Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.10.2015, 17:56   #16
blackened2687
CDRinfoTeam
 
Avatar użytkownika blackened2687
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Lokalizacja: Rosja, Kraj Krasnodarski, Ust'-Łabińsk
Posty: 297
blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak ukończę z programem dla Pioneer, przygotuję soft dla bootcode Optiarc. Proszę poczekać kilku tygodniów (ponieważ mogę pracować nad programami tylko po wychodnym - mam mało wolnego czasu)
blackened2687 jest online   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.10.2015, 18:07   #17
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak właśnie robiłem i cały czas mam screen z postu nr #14.
U mnie napęd (podłączony przez USB + sata adapter) ma oznakowanie E:
Mam Windows 7 x64

------
REM For Win2K/XP SPTI
set PLSCSI=\\.\E:
-------

Chyba wiem w czym problem: plik btflash.exe zawiera wpisy dozwolonych bootcode możliwych do przefleszowania. Brakuje tam jednak wpisu G25A, stąd wykrywany jest niekompatybilny napęd. Tam myślę. Poza tym sprawdziłem, że wpis Q245 występuje w tym pliku, stad flash jest dozwolony. Teoretycznie hex edytorem można zmienić któryś z wpisów na G25A, ale pytanie czy to wystarczy ?
__________________
Andrzej vel. Jedrek

Ostatnio zmieniany przez Jedrek : 29.10.2015 o godz. 18:20
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:25   #18
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,338
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
btnflash nie obsługuje ID:G25A stąd komunikat o braku wykrytego napędu do zmiany bootcode...spróbuję jakoś podmienić w programie -zobaczymy jak się program zachowa ....

Optiarc Sony AD-7250H-2015-10-29_17-21-39.png
__________________

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 29.10.2015 o godz. 18:37
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:28   #19
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O tym właśnie pisałem, pytanie co się później stanie z napędem :/
Spróbuj dopisać w pozycji b920 wartość G25A i jakbyś mógł podesłać mi zmodyfikowany plik.
Dość ryzykowna operacja po której może się okazać ze napęd już nie wstanie ?
__________________
Andrzej vel. Jedrek

Ostatnio zmieniany przez Jedrek : 29.10.2015 o godz. 18:32
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:34   #20
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez blackened2687 Podgląd Wiadomości
Jak ukończę z programem dla Pioneer, przygotuję soft dla bootcode Optiarc. Proszę poczekać kilku tygodniów (ponieważ mogę pracować nad programami tylko po wychodnym - mam mało wolnego czasu)

Szkoda, że tak długo, ale oczywiście poczekamy na wyniki
__________________
Andrzej vel. Jedrek
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:34   #21
blackened2687
CDRinfoTeam
 
Avatar użytkownika blackened2687
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Lokalizacja: Rosja, Kraj Krasnodarski, Ust'-Łabińsk
Posty: 297
blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>blackened2687 ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Być może, że wyjdzie poprawić btflash.exe hex-editorem.

Spróbuj zamienić w btflash.exe wszystkie Q265 na G25A - musi spracować, myślę.

Pliki fix nie należy zaczepiać - oni swoją sprawę już zrobili.
blackened2687 jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:37   #22
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,338
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Już zmieniłem i podesłałem na PW -spróbuj teraz -zrób screen jak to wygląda
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:42   #23
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@czary2mary: Wpisy w pliku zrobiłeś, ale efekt ten sam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Optiarc Sony AD-7250H-fix3.jpg  
__________________
Andrzej vel. Jedrek
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:47   #24
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez blackened2687 Podgląd Wiadomości
Być może, że wyjdzie poprawić btflash.exe hex-editorem.

Spróbuj zamienić w btflash.exe wszystkie Q265 na G25A - musi spracować, myślę.

Pliki fix nie należy zaczepiać - oni swoją sprawę już zrobili.


