![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.03.2009
![]() |
![]()
Witam
Nie wiem czy jeszcze jest to aktualne, ale znalazłem sposób na naprawę nagrywarki DS8A1P (BENQ/PHILIPS). Jeżeli masz objawy: a) Tacka nie da rady się zamknąć (otwiera się co chwilę) b) Windows/linux/dos/bios kompletnie NIE widzi napędu. (oczywiście jeżeli napęd jest spalony to już nic się nie da zrobić) Opis: 1. Pobieramy program LtnFlash (ja korzystałem z wersji 2.6.11) 2. Pobieramy paczke z plikami Slimtype_DVD_A_DS8A1P_CX12.bin (jest to EEPROM) i CX12.bin (firmware) (pliki pochodzą z oryginalnie zczytanego DS8A1P [ mojego]). 3. Uruchamiamy program LtnFlash 4. Klikamy na aplet "SFlash" i jeżeli pokaże się okno ostrzeżenia ,,Do you wanna to enter serial flash function?" klikamy na yes. ![]() 5. Po chwili pokaże nam się okno ![]() 5.1 Wszystko co jest w obwódce czerwonej musi być zaznaczone/ustawione tak jak na screenie. 5.2 W miejscu podajemy BIN File podajemy lokalizacja pliku CX12.bin. 5.3 Klikamy Start UWAGA: w niektórych przypadkach zamiast SlimtypeDVD A DS8A1P może pisać ABNORMAL. 6. Jeżeli cała operacja skończy się pomyślnie, klikamy na czerwony krzyżyk w prawym górnym rogu (może pokazać się monit o potwierdzenie zamknięcia okna, klikamy na yes). 7. Jeśli wszystko poszło dobrze to Windows powinien wykryć nam nowy sprzęt i będzie chciał wymusić restart komputera, oczywiście klikamy na tak (resetujemy komputer) 8. Po re uruchomieniu komputera włączamy program LtnFlash. 9. Wchodzimy na zakładkę "E2" ![]() 9.1 Ustawiamy długość naszego EEPROMU (EEPROM Length) na 0X2000. 9.2 Klikamy na ikonę w zielonej obwódce i podajemy lokalizacje naszego pliku z EEPROM'EM naszego napędu (czyli Slimtype_DVD_A_DS8A1P_CX12.bin) 9.3 Jeżeli wszystko będzie dobrze powinno być identyczenie/podobnie jak na obrazku, wieć klikamy w ołówek (ikona z czarną obwódką) 10. Od teraż możemy się cieszyć w pełni działającym napędem ; ) Potrzebne pliki: paczka plików (EEPROM i FIRMWARE) http://rapidshare.com/files/20381692...DCORP.rar.html LtnFlash http://www.cdrlabs.com/Download/Misc...6a30&no_html=1 PS:Artykuł można kopiować pod warunkiem że zostanie uwzględnione moje autorstwo. ![]() zapomniałem dodać że po wpisaniu EEPROM'u trzeba zresetować komputer. Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Reetou : 01.03.2009 o godz. 17:52 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Ocena DVD LiteOn SOHW-832S | webjasiek | Napędy optyczne DVD | 9 | 18.08.2004 11:50 |
Jak zmienić firmware LiteOn LDW451S GSB7 na LDW851S GSC2 codeguys-mod | FreddyK | Napędy optyczne DVD | 1 | 10.07.2004 22:58 |
Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |
535 śmiesznych tekstów | mallow | Humor | 6 | 01.06.2003 16:49 |
LiteOn CDRW 48x + DVD Panasonic SR-8588 Problem !!! | cdwriter21 | Napędy optyczne CD | 1 | 21.03.2003 23:23 |