![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Canon 400, 450, 500 czy 550SD
Na szybko - który z tych aparatów (nie patrząc na cenę) i dlaczego byście wzięli?
W sumie główne różnice to wielkość ekraników (2 i 2,5 cala), rozdzielczość matrycy (5 i 7 mega pikseli) i może jakieś drobne różnice tematyczne. Plus oczywiście wygląd.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
szczeze to zadnego... wziolbym Minolte X60
![]() z jesli koniecznie Canon i nie patrzysz na cene... to najwyzszy model klasycznie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Minolta raczej odpada, bo jest.. brzydka
![]() ![]() Co do najnowszego modelu... Generalnie się zgadzam, ale jeżeli jedyna różnica jest w rozdzielczości matrycy (7 zamiast 5mpix) to warto w to inwestować? I czy taki zwiększanie tej rozdzielczości w nieskończoność nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć? (przy tym samy rozmiarze matrycy..)
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
andrzej - czy warto to zalezy jakie odbitki chcesz z tego robic
niedawno z 4MPix zrobilem powikszenie 100x70cm (a dokladnie x75 i 5 obcilem zeby w ramke weszlo), druk cyfrowy jakosci foto czyli 720dpi... i wyglada swietnie i teraz pytanie czy warto inwestowac w wieksze matryce skoro pol sciany moge zaslonic z 4MPix? jesli niewiele doplacasz to warto, bo masz wieksze mozliwosci kadrowania ale jesli roznica przekracza pewna wartosc krytyczna (5% ceny aparatu albo kwote jaka masz w portwelu albo jakie tam kryterium przybiezesz) to imho nie - bo i tak bedziesz robil odbitki 10x15 a do tych 3MPix to za duzo co do szumow... szumy w minolcie czy canonie... trzeba nie miec pojecia o zdjeciach i sie postarac to wyjda... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
the one
CDRinfo VIP
Ok, czyli właściwie pozostaje kwestia ceny i wyglądu, bo według mnie również 7mpix to już dla przeciętnego użytkownika tylko chwyt marketingowy..
Jeszcze jedno - ale z innego tematu. Pytałem kiedyś o przykładowe ceny druku kalendarza. Nie pamiętam, w jakim temacie to było, ale chodziło mi o kalendarz 12 kartkowy (plus jakaś okładka), format A4, mniej więcej połowa strony to zdjęcie, pozostała właściwa część kalendarza, zdjęcia kolor. Papier trudno mi określić, bo nie miałem z tym do czynienia, ale.. hmmm... powiedzmy jak okładka Mens Health (sorry za porównanie, ale akurat to przyszło mi do głowy ![]() Mógłbyś mi na ten temat coś powiedzieć?
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
czyli 100 sztuk po 12 kartek daje 1200 stron
strona A4 gramtura 200 to 1,40PLN jednostronnie bindowanie spirala druciana to 7pln sztuka, klejenie termo to 5pln czyli koszt: 2380pln brutto co daje cene jednostkowa 23,80pln na bank masz 5%znizki czyli za sztuke zaplacisz kolo 22pln brutto oczywisice mozna sie targowac - ceny podalem standardowe "dla kolesia z ulicy" chcesz namiar? mam tez druga firme, ktora chyba zrobi to taniej, moze nawet duzo taniej, ale to juz zrobia konkretna wycene, czyli musisz zadzwonic i pogadac to tyle a propos druku cyfrowego - towar powinienes miec nastepnego dnia, odbior w poznaniu dane dostarczasz im w wersji cyfrowej emailem mam tez kontakt z firmami robiacymi w offsecie, ale to tak na oko 300 egzemplarzy minimum byc musi najdrozsze jest wtedy opracowanie, druk to juz grosze, wiec oplaca sie przy wysokich nakladach co do jakosci - druk cyfrowy na pewno cie nie zawiedzie a offset... zalezy od operatora duzo moze byc swietna jakosc, moze byc kucha |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
the one
CDRinfo VIP
Dzięki za informacje. Namiary na razie sobie daruję, bo to jeszcze nic konkretnego i chciałem po prostu znać orientacyjne ceny.
Jeśli możesz to powiedz jeszcze, jak by to mniej więcej wyglądało przy kartach pocztowych (rodzaju widokówek). Ile by wychodziło za sztukę przy nakładzie kilkudziesięciu i kilkuset egzemplarzy (papier taki, jak przeciętna widokówka, którą kupić można w sklepie).
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
1000 sztuk 200pln
100 sztuk tez 200pln ![]() ![]() glowy nie daje - znalazlem taka firme ale nic u nich nie zamawialem wzesniej |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|