Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2005, 11:55   #1
kwasik
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.09.2005
kwasik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem po aktualizacji biosu w nagrywarce lite-on 1633

Witam
Mam taki problem:
Zaktualizowałem bios do nagrywarki lite-on 1633 na BSOS i po jego prawidłowej aktualizacji przy wypalaniu płytek z filmem nagrywarka sie zawiesza wraz z całym systemem mam winXP ale wczesniej na tym systemie mi choidziła w miare normalnie
Czy może ktoś z was miał taki przypadek i go rozwiązał pozytywnie to proszę o dobrą radę a jak nie to czy można powrócić do starej wersji biosu
Z góry dzięki
kwasik jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2005, 12:16   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
do starszego można cofnąć nieoficjalnym biosem z tej strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

jeśli ten problem pojawił się zaraz po aktualizacji, to może jeszcze raz wgrać?

może coś jednak poszło źle?....
ed hunter jest offline  
Stary 26.09.2005, 12:30   #3
kwasik
Nowy na forum

a czy probel moze wynikac z tego ze potem pod tą samą taśmę podłączyła nagrywarkę cd Lg i tym samym na jednej taśmie są teraz dwa napedy jeden cd a drugi dvd i czy moze też mieć znaczenie zmiana "zworek" w napędach ?? Jak tak to jak ma to odwrócić bo sam już nie wiem
kwasik jest offline  
Stary 26.09.2005, 12:47   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
można próbować zamiany master/slave tych nagrywarek

generalnie DVD podpina się na master, ale czasami zamiana pomaga - gdzieś na forum czytałem o takich przypadkach, konflikt i zamiana pomogła.

przy flashowaniu nagrywarka DVD na master sama na taśmie.

zworki ustawić tak jak się podpina pod taśmę (kiedyś wsadziłem DVD Rom Samsunga na slave i zapomniałem o zworce ustawionej na master - szkoda, że nie mam screena co mi za sprzęt wykryło ^_^ )
ed hunter jest offline  
Stary 26.09.2005, 21:57   #5
kwasik
Nowy na forum

Już mi działa
Nie wiem do końca jak to zrobiłem
Wiem jedno:
Odłaczyłem drugi cd-rom
Przełączyłem zworke na master
Wgrałem nowy bios tylko już nie wiem z której strony ale jest on najnowszy BSOS
I wszytsko działa
Dzięki za wszystko
kwasik jest offline  
Stary 27.09.2005, 08:47   #6
etz1
Nowy na forum

etz1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
WITAM. Mam problem bo po wgraniu nowego biosu nagrywarka przestala czytac wogole cd-r i na gwałt potrzebuje pliku z oryginalnym eepromem. Jesli ktos moze zgrac ze swojej nagrywarki i mi wyslac bede dozgonnie wdzieczny. Zgrac mozna programem "ltnflash124".Za pomoc z gory dzieki
etz1 jest offline  
Stary 27.09.2005, 08:51   #7
etz1
Nowy na forum

etz1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem po flashu

WITAM. Mam problem bo po wgraniu nowego biosu nagrywarka przestala czytac wogole cd-r i na gwałt potrzebuje pliku z oryginalnym eepromem. Jesli ktos moze zgrac ze swojej nagrywarki i mi wyslac bede dozgonnie wdzieczny. Zgrac mozna programem "ltnflash124".Za pomoc z gory dzieki
etz1 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: