod dos oraz windows.
Czytaj ang: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=117208
GIGABYTE GA8N-SLI, INTEL PENTIUM 630 ,TT BLUEORB2, GEIL 2x512 DDR PC533 DDR2, GALAXY 6800XT 256MB, PLEXTOR PX-755A, LITEON 16H5S, PLEXTOR PX-750A i HP 840i Ostatnio zmieniany przez tytusdezoo : 06.12.2004 o godz. 23:07 |
![]() |
![]() |
#175 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#176 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.10.2004
![]() |
czy ktoś juz testował to firmware LD_V1.4 z 10.12.2004
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2004
![]() |
NEC 3500ag, kiepsko, zmiana biosu - dalej kiepsko...
Moze nie do konca na temat, ale ...
Tydzen temu kupilem NECa 3500AG, mialem ostre wachania czy nie zdecydowac sie jednak na LITE-ONa 1633S, ostatecznie jednak stanelo na NECu. Nagrywarka przelezala u mnie na polce tydzien bo czekam na nowa obudowe i zasilacz. Dzis jednak nie wytrzymalem. Postanowilem spalic kilka obrazow na plyte DVD <kopie bezpieczenstwa paru gier ![]() firmy BENQ "plus" i "minus" 8x. Pierwszy poszedl "plus". Nero pokazalo mozliwosc nagrania z predkoscia 2.5x (!!) i 4x. Co tam zapuscilem 2.5x. Pokazal mi sie czas przwidywany operacji (20 kilka minut??) i czas ktory uplynal od rozoczecia nagrywania (przy CDR widze tylko czas odmierzany w "gore"). Podczas nagrywania szarplo kilka razy buforem i wreszcie proces stanal na ~75%. Licznik czasu przewidywanego do zakonczenia operacji wyzerowal sie, dioda przestala siwecic, a czas odmierzany w gor smialo szedl sobie dalej... Nagralem plytke CDR, wszystko poszlo ok niestety do wyboru tylko predkosci 8x i 16x (LG 52x) Postanowilem nagrac na CD za pmoca ALCOHOLA obraz ISO, niestety program zglasza brak wystarczajacej ilosci miejsca na nosniku (probowalem na kilku nosnikach, niestety mam tylko pod reka LG) Wgralem nowy bios 2.18, zainstalowalem nowe sterowniki ASPI (nie mialem ich wcale), zainstalowalem najnowszego ALCOHOLA, i....to samo, choc program potrafi zrobic obraz z plyty wlozeonej do nagrywarki to go na nia nie nagra!! Proba nagrania obrazu w NERO zakonczyla sie powodzeniem..hmm... wiec wina ALCOHOLA, Po sprawdzeniu NERO DVD-CD SPEED w test jakosci CD - 100%, SCAN DISC powierzchni i plikow wypadl ok, na samym koncu jeden sektor - trudnosci w odczycie Pora na druga plyte DVD (minus)... To samo co w przypadku "plusa", wprawdzie NERO pokazal pelna game predkosci ale paenie wysypalo sie przy 5%. Tym razem zapodalem mu 8x, czas przewidywany operacji pokazal ~5min(!!) Do poniedzialku juz nic nie uda mi sie potestowac. Pytanie czy to wina plyt DVD, czy moze powinienem podejrzewac sam naped. CD nagral ok, DVD wcale. A moze przy nagrywaniu DVD potrzebuje wiecej poweru i moj gowniany "megabajt" 300W daje dupy? Jesli tak to nie martwie sie bo mam na polce Chifteca 360W ktory czeka na nowa obudowe, no ale jesli nie to booo ![]() jak do tej pory czytalem narzekania ze plyty nagrywale sie z mniejsza predkoscia jak podeje producent nosnika,ale u mnie wogole sie nie nagrywaja. Czekam na komentarze i opinie bo mnie to mocno nipokoi |
![]() |
![]() |
#178 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dziwne jest to co piszesz jezeli to sa BENQ DVD-+R 8X to minus pali sie na 16x a plus na 12x bez problemu na 2.18 nero 6603. Płyta cd pewnie była nadpalona a nec raczej takiej płytki cd-r ci nie wypali. NEC ma szarpac buforem przy zapisie bo to jest system ACTOPC. Jednak płyta musi sie nagrac poprawnie do końca. Wstaw lepiej tego Chiefteka a tego megabajta to na śmietnik bo tam jest miejsce takich zasilaczy.
![]()
#179 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.12.2004
![]() |
A u mnie znowu co innego ..... CDR Verbatim pastel disc nagrywa sie max 32 x ( ponoc sa 48x ) a Maxmax 16x ponoc sa 40x .... Moze ktos wie czego to wina ? Probowalem bare biosow i na wszystkich to samo .
|
![]() |
![]() |
#180 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2004
![]() |
![]() Cytat:
Plyta CD nie byla nadpalona, i probowalem na wiecej niz jednej. Nawidoczniej Alcohol tak ma i tyle. :\ Dzis po przelozeni wszystkiego do nowej obudowy i wlozeniu nowej zasilki, zapuscilem nagrywanie na Verbaim DVD-RW 2X. Poszlo ok (3GB danych) Podjarany zapuscilem Verbatima 4X z zamiarem wypalenia 4GB i spalilo.....na panewce ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|