![]() |
Alternator?
To nawet nie mierzyłeś napięcia ładowania? :O :sciana: Wolałeś wymienić na nowy, niż naprawiać? |
u mnie tak wygląda, trochę światła mi mrugają jak stoję w korku, ale generalnie aku trzyma jeszcze :) co prawda to nie samoróbka, co bardzo podziwiam bo jak ktoś lubi i umie to naprawdę fajna sprawa! |
Cytat:
13.9 bylo, to troche malo - teraz mam 14.1 Zas regeneracja jak sie pytalem to koszt 300PLN, ja za 380 nowego lauber-a kupilem z 2 letnia gwarancja . Bo oryginalne ganiaja po co 800 w zwyz :sciana: Tak ze mam stary i teraz z nim w wolnej chwili sam sie moge pobawic:D |
Cytat:
Będziesz go rżnął laubzegą? |
Nie rznij glupa :glupek:
|
Nie masz laubzegi?
|
Mam, tylko nie wiem czemu mam stary tak potraktowac:sciana:
|
14,1 to wiele lepiej nie trafiłeś :szczerb:
Teraz masz tak na pograniczu minimum :sciana: |
A wg ciebie jakie jest max -imum :sciana:
|
Maximum to 14.4V. :czytaj:
|
I o to biegalo, za bezpieczne dopuszczalne uznaje sie 14.3 14,4- wiec sie pytam co mi tu Grzeniu inputuje :szczerb:
|
Wszystko zależy od stanu naładowania akumulatora, 13,6V też nie będzie nieprawidłowym napięciem ładowania złapanym przez nas przy pomocy miernika, kiedy akumulator jest w stanie rozładowanym i żre strasznie. Myślę, że tu bardziej chodzi o inne czynniki, np. o prąd ładowania, bo jak będzie za duży, to zarżnie akumulator błyskawicznie.
|
Cytat:
Sam piszesz, że powinno być w granicach 14,3-14,4 (wg mnie 14,2-14,4), a ty masz na nowym 14,1 V. To jest na pograniczu minimum...majac 13,9 wymieniles alternator. Oczywiście mówimy o sprawnym i naładowanym akumulatorze. |
Cytat:
13,9 to za malo - ladowanie 14.1 - 14.4 (chodz ja bym byl sklonny napisac 14.1-14.3) sie przyjmuje jako dolna granice przy naladowanym aku:taktak: |
No przecież piszemy to samo. Twoje 14,1 V to jest dolne minimum przyzwoitości ładowania (zgoda, że 14,4 to max).
Za chwilę, jak mu coś odwali, to ci znowu spadnie poniżej i masz to samo, co miałeś. PS U mnie też mam w okolicach 14,1-14,15 V i nic nie robię. Niedawno wymieniałem akumulator - strzeliła jedna cela (płyta pusciła) i też mi zwracali uwagę, że takie napięcie to minimum i dobrze byłoby coś z tym zrobić. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:44. |