Jest postęp:


Pytanie....startować ??
Na własną odpowiedzialność
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Optiarc Sony AD-7250H-fix4.jpg  
__________________
Andrzej vel. Jedrek
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 18:52   #25
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,338
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zmieniłem w trzech btflash,btflash1, btflashx,
Zmieniłem teraz we wszystkich czterech btflash,btflash1, btflashx, btflashx1...
-sprawdź czy coś to zmieniło -poszło na PW
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 19:00   #26
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ukończono pozytywnie. Poprawiono plik btflash.exe wg postu nr #21
Podziękowanie dla @czary2mary oraz @blackened2687

Ps. W najbliższym czasie (po zakończeniu składania nowego komputera) postaram się zamieścić testy dwóch urządzeń
1. oryginalnego AD-7250H
2. crossflashu AD-7250H@AD7263S


Andrzej
__________________
Andrzej vel. Jedrek

Ostatnio zmieniany przez Jedrek : 29.10.2015 o godz. 19:04
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2015, 19:05   #27
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,338
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Gratulacje ..... i takim sposobem zrobiłeś pierwszy na świecie crossflash AD-7250H...
Czekamy na testy nowego Twojego napędu...
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2016, 18:39   #28
golanek
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 08.01.2015
Posty: 43
golanek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@czary2mary: A potrafiłbyś zmusić btflash do użycia pliku bootcode od napędu innego niż optiarc? Walczę już drugi dzień i nie mogę nic wykombinować. Cały czas otrzymuję komunikat "The file doesn't contain the bootcode designed for a NEC drive...". Próbuję sflashować ihas120x jego własnym bootcode, a btflash odmawia. Link do bootcode
https://www.dropbox.com/s/2kwkennkcj...s120x.zip?dl=0
golanek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2016, 09:15   #29
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,338
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez golanek Podgląd Wiadomości
@czary2mary: A potrafiłbyś zmusić btflash do użycia pliku bootcode od napędu innego niż optiarc? Walczę już drugi dzień i nie mogę nic wykombinować. Cały czas otrzymuję komunikat "The file doesn't contain the bootcode designed for a NEC drive...". Próbuję sflashować ihas120x jego własnym bootcode, a btflash odmawia. Link do bootcode
https://www.dropbox.com/s/2kwkennkcj...s120x.zip?dl=0
Sprawdzę link jak wrócę doma \ ale pamiętam że btflash nie obsługuje innych bootcode jak tylko typu NEC\SonyOptriac \ ani bootcode dla LiteOn ani Teac nie da się niestety bez dużego przeprogramowania btflash zmienić \ wgrać ...albo napisania od nowa procedury .....zgraliśmy jak dobrze pamiętam logi STPI z iHAS W ale tam groch z kapustą w nich ....ciężko na razie ..
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2016, 21:53   #30
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,338
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez golanek Podgląd Wiadomości
@czary2mary: A potrafiłbyś zmusić btflash do użycia pliku bootcode od napędu innego niż optiarc? Walczę już drugi dzień i nie mogę nic wykombinować. Cały czas otrzymuję komunikat "The file doesn't contain the bootcode designed for a NEC drive...". Próbuję sflashować ihas120x jego własnym bootcode, a btflash odmawia. Link do bootcode
https://www.dropbox.com/s/2kwkennkcj...s120x.zip?dl=0
Dane z extradata do fix są poprawnie przeniesione ale btflash bez przeprogramowania nie jest w stanie zmienić bootcode i ID dla LiteOn \Teac...
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Crossflash Sony Optiarc AD-7230S -> AD-7240S Jedrek Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych 2 17.10.2015 20:59
[Mini Test] Sony Optiarc AD-5240S firmware 1.03 czary2mary Napędy optyczne DVD 0 18.04.2015 15:34
Sony Optiarc BD-5740H - warto, nie warto...? tila11 Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 8 14.12.2011 11:11
SONY Optiarc AD-7543A slim POMOC popek9 Napędy optyczne DVD 8 13.12.2007 03:04
Nowa Spóła :D joint venture Sony NEC Optiarc mensir67pl Napędy optyczne DVD 9 04.09.2006 20:02


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.