![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.12.2008
![]() |
tsstcorp cd dvdw ts-l633a
Witam wszystkich. W laptopie asus n50v (windows Vista) mam nagrywarkę o symbolu jak w temacie. Problem dotyczy odczytu plików z płyt zarówno cd jak i dvd. Jedne płyty czyta bez problemów a na innych się zawiesza. Np. nagrałem na niej płytkę cd z danymi i później nagrywarka nie może jej odczytać. Tydzień temu kopiowałem z płyt dvd dość dużą ilość danych a wczoraj z tych samych płyt już nie chciała czytać. Co można na to poradzić? Szukałem jakiegoś firmware ale dwa pliki które udało mi się znaleźć nie pasują do tego modelu - pojawia się komunikat o niezgodności wersji. Proszę o pomoc.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Jakiej marki sa te plyty ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Np. verbatim - cd, TDK - dvd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
A tloczone plyty dobrze czyta ?
Mozliwe ze pada optyka w nagrywarce |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Laptop ma dopiero dwa tygodnie. Nagrywarka nie jest jakoś wysoce eksploatowana. Zastanawiam się czy można jej wrzucić jakiś nowszy/inny firmware tylko nie wiem czy jest. Gdzieś wyczytałem, że problem z odczytem płyt może być właśnie spowodowany starym firmware. Nero Info Tool nie podaje daty istniejącego firmware (pojawił się "?").
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2009
![]() |
siemka jestem w podobnej sytuacji też mam tą nagrywarkę(i też notebooka ASUS) i nic nie chce robić, czasem odczyta jakąś płytkę ale nie pamiętam żeby kiedyś udało mi się coś nią zagrać za zwyczaj trwa to z jakąś godzinę i finał jest taki że płyta się nie nagrywa a ja jestem bardziej zdenerwowany niż przedtem. to nie jest kwestia jakości płyt bo na stary pc-ecie wszystko nagrywa się jak marzenie a na tym cudzie techniki to przysłowiowe "ni *****"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zarzuć nam tutaj log z nagrywania.
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Spróbuj nagrywać programem ImgBurn. Kup płytę czyszczącą i wyczyść głowicę, ewentualnie sprężone powietrze w dużej ilości.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Kup płytę czyszczącą, a prawie na pewno już nic nigdy nie nagrasz.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Nie pleć bo ja tak zrobiłem, używam ImgBurn i wszystko jest ok a jak widzisz ten post ja założyłem bo miałem problemy z tą nagrywarką.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Sporo szczęścia. To napisz jaka to dokładnie płyta czyszcząca, bo większość tego co można kupić rysuje soczewki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety płyty już nie mam a nie pamiętam jakiej firmy to było. Chociaż zgadzam się z tobą, że jeżeli taka płyta pochodzi ciut za długo w napędzie to uszkodzi głowicę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
Cytat:
Wrzuć loga.
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.11.2010
![]() |
Mam ten sam problem. Po aktualizowaniu firmware naped nadaje się do wyrzucenia a nie można go aktualizować. Mój model to: ts-l633a as03. Konieczny jest symbol AS, ponieważ na stronie samsunga jest tylko firmware SC czy coś z S na początku...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DTS jako Audio CD możliwe - sposób konwersji i wymagania (opis) | scalak77 | Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio | 15 | 18.04.2012 09:30 |
??? dobre servery do CS'a 1.5 ??? | michal_zb | Gry | 9 | 13.10.2010 05:19 |
TSSTcorp CD DVDW SH-S203N - problem z firmwarem | glizda101 | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 18.09.2008 10:41 |
dziwny problem z nagrywaniem Audio CD | cherrythomas | Napędy optyczne CD | 29 | 26.03.2004 22:31 |
Nagrywanie obrazow bin/cue/img/nrg/mds/mdf/EAC APE... | -Sid-The-Rat=> | FAQ | 1 | 11.01.2004 10:36 |